ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
7ος ΟΜΙΛΟΣ
Γερμανική... υποχώρηση

Στο Καζάν σταμάτησαν τα όνειρα της Γερμανίας για να φτάσουν στην Μόσχα και στον τελικό του Μουντιάλ. Για την 3η αγωνιστική του 6ου ομίλου, η αδιάφορη βαθμολογικά Νότια Κορέα με τη νίκη της με 2-0 υποχρέωσε σε πρόωρο «αντίο» τους παγκόσμιους πρωταθλητές, σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία της διοργάνωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Νασιοναλμάνσαφτ» αποκλείστηκε από φάση ομίλων Μουντιάλ για πρώτη φορά στην ιστορία της και από την 1η φάση της διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά το 1938!

Οι Γερμανοί για άλλη μια φορά στο φετινό Μουντιάλ παρουσίασαν σοβαρά αγωνιστικά προβλήματα, επιθετικά (αδυναμία ολοκλήρωσης φάσεων) και αμυντικά (αργό transition, ελλιπής στήριξη από τα χαφ). Οι δε Νοτιοκορεάτες, μετά από ένα... φοβισμένο πρώτο μέρος, στην επανάληψη έγιναν πιο επιθετικοί απείλησαν αρκετές φορές, εκμεταλλευόμενοι τα κενά στη γερμανική άμυνα. Οι προσπάθειές τους καρποφόρησαν στις καθυστερήσεις, με τα γκολ των Κιμ (90') και Σον (96') να γράφουν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες - έστω και χωρίς πρακτικό αντίκρισμα - για την Εθνική τους ομάδα.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ: Τσο, Γ. Λι, Γιουν, Γ. Γκ. Κιμ, Χονγκ, Τζ. Σ. Λι, Γ. Γ. Τζουνγκ, Τζανγκ, Μουν (69' Τζου), Κου (56' Χουάνγκ, 79' Κο), Σον.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Νόιερ, Κίμιχ, Ζίλε, Χούμελς, Χέκτορ (78' Μπραντ), Κεντίρα (58' Γκόμεζ), Γκορέτσκα (63' Μίλερ), Εζίλ, Κρόος, Ρόις, Βέρνερ.

Στον άλλο αγώνα, η Σουηδία ήταν καταιγιστική απέναντι στο Μεξικό, που παρουσιάστηκε με αρκετά αμυντικά προβλήματα. Η σκανδιναβική ομάδα επικράτησε με 3-0 (51' Αουγκούστινσον, 62' πέν. Γκράνκβιστ, 74' αυτογκόλ Αλβάρες) και προκρίθηκε ως 1η του ομίλου στους «16». Το Μεξικό δεν πλήρωσε την ήττα, καθώς χάρη στο γερμανικό «κάζο» προκρίθηκε ως 2ο.

Η ήττα από τη Νότια Κορέα έφερε το πρόωρο τέλος της παρουσίας της Γερμανίας στο Μουντιάλ της Ρωσίας

Associated Press

Η ήττα από τη Νότια Κορέα έφερε το πρόωρο τέλος της παρουσίας της Γερμανίας στο Μουντιάλ της Ρωσίας
ΜΕΞΙΚΟ: Oτσόα, Σαλσέδο, Μορένο, Ερέρα, Αλβάρες, Λαγιούν (89' Πενάλτα), Γκουαρδάδο (75' Κορόνα), Γκαγιάρδο (65' Φαμπιάν), Βέλα, Ερνάντες, Λοσάνο.

ΣΟΥΗΔΙΑ: Ολσεν, Λούστιγκ, Λίντελοφ, Γκράνκβιστ, Αουγκούστινσον, Λάρσον (57' Σβένσον), Εγκνταλ (80' Χίλιεμαρκ), Φόρσμπεργκ, Κλάεσον, Τοϊβόνεν, Μπεργκ (68' Τελίν).

5ος ΟΜΙΛΟΣ
Πρωτιά για τη Βραζιλία

Το φαβορί Βραζιλία και η Ελβετία ήταν οι ομάδες που πήραν την πρόκριση από τον 5ο όμιλο, με τη «Σελεσάο» να επιβεβαιώνει τελικά και τα προγνωστικά και να κατακτά την πρωτιά. Στην 3η και τελευταία αγωνιστική, η Βραζιλία νίκησε σχετικά εύκολα τη Σερβία με 2-0, ενώ η Ελβετία έμεινε στο 2-2 με την ουραγό Κόστα Ρίκα, αποτέλεσμα όμως που της έφτανε για να προκριθεί.

Κόντρα στους Σέρβους, που βρίσκονταν σε δύσκολη θέση αλλά διατηρώντας ελπίδες πρόκρισης, οι Βραζιλιάνοι ήταν πιο ουσιαστικοί, παρά τις διακυμάνσεις στην απόδοσή τους, και έφτασαν στη νίκη χάρη στα τέρματα των Παουλίνιο (36') και Τιάγκο Σίλβα (68'). Τη χαρά της νίκης πάντως επισκίασε ο τραυματισμός του Μαρσέλο, που αποχώρησε στο 9'. Οι δε Σέρβοι, μετά το σε βάρος τους 1-0 στην ανάπαυλα, έδειξαν πιο επιθετικές τάσεις στην επανάληψη και μάλιστα απείλησαν κατά το διάστημα 55' - 65', χάνοντας δύο ευκαιρίες με τον Μίτροβιτς. Μετά το 2-0, όμως, έδειξαν να μην έχουν την ψυχολογία να αντιδράσουν στο διάστημα που απέμενε.

ΣΕΡΒΙΑ: Στόικοβιτς, Ρουκάβινα, Βέλκοβιτς, Μιλένκοβιτς, Κολάροφ, Μάτιτς, Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Κόστιτς (82' Ράντονιτς), Τάντιτς, Λιάιτς (75' Ζίφκοβιτς), Μίτροβιτς (89' Γιόβιτς).

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Αλισον, Φάγκνερ, Τιάγκο Σίλβα, Μιράντα, Μαρσέλο (9' Φελίπε Λουίζ), Κασεμίρο, Παουλίνιο (66' Φερναντίνιο), Κουτίνιο (80' Ρενάτο Αουγκούστο), Νεϊμάρ, Γουίλιαν, Ζεσούς.

Στο άλλο ματς η Ελβετία τα βρήκε σκούρα απέναντι στην αξιόμαχη Κόστα Ρίκα, και παρότι προηγήθηκε δύο φορές (Τζεμαϊλί 31', Ντίρμιτς 78'), ισοφαρίστηκε και στις δυο περιπτώσεις από τους Κοσταρικανούς (Γουάτσον 56', Κάμπελ πέν. 90+').

ΕΛΒΕΤΙΑ: Ζόμερ, Λιχστάινερ, Ακαντζί, Εμπολό, Τζάκα, Μπεχράμι (60' Ζακάρια), Ροντρίγκες, Τζεμαϊλί, Γκαβράνοβιτς (69' Ντρμιτς), Σαρ, Σακίρι (81' Λανγκ).

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ: Κέιλορ Νάβας, Ακόστα, Γκονζάλες, Μπόρχες, Οβιέδο, Κολίντρες (81' Γουάλας), Μπράιαν Ρουίζ, Κάμπελ, Γκαμπόα (90+3' Ιαν Σμιθ), Γουάστον, Γκουζμάν (90+1' Αζοφέιφα).

7ος ΟΜΙΛΟΣ
Σε απόλυτη ισορροπία Αγγλία - Βέλγιο

Εχοντας εξασφαλίσει και οι δύο την πρόκριση στους «16», Αγγλία και Βέλγιο διεκδικούν σήμερα στη μεταξύ τους αναμέτρηση, για την 3η αγωνιστική του 7ου ομίλου, την πρωτιά του ομίλου και το θεωρητικά πιο ευνοϊκό «σταύρωμα» στην επόμενη φάση.

Μάλιστα η μάχη θα δοθεί σε συνθήκες σχεδόν απόλυτης βαθμολογικής ισορροπίας, καθώς οι δύο ομάδες έχουν τους ίδιους βαθμούς (6), την ίδια διαφορά τερμάτων (+6) και την ίδια επίθεση (9 γκολ). Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση ισοπαλίας ο 1ος του ομίλου θα προκύψει μέσα από το τελευταίο αγωνιστικό κριτήριο της FIFA σε περίπτωση ισοβαθμίας, αυτό του fair play, δηλαδή το ποια ομάδα έχει λιγότερες κίτρινες και κόκκινες κάρτες - αυτήν τη στιγμή το πλεονέκτημα σ' αυτόν τον τομέα το έχει η Αγγλία.

Οι Αγγλοι, μετά την ιστορική τους νίκη επί του Παναμά με 6-1 (η μεγαλύτερή τους σε Μουντιάλ), βρίσκονται σε ιδανική ψυχολογική κατάσταση, ενώ με εξαίρεση τον αμφίβολο Ντέλε Αλι θα παραταχθούν πλήρεις. Με εξίσου καλή ψυχολογία αλλά περισσότερα αγωνιστικά προβλήματα θα παρουσιαστεί το Βέλγιο, καθώς έχει τεθεί εκτός μάχης ο Λουκάκου, ενώ αμφίβολοι είναι οι Αζάρ, Μέρτενς.

Στον άλλο αγώνα, οι ήδη αποκλεισμένες ουραγοί του ομίλου, Τυνησία και Παναμάς, ψάχνουν τους πρώτους τους βαθμούς στη διοργάνωση.

SUPER LEAGUE
Διαφωνίες για την αναδιάρθρωση

Με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη συναντήθηκαν χτες εκπρόσωποι των ΠΑΕ της Super League, οι οποίοι εξέφρασαν για μία ακόμη φορά την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων και κυρίως στη μείωση των ομάδων της πρώτης κατηγορίας. Θυμίζουμε ότι το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τρία βασικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου (Super League 1, Super League 2, Football League) των 12 ομάδων το καθένα και έχει τεθεί προϋπόθεση προκειμένου να δοθεί στις ΠΑΕ ποσό 30 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά τους οι ΠΑΕ ζητούν οι ομάδες στην πρώτη κατηγορία να είναι 14 ή 16. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση των μελών της Super League, ώστε να μελετηθεί το σχέδιο του υφυπουργού και να δώσει η Λίγκα τις τελικές απαντήσεις της.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ
Με αντίπαλο το Ισραήλ για τα προκριματικά

Με τον Γιάννη Μπουρούση, να ενσωματώνεται και αυτός στην αποστολή χτες, η Εθνική ομάδα μπάσκετ δίνει σήμερα στο Τελ Αβίβ με αντίπαλο το Ισραήλ (19.30 - ΕΡΤ3) τον προτελευταίο αγώνα της για την 1η φάση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019. Ακολουθεί την Δευτέρα (2/7) ο τελευταίος αγώνας, με αντίπαλο την Εσθονία στο Ταλίν. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την πρόκριση στη 2η φάση των προκριματικών, που θα διεξαχθεί το ερχόμενο Νοέμβρη. Στην αποστολή μετέχουν: Γιάννης Αθηναίου, Νίκος Γκίκας, Δημήτρης Κατσίβελης, Βαγγέλης Μάντζαρης, Χάρης Γιαννόπουλος, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Λευτέρης Μποχωρίδης, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Χρήστος Σαλούστρος, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Ντίνος Μήτογλου, Λίνος Χρυσικόπουλος, Γιάννης Μπουρούσης, Βαγγέλης Μαργαρίτης.

BASKET LEAGUE
Εποχή Μπλατ στον Ολυμπιακό

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Χτες, μια μέρα μετά την επίσημη λήξη της συνεργασίας με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, ανακοινώθηκε από τον Ολυμπιακό η σύναψη συνεργασίας με τον Αμερικανοϊσραηλινό Ντέιβιντ Μπλατ, ο οποίος αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της ομάδας για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο Μπλάτ επιστρέφει στο ελληνικό πρωτάθλημα μετά το 2010 και την θητεία του στον Αρη. Μέχρι πρότινος ήταν τεχνικό της Νταρουσάφακα ενώ έχει εχει κοουτσάρει ακόμα μεταξύ άλλων τις Μπένετον Τρεβίζο, Μακάμπι Τελ Αβίβ Εθνικής Ρωσία και Κλίβελαντ Καβαλίερς του ΝΒΑ.

ΠΑΟ: Την επιστροφή του Στεφάν Λάσμε μετά από τέσσερα χρόνια επισημοποίησε χτες η ΚΑΕ Παναθηναϊκός, με τον 36χρονο σέντερ να γίνεται επίσημα η πρώτη μεταγραφή των «πρασίνων» ενόψει της νέας σεζόν. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νικ Καλάθης συμφώνησε με τη διοίκηση του συλλόγου για ανανέωση της συνεργασίας τους για άλλα τρία χρόνια.

8ος ΟΜΙΛΟΣ
Ανοιχτό φινάλε, πλην Πολωνίας

Με τρεις ομάδες - Ιαπωνία, Σενεγάλη και Κολομβία - να διεκδικούν τα δύο «εισιτήρια» πρόκρισης στους «16» και την Πολωνία να έχει αποκλειστεί αλλά να θέλει ένα αξιοπρεπές «αντίο», πέφτει η αυλαία σήμερα στον 8ο όμιλο. Το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται κυρίως στην αναμέτρηση της Σενεγάλης με την Κολομβία, ενώ η Ιαπωνία θεωρητικά έχει τον πρώτο λόγο με αντίπαλο την αδιάφορη Πολωνία.

Η Σενεγάλη, μετά τη σημαντική νίκη στην πρεμιέρα επί της Πολωνίας και τον εξίσου πολύτιμο βαθμό στον αγώνα με την Ιαπωνία, βολεύεται και με την ισοπαλία, ενώ σε περίπτωση ήττας θέλει ήττα και της Ιαπωνίας. Πιο πολύ θέλει τη νίκη η Κολομβία, που σε περίπτωση ήττας ...πάει σπίτι της, ενώ σε περίπτωση ισοπαλίας προκρίνεται μόνο με ήττα της Ιαπωνίας. Για δύο αποτελέσματα πάνε οι Ιάπωνες κόντρα στους αδιάφορους Πολωνούς. Με νίκη ή ισοπαλία προκρίνονται στους «16», ενώ σε περίπτωση ήττας θέλουν ήττα και της Κολομβίας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

17.00 Σενεγάλη - Κολομβία (ΕΡΤ1)

17.00 Ιαπωνία - Πολωνία (ΕΡΤ2)

21.00 Αγγλία - Βέλγιο (ΕΡΤ1)

21.00 Παναμάς - Τυνησία (ΕΡΤ2)

ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

5ος ΟΜΙΛΟΣ (3αγ): Βραζιλία 7, Ελβετία 5, Σερβία 3, Κόστα Ρίκα 0.

6ος ΟΜΙΛΟΣ (3αγ): Σουηδία 6, Μεξικό 6, Γερμανία 3, Ν.Κορέα 3.

7ος ΟΜΙΛΟΣ (2αγ) Αγγλία 6, Βέλγιο 6, Τυνησία 0, Παναμάς 0.

8ος ΟΜΙΛΟΣ (2α): Ιαπωνία 4, Σενεγάλη 4, Κολομβία 3, Πολωνία 0.

Σημ: Με έντονα οι ομάδες που προκρίθηκαν

Τα μέχρι τώρα ζευγάρια στους «16»

Ουρουγουάη - Πορτογαλία, Ισπανία - Ρωσία, Γαλλία - Αργεντινή, Κροατία - Δανία, Βραζιλία-Μεξικό, Σουηδία-Ελβετία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ