ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προσφορά στο λαό της Θεσσαλίας

«Μαρίνος Αντύπας - Κιλελέρ 1910»
«Μαρίνος Αντύπας - Κιλελέρ 1910»
Σε μια μεγάλης αξίας και σημασίας προσφορά προς το λαό της Θεσσαλίας προχωρά η μη κερδοσκοπική «Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος». Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, Κώστας Νίτσος, προχτές βράδυ, στα εγκαίνια της έκθεσης «Νέοι Χαράκτες», στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, η εταιρεία πρότεινε στο Δήμο Λάρισας να του εξασφαλίσει πιστά αντίγραφα του έργου του Α. Τάσσου «Μαρίνος Αντύπας - Κιλελέρ 1910», για να τα διαθέσει, με λογικό κόστος, σε όλες τις νομαρχίες, τους δήμους και τις κοινότητες της Θεσσαλίας, στους αγροτικούς συλλόγους και τους συνεταιρισμούς, στα εργατικά συνδικάτα, άλλους μαζικούς φορείς της περιοχής, ακόμα και στα καφενεία, εστιατόρια, ξενοδοχεία, κλπ. Τα αντίγραφα θα είναι αριθμημένα, σφραγισμένα και με υπογραμμένη από την εταιρεία τη γνησιότητά τους.

Σημειώνουμε ότι το έργο αυτό είναι ένα από μεγάλα έργα του Α. Τάσσου, που αναπαριστά τον Μαρίνο Αντύπα στεφανωμένο με δρεπάνια εξεγερμένων αγροτών του Κιλελέρ, διαστάσεων 87χ130 εκ., σε ατόφιο πλάγιο ξύλο, από το οποίο δεν έχει τυπωθεί ούτε ένα δοκίμιο και ανήκει στη σειρά «Χαράγματα Τοίχου», που ο Α. Τάσσος προόριζε για μνημειακή και μόνο ανάρτηση ή εντοίχιση.

Αυτό το έργο, που η «Εταιρεία» το δώρισε το 1991 στο Δήμο Λάρισας, αλλά, δυστυχώς, έμεινε αναξιοποίητο, βρίσκεται «έγκλειστο» σε αποθήκη της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και είναι καιρός να βγει, επιτέλους, από τη «φυλακή» του.

«Πιστεύω ακράδαντα - τόνισε ο Κ. Νίτσος - ότι ο δολοφονημένος Αντύπας με τους νικηφόρους αγρότες θα είναι η πιο διδακτική εικόνα για τη θεσσαλική κοινωνία. Ενα έργο τόσο υψηλής τέχνης και ιστορικής σημασίας πρέπει να φτάσει στην κοινωνία για την οποία έγινε. Απόψε έσπειρα. Ο σπόρος μένει. Στο χέρι σας είναι να βλαστήσει, να καρπίσει, ν' αποδώσει! Περιμένουμε...».

Στη σκηνή με φίλους

Ο Διονύσης Τσακνής συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία τις μουσικές παραστάσεις του «Δίπλα Στο Ποτάμι» (Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, 210.2610.444), όπου με διαφορετικούς κάθε φορά φίλους του στη σκηνή, ξετυλίγει ένα ενδιαφέρον, με πολλές εκπλήξεις πρόγραμμα. Σήμερα (10.30 μ.μ.), για δεύτερη συνεχή βραδιά, ο τραγουδοποιός με τον Κώστα Τουρνά θα τραγουδήσουν κομμάτια από τη προσωπική του δισκογραφία και άλλα τραγούδια που αξίζουν μια δεύτερη ακρόαση. Μαζί με τον Δ. Τσακνή οι νέοι τραγουδιστές Αποστόλης Ψυχράμης και Κασσιανή Λειψάκη και οι μουσικοί Δημήτρης Μπαρμπαγάλας, Αλέξανδρος Παρασκευόπουλος, Ηλίας Παρασκευόπουλος, Νίκος Καλαντζάκος, Θοδωρής Δαμουράκης και Αλέξανδρος Ιακώβου. Ακολουθούν άλλοι προσκεκλημένοι: 4/12 Πασχάλης Τερζής, 5/12 Θάνος Μικρούτσικος, 11 - 12/12 οι ηθοποιοί Γιώργος Κιμούλης, Αννα Παναγιωτοπούλου, Μίνα Αδαμάκη, Δανάη Οθωναίου, Ελένη Καρακάση, Ελένη Ουζουνίδου, Νάντια Σπηλιωτοπούλου, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, Λάκης Λαζόπουλος, 18 - 19/12 Μιλτιάδης Πασχαλίδης, 25 - 26/12 Γιάννης Κούτρας και Δημήτρης Ζερβουδάκης.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: «Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ. 1919-1934». Με αφορμή τη συμπλήρωση, φέτος, 90 χρόνων από την ίδρυση της Τρίτης Κομμουνιστικής Διεθνούς και 66 χρόνων από τη διάλυσή της, η Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ συνέταξε ένα πολύτιμο ιστορικό τόμο - λεύκωμα, καλαίσθητα εικονογραφημένο με πολλά σπάνια και άγνωστα ντοκουμέντα, φωτογραφίες και πανέμορφα εικαστικά έργα για τους αγώνες του διεθνούς και ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος στα χρόνια λειτουργίας της Τρίτης ΚΔ. Ο τόμος αρχίζει με το καταστατικό της ΚΔ, συγκροτείται σε τέσσερις θεματικές ενότητες και κλείνει με απόσπασμα της Πολιτικής Απόφασης του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ για την ανάγκη ανάπτυξης, σήμερα, του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

-- Το νέο εκδοτικό του «Σπιτιού της Κύπρου», «ΑΙΠΕΙΑ», σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Παρουσία», κυκλοφόρησε τον τόμο «Για τον Γιώργο Σεφέρη», σε επιμέλεια των Ελένης Αντωνιάδου, Γιώργου Γιωργή, Κώστα Λυμπουρή. Πρόκειται για τα πρακτικά ομότιτλης ημερίδας του «Σπιτιού της Κύπρου» και του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις της ημερίδας και DVD, με την ταινία του Νίνου Φένεκε - Μικελίδη «Κύπρον, ου μ' εθέσπισεν».

-- Βιβλιοθήκη Μουσείου Μπενάκη: Στα πλαίσια της νέας σειράς βιβλίων, με γενικό τίτλο «Τιμής ένεκεν», κυκλοφόρησαν τα δύο πρώτα βιβλία. Το 1ο, με τίτλο «Για τον Χαράλαμπο Μπούρα», περιλαμβάνει κείμενα για τον ομότιμο καθηγητή της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, που υπογράφουν οι Μανόλης Κορρές, Σταύρος Μαμαλούκος, Δημήτρης Φιλιππίδης, Μάνος Γ. Μπίρης, Μάρω Καρδαμίτσα - Αδάμη, Κύριλ Μάνγκο. Στο 2ο βιβλίο, με τίτλο «Για τον Αλέξανδρο Αργυρίου», για την προσφορά του πρόσφατα χαμένου ιστορικού της νεοελληνικής λογοτεχνίας, γράφουν οι Παναγιώτης Μουλάς, Δημήτρης Ραυτόπουλος, Ευριπίδης Γαραντούδης, Ελισάβετ Κοτζιά, Αλέξης Πολίτης, Χρήστος Παπουτσάκης.

-- Πατάκης: Στιούαρτ Κέλυ «Το βιβλίο των χαμένων βιβλίων (Η ιστορία των χαμένων βιβλίων που δε θα διαβάσουμε ποτέ)» (μετάφραση Ρίτα Κολαΐτη. Ιστορική μελέτη για τα χαμένα ή κατεστραμμένα από τους ίδιους τους δημιουργούς τους βιβλία, από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια. Από τον Αριστοτέλη στην Πλαθ, από τον Ομηρο στον Χέμινγουέι, τον Δάντη στον Πάουντ, κ.ά.). Ούλριχ Μπερ «Η σοφία του Ρίλκε (ο οδηγός του ποιητή για τη ζωή)» (μετάφραση Αλεξάνδρα Νικολακοπούλου, επιμέλεια μετάφρασης Μαρία Τοπάλη. Ανθολόγηση επιστολών και ποιημάτων του σπουδαίου, αντιπολεμικού ποιητή). Αντώνης Σαρηγιάννης «Ερευνώ και ανακαλύπτω» (περιβαλλοντικό βιβλίο για μαθητές της ΣΤ' Δημοτικού).

-- Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης: Δημήτρη Α. Μαυρίδη «Σπίτια της Ξάνθης» (λεύκωμα, με κείμενα και φωτογραφικές αποτυπώσεις κτιρίων της πανέμορφης λαϊκής και έντεχνης αρχιτεκτονικής και του παραδοσιακού οικισμού της πόλης της Ξάνθης).

-- Σάκκουλας: Νικολάου Χατζή «Αλλοδαποί (τόμος 2ος)» (νομολογική μελέτη. Στον 1ο τόμο αναλύονται τα άρθρα των νόμων 3386/2005 και 3536/2007 περί της διαμονής και ένταξης των αλλοδαπών. Στο Β' τόμο παρουσιάζονται οι αλλαγές που έγιναν με τους νόμους 3613/2007 και 3731/2008). Τάχου Αναστασίου «Ερμηνεία κώδικα διοικητικής διαδικασίας (Ν.2690/1999)» (ανάλυση του νόμου περί των κωδίκων για τους δημοτικούς και κοινοτικούς υπαλλήλους). Βλάσιος Ι. Παπαγρηγορίου «Πολεοδομία (εισαγωγή, θεσμοί, πολιτική)» (μελέτη για τις πολεοδομικές αρμοδιότητες που απορρέουν από το ΝΔ του 1923 και το Σύνταγμα).

-- «Αιγόκερως»: Λάιλ Κέσλερ «Τα ορφανά» (μετάφραση Μαργαρίτα Δαλαμάγκα - Καλογήρου. Θεατρικό έργο που ανέβασε πρόσφατα το θέατρο «Αγγέλων βήμα»).

-- «Αιώρα»: Μάργκαρετ Ντούντι «Ο Αριστοτέλης και τα Ελευσίνια Μυστήρια» (μετάφραση Στέλλα Κωνσταντινέα. Ιστορικό μυθιστόρημα).

-- «Μεταίχμιο»: Οι εκδόσεις κυκλοφόρησαν δύο «Σχολικά ημερολόγια» για τους μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου, που περιλαμβάνουν ποικίλες πληροφορίες, ασκήσεις, οδηγίες, συμβουλές διατροφής και υγείας, κ.ά. Επίσης, κυκλοφόρησαν και διαθέτουν δωρεάν δύο cd rom για τους μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου, που περιλαμβάνουν πληροφορίες, κουίζ γνώσεων, διαγωνισμούς, παραμύθια, δικτυακούς τόπους, κ.ά.

-- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου, τεύχη 499, 500).

-- «Ιστορία εικονογραφημένη» (ιστορικό περιοδικό. Τεύχος 493, συνοδευόμενο από DVD με την ταινία των Φρανκ Κάπρα - Ανατόλ Λίτβακ «Η μάχη της Ρωσίας»).

«Τοπία μέσα του»...

«Από κάπου κατέγραψα στη μνήμη μου ένα κυπαρίσσι, από ένα λιοτρίβι έκλεψα λίγο φως, είδα μιαν αγέρωχη ελιά να διαγράφει όγκους με τις φωτοσκιάσεις, ένιωσα το κόκκινο χρώμα να αναδίδει μια μυρωδιά νότια και αισθάνθηκα νερό να δροσίζει την ψυχή μου. Βούτηξα στο κόκκινο χρώμα, αναδύθηκα από τα νερά της στέρνας, αγνάντεψα το χάραμα στη λίμνη, κρύφτηκα πίσω απ' τις μυλόπετρες και χάθηκα στα μέσα μου τοπία...». «Τα μέσα μου τοπία» τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής του Στράτου Στασινού, του Ηπειρώτη σκηνοθέτη και ζωγράφου που πέθανε πρόσφατα. Την έκθεση (1-12/12) στα «Παλαιά Δημοτικά Λουτρά» Πατρών (Μουρούζη 14, Πάτρα) διοργανώνουν ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών, η αντιδημαρχία Πολιτισμού και η ΔΕΠΑΠ.

Οι «Εχθροί εξ αίματος» του Αρκά, μετά τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζονται στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας, σε συνεργασία του Θεάτρου του Νέου Κόσμου με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Μια «ζωτικής σημασίας» κωμωδία με το γνωστό και ανατρεπτικό χιούμορ του συγγραφέα, που αναδεικνύει τη μικρή μας κοινωνία μέσα από τα ... σπλάχνα του οργανισμού μας. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου. Σκηνικά - κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη. Μουσική: Λαέρτης Μαλκότσης. Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Λαέρτης Μαλκότσης, Χρήστος Μαλάκης, Θύμιος Κούκιος.

Αφιέρωμα στην Διδώ Σωτηρίου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, διοργανώνει η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (30/11, 8μμ). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27). Θα μιλήσουν οι Αλκη Ζέη, Φιλοθέη Κολίτση, Θωμάς Κοροβίνης, Αλεξάνδρα Μάλαμα. Θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ, θα εκτεθούν φωτογραφίες από το αρχείο της Διδώς Σωτηρίου και θα διαβαστούν αποσπάσματα έργων της.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ