ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ»
Ψηφίστηκε στη Βουλή άλλη μια μορφή επιδότησης των εφοπλιστών

Καταψήφισε το ΚΚΕ καλώντας το λαό των νησιών σε πάλη για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες του

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία του επείγοντος, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για την εφαρμογή του «μεταφορικού ισοδύναμου» στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, το οποίο η κυβέρνηση, καλύπτοντας ότι πρόκειται για μορφή επιδότησης στους εφοπλιστές, το «σερβίρει» ως ...αντίμετρο στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και ως μείωση των πανάκριβων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και ναύλων.

Πιο συγκεκριμένα, «μεταφορικό ισοδύναμο», σύμφωνα με το άρθρο 1 του νομοσχεδίου, νοείται η ισοδυναμία του κόστους μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων που έχει «μία διαδρομή με τα μέσα θαλάσσιας μεταφοράς, με το κόστος της διαδρομής για την ίδια απόσταση» με τα μέσα χερσαίας μεταφοράς. «Δικαιούχοι» αναφέρονται μόνο όσοι δηλώνουν στην εφορία μόνιμη κατοικία σε νησί, «νοικοκυριά» και όχι ατομικά επιβάτες, ενώ στα δικαιολογητικά συμπεριλαμβάνονται και εισοδηματικά κριτήρια.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το άρθρο 11, θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις «το πραγματικό μεταφορικό κόστος, ο αριθμός των εισιτηρίων για τα οποία θα καλύπτεται το μεταφορικό κόστος, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος» για το ποσό που προκύπτει από τη διαφορά του «μεταφορικού ισοδύναμου».

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, εμφάνισε το «μεταφορικό ισοδύναμο» ως κοινωνικό μέτρο ανακούφισης των νησιωτών και προσπαθώντας να απαντήσει στην κριτική του ΚΚΕ ότι ουσιαστικά πρόκειται για επιδότηση των εφοπλιστών είπε ότι με το νομοσχέδιο «τολμήσαμε να συγκρουστούμε με συμφέροντα, και έρχεται το ΚΚΕ να μας λέει ότι τρέμουμε τους εφοπλιστές». Βέβαια, την ίδια στιγμή κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο, η οποία προβλέπει ότι τα εκατομμύρια ευρώ επιδότησης που παίρνουν οι εφοπλιστές κάθε χρόνο για τις «άγονες γραμμές» «δεν εκχωρούνται, δεν κατάσχονται, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται σε τυχόν οφειλές αυτών (σ.σ. των εταιρειών) προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία»!

Η ΝΔ καταψήφισε το νομοσχέδιο όχι γιατί διαφωνεί με την ουσία του, όπως ανέφερε ο εισηγητής της, Χ. Αθανασίου, αλλά με τον τρόπο που το εφαρμόζει. ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι ψήφισαν υπέρ, η ναζιστική Χρυσή Αυγή ψήφισε παρών ζητώντας να μειωθούν και οι τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων, δηλαδή οι εφοπλιστές όχι μόνο να παίρνουν αφορολόγητο πετρέλαιο αλλά και σε χαμηλές τιμές, ενώ η Ενωση Κεντρώων καταψήφισε.

Οι νησιώτες να απαντήσουν με την οργάνωση της πάλης τους

«Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα στα νησιά υποφέρουν από την αντιλαϊκή πολιτική και η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα, όπως κάνουν με τα λεγόμενα "αναπτυξιακά συνέδρια" ή με τούτο εδώ το νομοσχέδιο για το "μεταφορικό ισοδύναμο" που επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, τονίζοντας ότι τα διάφορα «αντίμετρα» και «ισοδύναμα» στην πράξη μεταφέρουν πόρους, από τους πολλούς φτωχούς στους λίγους πλούσιους και δίνουν κάποια ψίχουλα στους φτωχότερους. «Αυτό, βέβαια, συνδυάζεται με προσπάθεια εξαπάτησης και χειραγώγησης του λαού (...) Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το "μεταφορικό ισοδύναμο" το οποίο θα πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τη φοροληστεία, τα χαράτσια, την εκμετάλλευση των εργαζομένων», τόνισε.

Η Διαμάντω Μανωλάκου, με χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, επισήμανε, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, ότι με το «μεταφορικό ισοδύναμο» «προωθείτε καμουφλαρισμένα την ενίσχυση του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Δεν φτάνει το αφορολόγητο πετρέλαιο που τους έχετε εξασφαλίσει όλες οι κυβερνήσεις, οι πάμπολλες φοροαπαλλαγές, οι τσακισμένοι μισθοί των ναυτεργατών που έχετε περάσει και ψηφίσει με αντιλαϊκά νομοθετήματα», αλλά έρχεται και αυτό το νομοσχέδιο. «Εξάλλου, η ταξική σας πολιτική φαίνεται παντού. Από τη φοροεπιδρομή και επίθεση στα δικαιώματα και εισοδήματα των εργαζομένων, τις κατασχέσεις στους πλειστηριασμούς μέχρι τις χθεσινές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής», πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι «η αύξηση του ΦΠΑ διαμορφώνει μία τραγική κατάσταση για τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους στα νησιά. Με όχημα την επιλογή του "μικρότερου κακού"», όπως το νομοσχέδιο αυτό, «επιδιώκετε να συμβιβαστούν οι εργαζόμενοι με την ακρίβεια που φουντώνει, με τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, με τον αποκλεισμό, που για μέρες αντιμετωπίζουν - ειδικά τη χειμερινή περίοδο - τα μικρά νησιά, με τα εξοντωτικά φορολογικά χαράτσια, μειώσεις μισθών, συντάξεων».

Κάλεσε τα εργατικά - λαϊκά στρώματα των νησιών «να απαντήσουν στην αντιλαϊκή πολιτική και στον εμπαιγμό της κυβέρνησης δυναμώνοντας τώρα την πάλη τους», διεκδικώντας μείωση κατά 50% των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και ναύλων, απρόσκοπτες σύγχρονες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα, που να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες.

ΚΑΒΑΛΑ
Σέρνονται σε δίκη επειδή διεκδικούν την αλλαγή όδευσης του TAP

Νέα συγκέντρωση των σωματείων έξω από τα δικαστήρια

Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια
Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια
Σε νέα συγκέντρωση συμπαράστασης στους διωκόμενους της Συντονιστικής Επιτροπής που παλεύει για την αλλαγή όδευσης του αγωγού TAP και καταδίκης της πολιτικής διώξεων, σήμερα, Πέμπτη, στις 11 το πρωί, έξω από τα δικαστήρια της Καβάλας, καλούν τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και Συνταξιούχων.

Οι 8 κάτοικοι και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής που παλεύει για την αλλαγή όδευσης του αγωγού, στην Καβάλα, συνελήφθησαν για «παρεμπόδιση των εργασιών κατασκευής του TAP». Οι συλληφθέντες (αγρότες και τρεις δημοτικοί σύμβουλοι) οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία, όπου ορίστηκε δικάσιμος για σήμερα, Πέμπτη, και αφέθηκαν ελεύθεροι. Λίγο πριν εμφανισθούν ενώπιον του εισαγγελέα, ο ένας από τους συλληφθέντες, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, ο οποίος από την περασμένη βδομάδα πραγματοποιεί απεργία πείνας, λιποθύμησε και διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Καβάλας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή της δίωξης σωματεία και φορείς της Καβάλας καταγγέλλοντας την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αντιμετωπίζει με βία και τρομοκρατία όσους αγωνίζονται. Κατήγγειλαν την έντονη αστυνομοκρατία και την επιχείρηση καταστολής που έχει στηθεί στην περιοχή των τεναγών Φιλίππων, όπου επιχειρείται η τοποθέτηση του αγωγού TAP.

Με συνθήματα απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων, να σταματήσουν οι διώξεις και να ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημα για αλλαγή όδευσης του αγωγού, ώστε να μην περάσει από τον παραγωγικό κάμπο Ζηγού - Κρυονερίου - Φιλίππων και από τα τενάγη Φιλίππων.

Επιπλέον, για χτες, στις 9 το βράδυ, ορίστηκε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη «Ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις για τον αγωγό ΤΑΡ. Λήψη απόφασης για περαιτέρω κινητοποιήσεις». Την έκτακτη συνεδρίαση είχε ζητήσει από προχτές η «Λαϊκή Συσπείρωση», προκειμένου να δυναμώσει η πίεση προς την κυβέρνηση για την άμεση απελευθέρωση και παύση των διώξεων των συλληφθέντων.

«ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Εκδήλωση για τα δέκα χρόνια της λειτουργίας του

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας του διοργανώνει τη Δευτέρα 2 Ιούλη, στις 7 μ.μ., το «Σπίτι του Αγωνιστή». Η εκδήλωση θα γίνει στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος (Ομήρου 35, Αγιος Δημήτριος) και περιλαμβάνει ομιλία από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, χαιρετισμό από εκπρόσωπο του ΚΚΕ, έκθεση φωτογραφίας από τη δράση του Ιδρύματος και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη».

Με ανακοίνωσή του, το ΔΣ καλεί τους συντρόφους, συναγωνιστές, φίλους και φίλες να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, κοντά στους φιλοξενούμενους αγωνιστές. «Συμπληρώθηκαν φέτος 10 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος "Σπίτι του Αγωνιστή", που ιδρύθηκε και λειτούργησε με απόφαση και αποφασιστική συμβολή του ΚΚΕ, για την περίθαλψη ηλικιωμένων αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ», αναφέρει το ΔΣ. Οπως υπενθυμίζει, στα χρόνια αυτά «φιλοξενήθηκαν πάνω από 100 αγωνιστές και αγωνίστριες, που βρήκαν αμέριστη φροντίδα και στήριξη. Σε αυτό συνέβαλαν αποφασιστικά το προσωπικό του Ιδρύματος, καθώς και η ηθική και οικονομική στήριξη εκατοντάδων αγωνιστών και φίλων του Ιδρύματος».

Αυτοκτόνησε στρατιώτης

Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΣ, χτες το πρωί στρατιώτης, ενώ εκτελούσε υπηρεσία σκοπού στη νήσο Ρω, αυτοπυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι με τον ατομικό του οπλισμό. Του γεγονότος επιλήφθηκαν προς διερεύνηση οι αρμόδιες αρχές.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Το αντάμωμα στη Νάουσα

Η 30ή Πανελλήνια Συνάντηση των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, αντιστασιακών, φίλων και απογόνων θα πραγματοποιηθεί στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας, την Κυριακή 1η Ιούλη, στις 11 το πρωί.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία - χαιρετισμό από τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της KE του ΚΚΕ, χαιρετισμό από μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και από το Παράρτημα Νάουσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Θα ακολουθήσει μουσικό λαϊκό πρόγραμμα.

Στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου, καθώς επίσης φωτογραφικού υλικού από την πολιτική προσφυγιά, τον ΔΣΕ και την Εθνική Αντίσταση.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org