ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

Από τη χτεσινή συνέλευση στη Λάρυμνα
Από τη χτεσινή συνέλευση στη Λάρυμνα
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα και να ακυρώσουν στην πράξη την τροπολογία που οδηγεί στη διάλυση της ΛΑΡΚΟ, δηλώνουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Κατά τη χτεσινή συνέλευση του Σωματείου τους, έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ συζητήθηκε ο προγραμματισμός για τις επόμενες κινητοποιήσεις.

Με τις λέξεις «αγώνας» και «ενότητα» να κυριαρχούν στις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών και των εργαζομένων στο πλαίσιο της συνέλευσης, δόθηκε το στίγμα για συνέχιση των κινητοποιήσεων τις επόμενες μέρες και δηλώθηκε η αποφασιστικότητα για αγώνα που θα αποτρέψει την εφαρμογή της διαλυτικής τροπολογίας.

Οπλα μας η ενότητά μας και η αλληλεγγύη του λαού

«Μόνο η ενότητα που έχουμε μεταξύ μας, το πλαίσιο αιτημάτων που μας ενώνει και η αλληλεγγύη του λαού είναι τα όπλα μας», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου, Παναγιώτης Πολίτης, ο οποίος μετέφερε επίσης στους εργαζομένους τα συμπεράσματα από τη συζήτηση στο Εφετείο για τον διορισμό εκκαθαριστή.

«Στο Εφετείο τα πράγματα ειπώθηκαν ξεκάθαρα. Ο νόμος δίνει την εξουσία στον εκκαθαριστή για απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις. Για μειώσεις που θα φτάσουν στο 40% και 45% σε όσους απομείνουν», τόνισε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας παράλληλα ότι «μέσα σε λίγες μέρες διόγκωσαν το χρέος της ΛΑΡΚΟ στα 780 εκατομμύρια, τόσα ζητάνε να πληρώσει η ΛΑΡΚΟ μέσα σε ένα χρόνο». Προσδιόρισε μάλιστα ότι η πλασματική εκτόξευση του χρέους εξυπηρετεί στο να αποβούν άκαρποι οι διαγωνισμοί και να οδηγηθεί η ΛΑΡΚΟ στην πτώχευση, να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι, να χάσουν τα λεφτά τους οι μικροεργολάβοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και να δοθεί τζάμπα η περιουσία της.

Τόνισε επίσης ότι το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ ουσιαστικά υπολειτουργεί, καθώς τα μεταλλεία έχουν σταματήσει, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υλικά και ανταλλακτικά, έχουν ακυρωθεί παραγγελίες, παραγωγή που είναι έτοιμη δεν φορτώνεται για να σταλεί στο εξωτερικό, υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές, ποσό 20 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να επιστρέψει το κράτος παραμένει δεσμευμένο και δεν εκταμιεύεται, στο πλαίσιο του σχεδιασμού περαιτέρω απαξίωσης της εταιρείας και τρομοκράτησης των εργαζομένων.

«Οι κινητοποιήσεις είναι το μόνο μέσο που έχουμε στα χέρια μας, η εταιρεία πάει για κλείσιμο και εμείς μένουμε χωρίς αύριο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου, Ανδρέας Κορέτζελος. «Χάνουμε τα πάντα, ή αγώνας ή τίποτα», τόνισε το μέλος του ΔΣ Δημήτρης Καραμέρης, ενώ το μέλος του ΔΣ του Σωματείου, Γιώργος Κάζας, επισήμανε ότι «οι νόμοι ψηφίζονται, αλλά και αλλάζουν». Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν τον επόμενο χρόνο να υποστούν συνολικές μειώσεις ύψους 16 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εφαρμοστεί το σχέδιο της εκκαθάρισης, ανέφερε μεταξύ άλλων το μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, Νίκος Ρήννας.

Στο πλαίσιο αυτό, προσδιορίστηκε ότι το επόμενο διάστημα θα σχεδιαστούν μια σειρά από κινητοποιήσεις, όπως συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Χαλκίδα στις 11/3 και στο πλαίσιο παρουσίας του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, συναυλία αλληλεγγύης στη Λάρυμνα, συλλαλητήρια σε πόλεις της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη σε συντονισμό με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ σε Καστοριά και Κοζάνη, οι οποίοι επίσης βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ - ΟΓΕ
Συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 8 Μάρτη

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 11 π.μ., με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας, οργανώνουν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς.

Αντίστοιχες αγωνιστικές πρωτοβουλίες οργανώνονται και σε άλλες πόλεις:

Στη Θεσσαλονίκη, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ στην Κεντρική Μακεδονία, τα Σωματεία Οικοδόμων, Τύπου - Χάρτου, Εμποροϋπαλλήλων, Λογιστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Μετάλλου, Τροφίμων, Ξύλου, Τηλεπικοινωνιών και ΟΤΑ Θεσσαλονίκης οργανώνουν συγκέντρωση το Σάββατο 7/3, στις 12 μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στα Χανιά, ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ καλεί σε σύσκεψη την Τρίτη 3/3, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Οργανώνει επίσης συγκέντρωση το Σάββατο 7/3, στις 12 μ., στον Κάτωλα και εκδήλωση την Κυριακή 8/3, στις 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

«Σήμερα, την εποχή της ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης, την εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας,υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να έχουν όλες οι γυναίκες ισότιμα δικαιώματα όχι μόνο στην εργασία, αλλά σε κάθε πλευρά της ζωής τους», σημειώνουν σωματεία, Ομοσπονδίες και η ΟΓΕ σε κοινό τους ψήφισμα, με το οποίο καλούν στη συγκέντρωση και προσθέτουν: «Δεν είναι μονόδρομος η πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων των κρατών - μελών, που για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, ξεζουμίζουν όλους τους εργαζόμενους και ακόμα περισσότερο τις γυναίκες εργαζόμενες και καθιστούν τη μητρότητα πεδίο κερδοφορίας και πανάκριβο εμπόρευμα, όπως και τον ελεύθερο χρόνο».

  • Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής συμμετέχει στη συγκέντρωση στις 8/3 στο Σύνταγμα, ενώ οργανώνει εκδήλωση την Παρασκευή 6/3, στις 11.30 π.μ., στα γραφεία του (Συγγρού 80-88, 7ος όροφος), με ομιλία, τραγούδια από το συγκρότημα του Συλλόγου και προβολή ταινίας.
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Κινητοποίηση για το παράρτημα Καλλιθέας του Νοσοκομείου Παίδων

Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας
Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας
«Υγεία και Ασφάλιση για όλα τα παιδιά μας, του κράτους υποχρέωση και εμάς δικαίωμά μας», είναι το σύνθημα που κυριάρχησε κατά τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας που πραγματοποίησαν οι Σύλλογοι Γυναικών Νοτίων Συνοικιών της ΟΓΕ (Καλλιθέας, Ταύρου, Μοσχάτου, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου, Αλίμου, Αγ. Δημητρίου, Αργυρούπολης, Ελληνικού, Γλυφάδας), εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Αττικής και των Ενώσεων Γονέων Μοσχάτου - Ταύρου, Π. Φαλήρου.

Κύριο αίτημά τους η πλήρης και δωρεάν επαναλειτουργία του παραρτήματος Καλλιθέας του Νοσοκομείου Παίδων, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, επαναλειτουργία του μικροβιολογικού εργαστηρίου.

Μαζί τους βρέθηκε και η Επιτροπή Αγώνα Mοσχάτου - Ταύρου, η οποία τις τελευταίες δέκα μέρες έχει συλλέξει πάνω από 1.000 υπογραφές, διεκδικώντας την άμεση αναβάθμιση του παραρτήματος του ΠΕΔΥ στην περιοχή, το οποίο έχει αποψιλωθεί τα τελευταία χρόνια και διαθέτει μόλις έναν παθολόγο και μία παιδίατρο με τρίμηνη σύμβαση, η οποία λήγει στο τέλος της βδομάδας.

Σε συνάντηση με εκπρόσωπο της ηγεσίας του υπουργείου, αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων παρέδωσε τα αντίστοιχα ψηφίσματα και τις υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί. Από τη μεριά του υπουργείου επιχειρήθηκε να καμουφλαριστεί η πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας πίσω από προκλητικές δικαιολογίες, π.χ. άρνηση γιατρών να προσληφθούν (κουβέντα δεν ειπώθηκε για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες, την εντατικοποίηση κ.ο.κ.). Ο εκπρόσωπος του υπουργείου προχώρησε σε ανέξοδες «υποσχέσεις» περί... αναστήλωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εντός του έτους, αποκρύπτοντας βέβαια την πρόθεση επέκτασης των ΣΔΙΤ και σ' αυτόν τον τομέα. Εταξε «λαγούς με πετραχήλια» περί σύγχρονων δημόσιων δομών Υγείας, αποφεύγοντας να απαντήσει στα σαφή αιτήματα των φορέων για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, σύγχρονο εξοπλισμό κ.ά. Οι φορείς επανέλαβαν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα το επόμενο διάστημα.

Εκδηλώσεις για τη Μέρα της Γυναίκας
  • Αφιέρωμα στη Μέρα της Γυναίκας οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ το Σάββατο 7/3 και την Κυριακή 8/3, στις 8.30 μ.μ., στη Νέα Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου. Η εκδήλωση με τίτλο «Αλύγιστες Γυναίκες» είναι αφιερωμένη στους αγώνες και περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφικού υλικού, έκθεση βιβλίου και παρουσίαση του θεατρικού μονόλογου «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17», της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου, που αναφέρεται στην 17χρονη ΕΠΟΝίτισσα, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς το 1944. Στο ρόλο της Αθηνάς Χατζηεσμέρ η Βάλια Κουμπή, σε σκηνοθεσία - διδασκαλία Ρούλας Καρδάμη.
  • Εκδήλωση για την Διεθνή Μέρα της Γυναίκας διοργανώνει η Λέσχη Φίλων ΚΚΕ στο Σίδνεϊ Αυστραλίας, το Σάββατο 7/3, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα του Ελληνικού Πολιτιστικού Συνδέσμου Σίδνεϊ (κτίριο 36). Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία, απαγγελία ποιημάτων και προβολή της μαγνητοσκοπημένης θεατρικής παράστασης «Το Κέντημα».


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ