ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
Σαββατόβραδο

Συνήθως το Σαββατοκύριακο τα έντυπα πάθη καταλαγιάζουν. Αυτοί που προκαλούν τους ανθρώπους και μόνο με την παρουσία τους, μια παρουσία που συνιστά απειλή γιατί αντιστοιχεί σε μια πολιτική αντιλαϊκή, αυτοί λοιπόν έχουν πάρει ήδη το δρόμο για τα χειμερινά σαλέ τους κι ας μην έχει χιόνι ακόμα. Στις πόλεις οι άνθρωποι πού να βρουν κουράγιο να συνεχίσουν τον καυγά έτσι που περιμένουν πώς και πώς ένα διήμερο να πέσουνε ξεροί ή να καλύψουν τόσες και τόσες ανάγκες που όλη τη βδομάδα αφήσανε στην άκρη...

Στις εφημερίδες, κι ακόμα περισσότερο στα κανάλια, παρ' όλα αυτά, έχουνε δουλειά. Πρέπει να παρουσιάσουν μία προς μία τις βίλες των «σελέμπριτις» που δε θα τελειώσουν στο Ντουμπάι!

Μέγα πρόβλημα. Που η εκδήλωσή του ήταν η αφορμή για να μάθουμε τι εννοούν διάφοροι όταν λένε «αναταράξεις στις διεθνείς αγορές». Δηλαδή, όσοι είχαν επενδύσει κεφάλαια στην άμμο τώρα έχουν πρόβλημα με τις μετοχές τους.

Οταν χτύπησε το τσουνάμι την Ινδονησία έκλαιγαν και οδύρονταν διάφοροι «σελέμπριτις» που άλλαζαν τα σχέδιά τους, είχαν προκαταβάλει το χρήμα για αγοράκια και κοριτσάκια «συνοδούς» κι άντε ξανά απ' την αρχή συμφωνίες και πότε θα γίνει. Γρήγορα βρήκαν λύση σε διπλανές χώρες, αν και ορισμένα βίντεο έδειξαν κάποιους να σπεύδουν ακριβώς τις μέρες της συμφοράς για να βρουν πιο φτηνό και περισσότερο υλικό.

Ετσι και με το Ντουμπάι. Δε φτάνει που χάνουν οι μετοχές, δε θα κάνουν και τις προγραμματισμένες διακοπές στη σουίτα τους οι επώνυμοι. Κι είχαμε ένα ξύσιμο.

Ο τρόμος που σπέρνει το άρθρο στο ΕΘΝΟΣ για το τι περιμένουν από «εμάς» οι αγορές, εκφράζει τον κατασκευαστή που παίζει με τις μετοχές του εδώ κι εκεί, αλλά κάνει καθαρό επίσης πως η δική του χώρα και η δική μας είναι δύο διαφορετικοί τόποι. Μέσα στην πρεμούρα ο ίδιος αποκαλύπτει πως στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται. Κι ότι αφού βρήκανε παπά στο Ντουμπάι θέλουν να θάψουν και πέντε - έξι στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.

Να δεις που σε λίγο θα αρχίσουν πάλι να μιλάνε για μια πεταλούδα που όταν πετάει στο Πεκίνο προκαλεί τσουνάμι στη Νέα Υόρκη. Η αλήθεια είναι πως έτσι ακριβώς λειτουργεί το σύστημά τους. Αλλά αυτό είναι δικό τους πρόβλημα.

Δικό μας πρόβλημα είναι οι «απολίτιστοι» που πετάγανε καρέκλες στα αφεντικά τους διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις αντί να πάνε στο συμβούλιο διαβούλευσης και να υπογράψουν μια ρήτρα κατανόησης των δυσκολιών του αφεντικού τους. Δίνουν έτσι τροφή σε διάφορους που σε κάθε «γιούχα» βλέπουν κλίμα φανατισμού και επιβολή άποψης διά ροπάλου. Ενώ είναι προφανές ότι το κεφάλαιο σύμφωνα με το νόμο κινείται, κι ο νόμος που δίνει δίκιο στο συμφέρον του κεφαλαίου να διασφαλίζει τα κέρδη του απολύοντας εργάτες είναι ιερός. Αυτό είναι το δικό μας πρόβλημα. Να σπάσουμε στη συνείδηση των εργατών την ιερότητα του νόμου των αστών.

Ετσι που να μην μπορεί κανένα ευρωλιγούρι - για παράδειγμα - να βρει τόπο να σταθεί όταν αποδίδει τις κινητοποιήσεις των εργατών σε μια κάποια αρνητική αίσθηση που την εκμεταλλεύεται το ΚΚΕ.

Ασχετο: Σ' έναν κόσμο που ο άνθρωπος δε θα κυνηγούσε ήλιο με ήλιο τον επιούσιο θα ήταν θέμα πρώτης γραμμής η λύση που έδωσε σ' ένα επιστημονικό πρόβλημα ένας καθηγητής στην Κρήτη. Και που ξεκινά από το πώς βρίσκουν τον προσανατολισμό τους τα πουλιά και καταλήγει στο πώς μπορεί να αποθηκευτεί η ενέργεια από τη φωτοσύνθεση. Ωραία πράγματα. Κάποτε θα γίνουν και κοινό χτήμα. Μέχρι τότε θα παραμένουν πεδίο δόξης για κάτι ΜΚΟ που για να ξεκοκαλίσουν κάνα πρόγραμμα ψάχνουν αφορμή να μιλήσουν για εναλλακτικές μορφές ενέργειας και για πολυεθνικές του κλάδου που στη δική τους δούλεψη υπάγεται η ερευνητική δουλειά στα πανεπιστήμια. Και ο ερευνητής; Θα συνεχίσει να «κοιτά τη δουλειά του» ανυποψίαστος ίσως για την πιθανότητα - δυνατότητα η επιστήμη του να εκτιναχτεί στα ύψη μόνο και μόνο αν φύγει από τη μέση ο παράγοντας καπιταλιστικό κέρδος...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΡΩΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΙ: «Εργαζόμενοι στο ιταλικό τμήμα της αμερικάνικης αλουμινοβιομηχανίας Alcoq πετούν καρέκλες και κάδους κατά των αστυνομικών στη διάρκεια διαδήλωσης στη Ρώμη, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις σε εργοστάσιο στη Σαρδηνία» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΔΕ ΓΥΡΝΑΝΕ ΜΑΓΟΥΛΟ: «Καλλιεργείται ένα κλίμα μισαλλοδοξίας, φανατισμού και περιχαράκωσης που δυστυχώς δεν περιορίζεται μόνο σε επιστημονικά ή πνευματικά ζητήματα. Επεκτείνεται και σε κοινωνικές συμπεριφορές (...) Στην επιβολή ακόμη και «διά ροπάλου» της δικής μας γνώμης, στην απόρριψη κάθε μη αρεστής άποψης, στον εξοστρακισμό του διαλόγου από τη διακίνηση και διαμόρφωση των ιδεών και των αντιλήψεων. Τέτοιες πρακτικές ασφαλώς δεν έχουν θέση σε ελεύθερες και δημοκρατικές κοινωνίες» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΤΟΥ ΧΑΛΑΣΑΝ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ: «Η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη. Το ΚΚΕ είναι βέβαιο ότι τις ταρζανιές και τους λεονταρισμούς θα τις κάνει και θα τις συνεχίσει. Εκμεταλλεύεται όμως και επενδύει στην αρνητική αίσθηση που έχει εντυπωθεί στο Πανελλήνιο για τον όποιο διάλογο περί Ασφαλιστικού» (ο Δ. Χατζησωκράτης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ / ΤΑ ΝΕΑ).

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗ; «Ολα δείχνουν ότι η πορεία αυτή δεν πρόκειται ν' ανακοπεί και, πολύ περισσότερο, ν' ανατραπεί, αν δεν αναληφθούν οι πρωτοβουλίες και δεν προωθηθούν τα μέτρα εκείνα που θα συμβάλουν στην αποφόρτιση της έντασης (...) είναι δεδομένο τι περιμένουν από εμάς όχι μόνον οι Βρυξέλλες αλλά και οι διεθνείς αγορές (...) Να δείξουμε ότι και λύσεις στο ασφαλιστικό είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε, και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα σκοπεύουμε να διαμορφώσουμε, αλλά και ρεαλιστικό πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας να καταρτίσουμε» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ με πανστρατιά στους δρόμους του αγώνα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Μεγάλες αλλαγές στις συντάξεις

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΧΑΜΕΝΟΙ στη ...διαβούλευση

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νέα κρίση στον ορίζοντα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναταράξεις στις διεθνείς αγορές

Ο ΛΟΓΟΣ: Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ επιτέλους άρχισε

Η ΑΥΓΗ: Διάλογος προκάτ για το ασφαλιστικό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΙΕΖΟΥΝ οι Βρυξέλλες ΤΙΜΩΡΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πρωτοφανή κερδοσκοπική επίθεση αντιμετωπίζει η χώρα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιός Ντουμπάι χτυπάει και Ελλάδα

ΕΘΝΟΣ: ΜΙΝΙ ΚΡΑΧ εν μέσω διεθνούς τρικυμίας

ΤΑ ΝΕΑ: Αγρια κερδοσκοπία σε βάρος της οικονομίας

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ Η ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΟΚ! 800.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΟΛΛΗΣΑΝ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ

Η ΧΩΡΑ: Μια Ισλανδία στο Αιγαίο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΤΗ ΦΑΚΑ 17 «ευυπόληπτοι» πολίτες

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κάτι πολύ απλό...

«Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: το ζεύγος ιοντικών ριζών αποτελείται, πολύ απλά, από δύο μοριακά ιόντα και δύο ελεύθερα ηλεκτρόνια. Τα ηλεκτρόνια αυτά είναι μικροσκοπικοί, κβαντικοί μαγνήτες, οι οποίοι "αισθάνονται" το μαγνητικό πεδίο της Γης, όπως μια πυξίδα. Κάποια στιγμή όμως τα ηλεκτρόνια αυτά μεταπηδούν στα ιόντα και προκύπτει ένα ουδέτερο μόριο, δηλαδή η χημική αντίδραση λαμβάνει τέλος. Η μορφή του ουδέτερου μορίου που προκύπτει εξαρτάται από το τι προσανατολισμό έχουν οι δύο ηλεκτρονικοί μαγνήτες. Τον έλεγχο αυτό τον πραγματοποιούν τα δύο μοριακά ιόντα. Οταν ο έλεγχος αυτός που ασκούν τα ιόντα στα ηλεκτρόνια είναι πολύ "ισχυρός", τότε ακριβώς εμφανίζεται το κβαντικό φαινόμενο του Ζήνωνα και ο χρόνος ζωής της αντίδρασης αυτής παρατείνεται. Αν βέβαια η χημική αυτή αντίδραση λάβει χώρα πολύ γρήγορα, τα προϊόντα θα είναι ανεξάρτητα από το μαγνητικό πεδίο και δεν θα επιβιώσει καμία πληροφορία γι' αυτό. Το κβαντικό φαινόμενο του Ζήνωνα είναι λοιπόν υπεύθυνο για τον χρόνο ζωής της βιοχημικής αυτής αντίδρασης, χρόνος που είναι επαρκής για να δουλέψει ο μηχανισμός της βιοχημικής πυξίδας».

Με τεράστιες επιπτώσεις

«Το ότι ένα κβαντικό φαινόμενο καθορίζει άμεσα τις δυνατότητες ενός βιολογικού οργανισμού είναι γεγονός που για πρώτη φορά εμφανίζεται στην επιστήμη και έρχεται να κλονίσει τα στεγανά μεταξύ παραδοσιακά διαφορετικών και πολύ απόμακρων επιστημονικών τομέων, όπως είναι η κβαντική φυσική και η βιοχημεία ή η βιολογία (...) Οι ίδιες χημικές αντιδράσεις που εμφανίζονται στη βιοχημική πυξίδα των πουλιών λαμβάνουν χώρα και στη φωτοσύνθεση, το βιοχημικό εργοστάσιο που μετατρέπει την ενέργεια από τον ήλιο σε βιοχημική ενέργεια που τροφοδοτεί τη ζωή στον πλανήτη. Είναι πιθανό η κατανόηση των αντιδράσεων αυτών σε κβαντικό επίπεδο να οδηγήσει σε μια βαθύτερη κατανόηση της φωτοσύνθεσης και σε μια αποδοτικότερη προσομοίωσή της από τον άνθρωπο, καθότι μέχρι τώρα η τεχνητή φωτοσύνθεση δεν έχει καταφέρει να προσεγγίσει τις δυνατότητες της φύσης. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για την παραγωγή ή αποθήκευση ενέργειας. Ανοίγεται επίσης ο δρόμος για την ανάπτυξη νέων βιο-αισθητήρων, με απρόβλεπτες εφαρμογές στη βιοτεχνολογία. Τέλος, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να είναι προπομπός άλλων παρόμοιων ανακαλύψεων σχετικά με την επίδραση των κβαντικών νόμων στην έμβια ύλη, ίσως ακόμα και στον άνθρωπο» (από συνέντευξη του καθηγητή στο ΙΤΕ (Κρήτη) Γιάννη Κομίνη που έλυσε το «κβαντικό παράδοξο του Ζήνωνα» / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ