ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Πρόκληση με απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων

Η αστική κυβέρνηση ψήφισε σχετικό νόμο, με τη στήριξη της αντιδραστικής ΕΕ, δείχνοντας το φόβο της για τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική προοπτική

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Νόμος είναι πλέον στην Πολωνία, της ...δημοκρατικής και ...πλουραλιστικής ΕΕ, η απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων καθώς με μια αλλαγή στον ποινικό κώδικα και τη χτεσινή υπογραφή του Προέδρου, Λεχ Καζίνσκι, παράνομα θα θεωρούνται σύμβολα όπως το σφυροδρέπανο, το κόκκινο αστέρι έως και τα μπλουζάκια με τον Τσε Γκεβάρα. Πρόκειται για συνέχεια της αντικομμουνιστικής εκστρατείας που εξισώνει τον κομμουνισμό με το φασισμό, που επιχειρεί την παραχάραξη της Ιστορίας και απαγορεύει οτιδήποτε θυμίζει τη σοσιαλιστική περίοδο. Επιχειρεί να διώξει ποινικά όσους αντιστέκονται και παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο.

Χτες ο Καζίνσκι ενέκρινε την τροποποίηση στη νομοθεσία της Πολωνίας για τα λεγόμενα «εγκλήματα μίσους» ποινικοποιώντας την «παραγωγή, διανομή, πώληση ή κατοχή ...σε έντυπη, ηχητική ή άλλη μορφή συμβόλων του φασισμού, του κομμουνισμού και άλλων απολυταρχικών συστημάτων». Η τιμωρία προβλέπει χρηματικό πρόστιμο ή και φυλάκιση έως και δύο χρόνια. Σαν ...εξαίρεση σημειώνεται πως τα «σύμβολα» αυτά μπορούν να υπάρχουν για καλλιτεχνικούς, εκπαιδευτικούς, συλλεκτικούς ή ερευνητικούς σκοπούς.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση - που είχε εισηγηθεί η εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης για θέματα ίσων δικαιωμάτων, Elzbieta Radziszewska, την περασμένη άνοιξη - ενισχύει τον υπάρχοντα αντικομμουνιστικό νόμο για τα εγκλήματα μίσους, που απαγορεύει τη «δημόσια προπαγάνδα του φασισμού και άλλων απολυταρχικών συστημάτων».

Σημειώνεται πως όταν ψηφίστηκαν οι αλλαγές στο νόμο από το πολωνικό Κοινοβούλιο, στις αρχές του Νοέμβρη, ο δίδυμος αδερφός του Πολωνού Προέδρου, πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κόμματος «Νόμος και Δίκαιο» (PiS), Γιάροσλαβ Καζίνσκι, είχε υποστηρίξει πως «ο κομμουνισμός ήταν ένα σύστημα γενοκτονίας που οδήγησε στο θάνατο δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων». Συνέχισε λέγοντας ότι «κανένα σύμβολο του κομμουνισμού δεν έχει δικαίωμα να υπάρχει στην Πολωνία, επειδή είναι σύμβολα ενός συστήματος γενοκτονίας που θα έπρεπε να συγκριθεί με το γερμανικό ναζισμό»...

ΕΣΘΟΝΙΑ
Οταν η εικόνα διαψεύδει την παραχάραξη

Ο λαός της Εσθονίας εξακολουθεί να είναι υπερήφανος για τη σοβιετική, σοσιαλιστική περίοδο (εδώ γιορτάζει την αντιφασιστική νίκη στο άγαλμα του στρατιώτη του Κόκκινου Στρατού)

Associated Press

Ο λαός της Εσθονίας εξακολουθεί να είναι υπερήφανος για τη σοβιετική, σοσιαλιστική περίοδο (εδώ γιορτάζει την αντιφασιστική νίκη στο άγαλμα του στρατιώτη του Κόκκινου Στρατού)
Σύγχυση προκάλεσε στους εθνικιστικούς κύκλους η δημοσίευση στο Τάλιν του βιβλίου του πρώην πρωθυπουργού της Εσθονίας Μαρτ Λάαρ, με τίτλο: «Ο εκτοπισμός από την Εσθονία στη Ρωσία». Παρά τις προσδοκίες των δημιουργών αυτής της «αποδεικτικής έρευνας» που σαφώς επιδιώκουν να εξισώσουν τον κομμουνισμό με το φασισμό, μ' επιχείρημα τις εκτοπίσεις ορισμένων ομάδων του πληθυσμού της Εσθονίας, που μάλιστα τις χαρακτηρίζουν ως «γενοκτονία των Εσθονών». Το φυλλομέτρημα του βιβλίου προκαλεί ακριβώς αντίθετη αντίδραση. Τα ντοκουμέντα που δημοσιεύονται στο βιβλίο οριστικά διαψεύδουν το μύθο περί «γενοκτονίας». Ετσι, στις φωτογραφίες που δήθεν επιδεικνύουν «τη γενοκτονία του εσθονικού λαού», βλέπουμε χαμογελαστούς νέους εκτοπισμένους από την Εσθονία που έγιναν φοιτητές της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της ρωσικής πόλης Περμ, καθώς κι έναν Εσθονό που παραδίδει μαθήματα σκακιού στη λέσχη ενός σοβχόζ, κι άλλους που καθόλου δε θυμίζουν τους αιχμαλώτους από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Μπουχενβάλντ και του Αουσβιτς.

Ο γνωστός Ρώσος ιστορικός Αλεξάντρ Ντιούκοφ, που ανακάλυψε την καταφανή ασυμφωνία μεταξύ του κειμένου και των αποδεικτικών εικόνων στο συγκεκριμένο βιβλίο, δήλωσε: «Πραγματικά είναι εκείνη η περίπτωση όπου η εικόνα διαψεύδει τη γραπτή πληροφορία». Κατά τη γνώμη του, οι εσθονικές αρχές και πολιτικά εξαγορασμένοι ιστορικοί στις Βαλτικές χώρες διαστρεβλώνουν συχνά τα γεγονότα. Η βασική διαστρέβλωση συνιστάται στο ότι εξισώνονται οι έννοιες «σοβιετικά κατασταλτικά μέτρα» και «γενοκτονία». Οπως γράφει ο Α. Ντιούκοφ, ο συνολικός αριθμός των εκτοπισμένων αποτέλεσε ασήμαντο ποσοστό από το συνολικό πληθυσμό της Εσθονίας τότε. Ο εκτοπισμός δεν είχε εθνικό χαρακτήρα, ενώ ο μεγάλος αριθμός των εκτοπισμένων στη συνέχεια γύρισαν στο σπίτι τους. Πρέπει να σημειώσουμε πως οι προσπάθειες των Εσθονών παραχαρακτών της Ιστορίας είναι ανάλογες με τις προσπάθειες των αντικομμουνιστών ιστορικών της Ουκρανίας, που επιδιώκουν να εξισώσουν το λιμό στη Σοβιετική Ουκρανία (1932-33) με τη «γενοκτονία του ουκρανικού λαού».

Να σημειωθεί πως ακόμη και σήμερα είναι περισσότεροι οι ιστορικοί που θεωρούν πως τους Εβραίους Εσθονούς τους έσωσε από το θάνατο των εσθονικών λεγεώνων των «Ες-Ες» μόνο το γεγονός πως το 75% της κοινότητάς τους εκτοπίστηκε το 1941 από τον Κόκκινο Στρατό στα βάθη της Ρωσίας.


Ι.Π.

ΚΟΥΒΑ
Ασκήσεις παλλαϊκής άμυνας

ΑΒΑΝΑ.--

Τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις παλλαϊκής άμυνας με την ονομασία «Bastion 2007» ξεκίνησαν την Πέμπτη στην Κούβα. Πρόκειται για ασκήσεις όπου παίρνουν μέρος δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και εκατομμύρια Κουβανοί ώστε να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση μιας στρατιωτικής επίθεσης. Η κρατική τηλεόραση έδειξε εικόνες από βολές αρμάτων μάχης και συστοιχιών πυροβολικού, κινήσεις χερσαίων δυνάμεων, πτήσεις ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών και γυμνάσια ετοιμότητας διασωστών. Τα πρώτα παρόμοια γυμνάσια διεξήχθησαν το 1980 ενώ οι τελευταίες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν το 2004.

Ο Κουβανός Πρόεδρος, Ραούλ Κάστρο ενημερώθηκε χτες για τη διεξαγωγή των ασκήσεων και μεταξύ άλλων υπενθύμισε τα λόγια του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος είχε υπογραμμίσει πως χρειάζεται κανείς να μάχεται αδυσώπητα μέχρι την τελική νίκη, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες και οι περιστάσεις.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Τα «Καθολικά» εγκλήματα

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Προκειμένου να προστατεύσουν τη φήμη της Καθολικής Εκκλησίας, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία του Δουβλίνου, του θεσμού που χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα ώστε να εξασφαλιστεί η διαιώνιση και η εδραίωση της κυριαρχίας της ολιγαρχίας ενάντια στον εργαζόμενο λαό, εγκλημάτησε άλλη μία φορά αποκρύβοντας επιμελώς όλα τα στοιχεία για την επί δεκαετίες κακοποίηση παιδιών από καθολικούς ιερείς, όπως τουλάχιστον αναφέρει έκθεση που ήρθε προχτές στο φως της δημοσιότητας.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα έρευνας που διήρκεσε τρία χρόνια και εξετάζει το πώς οι Αρχές και η Εκκλησία μεταχειρίστηκαν τις καταγγελίες κατά 46 ιερέων για κακοποίηση παιδιών, ανάμεσα στα έτη 1975 και 2004. Επίσης, η έκθεση αναφέρει ότι και οι κρατικοί λειτουργοί βοήθησαν στη συγκάλυψη των υποθέσεων και την κάλυψη των κληρικών.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη έκθεση στην Ιρλανδία σχετικά με την κακοποίηση παιδιών από καθολικούς ιερείς σε ιδρύματα επί έξι δεκαετίες, για την οποία ανακοίνωση του ΚΚ Ιρλανδίας είχε σημειώσει τότε ότι «αποκάλυψε με τον πλέον δραματικό τρόπο το ταξικό μίσος της κυρίαρχης τάξης, του κράτους, της κυβέρνησης και των υπηρεσιών, καθώς και της Καθολικής Εκκλησίας προς την εργατική τάξη και τους φτωχούς της υπαίθρου. Αυτό το τρομακτικό συστατικό στοιχείο της ιρλανδικής Εκκλησίας δεν μπορεί να γίνει κατανοητό εάν δεν αναγνωριστεί η ταξική του διάσταση και φύση».

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Εύσημα απ' τον ΓΓ του ΝΑΤΟ...

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Επίσκεψη μιάμισης μέρας για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Μαυροβουνίου ολοκλήρωσε χτες στην Ποντγκόριτσα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Ο Ράσμουσεν εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το Μαυροβούνιο «θα κάνει σύντομα ακόμη ένα βήμα πιο κοντά» στο στόχο της ένταξής του στη λυκοσυμμαχία. Εξυπακούεται πως δεν παρέλειψε να δώσει τα εύσημα στον Μαυροβούνιο Πρόεδρο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς για την αποστολή στρατιωτικής δύναμης στην ιμπεριαλιστική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Σε άλλο σημείο ο Ράσμουσεν αναφέρθηκε και στην ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές λέγοντας πως το ΝΑΤΟ έχει, γι' αυτή την περιοχή, πολιτική «ανοιχτών θυρών», ενώ παράλληλα ισχυρίστηκε ότι η ένταξη και άλλων βαλκανικών χωρών τάχα «θα συμβάλλει στην ευρωπαϊκή και ευρύτερη ασφάλεια»...

Ο Βουγιάνοβιτς, απ' την πλευρά του, εξέφρασε την προσδοκία της κυβέρνησής του ότι στη σύνοδο Υπουργών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (3-4 Δεκέμβρη) «θα αναγνωριστούν τα επιτεύγματα του Μαυροβουνίου αναφορικά με τη διαδικασία προσχώρησης».

Σήμερα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, αναμένεται να μεταβεί στο Σεράγεβο, όπου θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Το Μαυροβούνιο και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη έχουν καταθέσει αίτηση για το Σχέδιο Δράσης για ένταξη στο ΝΑΤΟ (MAP), που αποτελεί ακόμα ένα βήμα προσέγγισης στη Συμμαχία. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στην υπουργική σύνοδο την ερχόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ