Κυριακή 28 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ακου εκεί, να ζει όπως χτες..!

«Διότι μιλώντας για ανάπτυξη, δεν μπορούμε να τη σκεφτούμε με τους όρους του παρελθόντος, αφού οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης που ζούμε ανάγονται στο στρεβλό αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο και τις δομικές ανισότητες που χαρακτήριζαν τη διανομή και την αναδιανομή των εισοδημάτων στη χώρα μας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, στον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας του κράτους. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να καταδικάζουμε τις άνισες και απατηλές μορφές ευημερίας και τις "φούσκες" του χθες και ταυτόχρονα να απαιτούμε σήμερα να ζούμε όπως χθες, με τα ίδια καταναλωτικά και παραγωγικά πρότυπα, όταν οι υλικές βάσεις του χθες έχουν καταστραφεί ή ρευστοποιηθεί και όταν οι εξελίξεις στις επιστήμες και την τεχνολογία και οι γεωπολιτικές αλλαγές που κυοφορούνται δημιουργούν ριζικά νέα δεδομένα για να οργανώσουμε το μέλλον μας».

Τόσο πολλές λεκτικές περικοκλάδες χρειάστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, για να πει - προχτές, σε ομιλία του σε οικονομικό φόρουμ - στο λαό να σταματήσει να απαιτεί ανάκτηση απωλειών και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του. Γιατί, με δεδομένη την πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι κουνάει σε άλλους, πέραν της φτωχολογιάς, το δάχτυλο ότι έχει το θράσος να θέλει να ζει όπως χτες... Για σκεφτείτε τι θα έλεγε αν ο λαός αποφάσιζε να διεκδικήσει να ζει όπως έχει τη δυνατότητα σήμερα...

Ποιος δεν καταλαβαίνει;

Τη μια μέρα ο επικεφαλής του Τμήματος διεθνών σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Τριγάζης, μας ενημέρωνε - όχι από μία αλλά από δύο εφημερίδες - ότι είναι «αβάσιμες οι ανησυχίες για το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο» και ότι «ο πρόσθετος κίνδυνος, που επικαλούνται οι εκ δεξιών και εξ αριστερών επικριτές της κυβέρνησης για ενδεχόμενη εμπλοκή του ΝΑΤΟ, μέσω Αιγαίου, στον πόλεμο της Συρίας», «αποκαλύπτει και πάλι άγνοια και αδυναμία ορθής κατανόησης των διεθνών εξελίξεων εκ μέρους όσων τον διατυπώνουν», με το αφοπλιστικό επιχείρημα: «Αλήθεια, τόσο εύκολα μπορεί να αποφασίσει το ΝΑΤΟ να μετακομίσει από το Αιγαίο στη Συρία;». Και την επόμενη, την περασμένη Παρασκευή, που το ΝΑΤΟ αναλάμβανε δράση στο Αιγαίο, μαθαίναμε ότι τη ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο θα ελέγχει απευθείας ο ίδιος ο Αμερικανός ναύαρχος Μαρκ Φέργκιουσον, ο επικεφαλής ολόκληρης της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ! Προφανώς, πάλι εμείς φταίμε που αδυνατούμε να καταλάβουμε ότι ο αρχηγός της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ με ευθύνη όλη τη Μεσόγειο απλά θα ελέγχει αν οι διαβιβαστές στέλνουν τα σήματα για τις βάρκες των μεταναστών...

Βάλ' τον μέσα, κόουτς!

Ετσι, για να μη νομίζετε ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει το 3ο μνημόνιο και φέρνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, «παρότι ιδεολογικά διαφωνεί μαζί τους» και λόγω των «πιεστικών αναγκών», σας ενημερώνουμε ότι και ο επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Πιτέλα, σε συνέντευξή του στα «Νέα» λίγο πριν συναντηθεί με τον Αλ. Τσίπρα δήλωσε: «Καταρχάς το μνημόνιο δεν έχει καμία σχέση με τις σοσιαλδημοκρατικές θέσεις ή την ιδεολογία. Εμείς έχουμε επικρίνει την προσέγγιση της λιτότητας (...) Η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση σεβόμενη το μνημόνιο και γι' αυτό αξίζει στήριξη σε αυτό το δυσάρεστο, αλλά απαραίτητο έργο». Δεν ξέρουμε αν τελικά θα τα βρουν στη μεταγραφή ο ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία ή αν θα παραμείνει στην GUE με το σημερινό του ρόλο. Αλλά αν κρίνουμε από το ίδιο σοσιαλδημοκρατικό «σύστημα» που παίζει η ομάδα και την απόδοση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο πέρασμα της βάρβαρης πολιτικής του κεφαλαίου με μάσκα το «ρεαλισμό», ε, μια «ευκαιρία» την αξίζουν τα παιδιά...

Κυβερνητική υποκρισία με το Προσφυγικό

Ο τρόπος που εμφανίζεται να αντιδρά η κυβέρνηση για τη μη τήρηση της πρόσφατης συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό είναι τουλάχιστον υποκριτικός. Να ο λόγος. Τι ζητά η κυβέρνηση; Να τηρηθούν όλες οι συμφωνίες που αφορούν τις προσφυγικές ροές, τη διαμονή και τη μεταφορά των προσφύγων. Τι προβλέπουν αυτές οι συμφωνίες; Διαλογή των Σύρων προσφύγων και επιλεκτική μεταφορά σε χώρες προορισμού, ανάλογα δηλαδή με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για τους υπόλοιπους - μεταξύ των οποίων και οι Αφγανοί, που πλέον από αποφάσεις της ΕΕ δεν θεωρούνται πρόσφυγες - ισχύει η παραμονή στη χώρα διέλευσης, δηλαδή στην Ελλάδα, έως ότου γίνει επαναπροώθηση στις χώρες προέλευσης, όπως η Τουρκία. Ε, αυτό ακριβώς κάνουν οι χώρες που κλείνουν σύνορα και δεν δέχονται μεγάλο μέρος των προσφύγων και όλους τους μετανάστες! Αυτά ακριβώς προβλέπουν οι συμφωνίες που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θέλει να εφαρμοστούν.

Κουράγιο!

Αν κρίνουμε από το... αστυνομικο-πολιτικό ρεπορτάζ της βδομάδας που πέρασε, με το κουβάρι εκβιαστών, «εκδοτών», «δημοσιογράφων», στελεχών αστικών κομμάτων, διευθυντών δημόσιων οργανισμών και φορέων, «αντισυστημικών» χρυσαυγιτών, και λοιπών συναφών επαγγελμάτων, η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να «καλλωπίσει» την πατσαβούρα που λέγεται καπιταλιστική κοινωνία με ολίγο μακιγιάζ και άρωμα μπας και την κάνει ευπαρουσίαστη στο λαό, έχει ακόμα δρόμο... Καλό κουράγιο, παιδιά!

Ξεσπαθώνουν τα φασιστοειδή

Ευκαιρία για ρατσιστικά κηρύγματα βρήκε, για άλλη μια φορά, το φασιστοειδές ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής με αφορμή το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του μορφώματός του και αφού είχε ένα ολιγόλεπτο παραλήρημα, λέγοντας πως «η χώρα έχει μια κομμουνιστική κυβέρνηση», «ο Στάλιν εξόντωσε 38.000 Ελληνες μόνο και μόνο επειδή ήταν Ελληνες», θυμίζοντας ντοκιμαντέρ βγαλμένα από τα υπόγεια της CIA, είπε για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες:

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν είναι "προσφυγικό", αλλά κυρίως πρόβλημα λαθρομετανάστευσης, καθώς οι παράνομα εισερχόμενοι αλλοδαποί στην χώρα δεν είναι πρόσφυγες πολέμου, αφού έρχονται από την Τουρκία (...) Η Χρυσή Αυγή θα συνεχίζει να υπερασπίζεται το εθνικό κράτος της Ελλάδος: Θέλουμε την πατρίδα μας πίσω!». Τα φασιστοειδή βρίσκουν ευκαιρία να αναπτύξουν τέτοιο λόγο πατώντας πάνω σε ένα πρόβλημα για να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες. Τα σχέδιά τους είναι βρώμικα και στόχος τους είναι να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εμφανίσουν και πάλι τις δηλητηριώδεις απόψεις τους. Ο λαός να μην τους αφήσει σε χλωρό κλαρί.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

380 Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος αναγνωρίζει ως επίσημη θρησκεία του κράτους το χριστιανισμό.

1770 Ο Θεόδωρος Ορλόφ καταπλέει στη Μάνη και παρακινεί τους κατοίκους της να εξεγερθούν κατά των Τούρκων («Ορλοφικά»). Η εξέγερση, της οποίας ηγήθηκαν οι χριστιανοί κοτζαμπάσηδες της Πελοποννήσου, αφορίστηκε από το Πατριαρχείο και κατεστάλη από τις οθωμανικές δυνάμεις.

1919 Οι επαναστατημένοι Γερμανοί εργάτες κηρύσσουν τη Σοβιετική Δημοκρατία στην πόλη του Μπράουνσβιγκ.

1921 Στο Βόλο, με την καθοδήγηση του ΣΕΚΕ (Κ), κηρύσσεται πανεργατική απεργία και οργανώνεται παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στον κίνδυνο του θανάτου από την πείνα. Επί δύο μέρες ο λαός κυριαρχεί στην πόλη. Η κυβέρνηση στέλνει στρατό και χτυπά τους εργαζόμενους. Πολλοί συλλαμβάνονται και φυλακίζονται. Ανάμεσά τους και ο Α. Μπεναρόγια.

1953 Υπογράφεται στην Αγκυρα Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας - Γιουγκοσλαβίας.

1957 Ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Σοφοκλής Βενιζέλος αποφασίζουν την ανασυγκρότηση του Κόμματος Φιλελευθέρων.

1968 Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει στη Στοκχόλμη τη δημιουργία του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ).

1977 Με απεργία των εμποροϋπαλλήλων αρχίζει η πειραματική εφαρμογή του συνεχούς ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων της Αθήνας, τα οποία παραμένουν ανοιχτά από τις 9 π.μ. έως τις 5.30 μ.μ. μέχρι τις 15 του Μάη.

1979 Δεκαπέντε εκατομμύρια παιδιά πέθαναν από ασιτία το 1978 στις μη ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λ. Αμερικής. Τα δέκα εκατομμύρια από αυτά θα ζούσαν, αν είχαν γεννηθεί στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη. Αυτές τις μακάβριες στατιστικές αποκαλύπτει ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ, η οποία επισκέπτεται την Ελλάδα στο πλαίσιο του «Διεθνούς Ετους Παιδιού».

1986 Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλοφ Πάλμε δολοφονείται από άγνωστο άνδρα, ενώ περπατούσε με τη σύζυγό του σε δρόμο της Στοκχόλμης. Μυστηριώδης οργάνωση που αναλαμβάνει την ευθύνη αναφέρει ότι «η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί στα βιβλία της Ιστορίας».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org