ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΡΙΜΗΝΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Για τη συσπείρωση λαϊκών δυνάμεων στο δρόμο για ριζικές αλλαγές

Εχει ξεκινήσει και προχωράει στις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ η τρίμηνη καμπάνια για την Παιδεία, που αποφάσισε πρόσφατα η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος. Βέβαια, μπορεί να ονομάζεται καμπάνια, αλλά αυτή η υπόθεση κάθε άλλο παρά καμπανιακό χαρακτήρα έχει. Είναι μια δουλιά υποδομής για το δυναμικό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που θα βάλει τις βάσεις για ακόμα πιο αποτελεσματική παρέμβαση του Κόμματος στο κίνημα, αλλά και για ενδυνάμωση του ίδιου του κινήματος, για την αποφασιστική δράση της εργατικής τάξης γύρω από το ζήτημα του τι μαθαίνουν τα παιδιά της, για να σηκώσει το κύριο βάρος αυτού του αγώνα, να βρεθεί το ταξικό εργατικό κίνημα στην πρωτοπορία της πάλης για Παιδεία των λαϊκών αναγκών. Είναι πρώτ' απ' όλα δική της υπόθεση.

Στην πολύχρονη ιστορία του το ΚΚΕ στεκόταν πάντα, όπως και τώρα, στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την Παιδεία. Εξάλλου, η ίδια η κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού είναι μια επιστημονική κοσμοθεωρία και με βάση αυτή τη θεωρία ο σοσιαλισμός οικοδομείται πάνω στην επιστημονική γνώση της πραγματικότητας. Επομένως οι κομμουνιστές υπερασπίζουν το δικαίωμα των παιδιών της εργατικής τάξης στην ολόπλευρη μόρφωση και αγωνίζονται για την εξασφάλισή του και στις συνθήκες του καπιταλισμού.

Το καθήκον των κομμουνιστών, όμως, δεν μπορεί να εξαντλείται στη συμμετοχή στους αγώνες ή στην οργάνωση των κινητοποιήσεων για άμεσες διεκδικήσεις, όσο κι αν αυτό είναι αναγκαίο και απαραίτητο στις μέρες μας προκειμένου να μπουν εμπόδια στις προωθούμενες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ βεβαίως και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αυτού του αγώνα. Αλλά, ως πρωτοπορία της εργατικής τάξης, οι κομμουνιστές οφείλουν να αφυπνίζουν και να εξοπλίζουν ολόκληρη την τάξη τους, να βοηθούν ώστε να ωριμάζει η συνείδησή της, να κάνει βήματα μπροστά στο δρόμο για την εκπλήρωση της ιστορικής της αποστολής, δηλαδή του αγώνα για το πέρασμα στη σοσιαλιστική κοινωνία. Και για να παίξουν αυτό το ρόλο, βέβαια, δεν αρκεί να εντοπίζουν απλά τα προβλήματα που υπάρχουν - αυτό μπορεί να το κάνει ο κάθε εργάτης - αλλά χρειάζεται να γνωρίζουν σε βάθος το πρόβλημα, τις παλιές και τις νέες διαστάσεις του και κυρίως τις αιτίες και τη λύση του.

Ολα αυτά ισχύουν στο ακέραιο για το πρόβλημα της Παιδείας σήμερα. Γι' αυτό και το πρώτο ζητούμενο της τρίμηνης καμπάνιας του ΚΚΕ είναι ο ολόπλευρος εξοπλισμός των ίδιων των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ, των οπαδών και των φίλων, η μελέτη των σύγχρονων πλευρών και των θέσεων του Κόμματος για την Παιδεία.

Από τα παραπάνω φαίνεται παράλληλα ότι το θέμα της Παιδείας, όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην εκπαίδευση είναι υπόθεση συνολικά της εργατικής τάξης. Αντίστοιχα, λοιπόν, πρέπει και όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του ΚΚΕ να μπορούν να ενημερώνουν τους εργαζόμενους, να αναπτύσσουν την πολιτική του Κόμματος, να επιδιώκουν να γίνεται υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, σε συνδυασμό με το δρόμο της πολιτικής διεξόδου που προτείνει και παλεύει το ΚΚΕ, να εκφράζουν την πρωτοπορία στο χώρο τους, εξειδικεύοντας και τα θέματα της Παιδείας. Γιατί αυτά τα θέματα συνδέονται άμεσα με το ποια τάξη υπηρετούν, σε ποια οικονομία επιδιώκουν να συμβάλουν ώστε να αναπτύσσεται και ποια κοινωνία. Αλλωστε, η επιστήμη και η τεχνολογία εφαρμόζονται άμεσα στην παραγωγή που στη σημερινή κοινωνία είναι καπιταλιστική, υποτάσσονται στην υπηρεσία της πλουτοκρατίας για να μεγαλώνει ο πλούτος που κλέβει από τους εργαζόμενους. Και οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία αυτό υπηρετούν.

Επομένως, η βαθιά κατανόηση των θέσεων του ΚΚΕ για την Παιδεία βοηθάει παράλληλα να κατανοηθεί συνολικά η πολιτική του Κόμματος, το κάλεσμα σε σύγκρουση και ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, η ανάγκη για ριζοσπαστικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας. Επίσης, όπως λέει η ΚΕ του ΚΚΕ στην απόφασή της για την τρίμηνη καμπάνια, «το θέμα της Παιδείας αποτελεί κοινό έδαφος για να αναπτυχθεί η αντιιμπεριαλιστική συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου».

Γιατί, όμως, ειδικά οι θέσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία δίνουν μια τέτοια βάση;

Η επίθεση της άρχουσας τάξης στο δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών του λαού δε γίνεται τυχαία τώρα. Οι αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση έρχονται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του κεφαλαίου, τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας στις σημερινές συνθήκες. Η ΕΕ στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού επιχειρεί να αξιοποιήσει περισσότερο την επιστήμη και συνολικότερα την εκπαίδευση, ώστε να παράγει μια μεγάλη μάζα μισοκαταρτισμένου εργατικού δυναμικού (χωρίς στέρεη και βαθιά γνώση για ένα αντικείμενο) και να το παράγει ταχύρυθμα, με το λιγότερο δυνατό κόστος. Ετσι, αυξάνεται όλο και περισσότερο το κόστος εκπαίδευσης για την εργατική τάξη και υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο η παρεχόμενη εκπαίδευση. Η διέξοδος και η λύση του προβλήματος για την εργατική τάξη, λοιπόν, μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τη σύγκρουσή της με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, μόνο αν ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία.

Αντίστοιχα, η θέση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο βασικής εκπαίδευσης, επαγγελματικές σχολές μόνο μετά από αυτό και ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο μιας λαϊκής εξουσίας και μιας οικονομίας που θα σχεδιάζεται για να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας, λοιπόν, το ΚΚΕ αναλύει ακριβώς την ουσία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση και τη θέση του για την Παιδεία, που συνδέεται με την πρόταση διεξόδου που έχει συνολικά για την κοινωνία, επιδιώκοντας να συμβάλει στη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων στις θέσεις του για την Παιδεία, σε συνδυασμό με τη συσπείρωση στην αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης, στην προοπτική της πολιτικής διεξόδου που προτείνει για το δρόμο του λαού.

Μέσα από αυτή την υπόθεση, το ΚΚΕ θα ισχυροποιηθεί στην ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση με την άρχουσα τάξη, θα βγει πιο ικανό στο καθήκον του να προετοιμάσει και να ατσαλώσει την εργατική τάξη, ώστε να κάνει δική της υπόθεση την Παιδεία.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Συνάντηση με τους πρυτάνεις

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αύριο Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι. Η συνάντηση, που γίνεται μετά από αίτημα των πρυτάνεων, θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Η Αλέκα Παπαρήγα στη ΝΕΤ

Την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, φιλοξενεί ο Κ. Ζούλας στην εκπομπή «PRESS» της ΝΕΤ, σήμερα Κυριακή, σε απευθείας μετάδοση, στις 12.30 το μεσημέρι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ