Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φουσκώνουν» κι άλλο τα ελλείμματα

Με νεότερη έκθεσή της, η Γιούροστατ εμφανίζει αυξημένα κατά 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ, τα κρατικά ελλείμματα του 2004, σε σχέση με τις εκτιμήσεις του περασμένου Μάρτη, στρώνοντας το χαλί στην κυβέρνηση για σκλήρυνση της λιτότητας

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων
Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων
Νέα μέτρα «μυρίζουν» οι καινούριες εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ (Γιούροστατ), που «φουσκώνουν» κι άλλο το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το έτος 2004. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες, προκύπτει ότι τα έλλειμμα του Δημοσίου διαμορφώθηκε το 2004 στο 6,6% του ΑΕΠ και όχι 6,1%, που το είχε προσδιοριστεί η Γιούροστατ το Μάρτη του 2005, μετά την ολοκλήρωση της λεγόμενης «δημοσιονομικής απογραφής». Αντίθετα, από τις νέες εκτιμήσεις, προκύπτει μικρή μείωση του δημόσιου χρέους από 110,5% του ΑΕΠ στο 109,3%.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Γιούροστατ, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας αφήνουν ανοιχτό το δρόμο για κάθε ενδεχόμενο... Οπως αναφέρουν, «οι υποσημειώσεις ( σ.σ. της Γιούροστατ) αφορούν το παρελθόν. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθειά μας προσηλωμένοι στο στόχο για δημοσιονομική εξυγίανση». Ολο, όμως, αυτό το παιγνίδι μεταξύ Γιούροστατ και ελληνικής κυβέρνησης, με επίκεντρο το ύψος του ελλείμματος το 2004 και την ...απαιτούμενη προσπάθεια για ...δημοσιονομική εξυγίανση, στρέφεται ευθέως κατά του ελληνικού λαού, ο οποίος και καλείται να υποστεί τις συνέπειες μιας συνεχούς σκλήρυνσης της δημοσιονομικής πολιτικής.

Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Γιούροστατ, ούτε και τα νέα στοιχεία είναι οριστικά, καθώς επισημαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα περιοχές του κρατικού προϋπολογισμού που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης... Για παράδειγμα, η Γιούροστατ προαναγγέλλει την πρόθεσή της να ζητήσει, σύντομα, διευκρινίσεις για τους κανόνες που αφορούν τις τιτλοποιήσεις (δάνεια με εγγύηση μελλοντικά έσοδα) σχετικά με τις επιπτώσεις στο δημόσιο έλλειμμα και στο δημόσιο χρέος των κρατών - μελών. Πρόβλημα καθόλου γραφειοκρατικό, αν αναλογιστούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να καλύψει μέρος των εσόδων των κρατικών προϋπολογισμών του 2005 και 2006, από τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών προς το Δημόσιο, ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Αν λοιπόν το διευθυντήριο των Βρυξελλών αποφασίσει να «κόψει» τις τιτλοποιήσεις, τότε η προσφυγή σε επαχθή φοροεισπρακτικά μέτρα και μεγαλύτερη καρατόμηση κοινωνικών δαπανών, για την κυβερνητική λογική, μοιάζει μονόδρομος...

Η νέα εκτίμηση για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2004 (από το 6,1% σε 6,6% του ΑΕΠ) σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση για να επιτύχει μείωση του ελλείμματος το 2005 στο 3,7%-3,8% - όπως έχει διακηρύξει - θα πρέπει είτε να αυξήσει τα έσοδα κατά 0,5% του ΑΕΠ (αντιστοιχούν σε 900 εκατ. ευρώ), είτε να περικόψει αντίστοιχες δαπάνες, είτε να ισομοιράσει τις επιπτώσεις μεταξύ των εσόδων και των δαπανών, σε έναν προϋπολογισμό, όπου τα περιθώρια παρεμβάσεων είναι ασφυκτικά. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα για χορήγηση του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο κοστολόγησε στα 300 εκατ. ευρώ, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εξοικονόμησης δαπανών από άλλες πηγές... Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα, αν η Γιούροστατ αναθεωρήσει εκ νέου το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2004 (κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι για το 2006 η Ελλάδα θα κληθεί να δώσει εξετάσεις για την πορεία προσαρμογής...) η δημοσιονομική πολιτική σκληραίνει γενικώς. Και αυτό δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί και στο νέο κρατικό προϋπολογισμό, που θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα.

Για τις ...υποσημειώσεις που κάνουν λόγο οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, η ανακοίνωση της Γιούροστατ αναφέρει ότι για τρία μέλη της Ενωσης (Ελλάδα, Πορτογαλία και Τσεχία, που θεωρούνται «παρίες» της Ενωσης), θα πρέπει να διευκρινιστούν ζητήματα που αφορούν:

  • Την καταγραφή της εισροής κοινοτικών πόρων
  • Τους λογαριασμούς Κοινωνικής Ασφάλισης με τις δαπάνες των νοσοκομείων
  • Ποσά που αφορούν άλλους εισπρακτέους λογαριασμούς
  • Λογαριασμούς που θα έπρεπε να καταβληθούν κατά την περίοδο 2002 - 2004.

Με αφορμή τις επισημάνσεις αυτές, η ανακοίνωση επισημαίνει ότι, προκειμένου να αρθούν οι επιφυλάξεις για την ποιότητα των στοιχείων που αφορούν αυτά τα τρία κράτη - μέλη, βρίσκεται σε διαδικασία διευκρίνισης όλων αυτών των ζητημάτων με τις εθνικές στατιστικές αρχές. Με άλλα λόγια, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας αναθεώρησης των στοιχείων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org