ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Η αντιπολίτευση πάει για ... μάθημα στις ΗΠΑ

Για την αμερικανική πρωτεύουσα αναχώρησε αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, όπου αναμένεται να έχει συναντήσεις με γερουσιαστές, βουλευτές και εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, για να «ενημερώσει» σχετικά με την κατάσταση στη Λευκορωσία.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο Β. Βιατόρκα, πρόεδρος του δεξιού «Λαϊκού Μετώπου», ο Σ. Καλιάκιν, Α` γραμματέας της ΚΕ του «Κόμματος των κομμουνιστών της Λευκορωσίας» (που αντιμάχεται τον πρόεδρο Λουκασένκο και το ΚΚ Λευκορωσίας), ο Α. Λεμπεντένκο, πρόεδρος του Ενιαίου Κόμματος των Πολιτών, η Α. Κοζιούλινα, σύζυγος του προέδρου του «Φιλελεύθερου - Δημοκρατικού Κόμματος» κι ο Σ. Ματκέβιτς, εκπρόσωπος των «μη κυβερνητικών οργανώσεων».

Εντύπωση προκάλεσε η άρνηση του Α. Μιλινκέβιτς (πρώην υποψηφίου προέδρου της αντιπολίτευσης, που στήριξαν οι ΗΠΑ), να τεθεί επικεφαλής της αντιπροσωπείας. Εξηγώντας τη στάση του, σημείωσε πως «στους σημαντικούς εταίρους μας πρέπει να πηγαίνουμε όταν έχουμε διαμορφώσει κοινή αντίληψη, για το πώς θα δράσουμε παραπέρα. Τις διαφορές μας πρέπει να τις συζητήσουμε εδώ κι εκεί να πάμε, όταν έχουμε καταλήξει σε κάτι κοινό».

Σύμφωνα, πάντως, με τις δηλώσεις του Σ. Καλιάκιν, στόχος της επίσκεψης θα είναι η συζήτηση της δυνατότητας διαμόρφωσης «κοινής δράσης των ΗΠΑ, Ρωσίας και ΕΕ για την επεξεργασία ενιαίας στάσης απέναντι στη Λευκορωσία», ώστε, όπως πρόσθεσε, να γίνει αυτή «ένα δημοκρατικό κι αναπτυσσόμενο κράτος δικαίου, ισότιμο μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής κοινότητας».

Πάντως, η συγκεκριμένη επίσκεψη, για άλλη μια φορά, καταδεικνύει τις «στενές σχέσεις» που έχουν διαμορφώσει η λευκορώσικη αντιπολίτευση και διάφορες «μη κυβερνητικές οργανώσεις» με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, που με το πρόσχημα της «αποκατάστασης της δημοκρατίας» προωθούν σε διάφορες γωνιές του πλανήτη την εμφάνιση ...«δημοκρατικών κι αναπτυσσόμενων κρατών δικαίου», όπως δείχνουν τα παραδείγματα του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Βοσνίας, του Κοσσόβου κ.ά.


Ι. Π. - Ε. Β.

Καταγγέλλουν τα σχέδια της ΕΕ κατά της Κούβας

ΑΒΑΝΑ.-

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την πολιτική τους ενάντια στην Κούβα, κατήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας, Μαρσέλο Σουάρες, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γκράνμα».

Σημείωσε ότι έρχονται σε μια στιγμή που ενισχύεται η επιθετικότητα της ΕΕ ενάντια στην Κούβα στα ίδια πλαίσια με το λεγόμενο «Σχέδιο Μπους», που ουσιαστικά επιθυμεί να επιβάλει αντεπαναστατικές αλλαγές στο Νησί. Η ΕΕ επιθυμεί να ενισχύσει τον πολιτικό και οικονομικό αποκλεισμό και να χρησιμοποιήσει τις λεγόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στο Νησί.

Ηδη, ανακοινώσεις καταγγελίας ενάντια στην επιθετική πολιτική της ΕΕ έχουν δώσει στη δημοσιότητα τόσο το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, όσο και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας.

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΟΣΣΟΒΟΥ
Διαδήλωση κατά του σχεδίου Αχτισαάρι

Πραγματοποιήθηκε χτες στο Βελιγράδι, έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία

Απο τη χτεσινή μεγάλη διαδήλωση στο Βελιγράδι

Associated Press

Απο τη χτεσινή μεγάλη διαδήλωση στο Βελιγράδι
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Ενα ισχυρό «όχι» στο σχέδιο του ΟΗΕ για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και στις πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ για απεμπόληση των σερβικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή, ήταν η χτεσινή μαζική συγκέντρωση πολλών χιλιάδων Σέρβων έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι. Επικράτησαν συνθήματα, όπως: «ΗΠΑ: Παγκόσμιος Τρομοκράτης», «Κάτω ο Μπους» και πανό με τις φωτογραφίες των Προέδρων Ρωσίας και Κίνας και τη λέξη «ΒΕΤΟ» σαν λεζάντα... Το πλήθος των διαδηλωτών αποδοκίμαζε σε κάθε άκουσμα της λέξης «Αχτισαάρι» το σχέδιο για το Κοσσυφοπέδιο, ενώ αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με εκπρόσωπο της αμερικάνικης πρεσβείας επιδίδοντας ψήφισμα διαμαρτυρίας. Ο εκπρόσωπος της αμερικάνικης πρεσβείας προσπάθησε να εκτονώσει(;) την ένταση με δηλώσεις του τύπου «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις ειρηνικές διαμαρτυρίες ως νόμιμη μέθοδο ελευθερίας έκφρασης»... Εξέφρασε δε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον «για το ειρηνικό και ασφαλές μέλλον του λαού του Κοσσυφοπεδίου μηδέ των Σέρβων εξαιρουμένων»...

Η χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (του Κοστούνιτσα), το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας. Είχε έντονο το στίγμα καταδίκης όχι μόνον του σχεδίου Αχτισαάρι, αλλά και της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή και θεωρείται η πρώτη μαζική διαδήλωση του είδους την τελευταία επταετία. Πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τις χτεσινές συνομιλίες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στη Βιέννη με άξονα τις προτάσεις του Αχτισαάρι για την αποκέντρωση εξουσίας, την τοπική αυτοδιοίκηση και την εκπαίδευση. Το σχέδιο προτείνει τη δημιουργία πέντε νέων σερβικών δήμων, ενώ οι Σέρβοι ζητούν 11. Προτείνει τη διδασκαλία μαθημάτων στη σερβική γλώσσα βάσει του σερβικού σχολικού αναλυτικού προγράμματος σε περιοχές όπου πλειοψηφεί το σερβικό στοιχείο και τη μετονομασία του πανεπιστημίου της βόρειας Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα σε αυτόνομο...

ΚΚ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Αγωγή κατά του Χοσέ Μαρία Αθνάρ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα καταθέσει αγωγή, μαζί με άλλες οργανώσεις, ενάντια στον πρώην Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ, με την κατηγορία του εγκληματία πολέμου, αφού «συνέβαλε στην έναρξη ενός παράνομου και αιματηρού πολέμου για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών του Ιράκ».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι θα υποστηριχτούν «όλες οι διεθνείς πρωτοβουλίες που έχουν στόχο να δικαστεί το τρίο των Αζορών (Αθνάρ, Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ) για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου ενάντια στην ανθρωπότητα, εξαιτίας της άμεσης στήριξής τους στην επέμβαση, καταστροφή και κατοχή του Ιράκ». Μάλιστα, το ΚΚ Ισπανίας προετοιμάζει μια επίσημη αναφορά, απαιτώντας από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα να ερευνήσει το ρόλο του «Λαϊκού Κόμματος» και συγκεκριμένα του προέδρου του Χ. Μ. Αθνάρ, στην αποστολή Ισπανών αστυνομικών στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Γουαντάναμο.

Σημειώνεται ότι η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς», σε δημοσίευμά της τη Δευτέρα, έγραφε ότι η κυβέρνηση του «Λαϊκού Κόμματος» γνώριζε τις παρανομίες που συντελούνται στο Γουαντάναμο και αποκάλυψε πως Ισπανοί αστυνομικοί ανέκριναν φυλακισμένους εκεί χωρίς τη δικαστική εξουσιοδότηση.

ΡΩΣΙΑ
«Σοσιαλιστικό στήριγμα» στον Πούτιν

Στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε στις 26/2 το 1ο συνέδριο του νεοϊδρυθέντος κόμματος της «Δίκαιης Ρωσίας», που με τις ευλογίες του Κρεμλίνου, φιλοδοξεί να γίνει ο «σοσιαλδημοκρατικός» πόλος στο δικομματικό πολιτικό σκηνικό της «νέας» Ρωσίας.

Το νέο κόμμα αποτελεί συνένωση του «Κόμματος της ζωής», της «Πατρίδας» και του «Κόμματος των συνταξιούχων» και στην Προγραμματική του διακήρυξη καθόρισε ως στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη και τον «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα». Οπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε στην πολιτική εισήγηση του Σ. Μιρόνοφ, Προέδρου του κόμματος και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (της Ανω ρωσικής Βουλής), η «Δίκαιη Ρωσία» θα αγωνιστεί για «να υπάρξει έλεγχος στη δράση του μεγάλου κεφαλαίου», είναι ενάντια στο «μονοπώλιο» της πολιτικής ζωής από την «Ενιαία Ρωσία», όσο κι ενάντια στο «μονοπώλιο του ΚΚΡΟ να εκπροσωπεί τους εργαζόμενους».

Χαιρετιστήριο μήνυμα απέστειλε στο συνέδριο ο Πρόεδρος της χώρας Β. Πούτιν.


Ι.Π.

ΠΑΜΕ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ
Να σταματήσει η καταστολή μεταναστών

Μήνυμα προς τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Νότιας Κορέας να προχωρήσουν στη λήψη άμεσων μέτρων ύστερα από την πρόσφατη πυρκαγιά στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών «Yeosu» στη Νότια Κορέα, όπου σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 18, απέστειλε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στα συνδικάτα της Νότιας Κορέας, το ΠΑΜΕ απαιτεί μαζί τους: Να αποκαλυφθούν πλήρως οι πραγματικές αιτίες και τα γεγονότα της τραγωδίας, να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, να παραιτηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης και να αποζημιωθούν οι οικογένειες των θυμάτων, να σταματήσει το ανθρωποκυνηγητό και η φυλάκιση των μεταναστών σε κέντρα κράτησης που είναι χειρότερα από φυλακές. Να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών, να μπει τέλος στα σκληρά μέτρα και να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες εργαζόμενοι, να θεσπιστεί ένα σύστημα για την πληρωμή των καθυστερημένων μισθών και την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ