ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΩΝ
Να απεργήσουν οι εργαζόμενοι για τις δικές τους ανάγκες

Ανακοίνωση για την προσπάθεια της πλειοψηφίας της ΠΟΕΜ να κάνει τους μεταλλεργάτες «ουρά» των βιομηχάνων που ζητάνε φτηνότερο ρεύμα

Οι χαλυβουργοί πρέπει να αφήσουν τη δική τους σφραγίδα στη σημερινή απεργία, να μην επιτρέψουν να τους αξιοποιήσει η μεγαλοεργοδοσία του κλάδου
Οι χαλυβουργοί πρέπει να αφήσουν τη δική τους σφραγίδα στη σημερινή απεργία, να μην επιτρέψουν να τους αξιοποιήσει η μεγαλοεργοδοσία του κλάδου
Κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν στα δικά τους χέρια την οργάνωση της απεργίας που κήρυξε η ΠΟΕΜ για σήμερα, Τρίτη 28 Γενάρη, απευθύνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μεταλλεργατών. Την Επιτροπή συγκροτούν τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής, Πάτρας, Ν. Φθιώτιδας, Ν. Βοιωτίας, Ν. Μαγνησίας και η Ταξική Ενότητα Συνδικάτου Μετάλλου Μακεδονίας - Θράκης. Η Συντονιστική καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας.

Την απεργία κήρυξε η ΠΟΕΜ, με αίτημα να δοθεί στους βιομηχάνους φτηνότερο ρεύμα από τη ΔΕΗ, προκειμένου να σταθούν στον ανταγωνισμό. Η πλειοψηφία της ΠΟΕΜ αναπαράγει στις ανακοινώσεις της τα ίδια ακριβώς που γράφει σε «ανοιχτή» της επιστολή η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) σχετικά με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, απειλώντας ότι εάν η ΔΕΗ επιμείνει στην «υψηλή» - σύμφωνα με τους μεγαλοβιομήχανους - τιμολόγηση του βιομηχανικού ρεύματος, τότε θα «δημιουργηθούν συνθήκες μη αναστρέψιμες για τη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής».

Παιχνίδια στην πλάτη των εργαζόμενων

Πρόσφατα, η «Αλουμίνιον» του ομίλου Μυτιληναίος «κέρδισε» υπόθεση διαιτησίας ενώπιον της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ οφείλει να πουλάει το ρεύμα περίπου στα 36 ευρώ/Mwh από τα 42 ευρώ που ήταν η προηγούμενη τιμή. Ακολούθησε την περασμένη εβδομάδα από τη θυγατρική του ομίλου «ΒΙΟΧΑΛΚΟ», «ΣΙΔΕΝΟΡ», προς τη ΔΕΗ, όπου τίθεται ως όριο «βιωσιμότητας» της επιχείρησης τα 34 ευρώ/MWh, αλλιώς κινδυνεύει η συνέχιση λειτουργίας των δύο εργοστασίων που διαθέτει στη χώρα.

Την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, όπου θα ληφθούν κατά πάσα πιθανότητα αποφάσεις για το κόστος του βιομηχανικού ρεύματος. Η ΕΒΙΚΕΝ, μέσω της χθεσινής επιστολής, καλεί την κυβέρνηση - ως εκπρόσωπο του Δημοσίου που αποτελεί μέχρι σήμερα και τον κύριο μέτοχο της ΔΕΗ - «να πάρει ξεκάθαρη θέση για την εμπορική πολιτική έναντι των βιομηχανικών πελατών» και «να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν συνθήκες μη αναστρέψιμες για τη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής».

Σ' αυτή την ενδοκαπιταλιστική διαμάχη, ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους βιομηχάνους της χαλυβουργίας, προσπαθεί να μπλέξει τους εργαζόμενους η πλειοψηφία της ΠΟΕΜ, παίζοντας το παιχνίδι των αφεντικών, που θέλουν να αξιοποιήσουν τους εργαζόμενους σαν μέσο πίεσης για φτηνότερο ρεύμα, ενόψει και της συνεδρίασης των μετόχων της ΔΕΗ. Στην πραγματικότητα, οι μέτοχοι της ΔΕΗ και οι μεγαλοβιομήχανοι - μέλη της ΕΒΙΚΕΝ διαγκωνίζονται για την κερδοφορία τους, η οποία, μεταξύ άλλων, προϋποθέτει την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, όπως σε όλους τους κλάδους.

Πλαίσιο πάλης

Στην ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Συντονιστική καλεί τους μεταλλεργάτες να μην εγκλωβιστούν σ' αυτή τη διαμάχη που είναι εχθρική προς τα πραγματικά τους συμφέροντα. Καλεί να αξιοποιηθεί η σημερινή απεργία για:

  • Να υπάρχουν κοινές προσπάθειες σε κάθε χώρο δουλειάς. Ενιαία αντίδραση και υπεράσπιση του κάθε εργαζόμενου που δέχεται επίθεση. Κανείς μόνος του.
  • Οργάνωση όλων των εργαζομένων στα σωματεία και συγκρότηση Σωματειακών Επιτροπών και Επιτροπών Αγώνα παντού.
  • Να υπερασπιστούμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Να οργανώσουμε τη μάχη ενάντια στην προσπάθεια μείωσης των μισθών και αλλαγής εργασιακών σχέσεων.
  • Αγώνας για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων μεταλλεργατών και των οικογενειών τους. Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη.
  • Να δώσουμε τη μάχη ενάντια στις επιδιώξεις για μαζικές απολύσεις.
  • Ενιαία να απαντήσουμε στη διαρκή προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στην πλάτη μας.
Μείωση συνταξιοδοτήσεων λόγω αύξησης των ορίων ηλικίας

Σε δραστική μείωση του αριθμού νέων συνταξιοδοτήσεων έχουν οδηγήσει οι αντιασφαλιστικές ανατροπές που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η αύξηση του αριθμού ενσήμων που απαιτούνται.

Ειδικά μάλιστα για το ΙΚΑ, όπως προκύπτει και από επίσημη ανακοίνωσή του, ο αριθμός νέων συνταξιοδοτήσεων το 2013 σε σχέση με το προηγούμενο έτος έχει μειωθεί κατά 40%! Συγκεκριμένα, ενώ το 2012 οι αιτήσεις συνταξιοδότησης προς τον ασφαλιστικό Οργανισμό για την κύρια σύνταξη ήταν 58.056, το 2013 ήταν μόλις 36.751 (μείωση 37%). Για την επικουρική, το 2012 ήταν 42.271 και το 2013 μόλις 25.280 (μείωση 40%).

Με τον τρόπο αυτό, οι κυβερνήσεις «φρέναραν» την αύξηση των συνταξιούχων, οδηγώντας όμως δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, που ήταν στα πρόθυρα συνταξιοδότησης, να παραμείνουν με τη βία εκτός συνταξιοδότησης και πολλοί απ' αυτούς να μην μπορούν να επιβιώσουν, αφού ένας σημαντικός αριθμός τους ήταν και παραμένουν άνεργοι.

Και ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, λίγο πριν τη συνταξιοδότηση έχουν μείνει χωρίς κανένα εισόδημα, η διοίκησή του επιχαίρει, γιατί, όπως ισχυρίζεται, «η μείωση του αριθμού των ετήσιων συνταξιοδοτήσεων, εάν συνεχιστεί τα επόμενα έτη, θα βελτιώσει τη σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους, με θετικά αποτελέσματα για την οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ».

Ομως, η πραγματική βελτίωση της σχέσης εργαζομένων προς συνταξιούχους δεν επέρχεται με τη μείωση των αιτήσεων για συνταξιοδότηση, που αποβαίνει σε βάρος των ασφαλισμένων, αλλά με την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων, μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης και με μισθούς στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, για τις οποίες εμπόδιο στέκεται η καπιταλιστική κρίση, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και ο σφετερισμός του πλούτου από το κεφάλαιο.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση από το Δημόσιο μέσα στο 2013 ανήλθαν σε 23.466.

Κινητοποίηση χτες για τα «πεντάμηνα» στο Περιστέρι

Με παρέμβαση της Σωματειακής Επιτροπής και του Συνδικάτου ΟΤΑ, ο δήμος έστειλε τα χαρτιά για την πληρωμή των εργαζόμενων

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» στο Δήμο Περιστερίου, μαζί με τη Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου ΟΤΑ, απαιτώντας την πληρωμή τους. Αν και αυτές τις μέρες συμπληρώνουν δυο μήνες δουλειάς, σε πολλούς Δήμους οι «πενταμηνίτες» δεν έχουν ακόμα πληρωθεί.

Ο διευθυντής του υποκαταστήματος ανάφερε ως λόγο της καθυστέρησης το γεγονός ότι ο Δήμος δεν έχει καταθέσει το παρουσιολόγιο, το οποίο είναι απαραίτητο για να πληρωθούν. Ετσι, οι εργαζόμενοι μετέφεραν την κινητοποίησή τους στο Δημαρχείο. Κάτω από την πίεση των εργαζομένων και της Σωματειακής Επιτροπής, τα απαραίτητα έγγραφα κατατέθηκαν τελικά από το Δήμο στον ΟΑΕΔ, παρουσία τους.

Στο Δήμο Περιστερίου, ο αριθμός των εργαζομένων στα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας» φτάνει τους 90. Ανάμεσα σε αυτούς, πολλοί ήταν μακροχρόνια άνεργοι, άλλοι ανήκουν σε οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος. Δίπλα στα παραπάνω, οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» στο Περιστέρι αντιμετώπισαν χτες την προκλητική στάση και την κοροϊδία από τη διοίκηση του Δήμου και τον ίδιο το Δήμαρχο, ο οποίος, προκειμένου να απαλλαγεί από την παρουσία τους, δεν δίστασε να πει πως τα έγγραφα έχουν σταλεί, ισχυρισμός που διαψεύστηκε στην πράξη.

Σήμερα, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής διοργανώνει σύσκεψη για τους εργαζόμενους που δουλεύουν στους Δήμους και την Περιφέρεια, στα πλαίσια του προγράμματος της «κοινωφελούς εργασίας», στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Απεργία από σήμερα για την πώληση του ΑΔΜΗΕ

Με απεργία σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη και περιφρούρηση σε Ορυχεία και ΑΗΣ, σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, απαντά το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας στην πώληση του ΑΔΜΗΕ.

Σήμερα Τρίτη, μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου και μέρα πανελλαδικής απεργίας για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, το ΣΕΕΕΝ καλεί σε περιφρούρηση της κινητοποίησης στο ΚΥΤ Καρδιάς στις 7 το πρωί. Επίσης, στις 11 το πρωί, στη συγκέντρωση που οργανώνει στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας. Στις 7 το απόγευμα καλεί σε σύσκεψη φορέων στο κοινοτικό κατάστημα Ποντοκώμης.

Αύριο Τετάρτη, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, οργανώνει νέα περιφρούρηση στις 7 π.μ. στο ΚΥΤ Καρδιάς και στις 11 π.μ., συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοζάνης.

Με ανακοίνωσή του, το ΣΕΕΕΝ καταγγέλλει ακόμα το βρώμικο ρόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ) που υπέγραψε τον αντεργατικό νόμο 2773/99, ο οποίος προέβλεπε τη διάλυση του Ασφαλιστικού ως προϋπόθεσης για την είσοδο της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο. Η χρησιμότητά του αποδεικνύεται και από την έκτακτη τροπολογία που ενσωμάτωσε η συγκυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, με την οποία δεν αναγνωρίζει υποχρεώσεις που είχε η ΔΕΗ απέναντι στο Ασφαλιστικό των εργαζόμενων, ώστε να ξεπεράσει νομικά κωλύματα στην πώληση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ