ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Συνεχίζονται οι διεργασίες και τα παζάρια

Επαφές του Γερμανού υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αλλά και του Βούλγαρου πρωθυπουργού στην Τουρκία

Το δράμα χιλιάδων οικογενειών γίνεται «μοχλός» προώθησης ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Copyright 2016 The Associated

Το δράμα χιλιάδων οικογενειών γίνεται «μοχλός» προώθησης ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών
Στην τουρκική πρωτεύουσα βρέθηκε ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μάικλ Ροθ, για να συζητήσει την «τύχη» της συμφωνίας στην οποία Τουρκία - ΕΕ κατέληξαν το Μάρτη για το Προσφυγικό, σε μια περίοδο που αυξάνονται απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία συνέχισης της διμερούς συνεργασίας.

Πάντως, σε δηλώσεις του ο Ροθ είπε ότι «για πολύ καιρό, οι συνθήκες εκπλήρωσης των συνθηκών για την κατάργηση της βίζας ήταν σαφείς. Οι τελευταίες εκκρεμότητες πρέπει να λυθούν. Είμαι της γνώμης ότι και οι δυο πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για να εγγυηθούν μια κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες».

Οσον αφορά την ευρωπαϊκή κριτική που ασκείται στην Τουρκία για τις αντιδράσεις της στην απόπειρα πραξικοπήματος, υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν κατανοητά τα κρίσιμα ζητήματα που τίθενται στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι «δε θέλω να κλείσω την πόρτα μου σε όσους υπερασπίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες στην Τουρκία. Γι' αυτό το λόγο δε δεχόμαστε καμία παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ». Αναφερόμενος σε ζητήματα όπως η ελευθερία των ΜΜΕ και η προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αξιοποιούνται σταθερά σε ενδοαστικές και ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες, ο Ροθ σχολίασε ότι «η ΕΕ είναι μια κοινότητα αξιών και δε θα γίνουν υποχωρήσεις σε τέτοια θέματα», αλλά και ότι «χρειαζόμαστε διάλογο κατά την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων για να υποστηρίξουμε την Τουρκία στη διαδρομή της. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις συνιστούν μια καλή ευκαιρία γι' αυτό το σκοπό». Βεβαίως και η υπόθεση περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είναι επίκληση άλλοθι όλων των αστών πολιτικών κάθε απόχρωσης για τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τους, ανεξάρτητα από τη μορφή με την οποία την ασκούν.

Τέλος, σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ροθ υπογράμμισε ότι «στις δημοκρατίες οι κυβερνήσεις αλλάζουν με εκλογές, όχι με τη βία» και ότι «η Τουρκία έχει μια δημοκρατική και νόμιμη κυβέρνηση», συνεχίζοντας όμως με την επισήμανση ότι η αντίδραση (της κυβέρνησης) μετά την απόπειρα πρέπει να κινείται «εντός των ορίων του κράτους δικαίου».

Χτες, στην Τουρκία έφτασε και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, που εκτός από την παρουσία του στα εγκαίνια της νέας γέφυρας στο Βόσπορο, επρόκειτο να συζητήσει στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, για το Προσφυγικό. Πριν μερικές μέρες, ο Μπορίσοφ δήλωνε πως «δε βλέπω προοπτική στην Ευρώπη για την επίλυση του προβλήματος της μεταναστευτικής κρίσης. Αυτό που βλέπω είναι οι χώρες, η μία μετά την άλλη, να ψάχνουν σε κατάσταση πανικού πώς θα σωθούν». Μίλησε για «απόλυτο κενό εμπιστοσύνης» μεταξύ των μελών της ΕΕ και τόνισε πως η χώρα του θα αναζητήσει «τις καλύτερες και πιο ρεαλιστικές σχέσεις με τους γείτονές της».

Στο μεταξύ, χτες, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, δήλωσε πως «γίνεται ο τεχνικός σχεδιασμός για την κατασκευή ενός πιο ισχυρού συστήματος άμυνας δίπλα στην υπάρχουσα γραμμή άμυνας, η οποία κατασκευάστηκε πέρυσι γρήγορα».

ΧΩΡΕΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Νέα δημοσκόπηση με θετικές γνώμες

ΜΟΣΧΑ.--

Ακόμα μια δημοσκόπηση που εμφανίζει μεγάλα τμήματα των λαών που μένουν στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης να αναπολούν τη ζωή πριν την αντεπανάσταση και την ανατροπή του σοσιαλισμού είδε το φως της δημοσιότητας. Αν και τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά από τις 17 Αυγούστου, η πλειοψηφία των διεθνών ΜΜΕ προσπέρασαν την έρευνα, αναδεικνύοντας την ανησυχία των αστών για τις μνήμες που μένουν ζωντανές σε όσους βίωσαν την ανωτερότητα του σοσιαλισμού.

Την έρευνα διεξήγαγαν το Ρωσικό Ερευνητικό Κέντρο Κοινής Γνώμης VCIOM, αλλά και τα κέντρα M-Vector, GFK, Moreinfo και Qafqaz, με ένα δείγμα συνολικά 12.645 ατόμων.

Σύμφωνα με αυτήν, οι κάτοικοι 35-64 χρόνων στη Ρωσία θεωρούν κατά 64% ότι επί ΕΣΣΔ η ζωή ήταν καλύτερη. Την ίδια απάντηση έδωσε το 60% στην Ουκρανία, το 71% στην Αρμενία, το 69% στο Αζερμπαϊτζάν, το 60% στη Μολδαβία, το 61% σε Καζακστάν, το 60% σε Κιργιστάν, το 53% σε Λευκορωσία, το 51% σε Γεωργία, το 39% σε Τατζικιστάν και το 4% σε Ουζμπεκιστάν.

Στις ηλικίες 18-24 ετών, όπου λείπει η προσωπική εμπειρία και είναι κρίσιμη η επίδραση του αντικομμουνισμού, την ίδια απάντηση δίνει: το 25% σε Ρωσία, 18% σε Ουκρανία, 47% σε Αρμενία, 14% σε Αζερμπαϊτζάν, 69% σε Μολδαβία, 35% σε Καζακστάν, 37% σε Κιργιστάν, 34% σε Λευκορωσία, 20% σε Γεωργία, 13% σε Τατζικιστάν και 5% σε Ουζμπεκιστάν.

IΡΑΝ - ΗΠΑ
Περιστατικά έντασης στον Περσικό Κόλπο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τέσσερα παρ' ολίγον «θερμά» περιστατικά μεταξύ ιρανικών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ επιβεβαιώθηκε πως σημειώθηκαν από τις αρχές έως τα μέσα της βδομάδας, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, Πίτερ Κουκ.

Το τελευταίο συμβάν αυτής της σειράς περιστατικών σημειώθηκε την Τετάρτη, όταν το αμερικανικό σκάφος «USS Squall» έριξε τρεις προειδοποιητικές βολές και 10 φωτοβολίδες κατά ενός ιρανικού σκάφους που επιχείρησε να το πλησιάσει με μεγάλη ταχύτητα ενώ έπλεε στο βόρειο Περσικό Κόλπο.

«Οι Ιρανοί διατρέχουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης τέτοιων "συναντήσεων" εάν δεν συμπεριφερθούν με επαγγελματικό τρόπο όπως όλες οι άλλες ναυτικές δυνάμεις» υποστήριξε ο Κουκ, προσθέτοντας ότι και την περασμένη Τρίτη σημειώθηκε άλλο ένα παρόμοιο περιστατικό, όταν τέσσερα ιρανικά μικρά πολεμικά σκάφη πλησίασαν «επικίνδυνα» σε απόσταση ελάχιστων μέτρων το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS NITZE» ενώ το τελευταίο έπλεε στα Στενά του Ορμούζ, αναγκάζοντάς το να αποχωρήσει από την περιοχή.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «TASNIM», επικαλούμενο δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Αμυνας, Χοσεΐν Ντεγκάν, σημείωσε πως «εάν οποιοδήποτε ξένο σκάφος εισέλθει στα χωρικά μας ύδατα, τους προειδοποιούμε πως εάν πρόκειται για εισβολή, θα τους αντιμετωπίσουμε». Πρόσθεσε πως τα σκάφη της ιρανικής ακτοφυλακής περιπολούν ελέγχοντας την κίνηση και το ενδεχόμενο εισόδου ξένων σκαφών στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Ωστόσο, έως χτες το απόγευμα δεν υπήρξε από τη μεριά της Τεχεράνης άμεσο σχόλιο ή απάντηση στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Πενταγώνου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τέτοια περιστατικά αντανακλούν τις τριβές μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν, παρά το γενικότερο κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τη συμφωνία του περσινού καλοκαιριού.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Δολοφονία υπουργού

ΛΑ ΠΑΣ.--

Το θάνατο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Ροδόλφο Γιάνες, επιβεβαίωσε χτες ο εκπρόσωπος της βολιβιανής κυβέρνησης, Κάρλος Ρομέρο, λέγοντας ότι «όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησής μας δολοφονήθηκε άνανδρα και βάρβαρα».

Σύμφωνα με ΜΜΕ της Βολιβίας, ο Γιάνες δέχτηκε επίθεση και έπεσε θύμα απαγωγής ενώ βρισκόταν στην περιοχή Παντούρο, 180 χλμ. από την πρωτεύουσα Λα Πας, συμμετέχοντας σε προσπάθειες για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συνεταιριστικών εξορυκτικών εταιρειών που αντιδρούν σε νόμο που πέρασε πρόσφατα. Ο Ρομέρο φαίνεται ότι έγινε όμηρος ανθρώπων μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου που τις τελευταίες βδομάδες πρωτοστατούν σε αποκλεισμούς δρόμων και σκληραίνουν τη στάση τους, στην αντιπαράθεση με σχεδιασμούς που κρίνουν ανεπαρκείς για τα συμφέροντά τους, αξιοποιώντας και τμήματα εργαζομένων.

Πάντως, το ηγετικό στέλεχος της Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας των Ανθρακωρύχων της Βολιβίας (Fstmb), Ορλάντο Γκουτιέρες, καταδίκασε τη δολοφονία Γιάνες, κάνοντας λόγο για «βαρβαρότητα, όταν μάλιστα ο σύντροφος Γιάνες ήρθε (στην περιοχή) για να λυθεί η αντιπαράθεση». Επέκρινε την ηγεσία της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Ορυχείων Βολιβίας (Fencomin), που «προέτρεψε στον αποκλεισμό των δρόμων και χρήση δυναμίτη, κάτι που αυτή τη βδομάδα προκάλεσε δεκάδες τραυματισμούς, ορισμένους σοβαρούς, όπως και το θάνατο δύο εργαζομένων του κλάδου». Ο Γκουτιέρες πρόσθεσε πως «αντί να καλέσει σε ειρήνευση, η Fencomin χρησιμοποίησε πύρινους λόγους που τους καταδικάζει ο λαός της Βολιβίας» και κάλεσε σε διάλογο για να βρεθεί μια «ειρηνική λύση».

ΥΕΜΕΝΗ
Το Ιράν διαψεύδει καταγγελίες της Σ. Αραβίας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΣΑΝΑΑ.--

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε χτες τους ισχυρισμούς της Σαουδικής Αραβίας ότι εφοδιάζει με όπλα και πυραύλους τους σιίτες Χούτι της αντιπολίτευσης στην Υεμένη, χαρακτηρίζοντάς τους «αβάσιμες κατηγορίες».

Αφορμή έδωσαν οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στο Ριάντ της Σ. Αραβίας, ότι ένιωσε «βαθιά προβληματισμένος» όταν ο Σαουδάραβας υπουργός Αμυνας, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του έδειξε «φωτογραφίες», όπου φέρεται πως έδειχναν στη μεθόριο Σαουδικής Αραβίας - Υεμένης πυραύλους που «δόθηκαν από το Ιράν».

Στο μεταξύ, χτες, νέα επιδρομή αεροσκαφών που συμμετέχουν στην ιμπεριαλιστική επίθεση της Σ. Αραβίας προκάλεσαν στη βόρεια πόλη της Υεμένης Σάντα το θάνατο τουλάχιστον 11 αμάχων, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ