Σάββατο 28 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ
Ρημαγμένος τόπος με ευθύνη κυβερνήσεων και διοικήσεων

Το νερό στις λίμνες του Πάρκου μειώνεται επικίνδυνα και η εγκατάσταση για την ανακύκλωση του νερού στην κάτω λίμνη είναι κατεστραμμένη...

Eurokinissi

Το νερό στις λίμνες του Πάρκου μειώνεται επικίνδυνα και η εγκατάσταση για την ανακύκλωση του νερού στην κάτω λίμνη είναι κατεστραμμένη...
Σε τραγική κατάσταση έχει περιέλθει το Πάρκο Τρίτση, ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου της Αθήνας, με διαχρονικές ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων και των διοικήσεών του. Η παντελής έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης για τη λειτουργία του έχει σαν αποτέλεσμα το Πάρκο να ρημάζει σιγά - σιγά, σε σημείο που να απειλείται ακόμα και η ύπαρξη των βιότοπων στο χώρο. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διατυμπανίζει τη δήθεν αναβάθμιση του Πάρκου, μέσα από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που αναμένεται σύντομα να έρθει σε διαβούλευση, με τον ορατό κίνδυνο η διαχρονική σκόπιμη υποβάθμιση να αξιοποιηθεί για την υλοποίηση σχεδίων εμπορευματοποίησης.

Στα τέλη δε της προηγούμενης χρονιάς, υποσχόταν, διά του υπουργού Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλή, την εξασφάλιση 700.000 ευρώ για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων του Πάρκου και τη σύσταση φορέα που θα αναλάβει τη λειτουργία του. Πάντως, στο προσχέδιο πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση της λειτουργίας του Πάρκου μπορεί να καλυφθεί και από πόρους των ΚΑΠ που καταβάλλονται στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ).

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που βρίσκεται σήμερα το Πάρκο είναι το γεγονός ότι το νερό στις λίμνες του μειώνεται επικίνδυνα. Οπως ανέφερε η ίδια η διοίκηση του Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, σε πρόσφατη συνεδρίαση σχετικά με το θέμα, η γεώτρηση που τροφοδοτούσε τις λίμνες εξαντλείται, εξαιτίας της διευθέτησης του ρέματος της Εσχατιάς που απομονώνει το ρέμα από τον υδροφόρο ορίζοντα. Την ίδια ώρα, η εγκατάσταση για την ανακύκλωση του νερού στην κάτω λίμνη είναι κατεστραμμένη. Αντιλαμβάνεται κανείς τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη βιοποικιλότητα του Πάρκου από την έλλειψη νερού.

Στο μεταξύ, δεν έχει προχωρήσει ο καθαρισμός του χώρου από ξερά χόρτα και κλαδιά και καμία άλλη ενέργεια αντιπυρικής προστασίας, με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι πυρκαγιάς, ιδιαίτερα ενόψει καλοκαιριού. Ο χώρος σε πολλά σημεία του θυμίζει σκουπιδότοπο, ενώ το Πάρκο δεν φωτίζεται, ούτε φυλάσσεται επαρκώς. Τέλος, ποντίκια έχουν κατακλύσει τη μια καφετέρια του Πάρκου, που έκλεισε, αποτελώντας σοβαρή εστία μόλυνσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ