ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πρόκληση το τουρκικό έγγραφο στην ΕΕ

Η προχτεσινή δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού πως η χώρα του «είπε ό,τι είχε να πει για την Κύπρο πριν τις 24 Απριλίου 2004» γεννά ερωτήματα για το αν η τουρκική πλευρά θα υλοποιήσει τη συμφωνία της 8ης Ιούλη, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής, τονίζοντας ότι αυτό το θέμα πρέπει να προβληματίσει τόσο τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών όσο και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η δήλωση Ερντογάν, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό και προκλητικό τρόπο ότι η τουρκική πλευρά μένει αμετακίνητα προσδεδεμένη στο «σχέδιο Ανάν» και ότι μετά το δημοψήφισμα δεν έχει τίποτα άλλο να πει αναφορικά με το Κυπριακό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διερωτήθηκε αν η συμφωνία του περασμένου Ιούλη μεταξύ του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και του Μ. Ταλάτ ήταν από τουρκικής πλευράς ένας ελιγμός για σκοπούς εντυπώσεων.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να μείνει σταθερή στην αποστολή των μηνυμάτων της προς την Τουρκία για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. Αν η Τουρκία, είπε, δε νιώσει ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση πραγματικά εννοεί αυτά που θέλει να υλοποιήσει, τότε ουδέποτε θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της». Η κυπριακή κυβέρνηση, η Βουλή και οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, πρόσθεσε ο Δ. Χριστόφιας, εργάζονται σκληρά προς όλες τις κατευθύνσεις, ιδιαίτερα προς το Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να περάσουν οι θέσεις που έχει εισηγηθεί στην έκθεσή του ο ευρωβουλευτής Κάμιελ Ερλινγκς.

Ο Γιαννάκης Ομήρου

Κυνική και βαρύτατη πρόκληση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και προς κάθε ένα μέλος της χωριστά χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, την ενέργεια της Τουρκίας να αποστείλει στην ΕΕ έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να υλοποιήσει το πρωτόκολλο που έχει υπογράψει και δεν προτίθεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Γ. Ομήρου είπε ότι ουσιαστικά η Τουρκία «απαιτεί από την ΕΕ, στην οποία ζητά να ενταχθεί, να καθυποταχθεί στις λογικές μιας μετα-οθωμανικής αυτοκρατορικής συμπεριφοράς».

Η απάντηση από πλευράς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Συμβουλίου Υπουργών και Ευρωκοινοβουλίου, συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, πρέπει να είναι «σαφής και κατηγορηματική: Οτι μια τέτοια Τουρκία, η οποία θα εξακολουθεί να τηρεί αυτού του είδους τις συμπεριφορές, δεν έχει θέση στην ΕΕ».

Ο Γιαννάκης Ομήρου αναφέρθηκε και στη στάση, που πρέπει να τηρήσουν η Κύπρος και η Ελλάδα, και είπε: «Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα με σαφήνεια ότι δε θα επιτρέψουμε περαιτέρω συνέχιση ενταξιακών διαπραγματεύσεων, και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Συμβουλίου Υπουργών, όταν θα συζητείται η έκθεση προόδου αλλά και στο άνοιγμα και κλείσιμο κεφαλαίων, εάν δεν εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία».

Το ΑΚΕΛ για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές

«Οριακό», μεταξύ του μητροπολίτη Λεμεσού, Αθανασίου, και του επισκόπου Κύκκου, Νικηφόρου, χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφιας, το αποτέλεσμα της εκλογής ειδικών αντιπροσώπων για την ανάδειξη του νέου αρχιεπισκόπου Κύπρου. «Μέσα από τις δύσκολες και περίπλοκες διαδικασίες εκλογής αρχιεπισκόπου, ο μειοψηφών ή οι μειοψηφούντες μπορεί να διαδραματίσουν και καθοριστικό ρόλο ή μπορεί και να είναι και αρχιεπίσκοπος στο τέλος ένας από αυτούς», παρατήρησε ο Δ. Χριστόφιας, για να τονίσει, όμως, πως «το πιο όμορφο θα ήταν η ψήφος του λαού να έχει τη βαρύνουσα θέση, την οποία πρέπει να έχει». Σε ερώτηση αν το ΑΚΕΛ είναι ικανοποιημένο από το ποσοστό του επισκόπου Κύκκου, Νικηφόρου, τον οποίο υποστήριξε, ο Δ. Χριστόφιας επισήμανε ότι η αποχή ήταν μεγάλη και υποστήριξε πως το γεγονός αυτό διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στο αποτέλεσμα.

«Το ΑΚΕΛ είναι πολιτική δύναμη, που ενδιαφέρεται για την κοινωνία, για το κοινωνικό και ιστορικό γίγνεσθαι, είναι κόμμα που δεν έχει αλλεργία σε ό,τι αφορά την Εκκλησία και το ρόλο της, γι' αυτό έχει πολλά μέλη θρησκευόμενα», πρόσθεσε ο ΓΓ του κόμματος.

«Εφυγε» ο Θανάσης Φίλιας

«Εφυγε» χθες σε ηλικία 77 ετών ο κομμουνιστής Θανάσης Φίλιας, που σε όλα τα χρόνια της ζωής του υπηρέτησε σταθερά και αταλάντευτα τα ιδανικά του ΚΚΕ, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ελευθερίας.

Ο Θανάσης Φίλιας γεννήθηκε το 1929 στην Αθήνα. Εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ, μέλος του οποίου παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του. Απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου διατέλεσε υποδιευθυντής στον ΟΤΕ, από όπου τον καθαίρεσε και απέλυσε η χούντα. Κατά τη διάρκεια της χούντας, ανέπτυξε πλούσια αντιδικτατορική δράση και φυλακίστηκε. Μετά τη Μεταπολίτευση διατέλεσε πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων, ενώ επίσης είχε για μια τετραετία διατελέσει δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων. Από το 2003 μέχρι και το θάνατό του, ήταν πρόεδρος της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ).

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια του Θανάση Φίλια έστειλε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα.

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) τονίζει, μεταξύ άλλων: «Ο Θανάσης Φίλιας υπήρξε ένας αταλάντευτος αγωνιστής της ειρήνης, της δημοκρατίας, του σοσιαλισμού και της κοινωνικής προόδου. Ηταν πάντοτε παρών στην πρώτη γραμμή των αγώνων του φιλειρηνικού κινήματος ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τους πολεμοκάπηλους. Διακρίθηκε για το ήθος του, τη συνέπειά του, τη σοβαρότητά του, την οξυδέρκειά του και το αξεπέραστο χιούμορ του, καθώς και για την αγάπη του προς τους συναγωνιστές του και τους συντρόφους του στον κοινό αγώνα και τη συλλογική δουλιά.

Ο συναγωνιστής μας Θανάσης Φίλιας θα είναι πάντα μαζί μας στους κοινούς αγώνες για την ειρήνη, για ένα καλύτερο μέλλον, για ένα καλύτερο αύριο για τους λαούς».

Η κηδεία θα τελεστεί, σήμερα Πέμπτη, στις 5 το απόγευμα, στο νεκροταφείο του Δήμου Μενιδίου.

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κινητοποίηση για νέο σχολείο

Σε συμβολική κατάληψη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γιάννουλης Λάρισας προχωρούν αύριο, στις 12.30 το μεσημέρι, γονείς και μαθητές, διαμαρτυρόμενοι για την κάκιστη και άθλια κατάσταση του κτιρίου του σχολείου. Διεκδικούν τη μετεγκατάσταση του σχολείου σε ασφαλείς αίθουσες και τη δημιουργία νέου κτιρίου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ
«Απαίτησαν» δωρεάν συγκοινωνίες

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους «κατέλαβαν» τέσσερα λεωφορεία

Με δυναμικό τρόπο, φοιτητές του Μαθηματικού Αθήνας προχώρησαν χτες σε κινητοποίηση στη λεωφορειακή γραμμή 608 του ΟΑΣΑ, απαιτώντας δωρεάν μετακινήσεις για τους φοιτητές και όλο το λαό.

Χρειάζεται να σημειώσουμε ότι χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές στην Αθήνα μετακινούνται καθημερινά με περισσότερα από ένα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πάνε στις σχολές τους και το... «χαράτσι» των εισιτηρίων (ακόμα και με τη φοιτητική έκπτωση που ισχύει στην Αττική) δεν είναι διόλου αμελητέο. Μάλιστα, έρχεται να προστεθεί στο γενικότερο κόστος σπουδών που αυξάνεται συνεχώς από την ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση) και τις ελλείψεις στις ίδιες τις σχολές τους (πληρώνουν εργαστηριακά υλικά, σημειώσεις, συμπληρωματικά συγγράμματα, κτλ.).

Απέναντι σ' όλα αυτά, όμως, το φοιτητικό κίνημα είχε απαντήσει με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του στις αρχές του καλοκαιριού, απαιτώντας «δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή» με όλες τις προϋποθέσεις που αυτό συνεπάγεται. Στο πλαίσιο αυτών των διεκδικήσεων, με πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. και απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Μαθηματικού, φοιτητές του συλλόγου χτες, «κατέλαβαν» τέσσερα λεωφορεία της γραμμής 608 (που τους πάει στη σχολή τους), «έφραξαν» τα ακυρωτικά μηχανήματα και «οδήγησαν» τους συμφοιτητές τους και τους υπόλοιπους επιβάτες δωρεάν στον προορισμό τους, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και καλώντας σε συστράτευση στον αγώνα για δωρεάν συγκοινωνίες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ