ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο «αντίο» στην Φώφη Γεννηματά

Η σορός της μεταφέρθηκε με πομπή από την Μητρόπολη στο Α' Νεκροταφείο, όπου τάφηκε

Eurokinissi

Σε κλίμα συγκίνησης, πλήθος κόσμου, η οικογένειά της, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία αποχαιρέτησαν χτες την Φώφη Γεννηματά. Παρόντες στη Μητρόπολη Αθηνών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, καθώς και οι πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς.

Αμέσως μετά την εξόδιο ακολουθία, η σορός της μεταφέρθηκε στο Α' Νεκροταφείο, όπου κηδεύτηκε στον τάφο του πατέρα της Γιώργου Γεννηματά, συνοδευόμενη από πεζή πομπή, με μια μικρή στάση έξω απ' τη Βουλή. Νωρίτερα, πλήθος κόσμου είχε αφήσει ένα λουλούδι στη σορό της, που είχε απ' το πρωί τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ με απόφαση του πρωθυπουργού είχε κηρυχτεί και εθνικό πένθος.

Επικήδειους εκφώνησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Αποχαιρετώντας σήμερα την Φώφη Γεννηματά, δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα πολιτικό που διακρινόταν για το δημοκρατικό της ήθος, την εντιμότητα και την αποτελεσματικότητά της. Δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα που αντιμετώπισε την σκληρή ασθένεια με σθένος και ειλικρίνεια. Αποχαιρετάμε ένα πρότυπο αισιοδοξίας και διακριτικότητας, έναν άνθρωπο με έμφυτη ευγένεια, που διέκρινε και διαφύλασσε τα όρια ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, γνωρίζοντας, ωστόσο, πότε το ατομικό βίωμα αξίζει να κοινοποιηθεί για να στηρίξει και άλλους με την αλήθεια του».

INTIME NEWS

Ακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, που επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «η Φώφη Γεννηματά επωμίστηκε άξια πολλούς ρόλους. Είχε ένα ευγενικό πείσμα που την καταδίωκε και αυτό την έκανε καλή σύζυγο, άξια μητέρα και σπουδαία πολιτικό και κυρίως την έκανε μια γυναίκα η οποία αντιμετώπισε τη δοκιμασία της με τρόπο υποδειγματικό».

Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι «είναι πολύ δύσκολο να σου πούμε αντίο, γιατί μας λείπει η δική σου δύναμη, η γενναιότητά σου, το θάρρος σου. Είναι πολύ βαριά η σκιά της απουσίας σου». Στη συνέχεια, το τελευταίο «αντίο» είπαν στη μητέρα τους τα τρία της παιδιά, Γιώργος, Κατερίνα και Αιμιλία.

Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές στην Φώφη Γεννηματά καθώς είχε διατελέσει υπουργός Αμυνας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Για μπίζνες και πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή

Ρόλο μπροστάρη στην υλοποίηση ευρωατλαντικών σχεδιασμών από την Ανατολική Μεσόγειο έως τη Μέση Ανατολή διεκδικεί η κυβέρνηση, επιδιώκοντας ταυτόχρονα τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για να αρπάξουν κάποιο καλύτερο κομμάτι από την καπιταλιστική λεία της περιοχής.

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρονται στην Κοινή Διακήρυξη στην οποία κατέληξαν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, κατά τη μετάβαση του Κυρ. Μητσοτάκη τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Ριάντ, όπου τονίζεται ότι «οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν περιορίζονται στην πολιτική πτυχή αλλά επεκτείνονται και περιλαμβάνουν οικονομική, εμπορική, επενδυτική, αμυντική, ασφάλεια, πολιτιστική και τουριστική συνεργασία, καθώς και πολλές άλλες πτυχές».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν τη δυνατότητα ίδρυσης αμοιβαίου επενδυτικού ταμείου, ενώ η σαουδαραβική πλευρά «χαιρέτισε» την «άμεση συνεργασία του ελληνικού ιδιωτικού τομέα με τον ιδιωτικό τομέα της Σαουδικής Αραβίας στους τομείς των μονάδων αφαλάτωσης, του πόσιμου νερού, των γραμμών ύδρευσης, των σταθμών επεξεργασίας λυμάτων, των φραγμάτων σε τρέχοντα και μελλοντικά έργα και της οργάνωσης εμπορικών δραστηριοτήτων στον τομέα της γεωργίας για να συζητηθούν δυνατότητες επενδύσεων στη γεωργία, στη βιομηχανία τροφίμων, στην αλιεία και τη ζωική βιομηχανία».

Παραπέρα, εντόπισαν ως σημεία συνεργασίας και τις ΑΠΕ, τη στρατιωτική και φαρμακευτική βιομηχανία και τις υπηρεσίες logistics. Επιπλέον, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να οργανώσουν τακτικά σαουδαραβο-ελληνικά «επενδυτικά φόρουμ που θα συγκεντρώνουν πλήθος επιχειρηματιών και επικεφαλής ιδρυμάτων του ιδιωτικού τομέα και από τις δύο χώρες». Επίσης, δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν στον τομέα της ναυτιλιακής κατάρτισης και εκπαίδευσης, θα προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ ναυτιλιακών διοικήσεων για την κατασκευή και παραγωγή πλοίων και την οργάνωση της διαθαλάσσιας μεταφοράς επιβατών.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν «για τη σημασία της αύξησης του ρυθμού της τουριστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη του τουρισμού».

Καθώς, εξάλλου, οι μπίζνες πάνε χέρι χέρι με την πολεμική προπαρασκευή, ξεχωριστό κεφάλαιο στη Διακήρυξη αποτελεί η «συνεργασία» στον τομέα της Αμυνας και Ασφάλειας, «ο οποίος θεωρείται ευρείας κλίμακας και πολυδιάστατος», εξ ου και οι δύο πλευρές συμφώνησαν «να εργαστούν για την αύξηση της κατάστασης ετοιμότητας, των επιπέδων και των δεξιοτήτων των στρατιωτικών τους δυνάμεων μέσω κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και ελιγμών, καθώς και για τον συντονισμό και την ανταλλαγή στρατιωτικών εμπειριών για την επίτευξη ασφάλειας και για τις δύο χώρες, και σταθερότητας για την περιοχή».

Σε αυτό το υπόβαθρο, «αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στις περιοχές τους, πέρα από πολιτικά ζητήματα, τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος». «Οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη να αναλάβει η διεθνής κοινότητα τις ευθύνες της όσον αφορά τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας καθώς και να σταματήσει κάθε μορφή παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών προκειμένου να επιτευχθούν ασφάλεια και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και στον κόσμο», προσθέτουν, ανοίγοντας δρόμο για νέες ευρωατλαντικής κοπής ...παρεμβάσεις στην περιοχή. Παραπέρα, «η ελληνική πλευρά εξέφρασε την εκτίμηση για τις μεγάλες προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας για τη διατήρηση της περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», όπως αυτές στρέφονται βέβαια κατά του Ιράν, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Επίσης, τόνισαν «τη σημασία όλων των προσπαθειών για την επίτευξη συνολικής πολιτικής λύσης στην κρίση της Υεμένης», «εξέφρασαν επίσης την καταδίκη τους για τρομοκρατικές ομάδες, επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους στην επικράτεια του Βασιλείου», επιθέσεις κόντρα στις οποίες αναπτύσσεται, υποτίθεται, ελληνική συστοιχία «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, με το αντίστοιχο προσωπικό. Αλλωστε, «και οι δύο πλευρές τόνισαν επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς εταιρικής σχέσης για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας», «και συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της διεθνούς τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Σύσκεψη της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων»

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» καλεί σε σύσκεψη με θέμα «Συγκρουόμαστε με την αδικία - Δεν αναζητούμε σωτήρες. Η φωνή των μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων να ακουστεί δυνατά στον ΔΣΑ».

Θα μιλήσουν ο Β. Διονυσόπουλος και η Β. Γκουνέλα, μέλη της διοίκησης του Σωματείου Μισθωτού Δικηγόρων. Θα γίνουν παρεμβάσεις από τους Αγγελο Βρεττό, υποψήφιο πρόεδρο του ΔΣΑ, και Αντώνη Αντανασιώτη, υποψήφιο σύμβουλο του ΔΣΑ. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1η Νοέμβρη στις 19.30 στο νέο κτίριο της Νομικής, αίθουσα 12, 5ος όροφος (είσοδος από Μασσαλίας).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ