ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δεσμεύσεις στην «εκεχειρία» υπό τον ήχο των όπλων

Η συνάντηση. Αραφάτ και Πέρες συμφώνησαν χτες σε «μέτρα» για τη διατήρηση της εκεχειρίας, την ώρα που ένας ακόμα 14χρονος Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από σφαίρες...

Associated Press

Η συνάντηση. Αραφάτ και Πέρες συμφώνησαν χτες σε «μέτρα» για τη διατήρηση της εκεχειρίας, την ώρα που ένας ακόμα 14χρονος Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από σφαίρες...
ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ και ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Μια κοινή δέσμευση στις «μέγιστες δυνατές προσπάθειες» για τη διατήρηση της εκεχειρίας απέδωσε η χτεσινή συνάντηση Πέρες - Αραφάτ, που έγινε τελικώς μετά από αναρίθμητες αναβολές και μετά τη σθεναρή πίεση των ΗΠΑ προκειμένου να «ανοίξει ο δρόμος» για τις αραβικές χώρες, προκειμένου να ενταχθούν στον «αντιτρομοκρατικό συνασπισμό» που δημιουργούν.

Στο κοινό τους ανακοινωθέν μετά το πέρας της συνάντησης, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής ανέφεραν πως συμφώνησαν στη σύσταση κοινής επιτροπής υψηλόβαθμων αξιωματούχων, η οποία θα χειρίζεται κάθε θέμα που θα προκύπτει στην εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου Μίτσελ. Επίσης, κατά το ανακοινωθέν, συμφώνησαν σε «πλήρη συνεργασία» στα θέματα ασφαλείας. Δεσμεύτηκαν να εκπληρώσουν αμοιβαίως όλες τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από προηγούμενες συμφωνίες, ότι το Ισραήλ θα άρει όλους τους αποκλεισμούς και θα αποσύρει τα στρατεύματά του και ότι θα συναντηθούν και πάλι «σε μία εβδομάδα περίπου».

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρξε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση και ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ διάβασε το ανακοινωθέν στους δημοσιογράφους.

Η συνάντηση έγινε υπό τους ήχους των βομβών και των όπλων. Ελάχιστα χιλιόμετρα μακρύτερα μια μικρή βόμβα τραυμάτισε το πρωί τρεις Ισραηλινούς στρατιώτες στην περιοχή Κερέτ Σαλόμ, στη Λωρίδα της Γάζας - πράγμα που παρ' ολίγο να ακυρώσει τη συνάντηση - ενώ στη Ράφα, την ώρα της συνάντησης, στρατιώτες συγκρούονταν με νεαρούς Παλαιστίνιους, που πέταγαν πέτρες, απαντώντας με δακρυγόνα, λαστιχένιες σφαίρες και πραγματικά πυρά - σκοτώνοντας έναν 14χρονο Παλαιστίνιο και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους, σύμφωνα με την έκδοση της εφημερίδας «Χααρέτζ» στο διαδίκτυο. Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις Παλαιστίνιων γιατρών και το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες». Ακόμη ισραηλινά άρματα μάχης άνοιξαν πυρ κατά παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού προκαλώντας υλικές ζημιές αλλά όχι τραυματισμούς.

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας των δύο πλευρών πρόκειται να συναντηθούν αύριο (Παρασκευή), παρουσία πρακτόρων της CIA, για να εξετάσουν την εφαρμογή της εκεχειρίας. Το Ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ο Αραφάτ «συμφώνησε να συλλάβει» μέλη ενόπλων οργανώσεων που αντιτίθενται στην εκεχειρία και να συλλέξει τα παράνομα όπλα, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως, όπως επίσης δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως η πληροφορία ότι ο Οίκος της Ανατολής, που τελεί υπό Ισραηλινή στρατιωτική κατοχή, θα ξανανοίξει.

Η συνάντηση, μετέδωσε επίσης ισραηλινός ραδιοφωνικός σταθμός, έγινε και λόγω της ανάγκης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν να διατηρήσει ενωμένο τον κυβερνητικό συνασπισμό ο οποίος διέρχεται σοβαρή κρίση.

Ο Μπους

Η αμερικανική πλευρά φυσικά εξέφρασε «ικανοποίηση» για τη συνάντηση που η ίδια προώθησε. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ δήλωσε, όπως μεταδίδουν το «Ρόιτερς» και το «Γαλλικό Πρακτορείο», ότι «η σημερινή συνάντηση και συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και αλλαγής της κατάστασης προς όφελος Ισραηλινών και Παλαιστινίων», ενώ είπε ότι οι ΗΠΑ και ο Μπους«απευθύνουν έκκληση στις δύο πλευρές να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να καταβάλλουν τις μεγαλύτερες δυνατές προσπάθειες για να ακολουθηθούν αυτές οι θετικές εξελίξεις με άμεσες συγκεκριμένες ενέργειες».

Ωστόσο η εκεχειρία - που διαδέχεται δεκάδες αποτυχημένες προηγούμενες... - συναντά την κατηγορηματική αντίθεση ενόπλων Παλαιστινιακών οργανώσεων, με σημαντικότερες την Τζιχάντ και την Χαμάς, που εξακολουθούν να δεσμεύονται στη συνέχιση της εξέγερσης: το μέλος της ΤζιχάντΑμπντάλα αλ - Σάμι δήλωνε χτες πως «η αντίσταση και ο ιερός πόλεμος (τζιχάντ) θα συνεχιστούν... εάν το Ισραήλ σταματήσει να σκοτώνει τους πολίτες μας θα σταματήσουμε και εμείς να σκοτώνουμε Ισραηλινούς. Αλλά εάν δεν το κάνει, τότε οι επιθέσεις αυτοκτονίας θα συνεχιστούν», ενώ και ο Ισμαΐλ Αμπού Σανάμπ της Χαμάς έλεγε ότι η οργάνωσή του παραμένει «προσηλωμένη στην αντίσταση μέχρι να τερματιστεί» η κατοχή.

ΠΓΔΜ
Το ΝΑΤΟ στέλνει νέα δύναμη

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Την Απαραίτητη Συγκομιδή διαδέχεται η Κεχριμπαρένια Αλεπού: το ΝΑΤΟ ενέκρινε χτες μια νέα αποστολή για την «προστασία των πολιτικών παρατηρητών» στην ΠΓΔΜ διατυμπανίζοντας παράλληλα και τη «μεγάλη επιτυχία» της επιχείρησης «αφοπλισμού» του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, μετά τη συλλογή 3.875 όπλων...

Ταυτόχρονα, η ανανέωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της ΝΑΤΟικής εντολής έδωσε στο Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ την ευκαιρία να δηλώσει ότι γερμανικά στρατεύματα «θα ηγηθούν» της αποστολής, παρά το ότι δε διακρίνεται από τη «σαφήνεια» που ήθελε η γερμανική ηγεσία. Η νέα δύναμη θα αποτελείται από 1.100 άνδρες και θα γίνει ταυτόχρονα με την αποχώρηση των 4.500 που μετείχαν στην Απαραίτητη Συγκομιδή.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον δήλωσε ότι η νέα αποστολή αποτελεί «προσφορά βοήθειας στον Πρόεδρο Μπόρις Τράικοφσκι».

Υποτίθεται ότι μετά τον αφοπλισμό (κατ' όνομα βέβαια, αφού οι αντάρτες φέρονται να έχουν τουλάχιστον 70.000 όπλα ακόμη σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις) και την προώθηση των συνταγματικών τροποποιήσεων, θα προωθηθεί η επιστροφή των χιλιάδων Σλαβομακεδόνων προσφύγων.

Ο Ρόμπερτσον συναρτά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την αμνήστευση των ανταρτών με την ειρήνη: «το ΝΑΤΟ έπαιξε το ρόλο του, είναι καιρός τα μέλη του Κοινοβουλίου να παίξουν το δικό τους», τόνισε.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ - ΔΝΤ
Δάνεια τέλος

ΧΑΡΑΡΕ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάσισε και διέταξε: δάνεια τέλος για τη Ζιμπάμπουε.

Σε ανακοίνωσή του από την Ουάσιγκτον ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ανακοίνωσε ότι η αδυναμία αποπληρωμής των χρεών 53 εκατ. δολαρίων στα τέλη του Αυγούστου από την κυβέρνηση της Χαράρε, σημαίνει ότι η χώρα δεν μπορεί να δανειοδοτείται πλέον, απορρίπτοντας την προσφορά σταδιακής αποπληρωμής των χρεών που πρότειναν οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης ως «ανεπαρκή» - η απόφαση θα επανεξεταστεί σε τρεις μήνες. Σε αυτό το διάστημα οι διευθυντές του ΔΝΤ θα σχεδιάσουν νέες πολιτικές - ακόμη εξοντωτικότερες καθώς φαίνεται... - κι «επαφίεται στην κυβέρνηση» να συνεργαστεί με τον Οργανισμό...

Η Ζιμπάμπουε βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της: η ανεργία έχει ξεπεράσει το 60%, ο πληθωρισμός είναι επισήμως στο 70% και το 70% των 12,5 εκατ. κατοίκων της ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε δίκη για τις... φανέλες

ΑΓΚΥΡΑ - ΑΔΑΝΑ.-

Οι εισαγγελείς ζήτησαν χτες βαρύτατες ποινές κάθειρξης για 17 στελέχη του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (Χαντέπ) επειδή διοργάνωσαν αγώνα... ποδοσφαίρου στα Αδανα! Πρόσχημα: κάποιοι από τους παίκτες «φόραγαν φανέλες με τα χρώματα του ΡΚΚ», σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Η εκδήλωση, που είχε γίνει τον Αύγουστο, τερματίστηκε με τη σύλληψη 100 ανθρώπων και η δίκη, που θα συνεχιστεί στις 23 του Οκτώβρη, δίνει μια θαυμάσια ευκαιρία στις τουρκικές αρχές να απαγορεύσουν το Χαντέπ.

Αν μη τι άλλο, η εξέλιξη δείχνει και την ανειλικρίνεια τής κυβέρνησης, που προχτές αργά το βράδυ πέρασε στο Κοινοβούλιο συνταγματική τροπολογία η οποία «θα επιτρέψει τη χρήση της κουρδικής γλώσσας», όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Ωστόσο, η τροπολογία - που εγκρίθηκε για να ικανοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση... - περιλαμβάνει ένα καταπληκτικό «παραθυράκι» στη διατύπωση, ότι «η χρήση αυτού του δικαιώματος είναι δυνατόν να περιοριστεί για την προστασία της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης και της ενότητας της χώρας».

Σε μια άλλη εξέλιξη από την Τουρκία, μια έκρηξη χτες το βράδυ σε νεκροταφείο της Αγκυρας κόστισε το θάνατο ενός ανθρώπου. Η τουρκική αστυνομία εκτίμησε ότι επρόκειτο για απόπειρα τοποθέτησης βόμβας που εξερράγη πρόωρα σκοτώνοντας τον βομβιστή. Δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για την ταυτότητα του νεκρού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ