ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ 13 ΟΚΤΩΒΡΗ
Να γίνει υπόθεση κάθε ΕΒΕ!
  • Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις της σε όλη τη χώρα, με βάση το αντιμονοπωλιακό πλαίσιο δράσης της
  • Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στην Ομόνοια στις 10 το πρωί

Με το πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων τους στις 13 του Οκτώβρη και με τη συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις που διοργανώνει σε όλη τη χώρα η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι καλούνται να ορθώσουν αγωνιστικό ανάστημα συνολικά απέναντι στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης, με αιχμή την εναντίωσή τους στη φοροληστρική επιδρομή της. Στην Αθήνα, η Συντονιστική καλεί σε συγκέντρωση στις 13 του Οκτώβρη, στις 10 το πρωί, στην Ομόνοια. Στην ανακοίνωσή της για τη συγκέντρωση, η γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής, που συνεδρίασε την περασμένη βδομάδα, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα συνεπής στον αγωνιστικό αντιμονοπωλιακό δρόμο που χάραξε από την ίδρυσή της, καλεί τις ομοσπονδίες, τα σωματεία, τις οργανώσεις των συνταξιούχων, να πάρουν την υπόθεση της πανελλαδικής κινητοποίησης στις 13 του Οκτώβρη στα χέρια τους. Να απομονώσουν τις σειρήνες περί διάσπασης. Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν κινδυνεύει από τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των ΕΒΕ. Υπονομεύεται από τους συνδικαλιστές των "υπουργικών διαδρόμων" και τους απολογητές των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού».

Η Επιτροπή Αγώνα σημειώνει ότι «επιδιώκει να φθάσει το αγωνιστικό αντιμονοπωλιακό της κάλεσμα σε κάθε γωνιά της χώρας» και καλεί κάθε αυτοαπασχολούμενο, επαγγελματία, βιοτέχνη, έμπορο, αυτοκινητιστή:

  • «Να κατεβάσει τα ρολά τη Δευτέρα 13 Οκτώβρη.
  • Να πάρει μέρος στις κινητοποιήσεις που διοργανώνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα σε όλη τη χώρα με βάση το αντιμονοπωλιακό πλαίσιο δράσης της».

Αναφερόμενη στο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον πραγματοποίησης της κινητοποίησης, η γραμματεία της Συντονιστικής:

  • «Επισημαίνει την όξυνση της επίθεσης της κυβέρνησης. Μετά το Ασφαλιστικό που επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, τα νέα φορολογικά μέτρα προσθέτουν επιπλέον χαράτσια στην πλάτη των αυτοαπασχολουμένων και των μικρών ΕΒΕ. Την ώρα που ο προϋπολογισμός τσιγκουνεύεται χρήματα για τη σωτηρία του ΟΑΕΕ, μοιράζει απλόχερα φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις. Την ώρα που η οικονομική κρίση χτυπάει την πόρτα μας, η κυβέρνηση ψάχνει τον ένοχο στη δήθεν φοροδιαφυγή των μικρών επιχειρήσεων. Αναζητά εξιλαστήρια θύματα στους ΕΒΕ και στα άλλα λαϊκά στρώματα για τα αδιέξοδα της φιλομονοπωλιακής της πολιτικής και του πολυδιαφημισμένου "ευρωπαϊκού μονόδρομου".
  • Καταγγέλλει την ηττοπαθή συμβιβαστική πολιτική της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ. Που αποδέχεται τη λεηλασία των αποθεματικών του ΟΑΕΕ, και δε λέει κουβέντα για τα 48 δισ. ευρώ που λείπουν από το Ταμείο και τις αντιασφαλιστικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν. Που σιγοψιθυρίζει ότι "μας βολεύει" το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων και το 1 δισ. ευρώ που θα πληρώσουμε. Που διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν αγωνιστικές διαθέσεις και ετοιμάζεται για μια κινητοποίηση "στο πόδι", για να αφιερωθεί κατόπιν απερίσπαστη στο πλασάρισμα των σεμιναρίων που είναι η ειδικότητά της. Καταγγέλλει επίσης την τακτική υπεράσπισης του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΣΕΕ, και τη μόνιμη αλλεργία στις κινητοποιήσεις».

Είχε προηγηθεί η αναλυτική ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής για το πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων. Σε αυτή, αναφερόμενη στο φορολογικό, σημειώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, «ανασύρει από το οπλοστάσιό της τις πιο σκληρές εκδοχές των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των μικρών επιχειρήσεων που ανακαλύφθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τελειοποιήθηκαν από τη ΝΔ.

  • Καταργεί το αφορολόγητο για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, με κεφαλικό φόρο 900 ευρώ κατά μέσον όρο κάθε χρόνο.
  • Τους υποχρεώνει να πληρώσουν το χαράτσι των ανέλεγκτων χρήσεων που θα στοιχίσει τουλάχιστον 1.500 ευρώ στον καθένα».
Τα αντιασφαλιστικά μέτρα

Αναφερόμενη στην αντιασφαλιστική πολιτική, η Επιτροπή Αγώνα σημειώνει στην προκήρυξή της: «Με τα ίδια φορολογικά μέτρα περικόπτονται δραστικά οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση. Αυτό θα επιβαρύνει παραπέρα την ήδη απελπιστική κατάσταση που βρίσκεται ο ΟΑΕΕ.

  • Με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ ύψους 300 εκ. ευρώ που οδηγούν σε πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων.
  • Με υπέρογκα χρέη για φάρμακα που οδήγησαν στην παύση εκτέλεσης συνταγών από τα φαρμακεία.
  • Με αποθεματικά 588 εκ. ευρώ αντί 48 δισ. ευρώ που κατέφαγαν οι αντιασφαλιστικές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.
  • Με έσοδα που δεν αρκούν για τη χορήγηση των συντάξεων ούτε μέχρι το τέλος του 2008.

Τα μέτρα αυτά οδηγούν ευθέως σε παραπέρα αύξηση των εισφορών και συρρίκνωση των συντάξεων μόλις η κυβέρνηση αποφασίσει τη δήθεν σωτηρία του ταμείου. Και αυτή η μέρα βρίσκεται πολύ κοντά. Αποδεικνύουν ταυτόχρονα το ενιαίο της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης εφ' όλης της ύλης στο δικαίωμα επιβίωσης των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ».

Συνολικό πλήγμα

Στην ίδια ανακοίνωση, τονίζει ότι «με τα ίδια μέτρα πλήττονται εργαζόμενοι με δελτία παροχής υπηρεσιών, αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας κατά 20%. Το μπαράζ συκοφάντησης του συνόλου των επαγγελματιών σαν φοροφυγάδες που εξαπέλυσε η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την ανοχή των εργαζομένων, δεν μπορεί να πιάσει τόπο. Η αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ πλήττει εξίσου όλα τα λαϊκά στρώματα και ενιαία πρέπει να είναι η αντίσταση για να γίνει πιο αποτελεσματική.

Με τη συνολική τοποθέτησή της για την κινητοποίηση, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ «καλεί κάθε Ομοσπονδία, κάθε σωματείο.

  • Να τοποθετηθεί θετικά στο αγωνιστικό αντιμονοπωλιακό πλαίσιο δράσης της.
  • Να ενημερώσει κάθε συνάδελφο για την αντιλαϊκή επίθεση που ξετυλίγεται με γενικές συνελεύσεις και εκδηλώσεις.
  • Να εμπλουτίσει τις μορφές πάλης με αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη το επόμενο διάστημα με αποκορύφωμα το πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων και απεργία στις 13 Οκτώβρη.
  • Να συντονίσει το βήμα της με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων για να δυναμώσει η αντίσταση».

Ρεπορτάζ
Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Το διεκδικητικό πλαίσιο δράσης

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί τον κάθε αυτοαπασχολούμενο, μικρό επαγγελματία, βιοτέχνη, έμπορο, αυτοκινητιστή, να παλέψει για τους παρακάτω βασικούς στόχους:

  • Ατομικό αφορολόγητο στα 15.000 ευρώ και για τετραμελή οικογένεια 30.000 ευρώ.
  • Κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων και ανέλεγκτων χρήσεων.
  • Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων σαν τη μοναδική πηγή προσδιορισμού του εισοδήματος των ΕΒΕ.
  • Κλείσιμο των χρήσεων με την κατάθεση των δηλώσεων στην Εφορία.
  • Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια και καθολική με κρατική επιχορήγηση 2/3 του προϋπολογισμού του ΟΑΕΕ. Αμεση κάλυψη των ελλειμμάτων του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Κατάργηση του ΠΔ 258/2005 και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Κατώτερη σύνταξη στα όρια διαβίωσης των συνταξιούχων 1.120 ευρώ.
  • Κατάργηση των εισφορών για την υγεία. Δωρεάν και αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας.
  • Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες με επίδομα τοκετού και μητρότητας.
  • Δημιουργία κλάδου βαρέων και ανθυγιεινών στον ΟΑΕΕ.
  • Δραστική αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας εισοδήματος πάνω από το όριο επιβίωσης κάθε οικογένειας.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη για την κινητοποίηση

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) συγκαλεί αύριο, Δευτέρα 29 του Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα, συνδικαλιστική σύσκεψη με σκοπό την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης, στα γραφεία της (Πατούσα 3, Πλ. Κάνιγγος). Στην πρόσκλησή της επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Γνωρίζουμε ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα γίνεται όλο και πιο βάρβαρη στην προσπάθειά της να εξυπηρετήσει καλύτερα το μεγάλο κεφάλαιο.

  • Δεν έχουμε αυταπάτες. Η κυβέρνηση της ΝΔ, που ακολουθεί την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ όπως και όλα τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ούτε θέλει - ούτε μπορεί να λύσει τα προβλήματά μας.
  • Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία των ηγεσιών του Συνδικαλιστικού μας Κινήματος ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ, που στηρίζουν ουσιαστικά η κάθε μία με τον τρόπο της την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική».

«Πιστεύουμε στη δύναμη που μας δίνουν οι αγώνες μας» προσθέτει η ΟΒΣΑ και, αναφερόμενη στη μέχρι τώρα σημαντική αγωνιστική εμπειρία της, τονίζει: «Η προηγούμενη κινητοποίησή μας, για το φορολογικό, έδειξε ότι μπορούν οι αγώνες μας, να είναι ακόμη πιο μαζικοί, πιο δυνατοί, δημιουργώντας μεγαλύτερη αντίσταση στην επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου. Μέσα από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας - ανοίγουμε το δρόμο για συντονισμό της δράσης μας Πανελλαδικά, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες, για πιο αποτελεσματικούς αγώνες, με σκοπό την κατάκτηση λύσεων στα αιτήματά μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ