ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Φλεβάρη 2016
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχείς οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ

Δεκάδες είναι οι πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια για να αναδείξει το πρόβλημα, να πιέσει να παρθούν μέτρα, αλλά και για να κινητοποιηθεί ο λαός διεκδικώντας ουσιαστική αντιμετώπιση. Ερωτήσεις στη Βουλή και την Ευρωβουλή, παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής από το συνδυασμό του ΚΚΕ και συγκεντρώσεις, είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Το Γενάρη του 2013, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και με αφορμή τις πλημμύρες στις περιοχές της Ν. Μάκρης, του Μαραθώνα και του Ωρωπού, οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απαίτησαν να γίνει, με τις δυνάμεις της Περιφέρειας και με τους δήμους όλης της Αττικής, προγραμματισμός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιπλημμυρικής προστασίας.

Τον Μάρτη του ίδιου χρόνου, μετά τα ολέθρια αποτελέσματα της νεροποντής της 22/2/13, η «Λαϊκή Συσπείρωση» προκάλεσε συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και κατάγγειλε ότι από τις 81 συμβάσεις για έργα στο διάστημα Ιούλη του 2012 έως Απρίλη του 2013, μόνο τα δύο αφορούν στην αντιπλημμυρική προστασία.

Στις 12 Δεκέμβρη, επίσης, του 2013, η «Λαϊκή Συσπείρωση» προκαλεί νέα συζήτηση και ο τότε περιφερειάρχης, Γ. Σγουρός, δεσμεύτηκε ότι σε διάστημα δυόμιση μηνών θα κατέθετε πλήρη εισήγηση για το θέμα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, λόγω της «σκληρής προεκλογικής προετοιμασίας», όπως ομολόγησε ένα χρόνο αργότερα, πάλι σε συνεδρίαση με αφορμή καταστροφικές πλημμύρες.

Τον Οκτώβρη του 2014, το ΚΚΕ καταθέτει Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, με την οποία ζητά από την Επιτροπή να πάρει μέτρα για την άμεση ανακούφιση και την αποζημίωση των πλημμυροπαθών. Επισημαίνει, μάλιστα, πως έργα που εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, όπως αντιπλημμυρικής προστασίας ή αντισεισμικής θωράκισης, δεν είναι «επιλέξιμα» για χρηματοδότηση από τα Ταμεία της ΕΕ. Ρωτάει επίσης αν έχουν χρηματοδοτηθεί από τα Περιφερειακά Ταμεία της ΕΕ έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Αττικής και, αν ναι, ποια και σε τι στάδιο βρίσκεται η εκτέλεσή τους.

Τον ίδιο μήνα, στην ελληνική Βουλή, το ΚΚΕ, με τη μορφή της Επίκαιρης Ερώτησης προς τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εσωτερικών, ζητά από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα μεταξύ άλλων για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, άμεση αποζημίωση για την αποκατάσταση σε κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις, πάγωμα χρεών προς Εφορία, ΟΑΕΕ και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, διακοπή όλων των διαδικασιών κατάσχεσης, απαλλαγή πληγέντων από δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ, με επιστροφή όσων δόσεων έχουν καταβληθεί, επιχορήγηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών με άμεσα έργα και κατασκευή όλων των αναγκαίων έργων για τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής της πρωτεύουσας.

Στις 23 Οκτώβρη του 2014, η νέα περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει για ψήφιση τον προϋπολογισμό της προηγούμενης αρχής Σγουρού. Οι σύμβουλοι του ΚΚΕ καταγγέλλουν ότι οι καινούριοι, στα χνάρια των προηγούμενων, δίνουν εκατομμύρια ευρώ στους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ για κατασκευή γηπέδων και όχι για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε τότε, αμέσως μετά τις πλημμύρες του φθινοπώρου του 2014, η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά να συζητηθεί η αντιπλημμυρική προστασία και τα μέτρα άμεσης ανακούφισης των πληγέντων στη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά. Η περιφερειακή αρχή το κατέταξε ως τελευταίο θέμα συζήτησης, με την περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου, να επικαλείται τον «μη ευτελισμό της διαδικασίας και των θεμάτων» της ημερήσιας διάταξης από αυτά της εκτός ημερήσιας διάταξης.

Στις 5 Νοέμβρη 2014, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στο Περιστέρι με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα, με θέμα τις θέσεις του Κόμματος για την αντιπλημμυρική προστασία και τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων.

Το Μάρτη του 2015, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταθέτει αίτημα για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σχετικά με τις πλημμύρες που έπληξαν την Αττική, το οποίο απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.

Τον Οκτώβρη του 2015, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής του ΚΚΕ με επιστολή τους ζητούν έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου για τις καταστροφές από τις πλημμύρες στις 22 Οκτώβρη και τη λήψη μέτρων για να μην επαναληφθούν, όπου θα κληθούν οι δήμαρχοι της Αττικής για να τοποθετηθούν και να θέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στις 2 Νοέμβρη του 2015, συζητιέται στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, με την οποία το Κόμμα ζητά την άμεση καταγραφή των ζημιών και έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση και αποζημίωση των πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το σύνολο της ζημιάς και την αποκατάσταση των ζημιών σε δημόσιες υποδομές. Επίσης, το ΚΚΕ ζητά να γίνει συνολικός σχεδιασμός και άμεση έναρξη έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Λεκανοπεδίου, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών.

Στις 19 Νοέμβρη του 2015, σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατήγγειλε και καταψήφισε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και την τροποποίησή του, επισημαίνοντας ότι με τις μειώσεις κατά 66.614.441 ευρώ απεντάσσονται έργα κυρίως αντιπλημμυρικά, αποχετευτικά κ.λπ.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι αφού η περιφερειακή αρχή έχει αποφασίσει τον προϋπολογισμό της και το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων για το 2016, καλεί αύριο Δευτέρα τους δημάρχους της περιοχής σε σύσκεψη, για τον απολογισμό του έργου της. Μια συνάντηση που θα είχε ουσιαστικό νόημα πριν καταλήξει η Περιφέρεια στον προγραμματισμό, ώστε να πάρει υπόψη τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των δήμων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ