ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 29 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Μαζικά στην περιφρούρηση και τις συγκεντρώσεις

Σε πενήντα περίπου πόλεις, οι ταξικές δυνάμεις διοργανώνουν απεργιακές συγκεντρώσεις. Στην Αθήνα, στις 11 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Η κεντρική αφίσα του ΠΑΜΕ για την απεργία
Η κεντρική αφίσα του ΠΑΜΕ για την απεργία
Η αυριανή απεργία μπορεί και πρέπει να δώσει ώθηση στην πάλη για τις κλαδικές συμβάσεις, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, να αποτελέσει ένα ακόμα ξεκάθαρο μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης απέναντι στην πολιτική των κομμάτων του κεφαλαίου, την προκλητικότητα του ΣΕΒ. Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν μέχρι την τελευταία ώρα τη μάχη των εξορμήσεων, αλλά και της αυριανής περιφρούρησης της απεργίας. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ενώ συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε περίπου πενήντα ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.

Το απεργιακό μέτωπο συγκροτούν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Φαρμακοϋπαλλήλων, Εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές (ΟΣΝΙΕ), Τροφίμων - Ποτών, Εργαζομένων στον Τύπο - Χαρτί και Εργαζομένων Θεάματος - Ακροάματος, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Αγρινίου, Νάουσας, Φωκίδας, Θεσπρωτίας, Αρτας, Λέσβου, Ρόδου, Σάμου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Λευκάδας και Δωδεκανήσου, καθώς επίσης και εκατοντάδες ακόμα σωματεία από κάθε γωνιά της χώρας. Συμμετοχή και συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων δηλώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, καλώντας στην αυριανή συγκέντρωση.

Μάχη παντού

Στις δεκάδες αποφάσεις από τα σωματεία της Θεσσαλονίκης για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου, προστέθηκαν και αυτές του Συνδικάτου Ξύλου, των εργαζόμενων στη ΒΑΛΚΑΝ, αλλά και στο ΚΘΒΕ, που βρίσκονται σε πολυήμερες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Η μάχη κορυφώνεται με καθημερινές εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς και συνοικίες.

Χτες, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ έδωσε συνέντευξη Τύπου. Ο Σ. Ζαριανόπουλος, ΓΓ του ΕΚΘ, κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία, να διεκδικήσουν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες τους. Να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος και τα κόμματα του κεφαλαίου που υπηρετούν με κάθε τρόπο, απροκάλυπτα, ακόμη και με ωμή απεργοσπασία, όπως π.χ. το Συνδικάτο Ιματισμού Θεσσαλονίκης που υπονομεύει ανοιχτά την απεργία κόντρα στην απόφαση της Ομοσπονδίας του κλάδου.

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη
Η μάχη της απεργίας κορυφώνεται και στον Πειραιά, όπου η συγκέντρωση ορίστηκε για τις 10.30 π.μ. στην πλατεία Λουδοβίκου στον Ηλεκτρικό Σταθμό. Ηδη, από χτες στα εργοστάσια ελαιοσαπουνοποιίας με πρώτο το εργοστάσιο της ΕΛΑΪΔΑΣ γίνονται γενικές συνελεύσεις και παίρνονται αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εξορμήσεις.

Σε δεκάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις του Μετάλλου στο Θριάσιο περιόδευσαν τις προηγούμενες μέρες οι συνδικαλιστές του Συνδικάτου Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ». Από τους ΟΤΑ της Αθήνας, στην απεργία συμμετέχουν τα Σωματεία Εργαζομένων Ανω Λιοσίων, Καματερού, Πετρούπολης και Πέριξ Δήμων, Εργαζομένων Δήμων και Κοινοτήτων Υπολοίπου Αττικής, Εργαζομένων Δήμου Ελληνικού και Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης.

Τα Εργατικά Κέντρα

Μια μέρα πριν από την απεργία, τα Εργατικά Κέντρα Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Αρτας και Αγρινίου, μέσω των προέδρων τους, δίνουν το στίγμα για το τι σηματοδοτεί η αυριανή κινητοποίηση. Βήμα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων για το Ασφαλιστικό, την Παιδεία, το σύνολο των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων χαρακτηρίζει την απεργία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, Σωτήρης Γκίκας και συμπληρώνει: «Στις περιοδείες, οι εργαζόμενοι ομολογούν την ολοένα παραπέρα χειροτέρευση σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους. Θέλουν να αντιδράσουν, αλλά χρειάζεται να ξεπεραστεί η μοιρολατρία και η ηττοπάθεια».

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας (ΕΚΛ) πήρε ομόφωνη απόφαση συμμετοχής στην απεργία. «Τα αιτήματα του ΠΑΜΕ βρίσκουν ανταπόκριση, οι εργαζόμενοι συμφωνούν και αναμένεται να δώσουν δυναμικό "παρών"», επισημαίνει ο πρόεδρος Μάκης Λεβιτσάνος.

Την ανάγκη η αγανάκτηση να μετουσιωθεί σε πάλη ενάντια στην αντεργατική πολιτική αναδεικνύει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρτας Νικήτας Γλυνάτσης, σημειώνοντας και τις προσπάθειες υπονόμευσης της απεργίας από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου συμμετέχει στην απεργία με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων. «Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να συσπειρωθούν στα συνδικάτα και να ενισχύσουν το ταξικό κίνημα ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής», σημείωσε ο πρόεδρος Τάκης Πατούλας.

ΠΑΜΕ
ΟΧΙ στην αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος

Την πολιτική των καθημερινών ανατιμήσεων σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης καταγγέλλει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της:

«Οι καθημερινές αυξήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, καθώς και οι νέες αυξήσεις που η κυβέρνηση επιβάλλει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ - στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης - στόχο έχουν την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Οι ανατιμήσεις αυτές πλήττουν και φέρνουν σε απόγνωση την εργατική λαϊκή οικογένεια και χειροτερεύουν παραπέρα τη θέση της.

Αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά ότι οι διακηρύξεις πως η απελευθέρωση και η ανταγωνιστικότητα θα ωφελήσουν, δήθεν, τους εργαζόμενους δεν είναι παρά προπαγάνδα του κεφαλαίου και των πολιτικών συνδικαλιστικών του εκπροσώπων, με στόχο την ενσωμάτωση των εργαζομένων στη λογική τους.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει αυτή την πολιτική και καλεί τους εργαζόμενους να την καταδικάσουν. Καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να δώσουν αποφασιστικά τη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 29 Μάρτη και να πάρουν μαζικά μέρος στις συγκεντρώσεις που οργανώνουν τα συνδικάτα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας λύση στα προβλήματά τους με βάση το πλαίσιο του ΠΑΜΕ».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Κι άλλο κοινό αντι - ΠΑΜΕ ψηφοδέλτιο

Η γραμμή της συναίνεσης και της ταξικής συνεργασίας που με θρησκευτική ευλάβεια υπηρετούν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και η παράταξη του ΣΥΝ, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά στην Κέρκυρα. Στις εργασίες του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου, που ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο, η κοινή κάθοδος και η συγκρότηση ενιαίου ψηφοδελτίου των παραπάνω παρατάξεων για την ανάδειξη νέας διοίκησης και εκλογής αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ αποτέλεσε το επιστέγασμα της κοινής πορείας που ακολούθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Από την πλευρά του ΣΥΝ μάλιστα, στο κοινό ψηφοδέλτιο συμμετείχε στέλεχός του, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας.

Παρά το «πάντρεμα» της συναίνεσης και του συμβιβασμού, οι ταξικές δυνάμεις, που εκφράζονταν μέσα από το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, σημείωσαν σαφή άνοδο και ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 81 αντιπροσώπων, η ΔΑΣ έλαβε 36 ψήφους και εκλέγει 4 εκπροσώπους (έναν παραπάνω) στην 9μελή διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, ενώ το ψηφοδέλτιο των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ έλαβε 45 και καταλαμβάνει τις υπόλοιπες έδρες. Αντίστοιχα για τους αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ, η ΔΑΣ, σε σύνολο 67 ψήφων, έλαβε 35 και εκλέγει ένα ακόμη (συνολικά δύο), ενώ το ψηφοδέλτιο της συναίνεσης έλαβε 32 και εκλέγει έναν αντιπρόσωπο.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΥΡΓΟΥ
Ανέβαλε το συνέδριο η νόθα πλειοψηφία

Στην πραξικοπηματική αναβολή του ετήσιου απολογιστικού συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πύργου (ΕΚΠ) προχώρησε την περασμένη βδομάδα η νόθα πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) στη διοίκηση. Κύριος λόγος ήταν η διαφαινόμενη απόφαση των συνέδρων για συμμετοχή του ΕΚΠ στην αυριανή απεργία για τις νέες κλαδικές συμβάσεις.

Απέναντι σε αυτή την προοπτική, η διοίκηση του ΕΚ, με πρωτεργάτη τον «πρόεδρό» της Νίκο Ορφανό (σημειώνεται ότι και το δικαστήριο έχει αποφασίσει πως οι διαδικασίες για την εκλογή διοίκησης και αντιπροσώπων ήταν παράνομες), με μια αυθαίρετη ενέργεια - χωρίς καμία συνεννόηση με τα μέλη του ΔΣ - αποφάσισε την αναβολή του συνεδρίου με τη δικαιολογία της έλλειψης ...απαρτίας. Ομως, μέχρι εκείνη τη στιγμή, η συμμετοχή των συνέδρων ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που το καταστατικό απαιτούσε. Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΠ, Π. Λαϊνάς, συνόδευε τον υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη που επισκεπτόταν την περιοχή.

Σε ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Πύργου καταγγέλλει την αναβολή του απολογιστικού συνεδρίου και παραδίδει τους εργατοπατέρες στην κρίση των εργαζομένων.

Οι προσυγκεντρώσεις

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα έχουν οριστεί για τις 10.30 το πρωί στα εξής σημεία:

Ομόνοια, ΟΤΑ και εργαζόμενοι των Συνοικιών.

Πλατεία Κάνιγγος, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org