ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολοκληρώνεται η αντιδραστική μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ
  • Το αμέσως επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση καταθέτει δύο νομοσχέδια, ένα για την έρευνα και ένα για τα μεταπτυχιακά, ολοκληρώνοντας τις αντιδραστικές προσαρμογές προς όφελος των επιχειρήσεων και της κερδοφορίας τους
  • Προαναγγέλλονται ταυτόχρονα και «αλλαγές» στον τρόπο πρόσβασης στα Πανεπιστήμια

Στην ολοκλήρωση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που θα παραδώσουν την Ανώτατη Παιδεία στην πλήρη κυριαρχία του κεφαλαίου προχωρά, το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση, καταθέτοντας στη Βουλή δύο νομοσχέδια, ένα για τα μεταπτυχιακά και ένα για την έρευνα.

Την ημέρα που άρχιζε στη Βουλή η συζήτηση για τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ, η κυβέρνηση, διά στόματος του εκπροσώπου της, επέλεξε να προαναγγείλει την κατάθεση των δύο παραπάνω νομοσχεδίων το «αμέσως προσεχές διάστημα», φροντίζοντας ταυτόχρονα να ρίξει ως «αντίβαρο» στη δημοσιότητα την πρόθεσή της να προχωρήσει και σε αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ «την επόμενη τετραετία»...

Αν και ο Θ. Ρουσόπουλος δεν ανέφερε τίποτα για το περιεχόμενο των νομοσχεδίων για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, από τις μέχρι τώρα διακηρύξεις και τα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά και τις κατευθύνσεις της ΕΕ προκύπτει αβίαστα ότι η μεν έρευνα θα υπαχθεί κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο των επιχειρήσεων, ενώ τα μεταπτυχιακά, εκτός των άλλων, θα επιβεβαιώσουν την παραπέρα υποβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών στο πλαίσιο των δύο κύκλων σπουδών που επιτάσσει η «διακήρυξη της Μπολόνια».

Η χρονική στιγμή που επέλεξε η κυβέρνηση να ανακοινώσει τις επόμενες αντιδραστικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι βέβαια τυχαία. Η κυβέρνηση, από τη μια θέλει να δείξει ότι θεωρεί «τελειωμένη» την υπόθεση της ψήφισης και της εφαρμογής του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ, στέλνοντας μήνυμα ισχύος προς τους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Από την άλλη, η κυβέρνηση θέλει να προετοιμάσει το έδαφος για να επιταχύνει την κατάθεση των παραπάνω νομοσχεδίων.

«Υπάρχουν σίγουρα δύο θέματα τα οποία πρέπει να έρθουν - δεν μπορώ να προσδιορίσω το χρονικό περιθώριο - στο αμέσως προσεχές διάστημα. Το ένα είναι νομοσχέδιο που αφορά στα μεταπτυχιακά στα πανεπιστήμια και το άλλο είναι νομοσχέδιο που αφορά την έρευνα», ανέφερε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος επιχειρώντας να χρυσώσει το χάπι επανέφερε τη γνωστή εξαγγελία για τα 420 εκατ. ευρώ που θα δοθούν από το Δ' ΚΠΣ για την έρευνα. Ξέχασε, βέβαια, να αναφέρει ότι η ΕΕ απαιτεί το μεγαλύτερο μέρος να κατευθυνθεί στις επιχειρήσεις...

Περισσότερο «προετοιμασμένος» και ομιλητικός ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ζήτημα της πρόσβασης στα ΑΕΙ, αν και όπως ανέφερε οι σχετικές αλλαγές θα προχωρήσουν μετά τις επόμενες εκλογές. Στην πραγματικότητα, στο όνομα «της αυτονόμησης του Λυκείου» η κυβέρνηση θα ενισχύσει τους ταξικούς φραγμούς για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Ως πρώτο βήμα της αυτονόμησης του Λυκείου ο Θ. Ρουσόπουλος ανέφερε την κατάργηση των εξετάσεων στη Β' Λυκείου, προαναγγέλλοντας ότι το επόμενο βήμα θα είναι «η ολοκληρωτική αυτονόμηση του Λυκείου από τη γνωστή διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων». Προσπαθώντας να γίνει πιο συγκεκριμένος, περιορίστηκε να σημειώσει ότι «θα πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους εξεταστική διαδικασία, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», ενώ το κράτος απλά «θα εγγυάται την αντικειμενικότητα των εξετάσεων». Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης που περιέγραψε σε αδρές γραμμές ο εκπρόσωπος «τα Πανεπιστήμια ορίζουν, κατ' αρχάς, τον αριθμό των φοιτητών που δέχονται ανά τμήμα», ενώ θα υπάρχει κάποια εξεταστική διαδικασία, όπως το «διεθνές πτυχίο» (International Baccalaureate) ή οι εξετάσεις που ορίζονται από το ίδιο το Πανεπιστήμιο. Υπερασπίστηκε στο πλαίσιο αυτό το ταξικό μέτρο της βάσης του 10 στο όνομα της «καλυτέρευσης της παρεχόμενης ποιότητας της Παιδείας». Παράλληλα, προσπάθησε να εφησυχάσει τα λαϊκά στρώματα, διαβεβαιώνοντας ότι «οι όποιες αλλαγές γίνουν και όταν γίνουν, θα είναι γνωστές στους μαθητές και τις οικογένειές τους πολύ νωρίτερα (τουλάχιστον τρία χρόνια πριν) ώστε να μην αιφνιδιαστούν». Και συμπλήρωσε ότι οι αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνουν «μετά από τις επόμενες εκλογές, αφού πιστεύουμε ότι θα είμαστε και πάλι κυβέρνηση, και μετά από μακρύ διάλογο». Καταλήγοντας, ο Θ. Ρουσόπουλος υποστήριξε ότι ο νόμος για την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων που έχει ψηφιστεί, ο νόμος - πλαίσιο, τα μεταπτυχιακά και η έρευνα, είναι «τα τέσσερα στοιχεία που ενισχύουν και δίνουν μια τελείως διαφορετική προοπτική στα ελληνικά Πανεπιστήμια».

Και βερμπαλισμοί Αβραμόπουλου

Στο μεταξύ, με ...πρόωρες εκλογές απείλησε ο Δ. Αβραμόπουλος όσους αντιδρούν στις «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης. Μια μέρα μετά τις δηλώσεις του ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας χτες επανήλθε δηλώνοντας με κάθε σοβαρότητα ότι «εάν προκύψουν μεγάλες, ανυπέρβλητες δυσκολίες ή κάποιοι επιχειρήσουν να ορθώσουν ανάχωμα στη δεδομένη απόφασή μας να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς στις μεταρρυθμίσεις, τότε είναι αυτονόητο, ότι θα ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό να βγάλει στην άκρη τα οδοφράγματα και να προχωρήσουμε»...

«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΗΠΑ
Αιτία «τριβών» με τη Μόσχα
  • Αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης για την αποδοκιμασία από τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ σχετικών δηλώσεων Ρώσου στρατηγού
  • Να υποβαθμίσει το θέμα επιχείρησε ο Θ. Ρουσόπουλος

«Σκιά» στις σχέσεις με τη Ρωσία προκάλεσε η σπουδή της ελληνικής κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ για εγκατάσταση πυραύλων σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Τσεχία και η Πολωνία, που βάζουν στο στόχαστρο τη Ρωσία.

Η ρωσική κυβέρνηση αντέδρασε στη δήλωση που είχε κάνει την περασμένη βδομάδα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ ζητώντας, μέσω του πρέσβη στην Αθήνα, εξηγήσεις και εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια της Μόσχας για τη «μονόπλευρη» θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Περισσότερο ενοχλημένη εμφανίζεται η ρωσική κυβέρνηση για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ (εκτός της Βρετανίας και της προεδρεύουσας της ΕΕ Γερμανίας) που υπερασπίστηκε την ανάπτυξη της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ, αποδοκιμάζοντας μάλιστα τις αντιδράσεις της ρωσικής πλευράς!

Συγκεκριμένα, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γ. Κουμουτσάκος, με δήλωσή του έσπευσε να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του Ρώσου στρατηγού Σολοβστόφ, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι αμερικανικοί πύραυλοι που θα εγκατασταθούν στην Πολωνία και την Τσεχία θα βρεθούν στο στόχαστρο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ απάντησε (για λογαριασμό των ΗΠΑ;) ότι δηλώσεις όπως αυτές του Ρώσου στρατηγού, «οι οποίες στρέφονται κατά των συγκεκριμένων κρατών, δε βοηθούν». Αντίθετα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «επηρεάζουν αρνητικά αυτόν τον διάλογο που είναι επωφελής για όλους με το να συμβάλλει αποφασιστικά στη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης».

Το θέμα τέθηκε χτες στον κυβερνητικό εκπρόσωπο μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», σύμφωνα με το οποίο «ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα ζήτησε εξηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών για την άστοχη παρέμβαση υπέρ την Αμερικανών στη διένεξη για την εγκατάσταση πυραύλων των ΗΠΑ στην Τσεχία και την Πολωνία». Ο Θ. Ρουσόπουλος προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα που έχει δημιουργηθεί δίχως όμως να απομακρυνθεί στο ελάχιστο από τη δήλωση του Γ. Κουμουτσάκου. «Δε θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο από τα όσα έχουν γίνει για το θέμα αυτό», ήταν η μονότονη απάντησή του στις απανωτές ερωτήσεις που δέχτηκε.

ΠΑΣΟΚ
Αργήσατε...

Στηρίζοντας πλήρως τις νέες αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος, το ΠΑΣΟΚ διά στόματος Μ. Χρυσοχοΐδη ...εγκάλεσε την κυβέρνηση για αργοπορία στην κατάθεσή τους.

Ο «σκιώδης» υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης, αποδεικνύοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφωνεί πλήρως με τις αντιδραστικές αλλαγές του νόμου - πλαισίου, δεν επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το περιεχόμενό του, το οποίο ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά σημείωσε ότι μετά την αρχική «προχειρότητα» και τις «ελλείψεις» του νομοσχεδίου, τώρα συμπληρώθηκε με τα «θέματα μεταπτυχιακών και έρευνας»...

«Η κυβέρνηση, πανικόβλητη από την κατακραυγή που ξεσήκωσαν η προχειρότητα και οι ελλείψεις του νόμου-πλαισίου, αποφάσισε επιτέλους, έστω και στον τέταρτο χρόνο της θητείας της, να ασχοληθεί με θέματα μεταπτυχιακών και έρευνας», δήλωσε συγκεκριμένα ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα βάλει πλάτη για την προώθηση του νομοσχεδίου... αναγνώρισε στην κυβέρνηση ότι συμπεριέλαβε στις μεταρρυθμίσεις τα «ζητήματα για την ανώτατη εκπαίδευση, που το ΠΑΣΟΚ την είχε εγκαλέσει». Βέβαια, δεν παρέλειψε να ασκήσει ...κριτική στις διαχειριστικές ικανότητες της κυβέρνησης αναφέροντας ότι «η κυβερνητική πρωτοβουλία θα αποτελέσει, για άλλη μια φορά, μνημείο προχειρότητας, αποσπασματικότητας και εντυπωσιοθηρίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ