ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
«Ναυάγιο η πολιτική τους»

Απορρίφθηκε από τον πρόεδρο του δικαστηρίου αίτημα των συγγενών του Στέλιου Κουτούφαρη, που πνίγηκε στο ναυάγιο, να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών! Ο ίδιος απαγόρευσε στην οικογένεια να μοιράσει στο ακροατήριο από ένα λουλούδι

Ούτε να τιμήσουν τους νεκρούς τους δεν μπορούν οι συγγενείς μέσα στο δικαστήριο... (φωτ. από μνημόσυνο στην Πάρο)
Ούτε να τιμήσουν τους νεκρούς τους δεν μπορούν οι συγγενείς μέσα στο δικαστήριο... (φωτ. από μνημόσυνο στην Πάρο)
Ο θρήνος των οικογενειών για τους χαμένους ανθρώπους τους, η οργή για το πολύνεκρο έγκλημα που στην ουσία του μένει ατιμώρητο, η απαίτηση για την παραδειγματική τιμωρία των πραγματικών υπευθύνων, αλλά και η μεγάλη αγωνία για τον κίνδυνο να προκληθούν νέα «Σαμίνα», ήταν αυτά που κυριάρχησαν κατά τη χτεσινή μέρα της δίκης για το πολύνεκρο ναυάγιο, φορτίζοντας την πολυαίθουσα του Εφετείου Αθηνών.

Οι εννιά από τους χτεσινούς μάρτυρες, όλοι αδέλφια του πνιγμένου στο ναυάγιο Στέλιου Κουτούφαρη, απαίτησαν από το δικαστήριο να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 81 νεκρών του «Σαμίνα», με αφορμή ότι προχτές Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη έκλεισαν 5 χρόνια από την τραγωδία. Αίτημα το οποίο απορρίφθηκε ασυζητητί από τον πρόεδρο της έδρας κύριο Λεοντή! Ο ίδιος απαγόρευσε επίσης στην οικογένεια να μοιράσει και από ένα λουλούδι στο ακροατήριο.

Ομως, παρά τις... προσπάθειες του προέδρου η οικογένεια Κουτούφαρη τίμησε τη μνήμη του αδελφού της αλλά και όλων των αδικοχαμένων, με τις καταθέσεις - φωτιά των μελών της, από τις οποίες ιδιαίτερα σημαντική ήταν αυτή του Λευτέρη Κουτούφαρη, προέδρου του ιστορικού συλλόγου της Πανικαριακής Αδελφότητας.

Ο Λ. Κουτούφαρης εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ, ανέφερε για την υπόθεση του «Σαμίνα» ότι «ναυάγιο είναι η πολιτική των κυβερνήσεων» τονίζοντας πως από το σκαμνί «δυστυχώς απουσιάζει η πολιτική ηγεσία» που αποτελεί τον ηθικό αυτουργό του εγκλήματος, αλλά «και ολόκληρη η πλοιοκτήτρια εταιρία» η οποία για να βγάλει κέρδος είχε εν πλω ένα πλοίο μη αξιόπλοο. «Φτιάξανε - κατέληξε - σαλόνια χωρίς να αγγίξουν μηχανές και λαμαρίνες».

Παίρνοντας το λόγο ο Νίκος Κουτούφαρης, συνταξιούχος ασυρματιστής, τόνισε ότι σήμερα αντί να υπάρξει βελτίωση στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. «Κινδυνεύουμε να πνιγούμε κι άλλοι - είπε - και δεν παρεμβαίνει κανείς»! Και επισήμανε με τη σειρά του τις σοβαρές απουσίες από το εδώλιο του κατηγορουμένου. Στα ίδια πλαίσια κινήθηκαν οι καταθέσεις και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας.

Μάρτυρας της χτεσινής μέρας ήταν και ο Σπύρος Γκόρος, υποναύαρχος του Λιμενικού Σώματος και υπεύθυνος του τομέα ασφαλούς διαχείρισης της πλοιοκτήτριας εταιρίας HSW (την περίοδο του ναυαγίου MFD). Σε ερώτηση δικηγόρων της πολιτικής αγωγής αν ήταν σύμβουλος του υπουργού Ε.Ν. του ΠΑΣΟΚ Στ. Σουμάκη απάντησε ότι είχε μαζί του μια γνωριμία... «Ομως για τον Κατσιφάρα - είπε - ίσως να σας έλεγα περισσότερα...»!

Να σημειωθεί ότι η νέα δίκη που αναμενόταν να αρχίσει χτες για το «ΣΑΜΙΝΑ» με κατηγορούμενη και την τότε ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, αναβλήθηκε για τις 16 Μάη.

ΠΕΤΑΛΟ ΜΑΛΙΑΚΟΥ
Ενα χρόνο μετά το δυστύχημα παραμένει φονικό

Ενα χρόνο μετά, το αίσχος παραμένει...

Eurokinissi

Ενα χρόνο μετά, το αίσχος παραμένει...
Ενας χρόνος συμπληρώθηκε χτες από το τραγικό δυστύχημα στο φονικό πέταλο του Μαλιακού, που στοίχισε τη ζωή σε 7 μαθητές, από τη Φαρκαδόνα Τρικάλων και οι γονείς και οι συμμαθητές των αδικοχαμένων παιδιών, τέλεσαν μνημόσυνο στο σημείο της τραγωδίας. Εκεί, στο Ασπρονέρι, όπου το λεωφορείο που επέβαιναν και είχε κατεύθυνση την Αθήνα, για να παρακολουθήσουν αγωνίσματα των Παραολυμπιακών Αγώνων, συγκρούστηκε με νταλίκα.

Ενα από τα σημεία του δρόμου - καρμανιόλα, που στοιχίζει πολλές ανθρώπινες ζωές, στο βωμό του κέρδους και της πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων που δεν υλοποιούν τα αναγκαία έργα, περιμένοντας την «κατάλληλη» ώρα που θα τα κονομήσουν οι μεγαλοεργολάβοι, μέσω της ληστρικής μεθόδου της αυτοχρηματοδότησης. Οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι των παιδιών, έδωσαν το «παρών» τους εκεί εκφράζοντας την οργή τους και την αγανάκτηση για το έγκλημα εκ προμελέτης που διαπράχθηκε και για να υψώσουν δριμύ κατηγορώ, όχι μόνο ενάντια στους φυσικούς, αλλά και στους ηθικούς αυτουργούς που το προκάλεσαν και δυστυχώς ξέρουν ότι δε θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Μνημόσυνο τελέστηκε προχτές και στη Φαρκαδόνα, το Γροιζάνο, το Ζάρκο και το διάσημο Διάσελο, απ' όπου κατάγονταν οι επτά μαθητές. Σημειώνεται ότι οι κατηγορίες για το τραγικό δυστύχημα απαγγέλθηκαν κατά των οδηγών του λεωφορείου και της νταλίκας όπως και κατά του ιδιοκτήτη της νταλίκας.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Κλειστή από χτες η χωματερή

Η χωματερή σε κατάσταση υπερκορεσμού
Η χωματερή σε κατάσταση υπερκορεσμού
Με αμήχανες κινήσεις που το οξύνουν, αντί να το μειώνουν, προσπαθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το τραγικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής και της λυματολάσπης της Ψυττάλειας. Ενα αδιέξοδο που αποκαλύπτεται και από την επ' αόριστον αποχή, που ισοδυναμεί με κλείσιμο του ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων, την οποία κήρυξαν οι εργαζόμενοι σ' αυτήν, ως συνέχεια των κινητοποιήσεων των κατοίκων ολόκληρης της Δυτικής Αθήνας.

Οπως δήλωσε και στο «Ρ» ο Γιώργος Σπιθουράκης, μέλος της διοίκησης του σωματείου και στέλεχος του ΠΑΜΕ:«Οι εργαζόμενοι έφτασαν πλέον στα όριά τους μετά από 2,5 μήνες ανοχής. Η πολιτεία αδιαφορεί και ενώ θα μπορούσε να βρει άλλο χώρο βρήκε την εύκολη και φτηνή λύση του ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων, της πιο επιβαρυμένης περιβαλλοντικά περιοχής. Εχουν βρει τη χαβούζα που λέγεται Θριάσιο και ρίχνουν τα πάντα εδώ. Γι'αυτό είναι αναγκαίο οι εργαζόμενοι να συντονίσουν τον αγώνα τους μαζί με τους κατοίκους της περιοχής για την οριστική απομάκρυνσή της. Οι εργαζόμενοι, πάντως, όπως σημείωσε ο συνδικαλιστής, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση πρέπει να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και με διεύρυνση των αιτημάτων τους».

«Η απεργία υπηρετεί σκοπιμότητες», υποστηρίζει με χτεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Κ. Κωστούλας, χωρίς να στηρίζει πουθενά τους ισχυρισμούς του. Επίσης δηλώνει ότι η λάσπη «θα εδαφοποιείται στα Λιόσια το αργότερο μέχρι το Δεκέμβρη και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί άλλη λύση, εκτός Λιοσίων», κάνοντας λόγο γενικά και αόριστα για δύο εναλλακτικές λύσεις που μελετώνται. Ουσιαστικά λέει στους εργαζομένους και κατοίκους της περιοχής «φάτε τη λάσπη στα μούτρα μέχρι νεοτέρας»...




Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org