ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ
Μοναδικά αποτυπώματα 90 χρόνων αγώνων και θυσιών

Την 1η του Οκτώβρη ανοίγει τις πύλες της στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» του Δήμου Νίκαιας η έκθεση που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ

Σπάνια, πολύτιμα ντοκουμέντα, φωτογραφίες, αυθεντικά χειρόγραφα, μοναδικοί θησαυροί του ΚΚΕ, έρχονται για πρώτη φορά στο φως, με αφορμή το γιορτασμό των 90χρονων του Κόμματος. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, από την 1η ως τις 31 Οκτώβρη, διοργανώνει μία έκθεση τέτοιου μεγέθους, που χωρίς υπερβολή μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρωτόγνωρο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός.

Τα εκθέματα, άρτια δεμένα με τον ιδιαίτερα όμορφο Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» του Δήμου Νίκαιας ζωντανεύουν κορυφαίες στιγμές από την 90χρονη ζωή και δράση του ΚΚΕ, μέσα από την οποία αποτυπώνονται ανάγλυφα οι αγώνες και οι θυσίες της εργατικής τάξης, των ανθρώπων του μόχθου για μια καλύτερη ζωή. Ζωντανεύουν ιστορικούς σταθμούς του παγκόσμιου εργατικού λαϊκού κινήματος, την Παρισινή Κομμούνα, την Α' Διεθνή και όλα τα γεγονότα που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα, όπως η μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την 1η Οκτώβρη στις 7 το απόγευμα. Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής την έκθεση θα «ανοίξει» η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ για το περιεχόμενο της έκθεσης θα μιλήσει ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά για ένα μήνα, και 7 μέρες τη βδομάδα, από τις 10 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι και από τις 5 ως τις 8 το απόγευμα. Στο χώρο θα υπάρχουν σύντροφοι που θα ξεναγούν τους επισκέπτες, θα ενημερώνουν για το περιεχόμενο της έκθεσης, θα συζητούν, θα εξηγούν, θα απαντούν σε ερωτήσεις.

Από τον αρχειακό θησαυρό του ΚΚΕ

Ο «Ρ» συνομίλησε με τον Μάκη Μαΐλη για το μέγεθος, το περιεχόμενο και τη δομή της έκθεσης. Τα όσα προκύπτουν από τη συζήτηση είναι καθηλωτικά. Μέσα από έναν τεράστιο όγκο υλικών, από το Αρχείο του Κόμματος και του «Ριζοσπάστη», από αρχεία συντρόφων και φίλων και άλλες πηγές, επιλέχθηκαν πάνω από 1.400 ντοκουμέντα, που περιλαμβάνουν φωτογραφίες, εφημερίδες, περιοδικά και αυθεντικά χειρόγραφα, άλλα σπάνια αντικείμενα. Η έκθεση «απλώνεται» σε 307 επιφάνειες που έχουν συναρμολογηθεί σε 91 καλαίσθητα ταμπλό και 18 κατασκευές (πύργους). Στα ταμπλό υπάρχουν πάνω από 150 κείμενα, 18 ποιήματα και περισσότεροι από 80 τίτλοι θεμάτων. Υπάρχουν 16 προθήκες (βιτρίνες), στις οποίες βρίσκονται υλικά όπως μπροσούρες, φυλλάδια, προκηρύξεις, εφημερίδες της εποχής - όλα στην αυθεντική τους μορφή.

Τα πάντα είναι προσεγμένα μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια, από την επένδυση και τα χρώματα των ταμπλό και των κατασκευών μέχρι και το τελευταίο γράμμα. Πρόκειται για μια δουλειά που άρχισε να προετοιμάζεται από τον περασμένο Μάη. Η αρχική ομάδα ήταν μία επιτροπή 10 ατόμων, που συγκροτήθηκε από το Κόμμα, σήκωσε και κατηύθυνε ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς. Ομως συνολικά εργάστηκαν δεκάδες άνθρωποι. Μαραγκοί, ταπετσέρηδες, ηλεκτρολόγοι, γραφίστες, βαφείς, αρχιτέκτονες, άνθρωποι που σκανάρισαν το υλικό, που δακτυλογράφησαν τα κείμενα, που δούλεψαν για τον τελικό έλεγχο των κειμένων, της ακρίβειας της λεζάντας, οδηγοί για τη μεταφορά των υλικών. Συνολικά ήταν μία βασανιστική, επίπονη και επίμονη δουλειά, που αναγνωρίζεται πλήρως στο τελικό αποτέλεσμα.

Επιτυχία της έκθεσης, σημειώνει ο Μ. Μαΐλης, θα είναι βέβαια να περάσουν όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι. Αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία να επισκεφτεί την έκθεση η νεολαία και πρώτα από όλα η εργαζόμενη νεολαία, οι νέοι κομμουνιστές, οι φίλοι της ΚΝΕ, νέα παιδιά, μαθητές και εργάτες.

Πώς έγινε η επιλογή των υλικών

Οπως εξηγεί ο Μάκης Μαΐλης, η επιλογή των υλικών προσαρμόζεται στη λογική και τις κατευθυντήριες γραμμές που περιέχουν οι 7 ενότητες, και ήταν πραγματικά δύσκολη δουλειά, καθώς δεν έχει ταξινομηθεί ακόμα πλήρως όλο το αρχειακό υλικό του Κόμματος. Για παράδειγμα, το 1924, στο τρίτο έκτακτο Συνέδριό του, το ΣΕΚΕ αποφάσισε να μετονομαστεί σε ΚΚΕ, τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Αυτή η απόφαση επίσης δημοσιεύτηκε σε συγκεκριμένο «Ρ» και είχε μεγάλη σημασία να βρεθεί.

Για την ανάδειξη του πατριωτικού χαρακτήρα του Κόμματος, ένα βασικό γεγονός που αποτέλεσε κριτήριο για να αναζητηθούν τα ανάλογα υλικά, είναι τα γράμματα των Ακροναυπλιωτών, προς τους Μανιαδάκη, Μεταξά που ζητούσαν να πάνε στον πόλεμο και η απάντηση ήταν ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν κάνετε δήλωση». Επίσης, να αναζητηθεί και να παρουσιαστεί απόσπασμα της ομιλίας του Μπελογιάννη, ή το γράμμα του Ζαχαριάδη το 1940. Αυτό είναι η μια πλευρά. Η άλλη αφορά τις περιόδους των φυλακών, εξοριών κλπ, τόποι που έγιναν σύμβολα αυτοθυσίας, όπως η Μακρόνησος, ο Αϊ-Στράτης...

Στιγμιότυπα από τα ταμπλό που έχουν ήδη στηθεί στην έκθεση
Στιγμιότυπα από τα ταμπλό που έχουν ήδη στηθεί στην έκθεση
Για πρώτη φορά στην έκθεση δημοσιεύονται και είναι αναρτημένα σε ξεχωριστό ταμπλό τα ονόματα των 38 κομμουνιστών εξορίστων στον Αϊ-Στράτη, που πέθαναν το χειμώνα 1941-1942 από την πείνα επειδή αρνήθηκαν να κάνουν δήλωση. Επίσης σε ξεχωριστό ταμπλό και για πρώτη φορά δημοσιεύονται τα ονόματα των 118 εκτελεσμένων στην Κέρκυρα από το 1947 ως το 1950.

Ποιο ήταν το βασικό κριτήριο

Γενικά το βασικό κριτήριο για το τι θα παρουσιαστεί στην έκθεση, είτε αφορά κείμενο, είτε φωτογραφικό υλικό, είναι τα συμπεράσματα, πολιτικά - ιδεολογικά, που βγαίνουν από όλη αυτή την πορεία του Κόμματος. Πώς εκφράζεται η θετική και αρνητική πείρα που συγκεντρώνεται από μία τέτοια θυελλώδη πορεία 90 χρόνων. Εγινε προσπάθεια, όσο γίνεται περισσότερο να αναδειχτεί μέσα από την έκθεση η συλλογική πάλη, η προσφορά και αυτοθυσία του Κόμματος. Πορεία που συνεχίζει σήμερα με τιμή και περηφάνια και με βάση τα διδάγματα και την πείρα του. Εγινε προσπάθεια να αναδειχτεί ότι κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος. Αναδεικνύεται και αυτό ολοκληρώνει την έκθεση - με αναφορές στο 15ο, 16ο, 17ο Συνέδριο - το αισιόδοξο μήνυμα ότι υπήρξε μία ήττα μεγάλη, αλλά προσωρινή. Δεν έχει χαθεί ο πόλεμος. Οι λαοί θα αντιδράσουν. Το μέλλον είναι ο σοσιαλισμός, κομμουνισμός.

Η πρόσβαση στο «Μάνος Λοΐζος»

Ο χώρος που από την Τετάρτη θα φιλοξενεί την έκθεση
Ο χώρος που από την Τετάρτη θα φιλοξενεί την έκθεση
Ο πολιτιστικός πολυχώρος «Μάνος Λοΐζος», όπου φιλοξενείται η έκθεση, βρίσκεται μέσα στο τρίγωνο που σχηματίζουν οι οδοί Θηβών και Π. Ράλλη, απέναντι ακριβώς από τα σινεμά «ΒΙΛΑΤΖ». Η είσοδος είναι από τη Θηβών 245. Μπροστά στην είσοδο του Πολυχώρου κάνουν στάση όλα τα λεωφορεία που περνάνε από Θηβών και συγκεκριμένα τα 703, 801, 802, 803, 804, 827, 845, 860 και 909, που εξυπηρετούν διάφορες περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά. Επίσης από την πλευρά της Π. Ράλλη, δηλαδή από την πίσω πλευρά του πολιτιστικού πολυχώρου, κάνει στάση το τρόλεϊ 21, που ξεκινάει από την Ομόνοια.


Ρεπορτάζ: Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Η δομή της έκθεσης

Η φιλοσοφία με βάση την οποία είναι στημένη η έκθεση καθόρισε και την επιλογή των υλικών. Η έκθεση χωρίζεται σε 7 ενότητες.

  • Η 1η ενότητα έχει τίτλο «Οι ρίζες του ΚΚΕ». Περιλαμβάνει την περίοδο που ο σοσιαλισμός από «ουτοπία γίνεται επιστήμη», βασικούς σταθμούς του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, τη δημιουργία Κόμματος Νέου Τύπου στις αρχές του 20ού αιώνα, τη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση. Η ίδια ενότητα περιλαμβάνει και το εργατικό και σοσιαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.
  • Η 2 ενότητα αφορά στην ίδρυση του Κόμματος, τις αρχές του, τη συγκρότησή του, την πάλη του και την προσφορά του στην εργατική τάξη και το λαό στην οργάνωση των εργατικών και λαϊκών αγώνων. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ενότητα.
  • Η 3η ενότητα έχει τίτλο «Κόμμα Διεθνιστικό - Πατριωτικό». Βασικό στοιχείο που αναδεικνύεται εδώ είναι το γεγονός ότι είχαν περάσει μόλις δύο μήνες από την ίδρυσή του, δηλαδή δεν είχε προλάβει ακόμα να συγκροτηθεί πλήρως και παρ' όλα αυτά αμέσως στάθηκε αντίθετο, αντέδρασε από την πρώτη στιγμή, στην επέμβαση 14 χωρών σε βάρος της Ρωσίας, στις αρχές του 1919. Επίσης σημαντικό γεγονός που αναδεικνύεται σε αυτή την ενότητα είναι η αποχώρησή του, με απόφαση, από τη Β΄ Διεθνή και η προσχώρησή του στη Γ΄ Διεθνή.
  • Η 4η ενότητα έχει τίτλο «Πρωτοπορία στις μεγάλες ανατάσεις του λαϊκού κινήματος στον 20ό αιώνα». Αναφέρεται στο ΕΑΜ, στο Δεκέμβρη του '44, στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ).
  • Στην 5η ενότητα ξεχωρίζει το στοιχείο - που διαπερνάει όλες τις ενότητες - των σκληρών αγώνων και των μεγάλων θυσιών του Κόμματος στα 90 του χρόνια. Περιλαμβάνει διώξεις από την ίδρυσή του, με θεσμική καταστολή, φυλακίσεις, εξορίες, εκτελέσεις, στρατοδικεία, μέχρι και σήμερα.
  • Η 6η ενότητα αφορά την εμπειρία του Κόμματος, την πάλη του κατά του οπορτουνισμού. Εδώ το βάρος δίνεται σε συγκεκριμένους σταθμούς. Γίνεται αναφορά σε κρίσιμες στιγμές που αφορούν την πορεία του Κόμματος. Σχετικές με αυτό το θέμα είναι η 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του 1956 και η 12η Ολομέλεια του 1968, όπου κρίθηκε η επιβίωση του Κόμματος.
  • Η 7η ενότητα αναφέρεται στη στρατηγική του Κόμματος, στην πείρα που έχει συσσωρεύσει από την 90χρονη πορεία του, στην ανασυγκρότησή του μετά την κρίση του 1989-1991 με το 14ο Συνέδριο και στα Συνέδρια που ακολούθησαν αναδείχνοντας το στόχο σοσιαλισμός - κομμουνισμός.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ