ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
«Νοσεί» από την ανθυγιεινή «γαλαζοπράσινη» πολιτική

Σε κλινικές περιόδευσε κλιμάκιο του ΠΑΜΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στο νησί
Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στο νησί
Περιοδεία στο νοσοκομείο Κέρκυρας πραγματοποίησε χθες το πρωί κλιμάκιο της τοπικής γραμματείας του ΠΑΜΕ με αφορμή τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα εις βάρος ασθενών και εργαζομένων που εντείνει η πολιτική υποβάθμισης και απαξίωσης των δημόσιων μονάδων υγείας διαμορφώνοντας επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία του λαού.

Στην κορωνίδα των προβλημάτων που καταγγέλθηκαν από τους εργαζόμενους προς τις ταξικές δυνάμεις είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Είναι χαρακτηριστικό πως σε κάθε μία από τις εξής κλινικές: νευρολογική ΩΡΛ, γαστρεντερολογική, νευροχειρουργική, γναθοχειρουργική αντιστοιχεί μόνο ένας ειδικευμένος γιατρός. Στον παθολογικό τομέα καλείται μία μόνο νοσηλεύτρια σε κάθε βάρδια να περιθάλψει 35 περίπου ασθενείς. Στην καρδιολογική κλινική επίσης ασθενείς για περαιτέρω απεικονιστικό έλεγχο εξωθούνται να διακομιστούν εξαιτίας της απουσίας αιμοδυναμικού εργαστηρίου αλλά και αξονικού τομογράφου. Χαρακτηριστικό της συνειδητής εγκατάλειψης είναι η μη λειτουργία του ενός εκ των δύο ακτινολογικών μηχανημάτων διότι δεν υπήρχε ανταλλακτική λυχνία. Αυτή την ανθυγιεινή πολιτική που εφαρμόζουν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ η διοίκηση του νοσοκομείου επιδιώκει να μπαλώσει με την εντατικοποίηση της εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση αυξάνει τις εφημερίες των γιατρών, προχωρά σε εσωτερικές μετακινήσεις γιατρών στις κλινικές όπως π.χ. της Μεσογειακής Αναιμίας στην Παθολογική. Επιπλέον δρομολογείται η μετεγκατάσταση του νέου νοσοκομείου, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης εις βάρος της αναγκαίας και επιβεβλημένης αναβάθμισης των παρεχόμενων δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας στο νομό.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση το ΠΑΜΕ καλεί το λαό και τη νεολαία της Κέρκυρας να καταδικάσει με κάθε τρόπο την επικίνδυνη για την υγεία αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού. Να αναπτύξει αγώνες, διεκδικώντας καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και των ιδιωτικοποιήσεων σε υγεία - πρόνοια.

Απαιτεί μεταξύ άλλων την μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων γιατρών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την κατάργηση των χαρατσιών στα εξωτερικά ιατρεία, την μεταγκατάσταση του νοσοκομείου στο νέο κτίριο, με όρους που να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την απρόσκοπτη λειτουργία του. Επίσης την προκήρυξη όλων των κενών θέσεων του προσωπικού που υπάρχουν σύμφωνα με το νέο οργανισμό του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, την αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία - πρόνοια.

ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Συντονισμένη παρέμβαση για το νοσοκομείο

Παράσταση διαμαρτυρίας στην αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια έκαναν χτες

Αμεσες λύσεις στα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο της Ζακύνθου, με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε κίνδυνο οι ζωές των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, απαίτησαν με παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην Πάτρα εργαζόμενοι και μέλη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου και μια σειρά φορέων. Συμμετείχαν συγκεκριμένα εκπρόσωποι της Γραμματείας Πάτρας του ΠΑΜΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας, του Συλλόγου Καρδιοπαθών Νομού Ζακύνθου, του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ζακύνθου, της Γραμματείας Ζακύνθου της ΠΑΣΕΒΕ, Σωματείων Εργαζομένων Ιδιωτικών, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Χρηματοπιστωτικού, Αυτοδιοίκησης, Οικοδόμων.

Σε υπόμνημα που παρέδωσαν στη διοίκηση της ΥΠΕ τονίζουν ότι «οι δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Ζακύνθου σήμερα οξύνονται ακόμη περισσότερο με την παραίτηση και του μοναδικού καρδιολόγου. Η τοποθέτηση με απόσπαση γιατρού - καρδιολόγου του ΙΚΑ αποτελεί ένα ακόμα "μπάλωμα", που δεν πρόκειται να λύσει κανένα από τα σοβαρά ζητήματα του νοσοκομείου, της Υγείας γενικότερα. Η καρδιολογική κλινική έχει ανάγκη από 3 καρδιολόγους για να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά». Επισημαίνουν ακόμα ότι έχουν ήδη κλείσει η νευρολογική και παθολογική κλινική ενώ προ των πυλών φαίνεται να είναι και η συγχώνευση της παιδιατρικής με τη χειρουργική κλινική. Το ακτινολογικό λειτουργεί με έναν ακτινολόγο, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού σε μια βάρδια, το προσωπικό του νοσοκομείου δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με την αύξηση των ασθενών και κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές, επισημαίνουν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με το διοικητή της ΥΠΕ ο τελευταίος δεν δεσμεύτηκε στην ουσία για την επίλυση των προβλημάτων. Οι φορείς τονίζουν ότι οι κύριοι υπεύθυνοι γι' αυτήν την κατάσταση είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ζητούν να διασφαλιστεί η λειτουργία των κλινικών με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στο δημόσιο σύστημα υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κ.ά.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Απίστευτη ταλαιπωρία των νεφροπαθών

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στο προαύλιο του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χαλκίδας, για τις μεγάλες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) και συνολικά τα νοσοκομεία Χαλκίδας και Κύμης, πραγματοποιεί την ερχόμενη Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη και το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη στις 4 το απόγευμα ο Σύλλογος Νεφροπαθών Νομού Εύβοιας.

Σε υπόμνημα του Συλλόγου τονίζεται ότι οι νεφροπαθείς της Εύβοιας ζουν το δικό τους Γολγοθά εδώ και χρόνια λόγω των ελλείψεων και της άρνησης των κυβερνήσεων να δώσουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Η ΜΤΝ στο νοσοκομείο Χαλκίδας λειτουργεί με ελλιπές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα να εξυπηρετεί μόλις 70 αιμοκαθαιρόμενους νεφροπαθείς, αριθμός πολύ μικρός για τη συγκεκριμένη Μονάδα. Αντίστοιχα, η ΜΤΝ της Κύμης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2008 και εξυπηρετούσε δέκα αιμοκαθαρόμενους, αλλά σήμερα - μετά τη μείωση του προσωπικού - εξυπηρετούνται μόλις έξι νεφροπαθείς. Οι νεφροπαθείς στην Εύβοια είναι 195 και έτσι πολλοί απ' αυτούς αναγκάζονται να μετακινούνται τρεις φορές τη βδομάδα και να διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα είτε από κάποια περιοχή της Εύβοιας στην Χαλκίδα και Κύμη, είτε στην Αθήνα.

Τα προβλήματα των νεφροπαθών της Εύβοιας, καθώς και τα αιτήματα του Συλλόγου για τη δημιουργία Νεφρολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Χαλκίδας, για προσλήψεις προσωπικού, τη δημιουργία ΜΤΝ στην Κάρυστο και Ιστιαία κλπ έχουν φέρει επανειλημμένα στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ με Ερωτήσεις τους.

Επίσχεση εργασίας στο «Αγία Ολγα»

Παρέμβαση θα κάνουν οι ταξικές δυνάμεις και μαζικοί φορείς την Τρίτη

Με αναστολή της εφημερίας του Ψυχιατρικού Τμήματος σήμερα Σάββατο και της γενικής εφημερίας αύριο Κυριακή συνεχίζουν οι γιατροί του νοσοκομείου Νέας Ιωνίας «Αγία Ολγα» την επίσχεση εργασίας που ξεκίνησαν απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών Απρίλη, Μάη, Ιούνη και Ιούλη 2010 χωρίς περικοπές, καθώς και των οφειλόμενων εφημεριών του Αυγούστου και Δεκέμβρη του 2009. Με έγγραφό τους προς την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής και το διοικητή του νοσοκομείου, οι γιατροί προειδοποιούν ότι θα αντιμετωπίζονται μόνο τα περιστατικά όσων η ζωή είναι σε κίνδυνο.

Το νοσοκομείο θα επισκεφτεί την Τρίτη 31 Αυγούστου στις 10:00 π.μ. αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και των μαζικών φορέων της Νέας Ιωνίας και θα συναντηθεί με τους γιατρούς. Στις 11:30 π.μ. θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση για τα προβλήματα του νοσοκομείου και των εργαζομένων σε αυτό, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση και των υπηρεσιών του νοσοκομείου κ.ά.

ΕΚΑΒ
Στάση εργασίας μεθαύριο

Εκτακτη γενική συνέλευση με στάση εργασίας 9 π.μ. - 1 μ.μ. πραγματοποιούν την ερχόμενη Δευτέρα 30 Αυγούστου οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ.

Σε ανακοίνωση του συλλόγου τους, τονίζουν ότι έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο απ' την υπερεργασία (τους οφείλονται περίπου 30.000 ρεπό), ενώ αναγκάζονται να πληρώνουν απ' την τσέπη τους τα έξοδα για την παραμονή τους στην επαρχία όταν πρέπει να αντιμετωπιστούν καταστροφές, όταν καλύπτουν τις τουριστικές περιοχές τους θερινούς μήνες ή όταν μεταφέρουν περιστατικά σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα καταγγέλλουν ότι παραμένουν απλήρωτοι για οχτώ μήνες οι διασώστες - πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ για τις εκτός έδρας υπηρεσίες τους. Ακόμα παραμένουν απλήρωτα για μήνες τα νυχτερινά, οι υπερωρίες και τα εξαιρέσιμα (Κυριακές, αργίες κλπ.). Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι έχουν επανειλημμένα ενημερώσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τα χρόνια προβλήματα, αλλά αντί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους και τους ασθενείς εξαντλείται σε υποσχέσεις.

ΙΟΣ «ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ»
Ηπια αύξηση των κρουσμάτων

Τα 134 έφτασαν τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του «Δυτικού Νείλου». Εως χτες 37 άνθρωποι νοσηλεύονταν, οι οκτώ από αυτούς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης της νόσου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) παρατηρήθηκε ήπια αύξηση των κρουσμάτων τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλη, που πιθανά οφείλεται στο ότι έχει αυξηθεί η επιτήρηση για τη νόσο. Η πλειονότητα των ασθενών κατοικούν στις πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών ήταν τα 72 έτη, 57% ήταν πάνω από 70 ετών και 6% κάτω των 30 ετών. Το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμά ότι κρούσματα του ιού θα εμφανίζονται έως το Σεπτέμβρη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ