ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Επιχειρηματικοί όμιλοι: Με ένταση των χτυπημάτων στη συνδικαλιστική δράση προετοιμάζονται για τη «νέα εποχή» που τους στρώνει η κυβέρνηση
  • Μικρομεσαίοι αγρότες - κτηνοτρόφοι: Ρεπορτάζ από τις πολύμορφες κινητοποιήσεις στο πλαίσιο του πανελλαδικού δεκαήμερου αγωνιστικής δράσης
  • Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός υγειονομικός! Αρθρο για τις εξελίξεις, τη διαιώνιση της ομηρίας και την απάντηση των εργαζομένων
  • Εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι»: Απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλειά
  • Συναυλία του ΠΑΜΕ στις 13 Ιούλη: Μουσικοί από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το συγκρότημα «Ναζίμ Χικμέτ» ετοιμάζουν τη συναυλία που θα δοθεί στο Αλσος Νέας Σμύρνης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Με χτυπήματα στη συνδικαλιστική δράση προετοιμάζονται για τη «νέα εποχή»

Από την πανεργατική απεργία στις 30 Μάη στην Κέρκυρα
Από την πανεργατική απεργία στις 30 Μάη στην Κέρκυρα
Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης περί «τέλους των μνημονίων» και «επιστροφής στην κανονικότητα» διανθίζονται με τους ισχυρισμούς των κυβερνητικών στελεχών περί «ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης» των εργαζομένων...

Στην πραγματικότητα, η μόνη «θέση» που ενισχύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το αντιλαϊκό έργο των προκατόχων της, είναι αυτή των επιχειρηματικών ομίλων, στην επίθεση διαρκείας απέναντι στους εργαζόμενους. Δίπλα μάλιστα στις συνθήκες «εργασιακής ζούγκλας» και παραπέρα στήριξης του κεφαλαίου, που κατοχυρώνουν μνημόνια και αντεργατικοί νόμοι, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται, ενισχύονται συνεχώς και τα όπλα της μεγαλοεργοδοσίας για το χτύπημα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων: Χαρακτηριστικά, στο ήδη τεράστιο αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, πάνω στο οποίο πατάνε και η εργοδοτική ασυδοσία και η βιομηχανία δικαστικών αποφάσεων ενάντια στους εργαζόμενους και τους αγώνες τους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έσπευσε να προσθέσει το χτύπημα στο ίδιο το απεργιακό δικαίωμα.

Με αυτήν ακριβώς την αβάντα, η μεγαλοεργοδοσία εντείνει τα χτυπήματα στη συνδικαλιστική δράση, προχωρώντας προς την περιβόητη «νέα εποχή» που της στρώνει η κυβέρνηση.

Ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα για την προσπάθεια των εργοδοτών να επιβάλουν «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς, προκειμένου να διατηρούν και να επεκτείνουν τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας.

Αποθρασύνονται οι μεγαλοξενοδόχοι

Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων δεν χωράνε στο πολυδιαφημισμένο «θαύμα» του Τουρισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η «υποδοχή» που επιφύλαξε σε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών η ξενοδοχειακή επιχείρηση «Ikos Dassia» στην Κέρκυρα. Πρόκειται για μονάδα που ανήκει στον όμιλο «Ikos», μεγαλομέτοχος του οποίου είναι ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, A. Ανδρεάδης.

Στο πλαίσιο των περιοδειών σε χώρους δουλειάς μπροστά στην πανεργατική απεργία στις 30 Μάη, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας βρέθηκε και στη συγκεκριμένη μονάδα για να συζητήσει με τους εργαζόμενους. Εκεί αντιμετώπισε προκλητική επίθεση από δύο στελέχη της εργοδοσίας: Ο διευθυντής του ξενοδοχείου και ο διευθυντής του ομίλου αρχικά ξεκίνησαν να τους ακολουθούν, σκίζοντας τις ανακοινώσεις που διακινούσαν, ενώ έφτασαν στο σημείο να τους κρατήσουν παράνομα κλεισμένους στο χώρο του εστιατορίου του προσωπικού.

Η επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, μάλιστα, επεκτείνεται και σε άλλες μεθόδους. Σ' αυτές περιλαμβάνεται η προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει «σωματείο» - μαγαζάκι της, με στόχο την πλήρη υποταγή των εργαζομένων. Ετσι, ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την απόφαση των εργαζομένων να στήσουν επιχειρησιακό σωματείο και έβαλε λυτούς και δεμένους να τους πιέσουν να γραφτούν στο δικό της «σωματείο». Για το σκοπό αυτό αξιοποιεί και συνδικαλιστή, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κασσάνδρας - Χαλκιδικής, που ξαμολήθηκε να αποσπάσει υπογραφές εργαζομένων. Ανάμεσα στα «επιχειρήματα» με τα οποία στελέχη της εταιρείας καλούν τους εργαζόμενους να γραφτούν στο αντισωματείο είναι και ο ισχυρισμός πως έτσι θα πληρώνονται τις υπερωρίες τους!

Η πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές του φετινού Μάη, έχοντας διαφημιστεί ως μια επένδυση που στηρίζει «την κοινωνική συνοχή και απασχόληση». Από τους πρώτους μήνες λειτουργίας της, όμως, έχουν παραιτηθεί 100 εργαζόμενοι, μην αντέχοντας τις συνθήκες εντατικοποίησης.

Απάντηση στα σχέδια της εργοδοσίας να ξεζουμίσει τους εργαζόμενους, στερώντας τους ακόμα και τα στοιχειώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα, δίνουν καθημερινά το κλαδικό και το επιχειρησιακό σωματείο. Με εξορμήσεις στους εργαζόμενους και εγγραφές νέων μελών, τους καλούν να δυναμώσουν τις γραμμές τους και να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες του επιχειρησιακού σωματείου, που έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή 1η Ιούλη.

Μεγαλοεργοδότες και Επιθεώρηση Εργασίας μιλούν την ίδια γλώσσα

Σε άβατο για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις επιδιώκει να μετατρέψει τα γραφεία της η ελεγκτική εταιρεία «PriceWaterhouseCoopers» (PwC). Η εργοδοσία απαγορεύει συστηματικά την πραγματοποίηση συνδικαλιστικών περιοδειών, θέτει εμπόδια στη δράση της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, ενώ πρόσφατα αρνήθηκε να διευκολύνει περιοδεία εκλεγμένων συνδικαλιστών από τη ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, στο πλαίσιο της δραστηριότητας των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 30 Μάη.

Η Ομοσπονδία και το κλαδικό Σωματείο «ενοχλούν» την εργοδοσία, καθώς έχουν σταθεί εμπόδιο στα αντεργατικά της σχέδια. Συγκεκριμένα, έχουν ματαιώσει την επέκταση του ωραρίου από τις 8 στις 9 ώρες, την οποία είχε δρομολογήσει. Επίσης, άνοιξαν μέτωπο κόντρα στις ατομικές συμβάσεις και τους απαράδεκτους όρους τους, που περιλαμβάνουν τη δουλειά χωρίς σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο ωράριο, το «σπάσιμο» του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό και ανενεργό, τη μετατροπή μέρους του μισθού σε «οικειοθελή παροχή».

Οι κλειδωμένες πόρτες, η επιστράτευση σεκιουριτάδων για να ακολουθούν κατά πόδας τα μέλη του Σωματείου που εργάζονται στην εταιρεία, είναι μερικά από τα... προληπτικά μέτρα που εφαρμόζει η εργοδοσία, τα οποία έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

Τα φαινόμενα αυτά έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα στην Επιθεώρηση Εργασίας. Δίπλα όμως στις «συστάσεις» χωρίς αντίκρισμα, στις οποίες αναλώνονται οι υπηρεσίες, προστέθηκε ο ρόλος που ανέλαβε το Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Αγίας Παρασκευής, να αναπαράγει τη φωνή και τις αξιώσεις της εργοδοσίας.

Το εν λόγω τμήμα της Επιθεώρησης, που χειρίστηκε πρόσφατες καταγγελίες, έφτασε στο σημείο να συναρτήσει εντελώς αυθαίρετα το δικαίωμα μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, όπως η Ομοσπονδία, να αναρτά και να διανέμει ανακοινώσεις, να πραγματοποιεί περιοδείες και εξορμήσεις, με το αν και πόσα μέλη έχει στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς! Πρόκειται για ισχυρισμό χωρίς καμία βάση και στην πράξη παρεμποδίζει τη συνδικαλιστική δράση. Η Επιθεώρηση δεν δίστασε να κάνει και συστάσεις για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων (!), αναφέροντας πως αυτές πρέπει να περιορίζονται σε «αμιγώς εργασιακά θέματα». Αναγνώρισε, τέλος, το δικαίωμα στη νόμιμη συνδικαλιστική δράση, αρκεί αυτό... να μην προσβάλλει την εταιρεία και τα συμφέροντά της!

Μπροστά σε αυτήν την απαράδεκτη στάση, η Ομοσπονδία δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Στην τριμερή συνάντηση που ακολούθησε, το υπουργείο Εργασίας αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει το αυτονόητο, δηλαδή το δικαίωμα της Ομοσπονδίας να κάνει περιοδείες και να μοιράζει ανακοινώσεις της στους εργαζόμενους. Η όποια σύσταση κάνει στην επιχείρηση δεν αρκεί φυσικά για να αλλάξει το καθεστώς καταδίωξης της συνδικαλιστικής δράσης, που ευνοεί η ίδια πολιτική ηγεσία με τα μέτρα που νομοθετεί.

Στο στόχαστρο των απολύσεων η συνδικαλιστική δράση

Τη γραμματέα της διοίκησης του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας απέλυσε η εργοδοσία της «Selecta Hellas», ενώ, παρά και τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν την απολυμένη, αρνείται να της ξαναδώσει καθήκοντα.

Με την απόλυση της συνδικαλίστριας στις αρχές Μάη, η εταιρεία έδωσε συνέχεια στην προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, ενάντια στους αγώνες των οποίων έχει αξιοποιήσει την αστυνομία, την καταστολή, τις μηνύσεις και τα δικαστήρια. Ο χαρακτήρας της συνδικαλιστικής δίωξης επιβεβαιώθηκε από τη στάση της εργοδοσίας κατά την τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας: Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δεν μπήκε στον κόπο, έστω προσχηματικά, να αιτιολογήσει την απόλυση, φρόντισε όμως να τονίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση επαναπρόσληψης. Το προηγούμενο διάστημα, η εργαζόμενη είχε πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για τη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου. Ακολούθησαν η μετάθεσή της σε θέση χωρίς αντικείμενο και στη συνέχεια η απόλυση, καθώς η εταιρεία, που με την «πατέντα» του εργόσημου καλεί τους εργαζόμενους για δουλειά όποιες μέρες και για όσες ώρες τούς χρειάζεται, δεν επιθυμεί τη συνδικαλιστική δράση και οργάνωση των εργαζομένων με βάση τα συμφέροντά τους.

Αντίστοιχα, η διοίκηση των εταιρειών ΑΝΑΜΕΤΤ και ΒΙΑΝΑΤ, του ομίλου «Στασινόπουλου», προχώρησε σε απολύσεις δύο πρωτοπόρων εργαζομένων. Οι απολύσεις ακολούθησαν την ανακοίνωση της εκλογής τους στα όργανα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Η εργοδοσία επιστρατεύει την απόλυση για να «ξεφορτωθεί» εργαζόμενους που αναπτύσσουν συνδικαλιστική δράση, μπαίνουν μπροστά στην προσπάθεια οργάνωσης των συναδέλφων τους και στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, από τα μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία μέχρι το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Οσο κι αν «λυσσάει» η μεγαλοεργοδοσία, όμως, η θετική πείρα από τις εστίες αντίστασης και τους αγώνες που αναπτύσσονται είναι ότι απέναντι σε όλη αυτήν την επίθεση, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιτάξουν την άνοδο της οργάνωσής τους και των αγώνων τους απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, την ενίσχυση της ταξικής αλληλεγγύης, την απομόνωση όλων των δυνάμεων της εργοδοσίας και της κυβέρνησης που δρουν μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ