ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Στρατιωτική δράση για προστασία θαλάσσιων μεταφορών

Στιγμιότυπο από παλαιότερη άσκηση Αμερικανών πεζοναυτών στο ΚΕΝΑΠ, σε τομείς «θαλάσσιας ασφάλειας»...
Στιγμιότυπο από παλαιότερη άσκηση Αμερικανών πεζοναυτών στο ΚΕΝΑΠ, σε τομείς «θαλάσσιας ασφάλειας»...
Με τη συμμετοχή δεκάδων στελεχών οργανισμών της ΕΕ και των περισσότερων κρατών - μελών, διεξήχθη στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στη Σούδα, «Σεμινάριο Θαλάσσιας Επιτήρησης και Ασφάλειας». Στόχος, η εμπέδωση της πολυδιαφημισμένης Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας της ΕΕ για άμεση προστασία των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών συμφερόντων όπου Γης από τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Η υιοθέτηση της προαναφερόμενης Στρατηγικής αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας το τρέχον εξάμηνο στην ΕΕ. Αρχές Μάρτη η Ελληνίδα επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη, ανακοίνωσε την υιοθέτηση από την Κομισιόν μιας «Κοινής Πρότασης για μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ασφάλεια της Θάλασσας», που αναμένεται να υιοθετηθεί οριστικά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Αθήνα τον Ιούνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο ΚΕΝΑΠ παρευρέθηκαν περίπου 150 συμμετέχοντες, εκπρόσωποι δομών της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αμυνας, Ομάδες Εργασίας του Συμβουλίου της ΕΕ), εκπρόσωποι επιχειρήσεων και αποστολών ΚΠΑΑ της ΕΕ («Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας», ο στρατιωτικο-πολεμικός βραχίονας της ΕΕ), ερευνητικών προγραμμάτων και φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της Θαλάσσιας Επιτήρησης της Κομισιόν, καθώς επίσης εκπρόσωποι 18 κρατών - μελών, του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, του ΓΕΕΘΑ, του ΓΕΝ και του Λιμενικού Σώματος.

Οπως ανακοινώθηκε, σκοπός του σεμιναρίου ήταν: «Να παρουσιαστούν και να συζητηθούν οι κύριες πτυχές της υπό εκπόνηση Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας της ΕΕ και η επακόλουθη υλοποίησή της, στο στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Να παρουσιαστούν οι δυνατότητες που υφίστανται στο πεδίο της θαλάσσιας επιτήρησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας και η σύνδεση του τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας και επιτήρησης με ερευνητικά προγράμματα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς επίσης και με τη βιομηχανία».

Προετοιμασία για συνθήκες πολέμου

Το ΚΕΝΑΠ δεν επελέγη τυχαία να φιλοξενήσει το συγκεκριμένο σεμινάριο: Είναι κομβικής σημασίας για την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία, καθώς έχει αποστολή την εκπαίδευση στελεχών για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών». Εχουν ήδη εκπαιδευτεί σε αυτό πάνω από 800 στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία κ.α. Ενδεικτικό της σημασίας του είναι το γεγονός ότι πρόσφατα το επισκέφτηκε ο ίδιος ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ ανώτατοι ΝΑΤΟικοί διοικητές το έχουν χαρακτηρίσει «το διαμάντι του ΝΑΤΟ»...

Με αυτά τα σεμινάρια, τις εκπαιδεύσεις ουσιαστικά γίνεται εκπαίδευση και προετοιμασία αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων στη ναυτιλία και τις θαλάσσιες μεταφορές σε καιρό πολέμου και με εδραίωση της παρουσίας Ενόπλων Δυνάμεων μιας σειράς χωρών σε κάθε γωνιά του πλανήτη στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Αποστολές στις οποίες συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση για να αναβαθμίσει γεωπολιτικά την επιρροή της ντόπιας άρχουσας τάξης. Εξ ου και η αποστροφή του υπουργού Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στη δήλωσή του με το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης προχτές στην Αθήνα, περί «παρουσίας και παράστασης της ελληνικής σημαίας σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου αυτό επιβάλλεται».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, επισκεπτόμενος στο Κατάρ «Διεθνή Εκθεση Αμυντικού Υλικού», μετέχει και σε συνέδριο Αρχηγών Ναυτικού με θέμα τη «στρατηγική σημασία της διαφύλαξης της παγκόσμιας οικονομίας».

«Παράνομη» κρατική ενίσχυση

«Παράνομες κρατικές ενισχύσεις» χαρακτηρίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σειρά μέτρων στήριξης του ελληνικού Δημοσίου προς τη ΛΑΡΚΟ κατά την περίοδο 2008 - 2010 ύψους 136 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή με τη χτεσινή της απόφαση ζητά από την εταιρεία να επιστρέψει το παραπάνω ποσό έντοκα, καθώς όπως ισχυρίζεται τα μέτρα στήριξης που έλαβε της έδωσαν «αθέμιτο πλεονέκτημα» έναντι των ανταγωνιστών της, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Και ας είναι επιχείρηση κρατικής ιδιοκτησίας. Δηλαδή, ποιος θα τη χρηματοδοτεί; Αλλά η πολιτική αποκρατικοποιήσεων απαιτεί και τέτοια μέτρα. Στην απόφασή της, η Επιτροπή επισημαίνει το γεγονός ότι ορισμένα τμήματα της ΛΑΡΚΟ βρίσκονται υπό διαδικασία ιδιωτικοποίησης και αναφέρει ότι η υποχρέωση επιστροφής της «παράνομης κρατικής ενίσχυσης» δε θα βαρύνει τους νέους ιδιοκτήτες.

Στην εκδήλωση για τον Νίκο Μπελογιάννη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΟΑ του ΚΚΕ, στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη και των αγωνιστών που πάλεψαν για τα δίκαια του λαού, της εργατικής τάξης, για το σοσιαλισμό, αύριο Σάββατο, στις 7 μ.μ., στο κλειστό γήπεδο «ΠΛΑΤΩΝ», στη Νίκαια.

Για τη διευκόλυνση της μετάβασης, θα αναχωρήσουν πούλμαν από τις παρακάτω περιοχές:

-- Στις 5 μ.μ. από Ζωγράφου (πλατεία Γαρδένιας), Καισαριανή (πλατεία Καισαριανής).

-- Στις 5.15 μ.μ. από Μελίσσια (γραφεία ΚΚΕ, Λεωφόρος Δημοκρατίας).

-- Στις 5.30 μ.μ. από Χαϊδάρι (Παλατάκι), Αιγάλεω (Θηβών και Ιερά Οδός), Πετρούπολη (Δημαρχείο), Βριλήσσια (γραφεία ΚΚΕ, Λεωφόρος Πεντέλης 65), Μεταμόρφωση (Αγιο Κωνσταντίνο), Καλλιθέα (πλατεία Δαβάκη), Γλυφάδα (Αγ. Τρύφωνα), Βύρωνα (πλατεία Εθν. Αντίστασης), Ηλιούπολη (Μουσείο Εθν. Αντίστασης), Υμηττός (πλατεία Δημαρχείου).

-- Στις 5.40 μ.μ. από Δάφνη (Γυμναστική Ακαδημία Ηλιουπόλεως).

-- Στις 5.45 μ.μ. από Περιστέρι (πλατεία Δημαρχείου), Περιστέρι (πλατεία Δέγλερη), Περιστέρι (Νέα Ζωή, Βύρωνος και Πελοπίδα έναντι ΚΕΠ), Μενίδι (πλατεία Καράβου), Ανω Λιόσια (Τριγωνική πλατεία), Καματερό (Λ. Φυλής, στάση Μανάρα), Ελληνικό (πλατεία Σουρμένων).

-- Στις 6 μ.μ. από Ιλιον (ΟΤΕ), Αγίους Αναργύρους (κεντρική πλατεία, Δημαρχείο), Ν. Σμύρνη (Αγ. Φωτεινή), Μπραχάμι (παλιό τέρμα).

Σε συγκέντρωση της ΤΟ Βιομηχανίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής, τη Δευτέρα 31/3, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «NOVOTEL» (Μιχαήλ Βόδα 4 - 6 και Λιοσίων).

15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Σήμερα η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Θα χαιρετίσει ο Μ. Κιούμπιτς, εκπρόσωπος του νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας

Σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται η εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με αφορμή τα 15 χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μάριαν Κιούμπιτς, εκπρόσωπος του νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας.

Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τη συμμετοχή του Γιώργου Αετόπουλου, της Λιζέτας Καλημέρη, του Βασίλη Κασούρα, της Σοφίας Νάτσιου, του Δημήτρη Νικολούδη, της Ανθής Τατσιούλη και του συγκροτήματος ΚΚΕ - ΚΝΕ.

Προσυγκεντρώσεις για την εκδήλωση: Στις 6 μ.μ., από το Αγαλμα Βενιζέλου (Κλαδικές Οργανώσεις και ΤΟ Κεντρικού Ανατολικού Τομέα, Οργανώσεις της ΚΝΕ). Στις 6 μ.μ., από το Βαρδάρη (Οργανώσεις Νομών, ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης και ΤΟ Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης).

  • Στα πλαίσια της επίσκεψής του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα συναντηθεί με τους σχολικούς φύλακες του Νομού Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αριστοτέλους και Τσιμισκή, στις 6.30 το απόγευμα.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ