ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΣΟΕΕ
Ετσι κατασκευάζονται οι «ομηρίες»

Σε εντεταλμένη υπηρεσία για τη συκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος βρίσκονται εδώ και καιρό συγκεκριμένοι τηλεοπτικοί «αστέρες». Ετσι, χτες έκαναν λόγο για «ομηρία καθηγητών και του πρύτανη» από φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ, κάτι βέβαια που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, χτες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Συγκλήτου της ΑΣΟΕΕ φοιτητές απαίτησαν να διασφαλιστεί η εξεταστική του Γενάρη (αφού έχει ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο με απόφαση της Πρυτανείας), καθώς και η πτυχιακή εξεταστική. Παρ' όλα αυτά, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η ΠΚΣ ΑΣΟΕΕ, μερίδα καθηγητών - που πρόσκεινται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - αξίωσαν να λήξει άμεσα η κατάληψη, για να ξεκινήσει η εξεταστική του Γενάρη, αλλιώς θα χαθεί. Επί της ουσίας έβαλαν εκβιαστικό δίλημμα στους φοιτητές ανάμεσα στη συνέχιση του αγώνα και την εξεταστική.

Οι φοιτητές μπήκαν στην αίθουσα συνεδρίασης, υλοποιώντας την απόφαση των ΓΣ, ώστε να επιχειρηματολογήσουν υπέρ του να μη χαθεί η εξεταστική του Γενάρη. Οι παραπάνω καθηγητές βρήκαν αφορμή την παρουσία των φοιτητών και άρχισαν να μιλούν για τη νομιμότητα της Συγκλήτου, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι δε θα πάρουν τελικά απόφαση, ενώ έπρεπε να πάρουν καθαρή απόφαση να γίνει η εξεταστική όποτε κι αν λήξει η κατάληψη.

Για να μην έχουν ούτε ένα πρόσχημα οι καθηγητές, οι φοιτητές αποχώρησαν από το χώρο, αλλά τελικά η Σύγκλητος σταμάτησε τη συνεδρίασή της χωρίς να πάρει καμία απόφαση. Αυτό παρουσιάστηκε από διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς ως «ομηρία των καθηγητών», ενώ στην πραγματικότητα όμηροι είναι οι φοιτητές που εκβιάζονται ανοιχτά.

«Είναι κατάπτυστα και απαράδεκτα τα ρεπορτάζ περί ομηρίας του πρύτανη, καθηγητών κλπ. Απέναντί μας όλο αυτό το διάστημα έχουμε το ΣΕΒ, την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που υλοποιούν τις αποφάσεις της ΕΕ. Τους αντιμετωπίσαμε στους δρόμους, βιώσαμε το βίαιο χτύπημα των κινητοποιήσεών μας, την προσπάθειά τους να μας τρομοκρατήσουν για να σκύψουμε το κεφάλι και να υποταχτούμε. Τους αντιμετωπίσαμε όταν προσπάθησαν να αμαυρώσουν, να κατασυκοφαντήσουν και να εκφυλίσουν τον αγώνα μας, στην προσπάθειά τους να σπάσουν τις καταλήψεις. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσονται και οι σημερινές μεθοδεύσεις. Εχουμε μάθει να τους αντιμετωπίζουμε, γιατί οι φοιτητές και οι λαϊκές μας οικογένειες κρύβουμε τεράστια δύναμη στα χέρια μας. Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο μαζικά, δυναμικά, μαχητικά μέχρι την τελική νίκη», σημειώνει η ΠΚΣ ΑΣΟΕΕ.

ΔΑΠίτες σε εργολαβία τρόμου

Μετά την επίθεση στη Νομική της Αθήνας, η ΔΑΠ χτύπησε προχτές και στο ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης. Οταν είδε ότι δεν πιάνει ο φόβος της εξεταστικής και η πλειοψηφία των σπουδαστών στη ΓΣ της ΣΕΥΠ αποφάσισε συνέχιση της κατάληψης και νέα κινητοποίηση την Πέμπτη, ανέλαβε να «πειθαρχήσει» τους σπουδαστές με καδρόνια και καρέκλες, καταστρέφοντας ταμπλό, τραπεζάκια, τραυματίζοντας ακόμη και σπουδαστές. Επικεφαλής της επίθεσης ήταν δύο πρωτοκλασάτα στελέχη της ΔΑΠ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που έδωσαν το σύνθημα στους άλλους 40 τρομοΔΑΠίτες και άρχισαν να χτυπούν ανελέητα.

Είχαν προηγηθεί αποφάσεις συνέχισης του αγώνα και από τις ΓΣ των σχολών ΣΤΕΦ και ΣΤΕΓ του ΤΕΙ.

Η Συντονιστική Επιτροπή ΣΕΥΠ, με ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει: «Δεν τρομοκρατούμαστε!»

Την ίδια ώρα, η ΔΑΠ στο ΤΕΙ Κοζάνης, ανακοίνωσε λήξη της κατάληψης την ώρα της ΓΣ, ενώ δεν επέτρεψε στους σπουδαστές να ψηφίσουν και φυσικά δεν επέτρεψε να εκφραστεί και καμία διαφορετική τοποθέτηση. Κάτι «αριστερά» σχήματα καθόταν έξω από το χώρο της ΓΣ και η ΠΑΣΠ σφύριζε αδιάφορα. Οι εκπρόσωποι της ΠΚΣ αντέδρασαν, κατήγγειλαν τη διαδικασία παρωδία και το «πραξικόπημα» της ΔΑΠ και κάλεσαν τους σπουδαστές σήμερα να συμμετέχουν μαζικά σε νέα Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν τις εξελίξεις με βάση τις πραγματικές τους διαθέσεις κόντρα στην τρομοκρατία και την αυθαιρεσία που επιχειρεί να επιβάλει η ΔΑΠ.

Χτες η ΔΑΠ ξαναχτύπησε: Με καμιά τριανταριά φουσκωτούς από τα νυχτομάγαζα εμφανίστηκε στη Γενική Συνέλευση του Παντείου, και στην προσπάθειά της να φιμώσει τη φωνή της ΠΚΣ, ένας από τους νταήδες της Συγγρού γρονθοκόπησε το συνδικαλιστή και μέλος της ΠΚΣ Νίκο Τσιμογιάννη. Το αποτέλεσμα: Η κατάληψη συνεχίζεται, το ίδιο και ο αγώνας...

Ερωτήματα & Απαντήσεις

Δεν είναι απαραίτητο να εκπονούνται «τετραετή ακαδημαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα» από τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ για να προγραμματίζουν την ανάπτυξή τους;

Οπωσδήποτε ο προγραμματισμός σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα είναι απαραίτητος, όπως είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός συνολικά στην ανώτατη εκπαίδευση, με βάση όμως τις λαϊκές ανάγκες και με στόχο την ανάπτυξη της επιστήμης προς όφελος του λαού. Αλλά τα «τετραετή ακαδημαϊκά - αναπτυξιακά προγράμματα» που επιβάλλονται στα ιδρύματα μέσω του νόμου - πλαισίου κάθε άλλο παρά αυτό το σκοπό υπηρετούν. Οταν δεν υπάρχει στην κοινωνία κεντρικός σχεδιασμός, τότε αυτός ο προγραμματισμός του κάθε ιδρύματος χωριστά, θα υπηρετεί τους επιμέρους στόχους του ιδρύματος. Επιπλέον, τα ιδιαίτερα σημεία του νόμου που περιγράφουν τα τετραετή αναπτυξιακά προγράμματα είναι αποκαλυπτικά για το πού θα κινούνται αυτοί οι στόχοι, τι θα εξυπηρετούν από ποιους θα υπαγορεύονται.

Ο τετραετής αυτός προγραμματισμός θα είναι κάτι σαν επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) που θα ελέγχεται και θα εγκρίνεται από το υπουργείο Παιδείας. Θα γίνει ασφυκτικότερος ο κυβερνητικός έλεγχος προς τα ιδρύματα και μάλιστα η εκάστοτε κυβέρνηση θα έχει δυνατότητα να εκβιάσει τα ιδρύματα, προκειμένου να υποταχθούν σ' αυτού του τύπου τον επιχειρηματικό σχεδιασμό, κόβοντάς τους την κρατική χρηματοδότηση αν δεν υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο. Επίσης, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο νόμο - πλαίσιο, για την έγκριση των επιχειρηματικών σχεδίων θα λαμβάνεται υπόψη «η συμμόρφωση προς τα αποτελέσματα της διαδικασίας αξιολόγησης», δηλαδή η υποταγή του ιδρύματος στους κανόνες της αγοράς.

Στο νόμο - πλαίσιο, στο άρθρο που περιγράφει το περιεχόμενο που θα έχουν τα τετραετή προγράμματα, αναφέρεται ρητά ότι τα ιδρύματα θα είναι αναγκασμένα πια, να αναζητούν χρηματοδότηση και από άλλες πηγές πέραν του κρατικού προϋπολογισμού. Οι «άλλες πηγές» είναι η χρηματοδότηση από επιχειρήσεις και τα δίδακτρα που το πιο πιθανό είναι να επιβληθούν στους φοιτητές (μετατρέποντάς τους σταδιακά σε φοιτητές - πελάτες). Φαίνεται, λοιπόν, ότι και η κρατική υποχρηματοδότηση θα συνεχιστεί και περισσότερα βάρη θα πέσουν στις πλάτες του λαού από τα... κατά τα άλλα... δημόσια ιδρύματα που τάχα ενισχύονται με αυτό το νομοσχέδιο.

Για να μπορεί ένα ίδρυμα, όμως, να χρηματοδοτείται και από επιχειρήσεις θα πρέπει να έχει ήδη διασυνδεθεί μαζί τους στους τομείς της διδασκαλίας και της έρευνας. Γιατί ποια επιχείρηση θα επιλέξει σήμερα να χρηματοδοτήσει ένα πανεπιστήμιο που διδάσκει, για παράδειγμα, μαρξιστική πολιτική οικονομία αντί για τις οικονομικές θεωρίες του καπιταλισμού; Τα ιδρύματα, προκειμένου να εξασφαλίσουν την εύνοια των επιχειρήσεων θα αυτολογοκρίνονται και θα τους προσφέρουν εκδουλεύσεις (ασκούμενους φοιτητές για απλήρωτη εργασία, μελέτες και πατέντες για άμεση εφαρμογή στην παραγωγή και άμεσα κέρδη κ.ά.)... Εξάλλου, ακόμα και μέχρι σήμερα πριν καν έρθει στη Βουλή ο νόμος - πλαίσιο, μέσα από διάφορα «παραθυράκια» οι εταιρείες και τα ιδρύματα έβρισκαν τρόπους να διασυνδέονται. Τώρα πια θα κλείσουν τα «παραθυράκια» και θα ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες.

Εκδηλώσεις για την Παιδεία

-- H ΚΟΒ Θησείου του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη σήμερα Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στα γραφεία της Οργάνωσης (Φυλλίδος 2 και Δημοφώντος).

-- Η Κομματική Οργάνωση Περάματος του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Περάματος (3ος όροφος).

-- Η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ διοργανώνει στη Μύρινα εκδήλωση για τις θέσεις του Κόμματος για την Παιδεία, το Σάββατο 3 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Κυδάδειο Κτίριο. Θα μιλήσει ο Κ. Μαδυτινός, εκπαιδευτικός και μέλος της ΑΕ Λήμνου του ΚΚΕ.

-- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στη Χαλκίδα για τα νέα σχολικά βιβλία τη Δευτέρα 5 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Θέατρο Παπαδημητρίου. Θα μιλήσουν οι εκπαιδευτικοί: Μάνος Δούκας, μαθηματικός, Κυριακή Καμαρινού, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, Θωμάς Κασελούρης, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Μαργαρίτα Κουσαθανά, διδάκτωρ Διδακτικής Φυσικών Επιστημών.

-- Εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Παιδεία διοργανώνουν στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου τη Δευτέρα 5 Μάρτη και ώρα 7 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και το Σωματείο Οικοδόμων. Θα μιλήσει ο Νίκος Ασπράγγαθος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πάτρας.

ΚΡΗΤΗ - ΧΑΝΙΑ
Συγκέντρωση για την Παιδεία

Δυναμική συγκέντρωση οργάνωσε, χτες το απόγευμα, η Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και το νόμο - πλαίσιο. Η συγκέντρωση έγινε στις 7 το απόγευμα στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς με τη συμμετοχή εργαζομένων από διάφορους κλάδους. Ενώ κάλεσμα για τη συγκέντρωση είχε απευθύνει και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων. Μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό του ΠΑΜΕ για τις εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης και κλήθηκαν οι Χανιώτες να στηρίξουν τους αγώνες ενάντια στην υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ