ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΣΙΩΝΗΣ
Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία

Η παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση σχετικής Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ

Ενα σύστημα Υγείας όπου την αποκλειστική ευθύνη θα έχει το κράτος και η Υγεία θα αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό και θα προσφέρεται δωρεάν απαίτησε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ που συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Οπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ «υπάρχει μια συνειδητή απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας», αναρωτώμενος ρητορικά «γιατί να καθίσει μια κυβέρνηση, ένα υπουργείο, να απαξιώσει έναν τομέα της δημόσιας ζωής, ο οποίος έχει αυτή τη διαδρομή. Διότι σχετίζεται με τα οικονομικά συμφέροντα, ιδιωτικοποιήσεις και εμπορευματοποίηση». «Το μεγάλο κεφάλαιο είναι τόσο κουτό, που αρχίζει και κάνει επενδύσεις όταν ο κρατικός φορέας, ο αντίστοιχος, δεν του κάνει παραχωρήσεις μέσα από τον τρόπο λειτουργίας;», αναρωτήθηκε ο Π. Κοσιώνης για να απαντήσει: «Καταλαβαίνουν ότι οι παραχωρήσεις έχουν αρχίσει και διευρύνονται ακόμα περισσότερο. Δηλαδή, η ΝΔ προχωράει, διευρύνει και επιταχύνει αυτά που έχουν αρχίσει από το παρελθόν στο θέμα της ιδιωτικοποίησης».

Αναφερόμενος στα προβλήματα του ιατρικού προσωπικού είπε πως «το πρόβλημα των συμβασιούχων και των επικουρικών γιατρών ποιος το πρωτοεφάρμοσε; Τώρα η ΝΔ το εφαρμόζει και στους νοσηλευτές. Από τους νόμους του ΠΑΣΟΚ η ΝΔ δεν κατήργησε κανέναν, ούτε το ΠΑΣΟΚ βέβαια, όταν το 1991-1993 ήταν η ΝΔ στην κυβέρνηση».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέληξε: «Εμείς είμαστε υπέρ της κατάργησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πρέπει και μπορεί την αποκλειστική ευθύνη να την έχει το κράτος για μια δημόσια, δωρεάν παροχή περίθαλψης».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Σε 48ωρη απεργία από σήμερα

Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Ομόνοια από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη σημερινή συγκέντρωση καλούν τους γιατρούς οι ταξικές δυνάμεις
Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη σημερινή συγκέντρωση καλούν τους γιατρούς οι ταξικές δυνάμεις
Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) καλεί τους γιατρούς να συμβάλουν στην επιτυχία της 48ωρης απεργίας, που ξεκινά σήμερα στα νοσοκομεία και την οποία αποφάσισε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στις 9.3.2007 μετά από πρόταση της ΔΗΠΑΚ. Επίσης, η ΔΗΠΑΚ καλεί τους γιατρούς να συμμετάσχουν μαζί με τις άλλες δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στη συγκέντρωση που θα γίνει στην Ομόνοια, ώρα 11 π.μ.

Το πλαίσιο που προβάλλει η πλειοψηφία της ΟΕΝΓΕ δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των νοσοκομειακών γιατρών, ούτε και στις ανάγκες για δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Επίσης, δεν απαντά στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί - σαν συνέχεια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - και η κυβέρνηση της ΝΔ στο χώρο της Υγείας.

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους ειδικευμένους και τους ειδικευόμενους γιατρούς να συντονίσουν τη δράση τους με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία καθώς και με τους άλλους εργαζόμενους να διεκδικήσουν την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Υγείας, με τη δημιουργία Κέντρων Υγείας στις πόλεις και την ύπαιθρο και κέντρων αποκατάστασης, ενταγμένων στο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας. Επίσης, τους καλεί να διεκδικήσουν την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας και τη στελέχωση των νοσοκομείων με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό κλπ. προσωπικό, με την ταυτόχρονη μονιμοποίηση των επικουρικών και όλων των συμβασιούχων.

Τέλος, η ΔΗΠΑΚ προβάλλει για διεκδίκηση τα αιτήματα:

  • Σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο με μία εφημερία τη βδομάδα και με αύξηση του αριθμού των εφημερευόντων ειδικευόμενων και ειδικευμένων γιατρών, ανά κλινική, ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες και να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς μας.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Οι εφημερίες δεν πρέπει να αποτελούν μέσο συμπλήρωσης του μισθού (1.600 ευρώ στον νεοεισερχόμενο ειδικευόμενο, με ανάλογη κλιμάκωση).
Στην Κρήτη

Σε κινητοποιήσεις για τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις στα Νοσοκομεία της Κρήτης, προχωρούν οι γιατροί του νησιού, διαμαρτυρόμενοι ταυτόχρονα και για την άρνηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Κρήτης να εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής των εφημεριών του Ιανουαρίου. Στο Ρέθυμνο οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν κοινή συγκέντρωση με το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου αύριο Πέμπτη, στις 12 μ.

Σε τροχιά κινητοποιήσεων όμως βρίσκονται και οι γιατροί του ΕΣΥ στο Πανεπιστημιακό και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Από τις 30 Μάρτη προχωρούν σε επίσχεση εργασίας επ' αόριστον. Επίσης, αποφασίστηκε η αποχή των γιατρών από τις συνταγογραφήσεις, από πρωτοβάθμιες υγειονομικές επιτροπές, τις θεωρήσεις βιβλιαρίων από τους ελεγκτές γιατρούς καθώς και από την επιτροπή τροφίμων.

«ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Ούτε με το μισό προσωπικό!

Συγκέντρωση των εργαζομένων χτες για τις τεράστιες ελλείψεις

Eurokinissi

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να αντιμετωπιστούν οι δραματικές ελλείψεις του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» απαίτησαν οι εργαζόμενοί του, με δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες στην είσοδο του νοσοκομείου. Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Υγείας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η πρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα» Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπέγραψαν στο υπουργείο τη σύμβαση δωρεάς του «Σωματείου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο - Ελπίδα» υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» για την ανέγερση ογκολογικής κλινικής.

Καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Οπως κατάγγειλαν οι εργαζόμενοι, το «Αγία Σοφία» είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο Παίδων της χώρας που εφημερεύει μέρα παρά μέρα, καλύπτοντας περιστατικά απ' όλη την Ελλάδα όμως οι ελλείψεις που αντιμετωπίζει είναι δραματικές: Κενές παραμένουν 270 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, στο σύνολό τους οι κενές θέσεις φτάνουν τις 500. Ενώ η επιστημονικά αποδεκτή αναλογία για τις κλίνες εντατικής νοσηλείας είναι ένας νοσηλευτής προς έναν ασθενή, στο «Αγία Σοφία» στις Μονάδες μια νοσηλεύτρια είναι υπεύθυνη για οκτώ μικρούς ασθενείς, ενώ στα νοσηλευτικά τμήματα δύο νοσηλεύτριες είναι υπεύθυνες ακόμα και για 50 παιδιά. Η αναμονή για εξέταση φτάνει τις 4 - 5 ώρες, ενώ το τελευταίο διάστημα το μικροβιολογικό εργαστήριο αδυνατεί να κάνει εξετάσεις το απόγευμα και έτσι οι γονείς των μικρών ασθενών αναγκάζονται να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Οι εργαζόμενοι, με αφορμή και τη δωρεά της Μ. Βαρδινογιάννη, υπογράμμισαν ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να στηρίζεται στις φιλανθρωπίες και τις δωρεές, τονίζοντας ότι η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό και είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας σε όλο το λαό.

Η δωρεά

Οι μεγάλες ανάγκες των παιδικών ογκολογικών περιστατικών δεν καλύφθηκαν ποτέ απ' το κράτος με τις απαραίτητες δομές. Ετσι η «πολιτική βούληση» της κυβέρνησης αναπληρώθηκε απ' τη «συνεισφορά και την προσφορά των εθελοντικών οργανώσεων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων» στη βάση της «κοινωνικής εταιρικής ευθύνης», όπως είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε και την «αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των δωρεών».

Απαντώντας στο ερώτημα για το νομικό χαρακτήρα του νοσοκομείου αλλά και για τη στελέχωσή του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι «πρόκειται για ένα δημόσιο νοσοκομείο στους κόλπους του "Αγία Σοφία", όπως συμβαίνει με όλα τα κληροδοτήματα» και το οποίο θα στελεχωθεί πλήρως. Ωστόσο, όμως, η Μ. Βαρδινογιάννη πρόσθεσε ότι «ποτέ δεν πρόκειται να μείνει το νοσοκομείο χωρίς και την προσωπική μας επίβλεψη»...

Το νοσοκομείο μπορεί να είναι έτοιμο και σε 18 μήνες, όπως είπε η Μ. Βαρδινογιάννη.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Νίκαιας και του Κορυδαλλού οργανώνουν σήμερα τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΤΕΒΕ της περιοχής. Η συγκέντρωση θα γίνει έξω από τα κεντρικά ιατρεία του ΙΚΑ στη Νίκαια (Μούγλων 21), ώρα 10 π.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ