ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση σήμερα για τους απεργούς της «Coca - Cola»

Στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Δυναμώνει το κύμα αλληλεγγύης

Σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου πραγματοποιείται η συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απεργούς της «Coca - Cola», που οργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, μπήκαν στον 5ο μήνα απεργίας. Σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση καλεί το Σωματείο Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Θεσσαλονίκης και μια σειρά άλλα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την πολυεθνική που πετάει στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους, μεταφέροντας το εργοστάσιό της στη Βουλγαρία, όπως δεκάδες άλλες επιχειρήσεις που βρήκαν εκεί φθηνότερους εργάτες. «Η "Coca - Cola" δεν πάσχει από κέρδη. Σπέρνει ανεργία και δυστυχία για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη», σημειώνει.

Τονίζει ακόμα ότι ο ηρωικός αγώνας των εργαζομένων στην «Coca - Cola», πρέπει να γίνει παράδειγμα, να κινητοποιήσει όλους τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους νέους, γιατί είναι μάχη ενάντια σε ένα διεθνές μονοπώλιο, που στηρίζεται από τις κυβερνήσεις με κάθε τρόπο και θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις σε πολλούς κλάδους.

Αλληλεγγύη στους απεργούς της «Coca - Cola» εκφράζει το κλαδικό σωματείο Χρηματοπιστωτικού Ν. Αττικής. Επίσης, η Ομοσπονδία Εφοριακών της Γαλλίας (CGT - Finances Publiques), που σημειώνει σε μήνυμά της ότι «στη Γαλλία 8,4 εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ την ίδια στιγμή η περιουσία των 500 πλουσιότερων οικογενειών της χώρας αυξήθηκε κατά 73 δισεκατομμύρια μεταξύ 2009 - 2012».

Μαζική σύσκεψη στη Ζώνη για την ανεργία

Από την κινητοποίηση εργαζόμενων και ανέργων της Ζώνης την περασμένη Πέμπτη
Από την κινητοποίηση εργαζόμενων και ανέργων της Ζώνης την περασμένη Πέμπτη
Με μεγάλη συμμετοχή έγινε το πρωί της Κυριακής η σύσκεψη που διοργάνωσαν τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, για να συζητηθούν και να καθοριστούν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα, με αίτημα αιχμής την ουσιαστική προστασία των ανέργων. Η σύσκεψη έγινε σε ναυπηγείο της Ζώνης και εκφράστηκε η αποφασιστικότητα εργαζομένων και ανέργων να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης θα συμμετάσχουν την Πέμπτη 30 Γενάρη στη σύσκεψη που θα γίνει στις 6 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στην πλατεία Κάνιγγος, μαζί με άλλα σωματεία, με θέμα τη διεκδίκηση μέτρων για την προστασία των ανέργων. Επίσης, σε συνεργασία με την Επιτροπή Αγώνα για τη ναυπηγική βιομηχανία, θα αναλάβουν άμεσα νέες πρωτοβουλίες.

Τα Σωματεία διεκδικούν, μεταξύ άλλων, έκτακτο «βοήθημα» για όλους τους άνεργους 1.000 ευρώ, ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος, αύξηση του επιδόματος ανεργίας και παροχής του για όλο το διάστημα της ανεργίας, καμιά διακοπή ρεύματος, να παραγραφούν, να παγώσουν και να κουρευτούν δραστικά τα δάνεια των ανέργων και των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας.

Απεργούν για τις απολύσεις στον «Παπουτσάνη»

Συγκέντρωση σήμερα στις 6 π.μ. στο εργοστάσιο της Ριτσώνας

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 6 το πρωί στην πύλη του εργοστασίου «Παπουτσάνης», στη Ριτσώνα, προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον κλάδο της ελαιουργοσαπωνοποιίας. Η απόφαση της Πανελλαδικής Ενωσης Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων για απεργία πάρθηκε μετά από Γενικές Συνελεύσεις στα μεγαλύτερα εργοστάσια του κλάδου (ΕΛΑΪΣ, ΛΕΒΕΡ, ΜΙΝΕΡΒΑ) και στον «Παπουτσάνη».

Οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται ενάντια στις απολύσεις στον «Παπουτσάνη», καθώς η εταιρεία απέλυσε 6 εργαζομένους στις 20 Δεκέμβρη, ενώ είχε προαναγγείλει άλλες δύο απολύσεις για το Γενάρη. Οπως καταγγέλλουν, η εργοδοσία επικαλείται ως πρόσχημα τη «διάσωση» της επιχείρησης για να δικαιολογήσει τις απολύσεις, όμως ο πραγματικός στόχος της είναι να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να καταργήσει τις κατακτήσεις τους και να χτυπήσει το Σωματείο, για να μπορεί με λυμένα τα χέρια της να εφαρμόσει τους αντεργατικούς νόμους.

«Η επίθεση στους εργαζόμενους του "Παπουτσάνη", είναι επίθεση συνολικά στους εργαζόμενους του κλάδου και έτσι θα την αντιμετωπίσουμε. Δεν πρόκειται να μας τρομάξουν οι απειλές της εργοδοσίας, ούτε φυσικά και οι δυνάμεις καταστολής που, με εντολή της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, επιτέθηκαν στις 24/12/2013 στους απεργούς, κάνοντας μάλιστα 8 συλλήψεις», σημειώνει η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιείων και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου και τα Σωματεία της περιοχής, να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση και να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων.

Ο

ΕΛΒΟ: Στάση εργασίας και συγκέντρωση μπροστά στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου συζητήθηκε η αίτηση που κατέθεσε το Ελληνικό Δημόσιο, ζητώντας τον ορισμό ειδικού εκκαθαριστή, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Ζητούν να οριστεί διοίκηση στην ΕΛΒΟ (έχει παραιτηθεί από τον Αύγουστο του 2013) και να λειτουργήσει το εργοστάσιο. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, στελέχη του ΠΑΜΕ, εργαζόμενοι άλλων κλάδων.

ΘΑΣΟΣ: Για τις 23 Ιούνη 2014 αναβλήθηκε η δίκη των 27 ναυτεργατών και άλλων εργαζομένων της Θάσου, που διώκονταν με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» για τη συμμετοχή τους στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 11 Μάρτη 2010. Στο πλευρό των διωκόμενων βρέθηκε μαζικά ο εργαζόμενος λαός της Θάσου που χτες το πρωί συμμετείχε στη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια στο Λιμένα.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Απλήρωτες για πάνω από δύο μήνες είναι οι καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων στο Περιστέρι. Πρόκειται για περίπου 30 εργαζόμενες, που απασχολούνται με συμβάσεις έργου, ακόμα και για δέκα χρόνια. Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε για το ζήτημα η Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου ΟΤΑ στους εργαζόμενους του Δήμου Περιστερίου. Διεκδικεί την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, τον τερματισμό του άθλιου καθεστώτος της σύμβασης έργου και τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, ενώ σχεδιάζει παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, κλιμακώνοντας τις πρωτοβουλίες της.

ΤΑΝΑΓΡΑ: Το σοβαρό τραυματισμό εργαζομένου στις εγκαταστάσεις του σφαγείου «Λειβαδίτης» στην Τανάγρα, τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις «Λειβαδίτης», «Ζούρας», «Βιοκότ», «Ελίζα» και «Αλκότ». Ο εργαζόμενος υποβλήθηκε σε επέμβαση, με σκοπό να αποκατασταθεί η κίνηση στα δάχτυλα του αριστερού του χεριού. «Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συγκεκριμένο τμήμα υπάρχουν 12ωρα καθημερινά, εκεί που έγινε το ατύχημα ο φωτισμός είναι τραγικός», καταγγέλλει το Σωματείο.

«ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ»: Απολύθηκαν πριν ένα χρόνο, αλλά ακόμα δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους οι 20 εργαζόμενοι που δούλεψαν σε 5μηνο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, στον Δήμο Τεμπών, μέσω του περιβαλλοντικού συλλόγου ΔΡΥΑΣ. Το ΕΚΛ καλεί όσους εργάστηκαν ή εργάζονται σε τέτοια προγράμματα να απευθύνονται χωρίς καθυστέρηση και δισταγμό σ' αυτό και στα σωματεία τους.

«ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ»: Εικοσιτετράωρη απεργία έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στη «Βιβλιοσυνεργατική» στο Κορωπί. Την απεργία έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων και κεντρικό αίτημα είναι η καταβολή των δεδουλευμένων 4,5 μηνών που χρωστά η εργοδοσία. Στις 12.30 το μεσημέρι, έγινε συγκέντρωση στο χώρο των δικαστηρίων, όπου εκδικάζονταν ασφαλιστικά μέτρα κατά της επιχείρησης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ