ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
Ενοχοποιούν τους εργάτες που παλεύουν για να ζήσει ο λαός καλύτερα

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ για τη νέα πρόκληση ενάντια στους απεργιακούς αγώνες

Την αποφασιστικότητα με την οποία οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου υπερασπίζονται την καπιταλιστική ανάπτυξη και την κερδοφορία των μονοπωλίων, αποτυπώνει το άρθρο που περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, (άρθρο 23 του νομοσχεδίου για την ανάπτυξη και τον τουρισμό), θα δικαιούνται αποζημίωση από το κράτος αλλοδαποί τουρίστες που θα παραμείνουν στην χώρα περισσότερο από όσο σκόπευαν εξαιτίας φυσικών καταστροφών ή απεργιακών κινητοποιήσεων.

Στην προχτεσινή συζήτηση που ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το ΚΚΕ εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση, καθώς όπως τονίστηκε, με τη ρύθμιση «ανοίγονται επικίνδυνοι δρόμοι» και «διευρύνεται το οπλοστάσιο σε βάρος των εργατικών αγώνων» γιατί με το συγκεκριμένο άρθρο θα ασκηθούν «πολύμορφες πιέσεις και δικαστικές», ενώ εγκαινιάζει καινούρια πρακτική που μπορεί να επεκταθεί παντού.

Ζητάνε και τα ρέστα

Η κυβέρνηση ενισχύει τη λογική που υπαγορεύει πως οι αγώνες των εργαζομένων υπονομεύουν την ανάπτυξη της χώρας, αντιμετωπίζοντας τους απεργούς ως κινδύνους για το δημόσιο όφελος. Με τη ρύθμιση που προωθεί συκοφαντεί τους απεργούς, προσπαθώντας να ξεφύγει από την πίεση που της ασκούν οι αγώνες που αναπτύσσονται με μπροστάρηδες τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, ξεμπροστιάζοντας το ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της και αναδεικνύοντας ότι αυτή είναι που πρέπει να λογοδοτήσει στο λαό.

Τέτοια είναι η πίεση που αντιμετώπισε, για παράδειγμα, όταν οι ναυτεργάτες, με μπροστάρηδες τα ταξικά συνδικάτα του κλάδου ανέπτυξαν απεργιακούς και άλλους αγώνες ενάντια στην πολιτική, που προστατεύοντας την κερδοφορία των εφοπλιστών γεννά πολλαπλούς κινδύνους για την ασφάλεια της ζωής (ναυτεργατών και επιβατών) στη θάλασσα. Αποκάλυψαν ότι αυτή η πολιτική είναι που γεμίζει τις θάλασσες με σαπάκια τύπου «Σαμίνα». Αυξάνει τα ναύλα αμείωτα. Προσαρμόζει τα δρομολόγια όχι στις ανάγκες των νησιωτών και όλου του πληθυσμού αλλά στις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας των εφοπλιστών. Μετατρέπει για τη λαϊκή οικογένεια το ταξίδι σε άπιαστο όνειρο. Αρα όσοι στηρίζουν αυτή την πολιτική πρέπει να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν απ' το λαό. Ο αγώνας των ναυτεργατών όχι μόνο είναι δίκαιος αλλά και πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού.

Στριμωγμένη από το δίκιο των εργατών που παλεύουν για να ζήσει καλύτερα όλος ο λαός, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιστρέψει την κατάσταση. Ουσιαστικά, όχι μόνο απαγορεύει στους εργάτες να διεκδικούν καλύτερους όρους ζωής και δουλειάς αλλά τους επιβάλλει και ... πρόστιμο! Γι' αυτό και η νέα απεργοσπαστική μεθόδευση πρέπει να συναντήσει την οργανωμένη αντίδραση όλων των εργαζομένων. Γι' αυτό και σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ επισημαίνει:

«Δεν έχουν το Θεό τους οι πολιτικοί διαχειριστές του συστήματος, τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα κόμματα που το υπηρετούν. Σταθερά οικοδομούν σε καθημερινή βάση νέα αντεργατικά και κατασταλτικά μέτρα προκειμένου να ισχυροποιήσουν τη δικτατορία των μονοπωλίων, να τσακίσουν τα εργατικά δικαιώματα και να εμποδίσουν με την απειλή της λαιμητόμου την όποια δυνατότητα ανάπτυξης εργατικών λαϊκών αγώνων». Ενώ καταγγέλλοντας την απεργοσπαστική τροπολογία το ΠΑΜΕ επισημαίνει: «Εδώ πρόκειται για μια νομοθετική ρύθμιση που διευρύνει το απεργοσπαστικό εκβιαστικό οπλοστάσιο κράτους και εργοδοσίας σε βάρος των απεργιακών και αγωνιστικών διεκδικήσεων των εργαζομένων, που στόχο έχει να επεκταθεί παντού.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο αντεργατικό απεργοσπαστικό νομοθέτημα. Καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα για την ανατροπή των αντεργατικών αντιλαϊκών πολιτικών, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα που έχουν κοινά συμφέροντα με την εργατική τάξη. Στην πράξη και στους αγώνες θα σαρωθούν οι πολιτικές που υπηρετούν τα κέρδη του κεφαλαίου για να πρυτανεύσει ότι "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη"».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Να καταργηθούν τα δίδακτρα στα δημόσια ΙΕΚ!

Αναλαμβάνουν κοινή δράση για την ανάδειξη και αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων των σπουδαστών

Το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί ενάντια στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας (φωτ. από συμμετοχή σε πρόσφατη απεργία)
Το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί ενάντια στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας (φωτ. από συμμετοχή σε πρόσφατη απεργία)
Σημαντικές πρωτοβουλίες με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των σπουδαστών και το συντονισμό τους με το ταξικό εργατικό και το λαϊκό κίνημα αναλαμβάνουν η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ και οι Σύλλογοι Σπουδαστών των ΙΕΚ που χτες έκαναν κοινή σύσκεψη. Σε αυτήν καταλήχθηκαν συγκεκριμένες δράσεις, με πρώτη την οργάνωση παράστασης διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τετάρτη, στις 11 το πρωί, στον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) και με αίτημα να μην πληρώσει δίδακτρα κανένας σπουδαστής σε δημόσιο ΙΕΚ.

Επίσης, αποφασίστηκε η οργάνωση κοινής σύσκεψης στα μέσα του Σεπτέμβρη των σπουδαστών των Δημόσιων και Ιδιωτικών ΙΕΚ και εργατικών σωματείων για το συντονισμό και την ανάπτυξη της κοινής δράσης. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα ανοίγει η συζήτηση με τους σπουδαστές στις σχολές, με συσκέψεις, συνελεύσεις για όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους σπουδαστές. Οπως για παράδειγμα, τι θα γίνει με τους άνεργους σπουδαστές και τους περιστασιακά εργαζόμενους που εργάζονται για να πληρώνουν τα δίδακτρα. Πώς θα καλύπτονται οι ανάγκες διαβίωσης, τι θα γίνει με τις νέες αυξήσεις που ετοιμάζονται στις μεταφορές, στις ΔΕΚΟ. Τι θα γίνει με τους σπουδαστές και τα προβλήματα με τη στέγαση. Τι θα γίνει με την υγεία, με τα ένσημα για τους νέους εργάτες και την ασφαλιστική τους κάλυψη. Πώς θα καλύπτονται συνολικά οι ανάγκες της οικογένειάς τους. Πώς θα πληρώνεται η πρακτική. Τι συμβαίνει με τις εργασιακές σχέσεις.

Ολη αυτή η δράση που θα αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα, όπως υπογραμμίστηκε, έχει στόχο ένα μαζικό και οργανωμένο κίνημα για την προστασία της ζωής του λαού, ενάντια στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, για να υπάρξει μαζική καταδίκη και απόρριψη του μνημονίου και της πολιτικής που φορτώνει τις συνέπειες της κρίσης στο λαό, που τους μετατρέπει σε σύγχρονους δούλους των μονοπωλίων και των πολυεθνικών. Ταυτόχρονα, με κάθε τρόπο πρέπει συνεχώς να αναδεικνύεται μέσα από αυτή την προσπάθεια η αναγκαιότητα της ενιαίας μαζικής πάλης για την προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης, ως τη σίγουρη και μοναδική διέξοδο συνολικά για το λαό.

Περίσσεψε η υποκρισία

Την υποκρισία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που όψιμα εμφανίζεται σαν υπερασπιστής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με αφορμή συνάντησή της με κυβερνητικούς παράγοντες, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στις 26/08/10 πραγματοποίησε συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών - Εργασίας - Παιδείας για να καταθέσει τις δήθεν προτάσεις της για τα λαϊκά προβλήματα, όπως ανεργία, απολύσεις, ακρίβεια, κλπ.

Στο πλαίσιο αυτό επιχείρησε να εμφανιστεί σα μαχητικός υπερασπιστής των ΣΣΕ. Η υποκρισία και το ψεύδος περισσεύουν, όταν η ηγεσία της ΓΣΕΕ είναι αυτή που υπέγραψε με το ΣΕΒ μηδενικές αυξήσεις, μαζί με την τριετή ταξική υποταγή "κοινωνικής ειρήνης" που τους υποσχέθηκε εξ ονόματος της εργατικής τάξης. Με τη δεδομένη ακρίβεια και τον πληθωρισμό υπέγραψε ουσιαστικά δραματικές μειώσεις μισθών.

Η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι αυτή που και μέσα από αυτή τη συνάντηση και ενώ η ζωή των εργαζομένων γίνεται κόλαση, κηρύσσει την "ταξική συναίνεση". Επίσης, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε με αφορμή τη συνάντηση, προσπαθεί, για άλλη μια φορά, να παρουσιάσει την κυβέρνηση ως θύμα των δήθεν πιέσεων της τρόικας. Είναι εξ ολοκλήρου ταγμένη στην υπηρεσία των επιδιώξεων κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ. Είναι εχθρική και επικίνδυνη για τους αγώνες και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Οι εργαζόμενοι άμεσα να της γυρίσουν την πλάτη.

Ολοι με το ΠΑΜΕ για σκληρούς, ανατρεπτικούς αγώνες ενάντια στην αντεργατική καταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Εν όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ και της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό, η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ είχε χτες «προπαρασκευαστική» συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Τραυματίστηκαν 4 εργαζόμενοι

Εκρηξη και στη συνέχεια πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες το απόγευμα, στη διάρκεια εργασιών που πραγματοποιούνταν σε φρεάτιο στο δρόμο προς το ΧΥΤΑ του Δήμου Παλαιοκάστρου, στα Τρίκαλα. Η έκρηξη έγινε στη διάρκεια εργασιών που έκανε συνεργείο επικολήσεων της εταιρείας «Γατζούλας». Από την έκρηξη τραυματίστηκαν τέσσερις εργαζόμενοι. Ο 46χρονος Καλαθάς Αλέξιος και ο 39χρονος Τζιόλας Μιχάλης, εργαζόμενοι στην εταιρεία που έχει αναλάβει τα έργα, νοσηλεύονται με εγκαύματα Β' βαθμού στην Α' χειρουργική κλινική του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Τρικάλων. Ο 53χρονος Καραγιάπας Κώστας, εργαζόμενος στη διαδημοτική επιχείρηση του ΧΥΤΑ, τραυματίστηκε ελαφρά και μένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, ενώ ένας ακόμα συνάδελφός του έχει ήδη αναχωρήσει από το νοσοκομείο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ