ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Αρχίζει το «μεγάλο φαγοπότι»

Ανακοινώθηκαν χτες τα ονόματα των επιχειρηματικών ομίλων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο πλιάτσικο που «έστησαν» με τα χρήματα του ελληνικού λαού και των εργαζομένων οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ξεπουλώντας μέσω διαγωνισμών τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις

Σε πανάκριβη «νεροτσουλήθρα» μετατρέπεται η εγκατάσταση κανόε-καγιάκ του Ελληνικού

Eurokinissi

Σε πανάκριβη «νεροτσουλήθρα» μετατρέπεται η εγκατάσταση κανόε-καγιάκ του Ελληνικού
Η κυβέρνηση, αντί να αξιοποιήσει τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις ως κοιτίδες μαζικού αθλητισμού - πολύ περισσότερο που για να κατασκευαστούν πλήρωσε ο ελληνικός λαός 10,3 δισ. ευρώ - τις παραδίδει και με τη «βούλα» στο μεγάλο κεφάλαιο, και μάλιστα μία μόλις μέρα μετά το θρίαμβο της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ! Ετσι, χτες ανακοίνωσε τα ονόματα των επιχειρηματικών ομίλων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις τρεις πρώτες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις που έβγαλε ήδη «στο σφυρί», δηλαδή το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης στο Μαρούσι, το Κανόε-Καγιάκ στο Ελληνικό και το γήπεδο Μπάντμιντον στο Γουδί.

Οπως φαίνεται και από τους καταλόγους των υποψηφίων, στο μεγάλο πλιάτσικο στοιχίζονται μεγάλοι επώνυμοι επιχειρηματίες, τόσο από τον κατασκευαστικό τομέα, όσο και από τους άλλους τομείς. Η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, δε δίστασε μάλιστα να θριαμβολογήσει, προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα, λέγοντας πως «η πληθώρα προσφορών που έχουν κατατεθεί από μεγάλα και σοβαρά επιχειρηματικά σχήματα αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας την επιτυχία του μοντέλου που ακολουθήσαμε»!

Σημειώνουμε ότι το μετα-Ολυμπιακό αυτό ξεπούλημα βασίστηκε σε νόμο που ψηφίστηκε από τη ΝΔ τον περασμένο Ιούνη, ο οποίος «πάτησε» πάνω στο δρόμο που έστρωσε με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι ένας νόμος-πρόκληση, όπως τον έχει χαρακτηρίσει το ΚΚΕ, «γιατί με αυτόν εκχωρείται η κρατική περιουσία στο μεγάλο κεφάλαιο, τη στιγμή που ο λαός καλείται να σφίξει για άλλη μια φορά το ζωνάρι, για να πληρώσει τα σπασμένα της ολιγαρχίας και να αυξήσει τα κέρδη της».

Οι μνηστήρες στο «μεγάλο φαγοπότι»

Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC), που πρόκειται να μετατραπεί σε χώρους γραφείων και τηλεοπτικών στούντιο, είναι οι εξής:

 • Αθμονο Ακινήτων ΑΕ
 • Π. Κωτσόβολος ΑΕΒΕ
 • Αντέννα TV AE
 • J&P - Αβαξ ΑΕ
 • Lamda Development AE
 • SGB Ελληνική Εταιρία Ιδιοκατασκευών ΑΕ
 • Ενωση προσώπων αποτελούμενη από τις εταιρίες Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ ΑΕ και Ακτωρ ΑΤΕ
 • ΓΝ Μουστάκας ΑΕΒΕ
 • Ενωση προσώπων αποτελούμενη από τις εταιρίες Acropole Charagionis SA και Sonae Sierra SGPRS, και
 • ΓΕΚ Συμμετοχών, Ακινήτων, Κατασκευών ΑΕ.

Για το Κανόε-Καγιάκ Σλάλομ, που πρόκειται να παραχωρηθεί για υδροπάρκο («νεροτσουλήθρα»), ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα εξής σχήματα:

 • Village Roadshow Operations Hellas AE
 • Ενωση προσώπων αποτελούμενη από τις εταιρίες Intradevelopment, Intrakat, και Θρύλος ΑΕ
 • Ενωση προσώπων αποτελούμενη από τις εταιρίες Επιχειρήσεις Ηχου και Εικόνος ΑΕ, Ελληνικά Ψυχαγωγικά Πάρκα ΑΕ και τον Δημήτριο Κοντογιάννη
 • Ενωση προσώπων αποτελούμενη από την εταιρία Waterworld Holdings Limited και τον Γεώργιο Μελά, και
 • Ενωση προσώπων αποτελούμενη από τις εταιρίες ΓΕΚ ΑΕ, J&P - Αβαξ ΑΕ, Βιοτέρ ΑΕ, Aqua Land Κορφού Γουώτερπαρκ ΑΕ.

Για την εγκατάσταση «Μπάντμιντον» στο Γουδί, που πρόκειται να μετατραπεί σε αίθουσα μουσικών, πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τους εξής:

 • Ενωση προσώπων αποτελούμενη από τον Βλ. Σταθοκωστόπουλο και την εταιρία Vive Mar Βλ. Σταθοκωστόπουλος και Σία ΟΕ, Νέα Κτηματική ΑΕ
 • Παγοδρομικό Κέντρο Αθηνών ΑΕ
 • Ενωση προσώπων αποτελούμενη από τους Μιχαήλ Αδάμ, Γεώργιο Γιώργα, Παναγιώτη Γιώργα και Δημήτριο Κοντογιάννη, και
 • Omikron Group AE.
Παραμένουν οι 13 Περιφέρειες

Δεν αλλάζουν, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές, οι υπάρχουσες 13 Περιφέρειες, δήλωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή σχετικά με την οργάνωση των πέντε αναπτυξιακών υπερπεριφερειών που αναμένεται να δημιουργηθούν για τη διαχείριση του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πρ. Παυλόπουλου, ειλημμένη είναι η απόφαση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει την εκλογή δημάρχων και νομαρχών από την πρώτη Κυριακή, εφόσον κάποιος συγκεντρώσει τουλάχιστον το 42% των ψήφων. Το ποσοστό (που θα κυμαίνεται από 42% έως 50%) θα έχει προσδιοριστεί - όπως δήλωσε ο υπουργός - μέσα στο Νοέμβρη, οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί η σχετική ρύθμιση.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά στην παραπέρα συγκέντρωση της τοπικής εξουσίας με την προώθηση των μητροπολιτικών λειτουργιών, κάτι που υποτίθεται ότι θα βάλει μια τάξη στη σύγχυση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των βαθμών διοίκησης. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα συμπεράσματα της αρμόδιας Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, μητροπολιτικές συνεργασίες θα προωθηθούν σε τρεις κατά βάση Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Στην περίπτωση της Αττικής, μητροπολιτικές συνεργασίες προβλέπεται να προωθηθούν στους δήμους των εκλογικών Περιφερειών της Α΄ και Β΄ Αθηνών και όχι στους δήμους του υπολοίπου Αττικής.

Εργα στην εθνική οδό

Για τρεις μέρες, σήμερα, αύριο και μεθαύριο, θα διαρκέσουν τα έργα που θα κρατήσουν την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας κλειστή και στα δύο ρεύματα στο 28ο χιλιόμετρο (στο ρεύμα προς Αθήνα) και στο 26ο (στο ρεύμα προς Λαμία στο ύψος των διοδίων Αφιδνών). Η εναλλάξ διακοπή στα δύο ρεύματα θα κρατήσει για πέντε λεπτά μεταξύ των ωρών 9 το πρωί με 4 το απόγευμα και ο λόγος είναι η αφαίρεση πληροφοριακών πινακίδων από γέφυρες σήμανσης.

Κλείνει από σήμερα η χωματερή

Κλειστή θα είναι από σήμερα τα ξημερώματα η χωματερή των Ανω Λιοσίων, καθώς οι εργαζόμενοι εκεί έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε επ' αόριστον αποχή από όλες τις εργασίες μέχρι να σταματήσει η μεταφορά της λυματολάσπης. Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο χώρο έχουν καλέσει τους εργαζόμενους, σε αντίθεση με την πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στη διοίκηση του σωματείου, να διευρύνουν τα αιτήματά τους διεκδικώντας: την οριστική απομάκρυνση της χωματερής, βαρέα και ανθυγιεινά, σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΔΚΝΑ κ.ά. και συντονισμό του αγώνα τους με τη Διαδημοτική Επιτροπή για την απομάκρυνση της χωματερής.

Συζήτηση για το «ευρωσύνταγμα»

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Τα αίτια της καταψήφισης της "Συνθήκης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος" από τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης» διοργανώνει σήμερα, στις 8 μ.μ., στο «Χατζηγιάννειο», η Κίνηση Επιστημόνων Διανοουμένων και Καλλιτεχνών Λάρισας (ΚΕΔΙΚΑ). Εισηγητές θα είναι ο Κ. Αλυσανδράκης, στέλεχος του ΚΚΕ και πρώην ευρωβουλευτής του Κόμματος, ο Γ. Δελαστίκ, δημοσιογράφος και η Ελένη Αστερίου, εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας κατά του Ευρωσυντάγματος».

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Προκαταρκτική εξέταση

Προκαταρκτική εξέταση με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων διέταξε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Παναγιώτης Πούλιος, θα διερευνήσει τα αναφερόμενα σε ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που εξάγουν φάρμακα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ελλείψεις στην εγχώρια αγορά.

 • Ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης θα εξετάσει εάν υπάρχει περίπτωση δίωξης σε επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν και σε μικρό χρονικό διάστημα ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Αυτοσχέδιος μηχανισμός μικρής ισχύος εξερράγη λίγα λεπτά πριν τις 5 χτες το πρωί σε μπαλκόνι ισογείου στην οδό Μιλτιάδου 15 στην Κηφισιά. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούνταν από μικρή ποσότητα δυναμίτιδας ενώ από την έκρηξη προκλήθηκαν μόνο μικρής έκτασης υλικές ζημιές.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπεται σε δίκη ο δικαστής Λεωνίδας Στάθης, κατηγορούμενος για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική ενέργεια και δωροληψία. Μαζί του στο εδώλιο θα καθίσουν ακόμα οκτώ δικηγόροι, εκ των οποίων οι δύο για άμεση συνέργεια. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Αχιλλέας Ζήσης, για δεύτερη φορά, υπέβαλε αίτημα να εξαιρεθεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς, που διενεργεί σε βάρος του έρευνα για ανάρμοστες οικονομικές δοσοληψίες.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org