ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Δεκάδες είναι οι εκδηλώσεις που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί για τα 100 χρόνια που κλείνει φέτος το ΚΚΕ, ενώ συνεχίζονται καθημερινά οι πρωτοβουλίες των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ για τη μεγάλη επέτειο. Ιστορικά αφιερώματα, εκθέσεις φωτογραφικού και αρχειακού υλικού, συναυλίες, θεματικές εκδηλώσεις, συσκέψεις και άλλες πρωτοβουλίες αναδεικνύουν την πρωτοπόρα δράση του Κόμματος εδώ και 100 χρόνια, την ηρωική του διαδρομή, στην πρώτη γραμμή της πάλης για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Σήμερα, Πέμπτη, στις 11.30 π.μ., οι ΚΟ Πολυτεχνείου και Καθαριστριών Αττικής διοργανώνουν σύσκεψη στην Πολυτεχνειούπολη (Αίθουσα 13 β φάση Ηλεκτρολόγων). Θα μιλήσει η Μαρία Θεοφίλη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Αύριο, Παρασκευή:

-- Η ΚΟ Αρτας καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Σκουφά, με θέμα «100 χρόνια ταξικής πάλης και οι επιδράσεις της στο λαϊκό τραγούδι». Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Γιώργος Πρέντζας, μέλος της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στην εξέλιξη του ρεμπέτικου - λαϊκού τραγουδιού την τελευταία εκατονταετία. Τραγουδούν: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ρούλα Αντωνίου, Σοφία Κούρου, Πάνος Τσίτσικας. Παίζουν: Φίλιππος Παχνιστής (πιάνο), Πάνος Τσίτσικας (μπουζούκι), Δημήτρης Γιαννούχος (τύμπανα), Δημήτρης Κούστας (ακορντεόν), Αγης Παπαπαναγιώτου (κιθάρα). Συμμετέχει η ηθοποιός Γεωργία Καούκη. Η βραδιά θα κλείσει με λαϊκό γλέντι.

-- Στις 8.30 μ.μ., η ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου καλεί σε εκδήλωση στο πάρκο του Αγ. Ευδόκιμου, με θέμα «Ιμπεριαλιστικός πόλεμος και προσφυγιά». Θα μιλήσει η Μαρία Βουλβούλη, μέλος της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 30 Ιούνη, η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ καλεί στις 7 μ.μ., στο Κλειστό Γυμναστήριο Σπάρτης, σε εκδήλωση με θέμα «Γιάννης Ρίτσος. Τρία κόκκινα γράμματα, η ζωή και το έργο του». Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει αφιέρωμα στον κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσο, το οποίο επιμελήθηκε ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός.

Την Κυριακή 1η Ιούλη:

-- Η ΚΟΒ Κεντρικής Υπαίθρου Ηρακλείου πραγματοποιεί στις 11 π.μ., στο οροπέδιο Παράσυρτα (Εμπαρος), εκδήλωση για τη μάχη του ΔΣΕ στη Μαγερεύτρα, τον Ιούνη του 1947. Θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης, και θα κατατεθούν στεφάνια στο μνημείο που έχει ανεγείρει η ΤΕ Ηρακλείου του Κόμματος. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι από τη μουσική ομάδα της ΚΝΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., οι Οργανώσεις Εβρου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Σουφλίου, για να τιμήσουν τους 8 αγωνιστές πατριώτες που εκτέλεσαν το 1944 οι ναζί. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Σιδέρης Μιχαηλίδης, Γραμματέας της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, και θα χαιρετίσει η Σωτηρία Δευτεραίου, Γραμματέας του ΤΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών.

Τίμησαν τον Καπετάν Διαμαντή στη Φωκίδα

Εκδήλωση τιμής για τον κομμουνιστή Γιάννη Κομνά Αλεξάνδρου, τον ξακουστό Διαμαντή, πραγματοποιήθηκε στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) Φωκίδας την Κυριακή 24/6. Ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ και Αντιστράτηγος, Διοικητής της 2ηςΜεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη Ρούμελη, τιμήθηκε από δεκάδες αγωνιστές, μέλη και φίλους του ΚΚΕ. Ανάμεσά τους και συναγωνιστές του καπετάνιου, όπως οι μαχήτριες της μεραρχίας του Κατίνα Μανιτάρα και Σοφία Τρίψα, που κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη του. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την ΕΠ Ανατολικής Στερεάς & Εύβοιας του ΚΚΕ, την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και την Ενωση Φίλων Μνήμης Διαμαντή, και πραγματοποιήθηκε στο πατρικό σπίτι του καπετάνιου που έχει διαμορφωθεί και λειτουργεί ως μουσείο.

Το «παρών» έδωσαν απόγονοι μαχητών και μαχητριών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ από τα Παραρτήματα Βύρωνα, Μελισσίων - Πεντέλης, Πετρούπολης, Περιστερίου, Πολίχνης Θεσσαλονίκης και Λιβαδειάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αλέκου Γώγου, προέδρου της Ενωσης Φίλων Μνήμης Διαμαντή, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του θρυλικού καπετάνιου. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς & Εύβοιας.

Στεφάνια κατέθεσαν συμμαχητές του Καπετάν Διαμαντή
Στεφάνια κατέθεσαν συμμαχητές του Καπετάν Διαμαντή
Μια σύντομη περιήγηση στην Ιστορία του ΚΚΕ

Ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση προς τιμήν των 100 χρόνων του ΚΚΕ, που λειτουργεί στον Περισσό, πραγματοποίησε η ΚΟ Τεχνικών Εταιρειών Αττικής

Την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό επισκέφτηκαν οι ΚΟΒ Τεχνικών Εταιρειών της ΤΟ Κατασκευών Αττικής του ΚΚΕ την Τρίτη 19/6/2018, ώστε να περιηγηθούν στη μόνιμη έκθεση προς τιμήν των 100 χρόνων του Κόμματος, έχοντας κατά νου «ότι η γνώση της Ιστορίας είναι δύναμη, ότι βοηθά όχι μόνο για να γνωρίζεις το παρελθόν, αλλά να κοιτάς σταθερά το παρόν και να χαράσσεις σωστά το μέλλον».

Η επίσκεψη ήταν ιδιαίτερα συγκινητική και διδακτική για τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος που συμμετείχαν. Παρά τη συνοπτική παρουσίαση των εκθεμάτων, η ξενάγηση στα εκθέματα έδωσε το στίγμα ολόκληρης της 100χρονης ηρωικής πορείας του Κόμματος, αναδεικνύοντας σημαντικές στιγμές - σταθμούς της Ιστορίας του.

Ιδιαίτερα κέντρισε το ενδιαφέρον η προθήκη με τα ντοκουμέντα από τη δράση των συντρόφων μας τα χρόνια της παρανομίας, που περιείχε αντικείμενα από παράνομα τυπογραφεία του ΚΚΕ (όπου τυπωνόταν το παράνομο υλικό), αντικείμενα για την έκδοση πλαστών διαβατηρίων και ταυτοτήτων, κρυπτογραφημένα μηνύματα και την αποκρυπτογράφησή τους, καμουφλαρισμένες μπροσούρες κ.ά. Εντύπωση έκανε η εφευρετικότητα των κομμουνιστών για να ξεπεράσουν τα εμπόδια της παρανομίας, μπροστά στην ανάγκη συνέχισης της δράσης του Κόμματος και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν η στάση στην προθήκη με το βιολί των φυλακών Αβέρωφ. Κατασκευάστηκε από τους ίδιους τους κρατούμενους και συνόδευε το χορό των συντρόφων που πήγαιναν για εκτέλεση. Κάθε έκθεμα - φιλοτέχνημα των εξόριστων και φυλακισμένων είναι και ένα ντοκουμέντο που δείχνει την αγάπη για τη ζωή και το πείσμα των κομμουνιστών για μόρφωση, για το ανέβασμα του πολιτικού και πολιτιστικού επιπέδου, παρά τις αφάνταστες δυσκολίες, τις στερήσεις, τα βασανιστήρια, σχολίαζαν οι επισκέπτες.

Οι Οργανώσεις ανανέωσαν το ραντεβού τους για την περιήγηση στην Ιστορία του Κόμματος τον Οκτώβρη, στη μεγάλη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο πλαίσιο της κορύφωσης των εορτασμών για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

ΛΕΣΒΟΣ
Διήμερη επίσκεψη του Γιάννη Πρωτούλη

Διήμερη επίσκεψη, την Τετάρτη 4 και την Πέμπτη 5 Ιούλη, θα πραγματοποιήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, στη Λέσβο.

Το πρόγραμμα της επίσκεψής του έχει ως εξής:

Την Τετάρτη 4 Ιούλη, στις 9 π.μ., θα επισκεφτεί το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) Μυτιλήνης. Θα έχει συνάντηση με τη διευθύντρια και θα περιοδεύσει στους χώρους δουλειάς για να μιλήσει με τους εργαζόμενους.

Την ίδια μέρα, στη 1 μ.μ., θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, στο ξενοδοχείο «ΛΕΣΒΙΟΝ», στις 8.30 μ.μ. θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο Λαϊκών Αγωνιστών, στο Μανταμάδο, και στις 9.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην πλατεία του Μανταμάδου.

Την Πέμπτη 5 Ιούλη, το πρωί, θα επισκεφτεί το ΚΥ Πολιχνίτου και θα περιοδεύσει στο σεισμοπαθές χωριό Βρίσα, που ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό, ζει μέσα στα κουφάρια των σπιτιών που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος.

Εκδήλωση για τον τουρισμό στην Κω

Οι Κομματικές Οργανώσεις Κω του ΚΚΕ καλούν σε εκδήλωση με θέμα «Τουριστική ανάπτυξη: Κερδισμένοι και χαμένοι. Οι εξελίξεις στον κλάδο του τουρισμού στην περιοχή και η πολιτική μας. Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στο Λαογραφικό Μουσείο Κω (Χάνι). Θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Θα γίνουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους μαζικών φορέων και συλλόγων του νησιού.

ΤΟ ΒΔ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τους 14 εκτελεσμένους αγωνιστές

Εκδήλωση τιμής για τους 14 εκτελεσμένους αγωνιστές στην Ευκαρπία διοργανώνει η ΤΟ Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 9 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα προβληθεί η ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα». Στις 7.30 μ.μ., θα προηγηθεί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των εκτελεσθέντων.

Λαϊκά γλέντια από ΚΟ του ΚΚΕ

Αύριο, Παρασκευή:

-- Γλέντι διοργανώνουν οι ΚΟΒ Α. Λιοσίων και Ζεφυρίου του ΚΚΕ, στις 9 μ.μ., στο πάρκο Λιάρος στο Ζεφύρι.

-- Οι Οργανώσεις Καλλιθέας Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στις Τζιτζιφιές.

-- Η ΚΟ Κύμης καλεί, στις 9 μ.μ., στον Αγ. Βλάση, στο μαγαζί της Μαρίας Κόκκου.

Την Κυριακή 1/7, η ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε λαϊκό γλέντι, στις 9 μ.μ., στην Καισαριανή, στο στάδιο «Κρητικόπουλος».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ