Τρίτη 27 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Φούσκες στο «κέντρο»

"Κοινωνικό κέντρο", ιδού το νέο επικοινωνιακό εφεύρημα του Κ. Καραμανλή και η νέα ενασχόληση των προπαγανδιστών και των «έγκυρων» αναλυτών «παντός καιρού»... Περί τίνος πρόκειται; Αν πάρει κανείς στα σοβαρά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός το «κοινωνικό κέντρο» είναι μια συνταγή «ήπιας» διαχείρισης του νεοφιλελευθερισμού, που συνοδεύεται από κανόνες καλής συμπεριφοράς εκ μέρους των κυβερνώντων και ενάρετης άσκησης της εξουσίας.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι το «κοινωνικό κέντρο» δε συνιστά καινούρια ιδεολογία ή πολιτική. Η κυβέρνηση της ΝΔ εμφορείται από την ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού, ενώ είναι αποδεδειγμένη η υποτέλειά της στους ηγεμόνες της νέας τάξης, με τελευταίο παράδειγμα το δεύτερο «κρυφό» αίτημα στο ΝΑΤΟ για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Δε σημειώθηκε, άρα, καμία πολιτική μετεξέλιξη ούτε κάποια αλλαγή στην ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ. Το κοινωνικό κέντρο δεν αποτελεί, λοιπόν, κάποιο «νέο μανιφέστο». Στην πραγματικότητα το κοινωνικό κέντρο είναι μια προπαγανδιστική φούσκα της ηγεσίας της ΝΔ, που φιλοδοξεί, παρ' όλα αυτά, να το χρησιμοποιήσει ως «όχημα» πολιτικής κυριαρχίας. Είναι μια προσπάθεια εξωραϊσμού της βαρβαρότητας της εφαρμοζόμενης πολιτικής, στάχτη στα μάτια των λαϊκών μαζών, ώστε να «υφαρπάξει» την ανοχή και συναίνεσή τους. Είναι όμως σίγουρο ότι θα έχει την τύχη του, αλήστου μνήμης, «εκσυγχρονισμού» της κυβέρνησης Σημίτη... Ο λόγος είναι απλός: Στην πραγματικότητα και την κοινωνία δεν υπάρχει κανένα «κέντρο». Αντίθετα, υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ δύο «άκρων», πλούτου - φτώχειας, το οποίο η πολιτική της κυβέρνησης, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, το διευρύνει. Η πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται στην υπηρεσία «της αγοράς», η οποία είναι καταδικασμένη να είναι «ασύδοτη», αδιαφορώντας επιδεικτικά για τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και ευχολόγια του πρωθυπουργού. Δεν υπάρχουν περιθώρια για «κοινωνική ευαισθησία» και άσκηση πολιτικής «με ανθρώπινο πρόσωπο», όταν υπέρτατοι στόχοι της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι η ανταγωνιστικότητα και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Οι σχετικές διακηρύξεις του Κ. Καραμανλή πάσχουν από υποκρισία και εμπεριέχουν μεγάλη δόση εμπαιγμού. Το ίδιο ισχύει και για τον ισχυρισμό του ότι κοινωνικό κέντρο «σημαίνει στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων», ενώ την ίδια στιγμή αποφεύγει να προσδιορίσει ποιους περιλαμβάνει αυτός ο όρος. Από την πολιτική πρακτική όμως αποδεικνύεται ότι ο όρος αυτός δεν περιλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και λόγος γίνεται για ορισμένες εξαθλιωμένες και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντικειμενικά, δεν είναι ούτε μπορεί να είναι «κυβέρνηση όλων των Ελλήνων»... Η μόνη πρακτική επίπτωση του «κοινωνικού κέντρου» της ΝΔ είναι ότι στριμώχνει το ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύοντας την «κρίση ιδεολογικού προσανατολισμού». Αλλά αυτό αφορά το μεταξύ τους παιχνίδι και όχι την εναλλακτική λύση που ανταποκρίνεται στα λαϊκά συμφέροντα που περνά από την ανατροπή της πολιτικής τους.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ