ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Σημαντική πείρα, εφόδιο για τις μάχες του επόμενου διαστήματος

Από τη βράβευση μεταναστών - μελών του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Συμφερόντων «Ζούρα», για τη συμβολή τους στην οργάνωση μεταναστών εργατών του κλάδου
Από τη βράβευση μεταναστών - μελών του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Συμφερόντων «Ζούρα», για τη συμβολή τους στην οργάνωση μεταναστών εργατών του κλάδου
Οπλο στα χέρια των εργατών, των συνδικαλιστών και των ίδιων των σωματείων του κλάδου, για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και για την προώθηση της ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, αποτελούν οι αποφάσεις και ο γόνιμος προβληματισμός που αναπτύχθηκε από τους συνέδρους στο 30ό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, το οποίο έγινε στις 23 και 24 Φλεβάρη στη Χαλκίδα. Μια πόλη που επιλέχθηκε όχι τυχαία, καθώς στην ευρύτερη περιοχή συγκεντρώνονται μεγάλα εργοστάσια και χιλιάδες βιομηχανικοί εργάτες του κλάδου.

Ενα συνέδριο «από εργάτες για εργάτες», χωρίς... νόθους, μπράβους κι εργοδότες, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκαν τα μεγάλα προβλήματα των δεκάδων χιλιάδων εργατών και εργατριών, η προσπάθεια για ακόμα μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική παρέμβαση των συνδικάτων στους τόπους δουλειάς, απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας, η οποία με τις «πλάτες» και αυτής της κυβέρνησης καταπατά και τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα, εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και ιδιαίτερα των μεταναστών, των γυναικών, των νέων, που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία στον κλάδο.

Ενα συνέδριο δημιουργικού προβληματισμού για όλες τις μάχες που έδωσαν την προηγούμενη τριετία σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, μέσα από τις γραμμές της Ομοσπονδίας, η οποία συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, με κατακτήσεις και δυσκολίες, επιτυχίες και αδυναμίες, πάντα όμως με επιμονή, σταθερότητα και αδιαλλαξία απέναντι στην εργοδοσία, για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων.

Από τις εργασίες του Συνεδρίου - Στο βήμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μ. Καραντούσας
Από τις εργασίες του Συνεδρίου - Στο βήμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μ. Καραντούσας
Ενα συνέδριο, τέλος, στον αντίποδα του αίσχους της παρωδίας «συνεδρίου» που επιχείρησαν να στήσουν τις ίδιες μέρες οι εργατοπατέρες στην ΟΙΥΕ, ακριβώς τις ίδιες μέρες, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα. Ενα συνέδριο γνήσια δημοκρατικό και ανοιχτό, γιατί αυτοί που συμμετείχαν ήταν πραγματικοί εκπρόσωποι εργατών, δεν είχαν τίποτα να κρύψουν, μπορούν να κοιτάνε τους συναδέλφους τους που τους εξέλεξαν στα μάτια, είναι κομμάτι από τη σάρκα τους, μαζί τους δουλεύουν, βασανίζονται και παλεύουν, μέσα στα εργοστάσια, στα συσκευαστήρια, στα ιχθυοτροφεία, στα θερμοκήπια...

Σχέδιο δράσης για την αγωνιστική συνέχεια

Μαζί με τον απολογισμό και τα συμπεράσματα από το προηγούμενο διάστημα, η εισήγηση της απερχόμενης διοίκησης, την οποία παρουσίασε ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα δράσης για τη συνέχεια, στην ανάγκη «εμπλουτισμού των μετώπων πάλης», στη «διαμόρφωση των προϋποθέσεων και στη δράση που μπορούν να λύσουν προβλήματα των εργαζομένων και να φέρουν νέες κατακτήσεις».

Ετσι, στο κέντρο των αγωνιστικών παρεμβάσεων της Ομοσπονδίας και των σωματείων του κλάδου για το επόμενο διάστημα μπαίνουν τα εξής:

-- Η υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις μισθών και δικαιώματα, αλλά και ο αγώνας για την ΕΓΣΣΕ, για να επανέλθει με νόμο στα 751 ευρώ και να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος Αχτσιόγλου - Βρούτση.

-- Η υπεράσπιση και διεύρυνση της δημόσιας και δωρεάν Κοινωνικής Ασφάλισης. Αγώνας για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, για την ανάκτηση των περικοπών σε συντάξεις και επιδόματα, για την ανατροπή και αποτροπή των επαγγελματικών ταμείων.

-- Το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, ενάντια στις απολύσεις που σχεδιάζει η εργοδοσία την επόμενη περίοδο, με σκοπό να αυξήσει τις ελαστικές σχέσεις, να εντατικοποιήσει την εργασία, με άξονα τη συνέχεια των αναδιαρθρώσεων στις επιχειρήσεις και στους ομίλους.

-- Η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

-- Σχέδιο παρέμβασης και εμπλουτισμός των αιτημάτων για τη νεολαία και τις σχολές μαθητείας, καθώς είναι η επόμενη εργατική βάρδια στα εργοστάσια του κλάδου.

-- Η ένταση της προσπάθειας για τη μαζικοποίηση των συνδικάτων που ανήκουν στη δύναμη της Ομοσπονδίας. Δημιουργία νέων επιχειρησιακών και κλαδικών σωματείων. Τράβηγμα νέων σωματείων στην Ομοσπονδία.

Το δυνάμωμα όμως της δράσης και των αγώνων - όπως υπογραμμίστηκε στην εισήγηση αλλά και σε ομιλίες συνέδρων - προϋποθέτει και την αντιμετώπιση των διαφόρων αστικών μύθων που πλασάρουν οι βιομήχανοι και το πολιτικό τους προσωπικό, για την «εξωστρέφεια των βιομηχανιών τροφίμων», την ενίσχυση της «ελληνικότητας των προϊόντων», την επίτευξη του δήθεν «εθνικού στόχου» για τη «μετατροπή της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» κ.ά.

Γιατί, όπως υπογραμμίστηκε, «η ελπίδα δεν βρίσκεται στη "δίκαιη ανάπτυξη" της κυβέρνησης ούτε στη λογική του "μικρότερου κακού" αλλά ούτε και στην "ανάθεση". Η ελπίδα, για τους εργαζόμενους, βρίσκεται στη σύγκρουση, στην αντιπαράθεση με τη λογική της εργοδοσίας, βρίσκεται στην οργάνωση του αγώνα με όλους τους τρόπους και μορφές, που αυτός πρέπει να έχει για περιεχόμενο "Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων"».

Οργάνωση, πάλη και ταξική αλληλεγγύη...

Σύνεδροι από διάφορα κλαδικά συνδικάτα αναφέρθηκαν στις άγριες και απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες εργάτες, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα στον κλάδο, καθώς και στη συγκεκριμένη πολύμορφη παρέμβαση που ανέπτυξαν τα σωματεία. Ζωντανή πείρα ήρθε από την ιδιαίτερη δουλειά που έκανε στην Αττική το κλαδικό Συνδικάτο. Εχοντας την πείρα από τη δουλειά με τους μετανάστες εργάτες στη βιομηχανία και αξιοποιώντας στο θέμα της επικοινωνίας εργάτες μετανάστες από το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Ζούρα», επέκτεινε την παρέμβασή του στους μετανάστες εργάτες γης και θερμοκηπίων σε Μαραθώνα, Κορωπί, Μέγαρα, Ασπρόπυργο, Μενίδι, Αυλώνα, ορθώνοντας τείχος προστασίας και ταξικής αλληλεγγύης. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, «αντιμετωπίσαμε απολύσεις, απληρωσιά, τρομοκρατία, κυνηγητό και μερικές φορές ξυλοδαρμούς σε βάρος των μεταναστών από την εργοδοσία. Κάναμε μαζικές συνελεύσεις στο Μαραθώνα, στο Κ. Σούλι, στα Μέγαρα. Περιοδείες και εξορμήσεις σε πολλές περιοχές. Μιλήσαμε με εκατοντάδες μετανάστες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όχι μόνο στη δουλειά αλλά και στη διαβίωση, για τις δυσκολίες που έχουν με τα χαρτιά τους. Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις οι μετανάστες εξέλεξαν Επιτροπές Αγώνα, το Συνδικάτο ρίζωσε στις περιοχές αυτές...». Αντίστοιχα σημαντική δραστηριότητα για τους μετανάστες αναπτύσσει εδώ και χρόνια το κλαδικό Συνδικάτο Εύβοιας - Βοιωτίας.

«Οι άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, οι ατελείωτες υπερωρίες, η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, η πολύμηνη καθυστέρηση στις πληρωμές, η επιστροφή στον εργοδότη Δώρων και επιδομάτων υπό την απειλή της απόλυσης...». Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την εργασιακή ζούγκλα που αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά από τους εκπροσώπους του κλαδικού συνδικάτου στην περιοχή της Ημαθίας - Πέλλας. Εκεί απασχολούνται 12.000 εργάτες σε εκατοντάδες διαλογητήρια - συσκευαστήρια, μεγάλα εργοστάσια τυποποίησης και κομποστοποίησης. Οπως λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, «ξέρουμε τι ώρα θα πιάσουμε δουλειά, δεν ξέρουμε όμως τι ώρα θα σχολάσουμε. Τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής δουλεύουμε κατά μέσο όρο 18 ώρες...». Μέσα σε αυτές τις συνθήκες δίνει τη μάχη το κλαδικό Συνδικάτο, γεγονός που πλέον αναγνωρίζεται από τους ίδιους τους εργάτες. Χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιότυπο που αναφέρθηκε από εξόρμηση σε εργοστάσιο του «Παυλίδη» στα Γιαννιτσά, όπου εργάτες έλεγαν στους συνδικαλιστές: «Μόνο αν είστε από το ΠΑΜΕ θα πάρουμε ανακοίνωση...».

...απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της εργοδοσίας

Στις παρεμβάσεις του για να αναδειχθεί το Συνδικάτο πραγματικό στήριγμα των εργαζομένων της περιοχής αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του κλαδικού Συνδικάτου της Αργολίδας, το οποίο μετρά 5 χρόνια δράσης. «Συνεχείς και επίμονες ήταν οι παρεμβάσεις για να καταβληθούν δεδουλευμένα, υπερωρίες, νυχτερινά, Δώρα και επιδόματα. Για να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να χορηγηθούν μέσα ατομικής προστασίας. Το Συνδικάτο μπήκε μπροστά και στην οργάνωση της ταξικής αλληλεγγύης, στην οργάνωση Λαϊκών Φροντιστηρίων... Πρόσφατες είναι οι παρεμβάσεις μας γα τους απλήρωτους εργάτες στο συσκευαστήριο του "Φραγκίστα", για τους απαράδεκτους κανονισμούς εργασίας στα ιχθυοτροφεία της "Σελόντα", από κοινού με την Ομοσπονδία».

Στην επιθετικότητα της εργοδοσίας από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του νεοσύστατου συνδικάτου στο νομό Ηρακλείου Κρήτης στάθηκε ο εκπρόσωπός του. Στο νομό Ηρακλείου εκτιμάται ότι εργάζονται στον κλάδο τουλάχιστον 12.000 εργαζόμενοι και το σωματείο αυτό το διάστημα κάνει καμπάνια εγγραφής νέων μελών με το σύνθημα «Κανένας εργάτης έξω από το Συνδικάτο του». Σε αυτήν την κατεύθυνση, προσανατολίζεται ιδιαίτερα στους νέους εργαζόμενους και αναπτύσσει σχέσεις με σπουδαστές σε σχολές κατάρτισης αρτοποιών και ζαχαροπλαστών.

Στον τρόπο που δρα η εργοδοσία μέσα στους χώρους δουλειάς, σε μεγάλες πολυεθνικές μονάδες του κλάδου, με αρωγό και στήριγμα τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, συχνά υπό τη μορφή «επιχειρησιακών σωματείων», αναφέρθηκαν αρκετοί από τους ομιλητές. Πολλοί στάθηκαν ακόμα στις εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο, οι οποίες έχουν ως κοινό παρονομαστή την επιδίωξη της εργοδοσίας για μεγιστοποίηση της κερδοφορίας, με ταυτόχρονο χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, απολύσεις και άλλα αντεργατικά μέτρα για να συμπιεστεί στο έπακρο το λεγόμενο «εργατικό κόστος». Χαρακτηριστική εξάλλου για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του σημερινού δρόμου ανάπτυξης ήταν η επισήμανση που έγινε ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο, οι άνθρωποι που κάθε μέρα με τον ιδρώτα τους παράγουν χιλιάδες μπουκάλια γάλα και κεσεδάκια γιαούρτι, οι άνθρωποι που με τον κόπο τους παράγουν χιλιάδες κιλά τρόφιμα, αυγά, κοτόπουλα, κρέας, ψάρια... βιώνουν σοβαρές ελλείψεις ακόμα και στη διατροφή τους, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων.

Οι εργασίες του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας ολοκληρώθηκαν με την εκλογή νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ.

Αναλυτικά, στο Συνέδριο ψήφισαν 142 αντιπρόσωποι από 105 στο προηγούμενο.

Η ΔΑΣ εξέλεξε 14 μέλη στη διοίκηση, λαμβάνοντας 133 ψήφους (από 93 στο προηγούμενο συνέδριο).

Το ψηφοδέλτιο «Δημοκρατικές Δυνάμεις» (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) πήρε μια έδρα στη διοίκηση και 9 ψήφους (από 12).

Για τη ΓΣΕΕ, η ΔΑΣ εξέλεξε και τους 4 αντιπροσώπους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ