ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Ασφυκτιούν πάλι τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα

«Στο ίδιο έργο θεατές» υγειονομικοί και ασθενείς, καθώς μετά από τρία κύματα πανδημίας τα νοσοκομεία παραμένουν αθωράκιστα

Eurokinissi

Χωρίς διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, με διασωληνωμένους να νοσηλεύονται στις απλές κλινικές COVID ή σε θαλάμους που βαφτίζονται ΜΑΦ, και με το προσωπικό να λειτουργεί πέρα από τα όρια των αντοχών του, λόγω των μεγάλων ελλείψεων, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Βόρειας Ελλάδας προσπαθούν να διαχειριστούν την πίεση που δέχονται καθημερινά το τελευταίο διάστημα και η οποία εκφράζεται με δεκάδες νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό.

Και αυτήν την ώρα, που όλο και περισσότερο θυμίζει τον εφιάλτη που έζησε η Βόρεια Ελλάδα τον περσινό Νοέμβρη, η κυβέρνηση επιλέγει για άλλη μια φορά, αντί να προχωρήσει σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα, κάνει δωράκια στους κλινικάρχες.

Στη Θεσσαλονίκη οι ΜΕΘ COVID των νοσοκομείων είναι γεμάτες και πολλοί διασωληνωμένοι νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ. Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» είναι γεμάτες οι 12 κλίνες ΜΕΘ COVID και 6 διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε θαλάμους που βαφτίστηκαν ΜΑΦ. Αγανακτισμένοι είναι οι εργαζόμενοι της ΜΕΘ, αφού δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες φροντίδας των ασθενών στους θαλάμους. Τη ίδια ώρα, και οι 3 κλινικές COVID είναι σχεδόν πλήρεις.

Γεμάτες ήταν χτες και οι 8 κλίνες ΜΕΘ στον «Αγιο Δημήτριο», οι 15 στο «Ιπποκράτειο», οι 30 στο «Παπανικολάου» και οι 15 στο ΑΧΕΠΑ. Καθημερινά βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου για να βρεθεί μια κλίνη στη ΜΕΘ, ενώ οι περισσότερες κλινικές κορονοϊού γεμίζουν κι αυτές. Οι νοσηλευτές μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα για να καλύπτουν τα κενά, με τις κλινικές να λειτουργούν επισφαλώς, αφού οι νυχτερινές βάρδιες σε πολλές περιπτώσεις βγαίνουν με ένα και δύο άτομα.

Αποκαλυπτική είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Σερρών. Οι 10 κλίνες της ΜΕΘ είναι γεμάτες με περιστατικά κορονοϊού. Λειτουργεί με 5 γιατρούς (καθώς ο ένας παραιτήθηκε) και με μόλις 28 νοσηλευτές, πολλοί από τους οποίους είναι επικουρικοί με ολιγόμηνες συμβάσεις. Λειτουργούν 3 κλινικές COVID με 41 κρεβάτια συνολικά, όλα γεμάτα, και υπάρχει πίεση να ανοίξει και 4η κλινική, αλλά αυτό δεν γίνεται, λόγω έλλειψης προσωπικού. Μετέφεραν 5 γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, αλλά εξακολουθεί το πρόβλημα σημαντικών ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι πέρυσι το νοσοκομείο λειτουργούσε με 163 γιατρούς και τώρα με μόλις 144, εκ των οποίων οι δύο έχουν μετακινηθεί σε Ξάνθη και Καβάλα, ενώ από τον οργανισμό προβλέπεται να υπάρχουν 250.

Το Νοσοκομείο Σερρών δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει άλλους ασθενείς και ήδη όσοι χρήζουν νοσηλείας μεταφέρονται σε νοσοκομεία άλλων νομών, από Αλεξανδρούπολη μέχρι Πτολεμαΐδα, όπου υπάρχουν ελεύθερες κλίνες. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται να ανοίξουν σε δύο θαλάμους από 4 κρεβάτια, προκειμένου να νοσηλεύονται περιστατικά που δεν βρίσκουν κρεβάτι και περιμένουν τη μεταφορά τους.

Στο Νοσοκομείο Πολυγύρου και οι 5 κλίνες ΜΕΘ COVID εδώ και περίπου έναν μήνα είναι γεμάτες και άρχισε να επαναλειτουργεί η κλινική COVID, με 38 κλίνες, ενώ την ίδια ώρα το νοσηλευτικό προσωπικό έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 30 άτομα (συνταξιοδοτήσεις, αναστολές, άδειες).

Χαρτζιλίκια πάλι στον ιδιωτικό τομέα

Με την κατάσταση να επιδεινώνεται συνολικά, κυβέρνηση και διοικήσεις ΥΠΕ για άλλη μια φορά ετοιμάζονται να μετατρέψουν τα νοσοκομεία σε μονοθεματικά και να σπρώξουν δωράκια στις ιδιωτικές κλινικές.

Στο πλαίσιο λοιπόν του λεγόμενου σχεδίου αποσυμφόρησης, ετοιμάζουν τη μετατροπή του Νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος» σε νοσοκομείο COVID και, αν παραστεί ανάγκη, να συμβάλουν στην ίδια κατεύθυνση τόσο ο «Αγιος Παύλος» όσο και το «Γ. Γεννηματάς».

Επιπλέον, για την «αποσυμφόρηση» του ΕΣΥ, χτες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι υπέγραψε - πάντα με το αζημίωτο - συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές εκ των οποίων η μία είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις σε Βόλο και Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε COVID και non COVID ασθενείς.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση χρεώνει τον ΕΟΠΥΥ για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ 1.600 ευρώ ως αποζημίωση στους κλινικάρχες, ενώ έχει διπλασιάσει την αποζημίωση για κάθε απλό κρεβάτι.

Ασφυκτική η κατάσταση και στον Βόλο

Ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων καθημερινά, σε συνδυασμό με τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και κλίνες ΜΕΘ, έχει διαμορφώσει μια εκρηκτική κατάσταση και στις δημόσιες μονάδες Υγείας σε όλη τη Θεσσαλία. Χαρακτηριστικά, σε όλη την περιοχή είναι γεμάτες όλες οι ΜΕΘ COVID.

Στο Νοσοκομείο Βόλου η πίεση είναι ασφυκτική, καθώς χτες νοσηλεύονταν 76 ασθενείς με κορονοϊό, με τους οκτώ απ' αυτούς να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ COVID. Αυτό σημαίνει ότι διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ κορονοϊού δεν υπάρχει, καθώς όλες οι κλίνες είναι κατειλημμένες από ασθενείς.

Σύμφωνα με εξαιρετικά επείγον έγγραφο του διευθυντή της Β' Παθολογικής και των κλινικών COVID, εφημερεύει ένας γιατρός για 90 ασθενείς, κάνοντας «τις εφημερεύσεις των κλινικών να είναι εξαιρετικά επισφαλείς και επικίνδυνες», όπως επισημαίνεται. Επιπλέον, ενώ με βάση και τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ θα έπρεπε να αναλαμβάνουν την ευθύνη των ασθενών με COVID γιατροί ειδικοτήτων Παθολογίας, Λοιμωξιολογίας, Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας, υπεύθυνος για αυτούς τους ασθενείς είναι ο ειδικός γιατρός, που εφημερεύει και για τους άλλους παθολογικούς ασθενείς.

Σημειωτέον, πρόσφατα με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας επεσήμανε την υποστελέχωση των Παθολογικών κλινικών και όχι μόνο. Ταυτόχρονα, κατήγγειλε τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι «βάζει τα προβλήματα κάτω από το χαλί» και ότι «στοχοποιεί τους γιατρούς που αναδεικνύουν το πρόβλημα».

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στις χρόνιες ελλείψεις έρχονται να προστεθούν και άλλες. Ετσι, μετά τη λήψη αδειών ανατροφής και εγκυμοσύνης από δύο παθολόγους, τώρα υπηρετούν μόνο 8 παθολόγοι αντί για 14, ενώ άλλοι 2 ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν. Δεν έχει προσληφθεί κανένας πνευμονολόγος, ενώ η Χειρουργική κλινική, μετά την υποβολή παραίτησης του διευθυντή της, θα μείνει με 2 μόνιμους ιατρούς από τους 10, και με 2 επικουρικούς.

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ επισημαίνει πως «και στο Νοσοκομείο Βόλου σμπαραλιάζεται η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι τάχα "κάνει ό,τι μπορεί" στη διαχείριση της πανδημίας. Αποδεικνύεται ότι συντηρεί τη λογική της ατομικής ευθύνης για τον εμβολιασμό, που παρουσιάζεται ως το μοναδικό όπλο, για να κρύψει τις τραγικές ελλείψεις και την επικίνδυνη κατάσταση στα ξεχαρβαλωμένα δημόσια νοσοκομεία, όπως και τις εγκληματικές ευθύνες της». Καλεί τον λαό της Μαγνησίας, με τα σωματεία και τους φορείς του, να δυναμώσει τον αγώνα του για άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα Υγείας, του Νοσοκομείου Βόλου και των Κέντρων Υγείας της περιοχής, με ενίσχυση σε προσωπικό, φάρμακα και υποδομές. Για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, με επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, στους μαθητές και στους φοιτητές, με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών. Για καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

ΚΟΥΒΑ
Σχεδόν το 90% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 στην Κούβα, καθώς έχουν χορηγηθεί πάνω από 25 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων που αναπτύχθηκαν στη χώρα, κόντρα στις τεράστιες δυσκολίες που δημιουργεί ο βάρβαρος αποκλεισμός από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέσα στους 6 μήνες από τη στιγμή που ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία στο νησί, 9.764.590 Κουβανοί έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου (από τα εμβόλια «Abdala», «Soberana-02» και «Soberana Plus»), κάτι που αντιστοιχεί στο 87,3% του συνόλου του πληθυσμού και στο 99,8% του πληθυσμού των ηλικιακών κατηγοριών στις οποίες χορηγείται το εμβόλιο.

Το 77,8% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον δύο δόσεις, ενώ το 59,2% έχει λάβει και τις τρεις δόσεις που προβλέπονται στο σχήμα των κουβανικών εμβολίων. Μαζί με τους αναρρώσαντες από κορονοϊό που έχουν λάβει και μια δόση του «Soberana Plus», πλήρως εμβολιασμένο είναι το 61,6%.

Με αυτήν τη μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα κατά της πανδημίας, οι κουβανικές αρχές αναφέρουν ότι καταγράφεται μείωση στα κρούσματα κορονοϊού και στους θανάτους τουλάχιστον κατά 80% σε σχέση με την κορύφωσή τους στα μέσα του καλοκαιριού. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η Κούβα έχει μέχρι σήμερα τους μισούς νεκρούς από ό,τι η Ελλάδα (8.191 νεκρούς), ενώ οι δύο χώρες έχουν τον ίδιο πληθυσμό.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Κούβα θα άρει τις επόμενες βδομάδες ορισμένους από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχει επιβάλει λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα, από τις 15 Νοέμβρη η Κούβα θα επιτρέπει την είσοδο στη χώρα σε όσους επισκέπτες έχουν αποδεικτικό εμβολιασμού ή πρόσφατη εξέταση PCR.

Να σημειωθεί ότι η Κούβα, παρότι στηρίζει πολλά από τα έσοδά της στον Τουρισμό, δεν έβαλε στο «ζύγι» την υγεία του πληθυσμού της και επέβαλε ένα από τα αυστηρότερα πρωτόκολλα εισόδου, που περιλάμβανε πολυήμερη καραντίνα και αλλεπάλληλα μοριακά τεστ. Την ίδια ώρα υλοποίησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα πρόληψης και θεραπείας, ενώ παράλληλα ανέπτυξε τα δικά της εμβόλια για τον κορονοϊό, τα οποία προώθησε με μία επιστημονικά σχεδιασμένη εκστρατεία, με σκοπό να πείσει τον πληθυσμό για την αναγκαιότητα του εμβολίου.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Συγκέντρωση αύριο στο υπουργείο Υγείας για ενίσχυση των δομών Υγείας

Στην Αθήνα πηγαίνουν αύριο, Παρασκευή, για να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 11 π.μ., το Εργατικό Κέντρο Σάμου, σωματεία και φορείς από τη Σάμο και την Ικαρία, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα ζητήματα της Υγείας. Τα σωματεία που οργανώνουν την κινητοποίηση απαιτούν την επαρκή στελέχωση όλων των δομών Υγείας των νησιών, την αναστολή των σχεδίων περί συγχώνευσης των δομών Υγείας και την ανάκληση της απόφασης για τις αναστολές.

63 νεκροί, 387 διασωληνωμένοι, 3.651 κρούσματα

Το 27% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 4 - 18 ετών

Μόνο χτες 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από COVID-19, με τους συνολικούς θανάτους από την έναρξη της επιδημίας να φτάνουν τους 15.770, με τους 942 από αυτούς να καταγράφονται τον τρέχοντα μήνα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξήθηκε και πάλι, φτάνοντας τους 387, ενώ τα νέα κρούσματα ήταν χτες 3.651.

Τη βδομάδα 18 - 24 Οκτώβρη, τα κρούσματα στις ηλικίες 4 - 18 ετών αυξήθηκαν κατά 3,8%, καταλαμβάνοντας πλέον το 27% του συνόλου (νόσησαν 5.970 παιδιά).

Στις 5 Νοέμβρη η 2η δόση για το J&J

Στις 5 Νοέμβρη θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη δεύτερη δόση εμβολίου για όσους έχουν εμβολιαστεί με «Johnson&Johnson» κι έχουν περάσει δύο και παραπάνω μήνες από τον εμβολιασμό τους. Η δεύτερη δόση θα γίνεται με J&J και με mRNA εμβόλια, αρχίζοντας με το «Pfizer»/«BionTech» και το επόμενο διάστημα και με «Moderna». Το επόμενο διάστημα αναμένεται και άλλες ηλικιακές ομάδες να ενταχθούν στην 3η δόση. Μέχρι στιγμής έχουν κάνει την τρίτη δόση 300.000 άτομα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org