ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
Μαζί με τα ξερά καίγονται και... τα χλωρά

Με φοροαπαλλαγές και άλλα «δωράκια» στις τράπεζες, συνόδευσε η κυβέρνηση την τελική ρύθμιση για τα πανωτόκια. Παράλληλα, κατέθεσε και ειδική τροπολογία - πρόκληση προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών που θα... «επαναπατρίσουν» τα κεφάλαιά τους

Τη λαϊκή παροιμία «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά», θυμίζει η τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ, με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν, ξαφνικά, στη Βουλή το περασμένο Σάββατο, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι εργασίες του συνεδρίου της. Αδιάψευστος μάρτυρας τόσο η τροπολογία για τα «πανωτόκια» (με τα ανάλογα «δωράκια» στους τραπεζίτες) όσο και η ειδική χαριστική τροπολογία με την οποία επιβραβεύονται μεγαλοεπιχειρηματίες που καταλήστευαν -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- τις επιχειρήσεις τους και φυγάδευαν τα κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού, αφού (στη δεύτερη περίπτωση) τους δίνεται η δυνατότητα να ξαναφέρουν στην Ελλάδα τα κεφάλαια που είχαν εξάγει (νόμιμα ή παράνομα), πληρώνοντας συμβολικό φόρο μόλις 3%!

Οσον αφορά την τροπολογία - ρύθμιση για τα πανωτόκια, πρόκειται για μια ακόμα, στις τόσες άλλες ρυθμίσεις, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, τριάντα και πλέον ετών. Η κυβέρνηση μιλά για «ευνοϊκή» ρύθμιση, ειδικά για τους αγρότες, όπου επιδιώκει να διατηρήσει την εκλογική της επιρροή. Στην ουσία, κυβέρνηση και τραπεζίτες συνεχίζουν το κρυφτούλι με ένα πρόβλημα, το οποίο έχει οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, που βρέθηκαν στα νύχια των τραπεζιτών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, αποφεύγουν να δώσουν στοιχεία, τόσο για το ύψος των ληξιπρόθεσμων δανείων, όσο και για τα ειδικά κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των οφειλετών (αγρότες, μικροεπαγγελματίες, ξενοδόχους κλπ), όσο και για το ύψος των τόκων που έχουν κεφαλαιοποιηθεί από τις τράπεζες τα 30 και πλέον χρόνια που καλύπτει η νέα ρύθμιση.

Οι ρυθμίσεις για τα πανωτόκια

Σύμφωνα με την τροπολογία - προσθήκη, που κατατέθηκε στη Βουλή:

  • Η συνολική οφειλή κάθε είδους δανείων ή πιστώσεων (αυτά που έχουν συναφθεί στο παρελθόν και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και όσο συναφθούν στο μέλλον) από εμπορικές τράπεζες, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη και να υπερβαίνει το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου. ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τον προσδιορισμό της συνολικής οφειλής, λαμβάνεται υπόψη το αρχικό κεφάλαιο, οι συμβατικοί του τόκοι, καθώς και τα πάσης φύσεως έξοδα, καθώς και άλλες επιβαρύνσεις του δανείου, που προσδιορίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδας.
  • Ειδικά για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, το ύψος της τελικής οφειλής δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου (για τα δάνεια που συνάφθηκαν μετά την 1/1/1990) και το 150% του ως άνω κεφαλαίου (για δάνεια που έχουν συναφθεί πριν από την 1/1/1990). Στη δεύτερη περίπτωση, εφ' όσον δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ανεύρεση του αρχικού κεφαλαίου, λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού το κεφαλαίο όπως διαμορφώθηκε στην τελευταία προ του 1990 ρύθμιση.
  • Καταβολές που ήδη έγιναν στο παρελθόν από τον οφειλέτη του δανείου, αφαιρούνται από το συνολικό ποσό της τελικής οφειλής.
  • Οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στη ρύθμιση, πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση στις τράπεζες μέχρι την 31 Οκτώβρη 2004, οι οποίες πρέπει να την κάνουν αποδεκτή σε διάστημα 90 ημερών.
  • Από τη ρύθμιση, θα προκύψει νέο δάνειο που θα πρέπει να εξοφληθεί σε 5 έως 7 χρόνια (με διετή περίοδο χάριτος) και επιτόκιο αυτό που ισχύει για τα αντίστοιχα τραπεζικά δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά.
  • Οι τράπεζες υποχρεώνονται να μην προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς, ή αν αυτοί είναι σε εξέλιξη να σταματήσουν, μέχρι το τέλος του χρόνου, ή «για όσο χρόνο ο οφειλέτης είναι ενήμερος». Σύμφωνα με το υπουργείο, η τελευταία παράγραφος εμποδίζει τις τράπεζες για αόριστο χρόνο, να προβούν σε πλειστηριασμούς, αν ο οφειλέτης ενταχθεί στη ρύθμιση, ακόμα και στην περίπτωση που η τράπεζα αρνηθεί να την κάνει δεκτή. Στην αιτιολογική έκθεση πάντως της τροπολογίας, δεν υπάρχει σχετική διευκρίνιση.
  • Αν οι οφειλέτες δεν ενταχθούν στη ρύθμιση μέχρι την 31/10 ή καθυστερήσουν να εξοφλήσουν τη συμφωνηθείσα δόση για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών, τότε οι τράπεζες αποκτούν το δικαίωμα να ενεργοποιήσουν πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμούς).
  • Δάνεια μεγαλύτερα των 2.201.000 ευρώ (750 εκατ. δρχ), όπως είχαν διαμορφωθεί μέχρι την 31/12/1999, δεν εντάσσονται στη ρύθμιση. Δίνεται όμως η δυνατότητα, οι οφειλέτες να έρθουν σε προσωπικό διακανονισμό με τις τράπεζες, ενώ ισχύει και για αυτά η παύση των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στις περιπτώσεις που οι τράπεζες, λόγω της ρύθμισης, εξαναγκαστούν να προβούν σε διαγραφές τόκων ή κεφαλαιοποιημένα ποσά τόκων, δε θα τους επιβληθούν πρόστιμα προσαυξήσεων ή τελών, τα δε διαγραφέντα ποσά είτε θα μειώσουν την καθαρή θέση της επιχείρησης, είτε μπορούν να αποσβεστούν στα επόμενα 5 χρόνια.


«ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ»
«Μπράβο» σε όσους λήστεψαν τις επιχειρήσεις τους

«Μπράβο» στους επιχειρηματίες που καταλήστεψαν - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις επιχειρήσεις τους - και φυγάδεψαν (νόμιμα, νομότυπα ή παράνομα) τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ, με την τροπολογία για τον «επαναπατρισμό» των κεφαλαίων που κατέθεσε το Σάββατο στη Βουλή. Με την τροπολογία αυτή, η κυβέρνηση ανοίγει τις πόρτες, για «ξέπλυμα» χρήματος, νομιμοποίηση δηλαδή κεφαλαίων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, όπως εμπόριο ναρκωτικών, όπλων, μαστροπεία, φοροδιαφυγή καυσίμων κλπ.

Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα (νομικά υπόχρεα στην Ελλάδα) που διαθέτουν σε οποιαδήποτε μορφή τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα μέσω των ελληνικών τραπεζών, σε χρονικό διάστημα 6 μηνών από την ισχύ της ρύθμισης με την καταβολή ενός συμβολικού φόρου (3% επί του ύψους του εισαγόμενου κεφαλαίου). Ο φόρος θα παρακρατείται και θα αποδίδεται στο δημόσιο από τις τράπεζες και με τον τρόπο αυτό θα νομιμοποιείται φορολογικά το παράνομα εξαγόμενο κεφάλαιο. Θα θεωρούνται δηλαδή φορολογικά νόμιμοι, αφού για τα κεφάλαια αυτά δε θα ισχύει το «πόθεν έσχες» και θα μπορούν δηλαδή να επενδυθούν σε ακίνητα, σε αγορά επιχειρήσεων ή άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, χωρίς οι κάτοχοί τους να είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τις πηγές απόκτησής τους.

Ακόμη και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην έκθεσή του ομολογεί πως η υλοποίηση της ρύθμισης θα προκαλέσει απώλειες εσόδων του Δημοσίου, οι οποίες θα προέλθουν από την απαλλαγή των ανωτέρω προσώπων από γεννημένες φορολογικές υποχρεώσεις και αδικήματα.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, υποστήριξε πως η εν λόγω τροπολογία γίνεται για το... καλό της Ελλάδας και πως παρόμοιες ρυθμίσεις έγιναν σε Γερμανία και Ιταλία, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επειδή - αν και είχε δεσμευτεί να φέρει νομοθετική ρύθμιση για την επανεισαγωγή κεφαλαίου - τελικά δεν το έκανε...! Στα πλαίσια αυτά, κάλεσε τους Ελληνες που έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό να φέρουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα και να βοηθήσουν και εκείνοι με τον τρόπο αυτό, την οικονομική ανάπτυξη της χώρας! Ερωτώμενος για το ύψος των δανείων που προσδοκούν να εισρεύσουν, παρέπεμψε στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου γίνεται λόγος για επανεισροή 600 εκατ. ευρώ.

  • Με άλλη σειρά τροπολογιών, μειώνεται από 2 μέχρι 3 χρόνια, η «μαύρη λίστα» που τηρεί η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών (σύστημα «Τειρεσίας») για πελάτες τους που έχουν υποπέσει σε παραβάσεις (ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές κλπ.).


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ