ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Πάλη κατά των γαιοκτημόνων

Μέτρα επανακατάληψης καλλιεργήσιμων εδαφών από την κυβέρνηση και το λαϊκό κίνημα

Η Βενεζουέλα βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς αλληλεγγύης στο πρόσφατο 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, απ' όπου και το στιγμιότυπο
Η Βενεζουέλα βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς αλληλεγγύης στο πρόσφατο 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, απ' όπου και το στιγμιότυπο
Εντείνεται η μάχη που δίνει η κυβέρνηση Τσάβες ενάντια στους μεγαλογαιοκτήμονες, στα πλαίσια της ριζικής αγροτικής μεταρρύθμισης που προωθεί μέσα από την εφαρμογή του νόμου για τη γη. Η πάλη αυτή χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση ως ζωτικής σημασίας για τη διατροφική επάρκεια της χώρας και την αποκατάσταση στην ύπαιθρο, όπου λίγες οικογένειες γαιοκτημόνων έχουν καταλάβει τεράστιες εκτάσεις, που παραμένουν για χρόνια ανεκμετάλλευτες, τη στιγμή που χιλιάδες είναι οι ακτήμονες αγρότες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Βενεζουέλα, που διαθέτει τεράστιες εύφορες εκτάσεις, αναγκάζεται να εισάγει γύρω στο 80% διατροφικών προϊόντων. Ετσι η προσπάθεια που συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό με τη στήριξη της Μπολιβαριανής Επανάστασης, με καταλήψεις γης από τους αγρότες, είναι μια διαδικασία επανάκτησης εδαφών που μπορούν να καλλιεργηθούν.

Η διαδικασία αυτή δεν προχωράει χωρίς αντιστάσεις από την πλευρά των γαιοκτημόνων (Latifundistas) και δεν είναι λίγες οι φορές που πληρώνουν δολοφόνους - εκτελεστές για να σκοτώνουν ηγέτες των αγροτών. Σε δύο χρόνια υπολογίζεται ότι έχουν δολοφονηθεί 140 στελέχη του αγροτικού κινήματος. Την περασμένη βδομάδα μάλιστα σημειώθηκε και επίθεση στο σπίτι του υπουργού Αγροτικής Οικονομίας και Γης της Βενεζουέλας, Αντόνιο Αλμπαράν, από πληρωμένους μπράβους των γαιοκτημόνων, επίθεση που απαντήθηκε από τις λαϊκές δυνάμεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, τον τελευταίο χρόνο σε 7 επαρχίες έχουν επανακτηθεί 174.987 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης και η διαδικασία συνεχίζεται, έτσι που χιλιάδες οικογένειες αποκτούν γεωργικούς τίτλους χρήσης της γης. Την ίδια στιγμή προχωράει με στήριξη του κράτους η οργάνωση της παραγωγής σε συνεταιριστική παραγωγική βάση. Η όλη διαδικασία πρέπει να σημειώσουμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, αν συνδυαστεί με μια σειρά μέτρων και κοινωνικών προγραμμάτων που υλοποιούνται από τη λαϊκή κυβέρνηση και με το γεγονός ότι η χώρα προχωράει σε βουλευτικές εκλογές στις 4 Δεκέμβρη. Και η αγροτική μεταρρύθμιση εντάσσεται σε αυτό που ο Πρόεδρος Τσάβες ονομάζει εμβάθυνση των αλλαγών σε όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, στο «δρόμο για το σοσιαλισμό» και εξηγεί στον πληθυσμό ότι πρόκειται «στην πραγματικότητα για σοσιαλιστικά μέτρα, που πρέπει να προχωρήσουν ως ο μόνος δρόμος για να ελαττωθούν τα προβλήματα του έθνους, που πηγάζουν από το καπιταλιστικό σύστημα».

ΡΩΣΙΑ
Επεισοδιακή συνέχεια των αντικαπιταλιστικών εκδηλώσεων

Συνεχίζονται σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας οι νεολαιίστικες εκδηλώσεις «Αντικαπιταλισμός 2005», που διοργανώνουν από κοινού οι νεολαίες των ΚΚ της Ρωσίας και άλλες αριστερές οργανώσεις της Ρωσίας.

Επεισοδιακή ήταν η εκδήλωση στις 25 Σεπτέμβρη στην πόλη του Νίζνι Νόβγκοροντ (πρώην Γκόρκι), όπου ο δήμαρχος της πόλης απαγόρευσε την εκδήλωση. Ισχυρές δυνάμεις των ρωσικών ΜΑΤ έκαναν την εμφάνισή τους στις 11.00 το πρωί στην πλατεία «Μαξίμ Γκόρκι», όπου είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει η εκδήλωση. Συνέλαβαν και ξυλοκόπησαν τον Π. Τιπακόφ, γραμματέα της τοπικής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), που πήρε το λόγο για να καταγγείλει από τα μεγάφωνα ως αντισυνταγματική την απαγόρευση. Στη συνέχεια οι δυνάμεις των ρωσικών ΜΑΤ επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, περικύκλωσαν και συνέλαβαν περίπου 70 νεαρούς, τους οποίους ξυλοκοπούσαν κατά τη μεταφορά τους στις «κλούβες» της Αστυνομίας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η κακοποίηση των διαδηλωτών συνεχίστηκε και στο αστυνομικό Τμήμα.

Οι διαδηλωτές απελευθερώθηκαν μετά από πολύωρες παρεμβάσεις κομμουνιστών βουλευτών. Αρχικά αυτή την προσπάθεια ξεκίνησε ο Β. Τιούλκιν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, όπως και οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Β. Μπενεντίκτοφ και Ο. Σμόλιν. Χρειάστηκε όμως η παρέμβαση του Ι. Μέλνικοφ, Α' αντιπροέδρου του ΚΚΡΟ και αργότερα και του Γκ. Ζιουγκάνοφ, προέδρου του ΚΚΡΟ, για να αρχίσει στις 18.00 το απόγευμα η απελευθέρωση των δεκάδων διαδηλωτών.

Τα γεγονότα όμως δε σταμάτησαν εκεί. Λίγο αργότερα ομάδα νεοναζιστών «σκίνχεντ» επιτέθηκε με πέτρες στα γραφεία της Επιτροπής Περιοχής του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ στην πόλη, όπου βρίσκονταν εκείνη την ώρα και αρκετοί από τους νεολαίους, που είχαν νωρίτερα συλληφθεί. Τελικά οι κομμουνιστές κατάφεραν να διώξουν τα φασιστοειδή.

Οι παραπάνω εξελίξεις δείχνουν πως αρκετοί είναι αυτοί που έχουν «θορυβηθεί» από τις φετινές αντικαπιταλιστικές εκδηλώσεις της νεολαίας στη Ρωσία.


Ι. Π.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Νέος τρομονόμος

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Οι κυβερνήτες των πολιτειών έδωσαν χτες στον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ, εν λευκώ τη διαχείριση της «αντιτρομοκρατικής ενίσχυσης» των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών σε βάρος πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και της αύξησης των διακρίσεων κατά της μουσουλμανικής κοινότητας της χώρας (περίπου 200.000 άτομα).

Ο Χάουαρντ ανακοίνωσε έτσι πασιχαρής την «ομόφωνη» συναίνεση των κυβερνητών όλων των πολιτειών της Ομοσπονδίας στο νέο τρομονόμο, διάρκειας μίας δεκαετίας(!), που μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • «Προληπτικές» συλλήψεις και κρατήσεις υπόπτων για τη «διατήρηση στοιχείων» μετά απ' την εκδήλωση τρομοκρατικής ενέργειας.
  • Σύλληψη και κράτηση υπόπτων για 14 ημέρες χωρίς απαγγελία κατηγοριών.
  • Τοποθέτηση ηλεκτρονικών περιβραχιόνιων σε «ύποπτους τρομοκράτες» για τουλάχιστον ένα χρόνο...
  • Κατ' οίκον περιορισμός ύποπτων τρομοκρατών από 16 ετών και άνω για ένα χρόνο χωρίς να ασκηθούν διώξεις ή να απαγγελθούν κατηγορίες.
  • Μυστικά αστυνομικά εντάλματα για την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών υπόπτων.
  • Αστυνομική απαγόρευση συνάντησης υπόπτων με «συγκεκριμένα άτομα» και προσέγγισης «συγκεκριμένων περιοχών».
  • Δυνατότητα πρόσβασης «ύποπτου τρομοκράτη» με δικηγόρο και ενημέρωσης των οικείων και του εργοδότη του «πως κρατείται» χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

Οι αντιδράσεις των δικηγορικών ενώσεων της Αυστραλίας ήταν έντονες. Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικηγόρων της Νέας Νότιας Ουαλίας, Ιαν Χάρισον, για παράδειγμα, επέκρινε το νέο τρομονόμο της κυβέρνησης Χάουαρντ, λέγοντας πως «ουσιαστικά ανατρέπει κάθε έννοια προστασίας των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και το δικαστικό σύστημα των τελευταίων 200 χρόνων».

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Δικηγόρων, Ρίτσαρτ Φολκς είπε πως με βάση το νέο τρομονόμο, η Αυστραλία οπισθοδρομεί σε «απολυταρχικό καθεστώς», αφού ο τρομονόμος ουσιαστικά νομιμοποιεί την αστυνομοκρατία και την καταπάτηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Συνδικαλιστικής Ενωσης Αυστραλών Αστυνομικών προεξόφλησε την αύξηση των αστυνομικών διακρίσεων σε βάρος της μουσουλμανικής κοινότητας και των Αυστραλών μεσανατολικής καταγωγής, ιδιαίτερα εκείνων νεαρής ηλικίας...

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Ατυπος στρατιωτικός νόμος

ΜΑΝΙΛΑ.--

Η νέα πολιτική καταστολής των αντιπροεδρικών διαδηλώσεων τέθηκε χτες σε εφαρμογή στις Φιλιππίνες: Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ροπάλων και πλαστικών ασπίδων, κανονιών νερού και συνέλαβε δεκάδες ανθρώπους στην πρωτεύουσα. Η «προληπτική» δράση των αρχών που διέταξε η Πρόεδρος, Γκλόρια Αρόγιο, βάσει της αρχής «δίχως άδεια, δεν επιτρέπονται διαδηλώσεις», χαρακτηρίζεται ήδη από πολιτικούς αναλυτές ως επιβολή ενός άτυπου στρατιωτικού νόμου στη χώρα, παρά την επίσημη διάψευση. Ουσιαστικά, μετέδιδε χτες το «Ρόιτερς», η Αρόγιο ακολουθεί τα βήματα του Φερντινάντ Μάρκος, ο οποίος είχε επιβάλει απαγόρευση διαδηλώσεων το 1972. Οι βιομήχανοι βέβαια τρίβουν τα χέρια τους. «Οι διαδηλώσεις στην καρδιά της επιχειρηματικής συνοικίας (Μακάτι) στέλνουν το λάθος μήνυμα», εξήγησε ο Ντόναλτ Ντι, πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορίου και Βιομηχανίας. Η αστυνομία στο μεταξύ επέμεινε ότι «εφαρμόζει το νόμο», κατηγορώντας τους διαδηλωτές ότι «προκαλούν βία» πορευόμενοι και φωνάζοντας συνθήματα για την παραίτηση της Προέδρου, η οποία φέρεται να εκλέχτηκε πέρυσι με οργιαστική διαφθορά που ενορχήστρωσε η ίδια.

Ο Ακιλίνο Πιμεντέλ, γερουσιαστής της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για «φασιστική συμπεριφορά», τονίζοντας πως ούτε ο Μάρκος δεν είχε τολμήσει να απαγορεύσει πλήρως τις διαδηλώσεις, ακόμα και μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Ενώ η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποκάλεσε τη νέα πολιτική «αντισυνταγματική». Το 70% του πληθυσμού, σύμφωνα με το ABS-CBN, αντιτίθεται στη νέα πολιτική.

Ανάμεσα στις διαδηλώσεις που κατέστειλαν χτες οι αρχές ήταν και αυτή από συνδικαλιστές που διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του Διοσδάδο Φορτούνα, ενός 50χρονου συνδικαλιστή της πολυεθνικής «Nestle», έξω από εργοστάσιο πλαστικών. Συνδικαλιστές αποκαλούν τη δολοφονία «πολιτική» - μια πράξη εκφοβισμού τους, αφού οι 660 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της εταιρίας στο Καμπουγιάο πραγματοποιούν απεργίες από το Γενάρη μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

ΕΕΔΔΑ
Συνέντευξη της μπριγάδας αλληλεγγύης

Με την ευκαιρία της επιστροφής της ελληνικής ομάδας εθελοντικής εργασίας από τη Βενεζουέλα, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνει συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη στις 12μ στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Ακαδημίας 60.

Θα μιλήσουν τα μέλη της μπριγάδας για την εμπειρία τους, για τις σημαντικές εξελίξεις της μπολιβαριανής διαδικασίας και για την ανάγκη να δυναμώσει η παραπέρα αλληλεγγύη με το λαό της Βενεζουέλας. Στη συνέντευξη θα παραβρεθεί και θα μιλήσει εκπρόσωπος της πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ