ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΩΡΩΠΟΥ
Ζητά μέτρα ανακούφισης για όσους ζουν στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μαλακάσα

Να λάβει επιτέλους τα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης της ζωής των προσφύγων - μεταναστών που διαμένουν στο Κέντρο της Μαλακάσας καλεί τη δημοτική αρχή η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ωρωπού. Παράλληλα, καλεί το λαό της περιοχής να δυναμώσει την αλληλεγγύη απέναντί τους. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της με αφορμή την πρόσφατη κινητοποίηση των προσφύγων - μεταναστών του Κέντρου, η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει:

«Η κινητοποίηση των προσφύγων την Πέμπτη 19/5/2016 στον κόμβο της Μαλακάσας είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας υποδομών στο χώρο φιλοξενίας τους, καθώς και του γεγονότος ότι θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της δημοτικής αρχής Ωρωπού, καθώς έχουν αφήσει τους πρόσφυγες κυριολεκτικά στο έλεος της τύχης τους. Ενδεικτικά, δεν έχει γίνει απεντόμωση, η περιοχή είναι γεμάτη με φίδια και σκορπιούς, δεν υπάρχουν παιδίατροι και γιατροί άλλων ειδικοτήτων. Δεν έχουν γίνει εμβολιασμοί στα παιδιά. Σε κάθε μία από τις τέντες φιλοξενούνται δύο οικογένειες προσφύγων (συνήθως πολυμελείς) και η ζέστη είναι αφόρητη. Επιπλέον, ηλικιωμένοι και παιδιά κοιμούνται στο χώμα, με συνέπεια πολλοί από αυτούς να έχουν αρρωστήσει. Οι κάδοι απορριμμάτων στο Κέντρο είναι μόλις δέκα για χίλιους τετρακόσιους πρόσφυγες και δεν πλένονται, με συνέπεια την έντονη δυσοσμία και τη δημιουργία εστιών μόλυνσης.

Οι πρόσφυγες βρίσκονται στη χώρα μας σαν πέρασμα προς τις χώρες που έχουν επιλέξει ως τελικό προορισμό. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κατέστρεψε τη ζωή τους στις πατρίδες τους. Είμαστε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ξέρουμε ότι αυτοί που τον προκαλούν για να μοιράσουν τον πλούτο των χωρών τους, είναι οι ίδιοι που διαλύουν τη ζωή των εργαζομένων στη χώρα μας, την Κοινωνική Ασφάλιση και τσακίζουν συντάξεις και μεροκάματα για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Καλούμε το λαό της περιοχής σε δυνάμωμα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες - μετανάστες. Καλούμε τη δημοτική αρχή να λάβει επιτέλους τα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης για τη ζωή των προσφύγων στο κέντρο της Μαλακάσας».

ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ
Ρημαγμένος τόπος με ευθύνη κυβερνήσεων και διοικήσεων

Το νερό στις λίμνες του Πάρκου μειώνεται επικίνδυνα και η εγκατάσταση για την ανακύκλωση του νερού στην κάτω λίμνη είναι κατεστραμμένη...

Eurokinissi

Το νερό στις λίμνες του Πάρκου μειώνεται επικίνδυνα και η εγκατάσταση για την ανακύκλωση του νερού στην κάτω λίμνη είναι κατεστραμμένη...
Σε τραγική κατάσταση έχει περιέλθει το Πάρκο Τρίτση, ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου της Αθήνας, με διαχρονικές ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων και των διοικήσεών του. Η παντελής έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης για τη λειτουργία του έχει σαν αποτέλεσμα το Πάρκο να ρημάζει σιγά - σιγά, σε σημείο που να απειλείται ακόμα και η ύπαρξη των βιότοπων στο χώρο. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διατυμπανίζει τη δήθεν αναβάθμιση του Πάρκου, μέσα από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που αναμένεται σύντομα να έρθει σε διαβούλευση, με τον ορατό κίνδυνο η διαχρονική σκόπιμη υποβάθμιση να αξιοποιηθεί για την υλοποίηση σχεδίων εμπορευματοποίησης.

Στα τέλη δε της προηγούμενης χρονιάς, υποσχόταν, διά του υπουργού Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλή, την εξασφάλιση 700.000 ευρώ για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων του Πάρκου και τη σύσταση φορέα που θα αναλάβει τη λειτουργία του. Πάντως, στο προσχέδιο πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση της λειτουργίας του Πάρκου μπορεί να καλυφθεί και από πόρους των ΚΑΠ που καταβάλλονται στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ).

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που βρίσκεται σήμερα το Πάρκο είναι το γεγονός ότι το νερό στις λίμνες του μειώνεται επικίνδυνα. Οπως ανέφερε η ίδια η διοίκηση του Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, σε πρόσφατη συνεδρίαση σχετικά με το θέμα, η γεώτρηση που τροφοδοτούσε τις λίμνες εξαντλείται, εξαιτίας της διευθέτησης του ρέματος της Εσχατιάς που απομονώνει το ρέμα από τον υδροφόρο ορίζοντα. Την ίδια ώρα, η εγκατάσταση για την ανακύκλωση του νερού στην κάτω λίμνη είναι κατεστραμμένη. Αντιλαμβάνεται κανείς τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη βιοποικιλότητα του Πάρκου από την έλλειψη νερού.

Στο μεταξύ, δεν έχει προχωρήσει ο καθαρισμός του χώρου από ξερά χόρτα και κλαδιά και καμία άλλη ενέργεια αντιπυρικής προστασίας, με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι πυρκαγιάς, ιδιαίτερα ενόψει καλοκαιριού. Ο χώρος σε πολλά σημεία του θυμίζει σκουπιδότοπο, ενώ το Πάρκο δεν φωτίζεται, ούτε φυλάσσεται επαρκώς. Τέλος, ποντίκια έχουν κατακλύσει τη μια καφετέρια του Πάρκου, που έκλεισε, αποτελώντας σοβαρή εστία μόλυνσης.

Βρέθηκε κρεμασμένος

Πρόσφυγας πακιστανικής καταγωγής βρέθηκε από περαστικούς, τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, κρεμασμένος σε δέντρο σε πεζόδρομο στο κέντρο της Λάρισας. Στο σημείο κλήθηκαν άνδρες της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ που πήραν τη σορό του νεαρού άνδρα.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΦΙΞ
Αφιερωμένη σε πρόσφυγες και μετανάστες

Πολιτιστική εκδήλωση για μετανάστες και πρόσφυγες οργανώνει σήμερα, Σάββατο, στις 8 μ.μ., στο πάρκο Φιξ (Πατησίων και Καυταντζόγλου) η Λαϊκή Επιτροπή του 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας και το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης. Το πρόγραμμά της θα περιλαμβάνει ομιλία με θέμα τις αιτίες της προσφυγικής κρίσης, παράσταση από τη θεατρική ομάδα του Στεκιού, απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του «Σχολείου Μεταναστών», μουσική και τραγούδια από διάφορες χώρες του κόσμου, παραδοσιακούς χορούς και λαϊκό γλέντι.

Επίσης, εκδήλωση αλληλεγγύης για τα παιδιά των προσφύγων συνδιοργανώνουν σωματεία και φορείς της Ηλιούπολης, τη Δευτέρα 30 Μάη, στις 8 μ.μ., στο χώρο του θεάτρου του Δημαρχείου. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η παράσταση «Ο Δράκος», του Εβγκένι Σβαρτς, από τη θεατρική ομάδα «Εκτός Σχεδίου».

Για υπόθεση με οικοπάρκα στα Γιάννενα

Σε ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» που είχε γίνει το 2001 για τα οικοπάρκα στην Ελλάδα, γινόταν αναφορά σε χρηματοδότηση αλλαγών καλλιεργειών, την καταστροφή αγροτικών προϊόντων και στη χρηματοδότηση της εισόδου του ιδιωτικού κεφαλαίου στην εκμετάλλευση των δασών. Ακόμα, γινόταν αναφορά για σχετικές δράσεις στην περιοχή των Ιωαννίνων συγκεκριμένων εταιρειών, αλλά και υπαλλήλων του Δημοσίου, οι οποίοι δεν πραγματοποίησαν τους απαραίτητους ελέγχους στα προγράμματα.

Ωστόσο, όταν η υπόθεση ελέγχθηκε διοικητικά και δικαστικά, η εικόνα άλλαξε. Συγκεκριμένα, τα πειθαρχικά συμβούλια απάλλαξαν το 2002 - 2003 τους υπαλλήλους της τότε ΝΑ Ιωαννίνων, οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί με πόρισμα που ανέφερε ότι κατά την εφαρμογή του σχετικού προγράμματος σημειώθηκαν ατασθαλίες - παρατυπίες από αυτούς. Ανάμεσά τους και τον Νικόλαο Ρόφτσια που χειριζόταν διοικητικό πρόγραμμα αγρανάπαυσης, τη στιγμή που η σύζυγός του ήταν μέτοχος εταιρείας ενταγμένης στο πρόγραμμα. Επίσης, βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ιωαννίνων (2005) ανέφερε ότι δεν είχαν προκύψει ενδείξεις ενοχής, για να παραπεμφθούν σε δίκη, κατά όσων είχαν κατηγορηθεί για απάτη σε βάρος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Ελληνικού Δημοσίου. Ανάμεσά τους ήταν και η σύζυγος του Ν. Ρόφτσια, που μετείχε στο ΔΣ εταιρείας ενταγμένης στο πρόγραμμα περιοχής Δίστρατου.

Στο νοσοκομείο με δηλητηρίαση δεκάδες πρόσφυγες

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής δεκάδες πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά, οι οποίοι παρουσίασαν έντονη αδιαθεσία μετά την κατανάλωση του βραδινού τους γεύματος. Μετά την κατανάλωσή του, άνδρες, γυναίκες, αρκετές από τις οποίες έγκυες και παιδιά, αισθάνθηκαν έντονη αδιαθεσία και έκαναν εμετό. Μετά από αρκετή ώρα έφτασαν στο λιμάνι δύο ασθενοφόρα. Κατά προτεραιότητα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες. Το «Αττικό» Νοσοκομείο επιβεβαίωσε την εισαγωγή 80 ατόμων με συμπτώματα οξείας τροφικής δηλητηρίασης. Βρίσκονται όλοι εκτός κινδύνου, αλλά 13 ανήλικοι και 6 ενήλικοι παραμένουν νοσηλευόμενοι. Για τη διαχείριση των ασθενών εκκενώθηκε η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας.

Πριν καλά - καλά μπει το καλοκαίρι, από το περιστατικό αυτό προκύπτουν ερωτήματα για το πώς και κατά πόσο διασφαλίζεται η ποιότητα του φαγητού, του νερού, των συνθηκών υγιεινής, η ίδια η υγεία των προσφύγων.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org