ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εγκληματική και επικίνδυνη η πολιτική του δικομματισμού

«Η μόνη ρεαλιστική απάντηση απέναντι στις επικίνδυνες και εγκληματικές πολιτικές του δικομματισμού - που εφαρμόζουν τους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου, όπως τους επεξεργάζονται στα επιτελεία της ΕΕ - είναι η ανάπτυξη του αγώνα των εργαζομένων, της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων για την ανατροπή του συνόλου αυτής της πολιτικής».

Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε Κοζάνη και Καστοριά, στη διάρκεια της οποίας «ανακάλυψε» τις επιπτώσεις της επικίνδυνης και εγκληματικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ συμφωνεί μ' αυτή τη διαπίστωση, σημειώνει όμως πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει μόνο τη μισή αλήθεια.

«Η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ (έγινε με την οδηγία 92/96 της ΕΕ, Ν. 2773/99, όταν κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ), του ξεπουλήματος των δημόσιων επιχειρήσεων, της νέας ΚΑΠ που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά, της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, αποτελούν την εξειδίκευση των στρατηγικών της ΕΕ όπως διαμορφώθηκαν με τις Συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας, με κοινή συμφωνία των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», σημειώνει η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Προσθέτει, επίσης, πως στη χώρα μας αυτές οι πολιτικές, στο μεγαλύτερο μέρος τους, εφαρμόστηκαν με νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ακριβώς αυτούς τους νόμους αξιοποιεί, εφαρμόζει και επεκτείνει σήμερα η ΝΔ στην υλοποίηση της επικίνδυνης και εγκληματικής πολιτικής της.

«Αυτές οι πολιτικές είχαν αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Οδήγησαν σε ξεκλήρισμα τους αγρότες και τους μικρογουνοποιούς, σε έκρηξη της ανεργίας και της φτώχειας για τα λαϊκά στρώματα, στην απαξίωση της ΔΕΗ, της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής».

Μόνη ρεαλιστική απάντηση απέναντι στις πολιτικές του δικομματισμού είναι η ανάπτυξη του αγώνα των εργαζομένων, της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων για την ανατροπή του συνόλου αυτής της πολιτικής, ξεκαθαρίζει η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Και καταλήγει: «Αυτός ο αγώνας μπορεί να δημιουργεί τις προϋποθέσεις συγκρότησης λαϊκής συμμαχίας, να ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς, με την καταδίκη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την παράλληλη ενίσχυση του ΚΚΕ. Αυτή η προοπτική είναι που θα οδηγήσει στη λαϊκή εξουσία που θα λύσει τα μεγάλα προβλήματα, θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, στον αντίποδα της ανταγωνιστικότητας και της υπεράσπισης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζιτών».

ΠΑΣΟΚ
Προβληματισμένοι με τις δημοσκοπήσεις

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη, μετά την τελευταία δημοσκόπηση της «GPO» για το μήνα Φλεβάρη, που δείχνει ότι η ΝΔ προηγείται με 2,9% του ΠΑΣΟΚ.

Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν στο ΜΕΓΚΑ, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 37%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 34,1%, το ΚΚΕ με 6,9%, ο ΣΥΝ με 4% και ο ΛΑΟΣ με 4,3%. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το γκάλοπ, το 55,4% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά το κυβερνητικό έργο και το 70% κρίνει επίσης αρνητικά το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας προκάλεσαν τις αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που έθεσαν ακόμα και θέμα εγκυρότητας. Ο Απ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι «χρειάζεται ένα νομοθετικό πλαίσιο, ώστε οι έρευνες αυτές να γίνονται υπεύθυνα και όχι στον "αέρα"». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Ευθυμίου, ανέφερε ότι τα γκάλοπ πρέπει να ελέγχονται «ως προς τη μεθοδολογία τους, ιδίως με προσοχή των ίδιων των εταιρειών ως προς την αντιφατικότητα των συμπερασμάτων για τα ίδια θέματα». Παράλληλα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για «δάκτυλο» της Ρηγίλλης στο θέμα των γκάλοπ και μιλούσαν για «στημένα ρεπορτάζ και δημοσκοπήσεις» που πηγάζουν από το Μέγαρο Μαξίμου. Οπως ανέφερε χτες ο Π. Ευθυμίου, υπάρχουν ερωτήματα και «ζητήματα τα οποία συνδέονται με τις σχέσεις των εταιρειών με το κράτος και τον τρόπο με τον οποίο ανατίθενται κρατικές και κυβερνητικές πλευρές έργου, στις εταιρείες δημοσκοπήσεων».

Βέβαια, την ίδια στιγμή που τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν τα γκάλοπ και τις δημοσκοπήσεις, φροντίζουν σε άψογη συνεργασία με την κυβέρνηση να αξιοποιούν τα «νούμερά» τους για να εμφανίσουν ότι οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν, γίνονται κάτω από τη «λαϊκή απαίτηση». Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί τις «μεταρρυθμίσεις» στην ανώτατη εκπαίδευση και μάλιστα ανέφερε ότι αν τον ρωτούσαν και τον ίδιο στο δρόμο θα έλεγε «ναι στις αλλαγές στην Παιδεία, αλλά όχι με το νόμο της ΝΔ»...

Λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Λαχειοφόρο αγορά για το τρίμηνο Μάρτης - Απρίλης - Μάης 2007, πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ με αφορμή το 15ο Συνέδριό της και για τη στήριξη των πολύμορφων δραστηριοτήτων της. Θα κληρωθεί ένα αυτοκίνητο LADA NIVA HAWK 4X4, 1.700 κυβικών. Η τιμή του λαχνού είναι 3 ευρώ. Η κλήρωση θα γίνει την Τετάρτη 13 Ιούνη στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, ενώπιον συμβολαιογράφου. Λαχνοί θα διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης. Στην Αθήνα από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 210-3844853) και από τα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, τηλ. 210-3827303).

Εκδήλωση για τα «Λαυρεωτικά»

Εκδήλωση για τα «Λαυρεωτικά» συνδιοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου και η Επιτροπή Ειρήνης Λαυρίου, την Κυριακή 11 Μάρτη, στις 11.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Λαυρίου. Από το Μπραχάμι θα αναχωρήσουν πούλμαν, στις 8 π.μ., από την πλατεία Ελενας Βενιζέλου (Νέο Τέρμα). Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210-9712149 από 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Σε προσυνεδριακή τροχιά

Συνεδρίασε χτες σε χαμηλούς τόνους η ΠΓ του ΣΥΝ, οριστικοποιώντας τη σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου στις 17-18 Μάρτη στον Κεραμεικό. Ως την ερχόμενη Τρίτη θα είναι έτοιμη, με ενσωματωμένες παρατηρήσεις που έγιναν και από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και από τη μειοψηφία του κόμματος, η εκλογική διακήρυξη, οπότε και θα τεθεί εκ νέου προς έγκριση στην ΠΓ και κατόπιν θα κατατεθεί για προσυνεδριακό διάλογο, πριν παραπεμφθεί στο Συνέδριο. Οι συζητήσεις με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται, καθώς παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της πλουραλιστικής εκπροσώπησής τους στη Βουλή.

Πάντως, η ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη ανοιχτή συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: «Συνασπισμός, ανανεωτική πορεία ή αναδίπλωση;», στην οποία αναμένεται να διαφανεί η στάση που θα τηρήσει στο Συνέδριο.

Εκδήλωση της ΠΟΑΟ

Η ΠΟΑΟ, με όλες τις οργανώσεις που ανήκουν στη δύναμή της, διοργανώνει, τη Δευτέρα 5 του Μάρτη 2007, ώρα 5.30 μ.μ., στην αίθουσα της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου γωνία), πολιτική εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ, στις 23.2.1943.

Ταυτόχρονα, θα τιμήσει την ίδρυση του Κόκκινου Στρατού που σήκωσε το κύριο βάρος στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και συνέτριψε το χιτλερικό τέρας μέσα στη φωλιά του στο Βερολίνο. Επίσης, θα τιμήσει την επέτειο της παλλαϊκής διαδήλωσης του λαού της Αθήνας και του Πειραιά, στις 5 του Μάρτη 1943, ενάντια στην πολιτική επιστράτευση.

ΕΕΔΔΑ
Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) θα πραγματοποιήσει τη 10η εκλογοαπολογιστική της συνέλευση, τη Δευτέρα 5 Μάρτη, στις 5 μ.μ., στα γραφεία της ΠΟΛ (Κάνιγγος 27). Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι: Απολογισμός και Προγραμματισμός, Οικονομικός απολογισμός, Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής, Αρχαιρεσίες.

Οι υποψηφιότητες για το Προεδρείο και την Εξελεγκτική Επιτροπή υποβάλλονται στη Γραμματεία τρεις τουλάχιστον μέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ