ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Ιούνη 2010
Σελ. /32
«Κόβονται» οι μισοί φοιτητές στη Βρετανία λόγω αύξησης διδάκτρων!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολλές και δυσάρεστες εκπλήξεις έκρυβε σε όλους τους τομείς ο προϋπολογισμός της νέας βρετανικής κυβέρνησης. Ενας από τους τομείς που θα δεχθούν τις σκληρότερες συνέπειες των περικοπών είναι ο εκπαιδευτικός και ειδικότερα ο τομέας της ανώτατης εκπαίδευσης. Ηδη, πριν ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, εκδηλώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις σε πανεπιστήμια και κολέγια, τα οποία αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα επιβίωσης. Τη μέρα της ψήφισης του προϋπολογισμού, σε πάνω από 70 ανώτατα ιδρύματα πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί ότι η δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση έπαψε να ισχύει εδώ και χρόνια στη Βρετανία, όπου ισχύει το καθεστώς της πληρωμής διδάκτρων. Αυτή είναι η «κληρονομιά» που άφησαν στη νεολαία της Βρετανίας οι κυβερνήσεις Θάτσερ, Μέιτζορ, Μπλερ, Μπράουν.

Η νέα κυβέρνηση Συντηρητικών - Φιλελευθέρων όρισε επιτροπή που θα μελετήσει το μέλλον των βρετανικών πανεπιστημίων. Επικεφαλής της επιτροπής τοποθετήθηκε ο λόρδος Μπράουν, πρώην διευθύνων σύμβουλος της BP! Το πρώτο συμπέρασμα της επιτροπής είναι ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα δίδακτρα.

ΣΗΜΕΡΑ, όλα τα πανεπιστήμια χρεώνουν 3.225 στερλίνες το χρόνο σε κάθε φοιτητή. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων θα μειωθεί κατά 1,2 δισεκατομμύρια στερλίνες για τα επόμενα τρία χρόνια. Αποτέλεσμα τα τέσσερα στα πέντε ιδρύματα πρέπει να προβούν σε περικοπές για την εξοικονόμηση πόρων. Υπολογίζεται ότι θα απολυθούν περί τους 7.000 εργαζόμενοι και πολλά τμήματα θα κλείσουν αφήνοντας στον αέρα περίπου 200.000 φοιτητές1.

ΠΟΛΛΟΙ πανεπιστημιακοί καθηγητές επισημαίνουν ότι οι περικοπές και οι αυξήσεις των διδάκτρων θα οδηγήσουν αφ' ενός στην αφαίρεση του δικαιώματος στη μόρφωση από εκατοντάδες χιλιάδες νέους και αφ' ετέρου στην πτώση του επιπέδου σπουδών.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την Ενωση των πανεπιστημίων της Βρετανίας, τον περασμένο Μάη είχαν υποβληθεί 640.760 αιτήσεις για σπουδές στα πανεπιστήμια της χώρας, δηλαδή 77.758 περισσότερες από πέρσι. Ομως μόνο 10.000 παραπάνω θέσεις έχουν ανακοινωθεί για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Που σημαίνει ότι πάνω από 65.000 νέοι θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για πανεπιστημιακές σπουδές.

ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ της εταιρείας δημοσκοπήσεων «Ipsos», σε 2.700 άτομα, έδωσε τα εξής αποτελέσματα: Αν τα δίδακτρα αυξηθούν σε 5.000 στερλίνες μόνο το 67% του σημερινού δυναμικού θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο κόστος. Αν τα δίδακτρα αυξηθούν σε 7.000 στερλίνες, το ποσοστό θα πέσει στο 45%. Τέλος, αν τα δίδακτρα αυξηθούν σε 10.000 στερλίνες, τότε μόλις το 25% των νέων θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα πανεπιστήμια!

1. Στοιχεία από την εφημερίδα «Τimes» του Λονδίνου 21/6/2010.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η Αργεντινή και το ΔΝΤ

Η μελέτη της οικονομικής κρίσης στην Αργεντινή, ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και οι σχέσεις της αργεντίνικης κυβέρνησης με το ΔΝΤ δίνουν τη δυνατότητα εξαγωγής αρκετών συμπερασμάτων. Κυρίως, γιατί αποδεικνύει ότι το επιχείρημα «το ΔΝΤ είναι το αναγκαίο κακό για το ξεπέρασμα της κρίσης» δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Η παρέμβαση του ΔΝΤ στην Αργεντινή το 2001, για την αντιμετώπιση της κρίσης που ξέσπασε στη χώρα, ήταν στην κυριολεξία καταστροφική. Η απόλυτη εξαθλίωση ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού της χώρας ήταν το αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος που υπαγόρευσε το ΔΝΤ στην κυβέρνηση.

Η λαϊκή αγανάκτηση υποχρέωσε την κυβέρνηση να σταματήσει τη συνεργασία με το ΔΝΤ, ενώ ο Πρόεδρος της Αργεντινής διέγραψε μονομερώς το χρέος της χώρας προς το ΔΝΤ, ύψους 9,5 δισ. δολαρίων. Το αιτιολογικό της απόφασης ανέφερε ότι αυτό το χρέος είναι αποτέλεσμα των ληστρικών μέτρων που επέβαλε το ΔΝΤ προς όφελος των δανειστών της Αργεντινής.

Η Αργεντινή ούτε «βούλιαξε», ούτε καταστράφηκε. Aντιμετώπισε, βεβαίως, τον «πόλεμο» των δανειστών της, κυρίως των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι συγκρότησαν τη «Λέσχη των Παρισίων» για να εξασφαλίσουν την αποπληρωμή των δανείων τους, ύψους 7,5 δισ. δολαρίων, προς την Αργεντινή.

Την περασμένη Τετάρτη αντιπροσωπεία του ΔΝΤ ζήτησε (για λογαριασμό της «Λέσχης των Παρισίων») να πραγματοποιήσει έλεγχο στη γενική κατάσταση της αργεντίνικης οικονομίας. Ομως, η κυβέρνηση της χώρας απέρριψε το αίτημα.

«Θέλουμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος αυτό. Κάνουμε διάφορα σενάρια, αλλά σε κανένα δεν εμπλέκεται - προκαταρκτικά - το ΔΝΤ», δήλωσε ο υπουργός της Οικονομίας, Αμάδο Μπουντού.

«AIR FRANCE» - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Απολύσεις 4.400 εργαζομένων έως τους πρώτους μήνες του 2013 σχεδιάζει η «Air France», μέσω «εθελούσιας εξόδου». Την είδηση δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα «La Tribune», επικαλούμενη έκθεση εργασιακής επιτροπής. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί στο 16,3% του εργατικού δυναμικού της αεροπορικής εταιρείας, με στοιχεία από το Μάρτη του 2008, πριν από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, η οποία άφησε την «Air France» με 47.694 υπαλλήλους.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΑΕΡΙΟ Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου «Gazprom» αποφάσισε να αποκαταστήσει πλήρως τις παραδόσεις αερίου προς τη Λευκορωσία, μετά την αποπληρωμή του χρέους της, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ρωσικής κυβέρνησης. H «Gazprom» μείωσε την περασμένη Τετάρτη κατά 60% τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία. Οι δύο χώρες εγείρουν οικονομικές απαιτήσεις ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων η μία έναντι της άλλης, η Μόσχα για το φυσικό αέριο που έχει καταναλωθεί και το Μινσκ για τέλη διέλευσης.

ΔΑΝΙΑ - ΕΥΡΩ Οι πολίτες της Δανίας που αντιτίθενται στο ευρώ ποτέ δεν ήταν τόσο πολλοί στη χώρα όσο είναι σήμερα, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη. Το 54,6% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψηφίσει σε σχετικό δημοψήφισμα «όχι», ενώ το 43,4% απλώς σκέφτεται το «ναι» και μόνον ένα 2% ανέφερε ότι δεν έχει αποφασίσει μεταξύ του ευρώ και του εθνικού νομίσματος. Η σφυγμομέτρηση διενεργήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής για λογαριασμό της Κεντρικής Τράπεζας της Δανίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ