ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φουσκώνουν» κι άλλο τα ελλείμματα

Με νεότερη έκθεσή της, η Γιούροστατ εμφανίζει αυξημένα κατά 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ, τα κρατικά ελλείμματα του 2004, σε σχέση με τις εκτιμήσεις του περασμένου Μάρτη, στρώνοντας το χαλί στην κυβέρνηση για σκλήρυνση της λιτότητας

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων
Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων
Νέα μέτρα «μυρίζουν» οι καινούριες εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ (Γιούροστατ), που «φουσκώνουν» κι άλλο το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το έτος 2004. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες, προκύπτει ότι τα έλλειμμα του Δημοσίου διαμορφώθηκε το 2004 στο 6,6% του ΑΕΠ και όχι 6,1%, που το είχε προσδιοριστεί η Γιούροστατ το Μάρτη του 2005, μετά την ολοκλήρωση της λεγόμενης «δημοσιονομικής απογραφής». Αντίθετα, από τις νέες εκτιμήσεις, προκύπτει μικρή μείωση του δημόσιου χρέους από 110,5% του ΑΕΠ στο 109,3%.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Γιούροστατ, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας αφήνουν ανοιχτό το δρόμο για κάθε ενδεχόμενο... Οπως αναφέρουν, «οι υποσημειώσεις ( σ.σ. της Γιούροστατ) αφορούν το παρελθόν. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθειά μας προσηλωμένοι στο στόχο για δημοσιονομική εξυγίανση». Ολο, όμως, αυτό το παιγνίδι μεταξύ Γιούροστατ και ελληνικής κυβέρνησης, με επίκεντρο το ύψος του ελλείμματος το 2004 και την ...απαιτούμενη προσπάθεια για ...δημοσιονομική εξυγίανση, στρέφεται ευθέως κατά του ελληνικού λαού, ο οποίος και καλείται να υποστεί τις συνέπειες μιας συνεχούς σκλήρυνσης της δημοσιονομικής πολιτικής.

Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Γιούροστατ, ούτε και τα νέα στοιχεία είναι οριστικά, καθώς επισημαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα περιοχές του κρατικού προϋπολογισμού που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης... Για παράδειγμα, η Γιούροστατ προαναγγέλλει την πρόθεσή της να ζητήσει, σύντομα, διευκρινίσεις για τους κανόνες που αφορούν τις τιτλοποιήσεις (δάνεια με εγγύηση μελλοντικά έσοδα) σχετικά με τις επιπτώσεις στο δημόσιο έλλειμμα και στο δημόσιο χρέος των κρατών - μελών. Πρόβλημα καθόλου γραφειοκρατικό, αν αναλογιστούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να καλύψει μέρος των εσόδων των κρατικών προϋπολογισμών του 2005 και 2006, από τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών προς το Δημόσιο, ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Αν λοιπόν το διευθυντήριο των Βρυξελλών αποφασίσει να «κόψει» τις τιτλοποιήσεις, τότε η προσφυγή σε επαχθή φοροεισπρακτικά μέτρα και μεγαλύτερη καρατόμηση κοινωνικών δαπανών, για την κυβερνητική λογική, μοιάζει μονόδρομος...

Η νέα εκτίμηση για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2004 (από το 6,1% σε 6,6% του ΑΕΠ) σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση για να επιτύχει μείωση του ελλείμματος το 2005 στο 3,7%-3,8% - όπως έχει διακηρύξει - θα πρέπει είτε να αυξήσει τα έσοδα κατά 0,5% του ΑΕΠ (αντιστοιχούν σε 900 εκατ. ευρώ), είτε να περικόψει αντίστοιχες δαπάνες, είτε να ισομοιράσει τις επιπτώσεις μεταξύ των εσόδων και των δαπανών, σε έναν προϋπολογισμό, όπου τα περιθώρια παρεμβάσεων είναι ασφυκτικά. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα για χορήγηση του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο κοστολόγησε στα 300 εκατ. ευρώ, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εξοικονόμησης δαπανών από άλλες πηγές... Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα, αν η Γιούροστατ αναθεωρήσει εκ νέου το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2004 (κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι για το 2006 η Ελλάδα θα κληθεί να δώσει εξετάσεις για την πορεία προσαρμογής...) η δημοσιονομική πολιτική σκληραίνει γενικώς. Και αυτό δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί και στο νέο κρατικό προϋπολογισμό, που θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα.

Για τις ...υποσημειώσεις που κάνουν λόγο οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, η ανακοίνωση της Γιούροστατ αναφέρει ότι για τρία μέλη της Ενωσης (Ελλάδα, Πορτογαλία και Τσεχία, που θεωρούνται «παρίες» της Ενωσης), θα πρέπει να διευκρινιστούν ζητήματα που αφορούν:

  • Την καταγραφή της εισροής κοινοτικών πόρων
  • Τους λογαριασμούς Κοινωνικής Ασφάλισης με τις δαπάνες των νοσοκομείων
  • Ποσά που αφορούν άλλους εισπρακτέους λογαριασμούς
  • Λογαριασμούς που θα έπρεπε να καταβληθούν κατά την περίοδο 2002 - 2004.

Με αφορμή τις επισημάνσεις αυτές, η ανακοίνωση επισημαίνει ότι, προκειμένου να αρθούν οι επιφυλάξεις για την ποιότητα των στοιχείων που αφορούν αυτά τα τρία κράτη - μέλη, βρίσκεται σε διαδικασία διευκρίνισης όλων αυτών των ζητημάτων με τις εθνικές στατιστικές αρχές. Με άλλα λόγια, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας αναθεώρησης των στοιχείων.


Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Η προσέλκυση κεφαλαίων απαιτεί λιτότητα!

Η παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών στο ΔΝΤ

Σκληρή δημοσιονομική πολιτική με περικοπές δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και επιβολή νέων φόρων εξάγγειλε και από το βήμα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (οι εργασίες της Συνόδου του ΔΝΤ ολοκληρώθηκαν την Κυριακή) ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Η κεντρική ιδέα της ομιλίας Αλογοσκούφη ήταν η επιχειρούμενη ...δημοσιονομική προσαρμογή και το πρόγραμμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Πολιτικές που «τρέχουν» παράλληλα και κοινός τους τόπος είναι η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, το νέο νομικό πλαίσιο για τις «συμπράξεις» Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, οι «μεταρρυθμίσεις», με στόχο την ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς και «ειδικά» μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου (μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων), στο όνομα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Στο περιθώριο της παρουσίας του στο ΔΝΤ και της επίσημης ομιλίας του, που απευθυνόταν αποκλειστικά προς το επιχειρηματικό περιβάλλον, ο Γ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προχώρησε σε αναφορές σε μέτρα «κοινωνικής» πολιτικής. Ετσι, απάντησε ότι στο νέο προϋπολογισμό, θα υπάρξουν ...«στοχευμένα μέτρα» ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων και των συνταξιούχων του ΟΓΑ και έκανε λόγο για αύξηση του ΕΚΑΣ ανάλογη με την αύξηση του 2005. Με άλλα λόγια, το ΕΚΑΣ το 2006, αναμένεται να αυξηθεί μέχρι 15 ευρώ μηνιαίως! Οσο για τα δημοσιονομικά, ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μειώσει το υπερβολικό έλλειμμα έως το τέλος του 2006, μέσω του περιορισμού των δημόσιων δαπανών, μέτρων για τη συγκράτηση του δανεισμού των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και συστηματικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», με στόχο την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ.

Σε δηλώσεις που έκανε εξ άλλου σε εκπροσώπους του Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου, ο υπουργός έδωσε το σύνθημα της νέας αντιλαϊκής εφόδου για το 2006. Αν και δήλωσε, αναφερόμενος στις επιπτώσεις του διεθνούς περιβάλλοντος στις εθνικές οικονομίες, ότι, «για την Ελλάδα τα πράγματα είναι σχετικά καλά», έσπευσε να προσθέσει: «Εχουμε, όμως, μεγάλη προσπάθεια να κάνουμε και για να μειώσουμε το έλλειμμα και για να εμπεδώσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία, αλλά μπορούν πολλά να γίνουν για να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη...».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ