ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ - ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Εκδηλώσεις τιμής για τη θυσία των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών

Ο δήμος Καισαριανής και ο δήμος Χαϊδαρίου διοργανώνουν τριήμερο εκδηλώσεων την Παρασκευή 4, το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Μάη, για να τιμήσουν τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί και φέτος συμβολική λαμπαδηδρομία, που ακολουθεί τη διαδρομή που έκαναν τα καμιόνια των Γερμανών εκείνη τη μέρα, από το Μπλοκ 15 του Χαϊδαρίου στον τόπο της εκτέλεσης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Στο Χαϊδάρι:

Την Παρασκευή 4 Μάη, στις 8 μ.μ., εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής και παρουσίαση ιστορικού λευκώματος του ΕΑΜίτη καλλιτέχνη Βασίλη Βλασσίδη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Μάη, με ωράριο λειτουργίας 6 μ.μ. - 9 μ.μ.

Το Σάββατο 5 Μάη, στις 6.30 μ.μ., πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στον ιστορικό χώρο του Μπλοκ 15, με τη συμμετοχή του Θοδωρή Καρέλλα.

Στην Καισαριανή:

Το Σάββατο 5 Μάη:

-- Στις 6 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ανώμαλος αγώνας δρόμου προς τιμήν του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, μέσα στο Σκοπευτήριο.

-- Στις 8.30 μ.μ., θα γίνει η επίσημη παρουσίαση της εικονικής περιήγησης και των νέων εκθεμάτων του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

-- Στις 9 μ.μ., θα προβληθεί η ταινία του Π. Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα» στο Σκοπευτήριο.

Την Κυριακή 6 Μάη, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο παλιό δημαρχείο και πικετοφορία προς το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς».

Ο ιστορικός χώρος του «Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς» θα παραμείνει ανοιχτός το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Μάη, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ.

Λαμπαδηδρομία στα χνάρια των εκτελεσμένων


Η λαμπαδηδρομία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Μάη και θα ξεκινήσει στις 9 π.μ. από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, καταλήγοντας στις 11 π.μ. στο χώρο εκτέλεσης, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής.

Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν όσοι είναι μεγαλύτεροι των 14 ετών. Οι δρομείς θα συμμετέχουν με δική τους ιατρική ευθύνη, και η συνολική διαδρομή είναι 12,2 χλμ. Σε όλη τη διάρκεια της λαμπαδηδρομίας θα υπάρχουν συνοδευτικά οχήματα της τροχαίας για την ασφάλεια των αθλητών καθώς και νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ενώ τους δρομείς θα ακολουθεί όχημα του δήμου και θα υπάρχουν τέσσερις σταθμοί εφοδιασμού.

Με την ολοκλήρωση της διαδρομής θα γίνει απονομή συμβολικών τιμητικών επαίνων συμμετοχής, ενώ οι πρώτοι λαμπαδηδρόμοι που θα τερματίσουν θα ανάψουν το βωμό εντός του «Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς».

Η συμμετοχή για όλους είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής, στα τηλέφωνα: Καισαριανή: 2132010796 / 2132010733. Χαϊδάρι: 2132047376 / 2132047354.


«Εφυγε» ο σ. Στέλιος Διαβολάκης

«Εφυγε» χτες από τη ζωή, σε ηλικία 90 ετών, ο σ. Στέλιος Διαβολάκης από τον Πειραιά.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, Παρασκευή 27 Απρίλη, στις 12 μ., στο Νεκροταφείο Σχιστού, στον Ι.Ν. Αγ. Γεράσιμου.

Γεννημένος το 1928, στα χρόνια της Κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και συνελήφθη κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης για τα 4χρονα του ΕΑΜ.

Ως οργανωμένο μέλος της ΕΠΟΝ, αναλαμβάνει να δημιουργήσει Κομματική Οργάνωση μέσα στο εργοστάσιο Λιπασμάτων, όπου είχε πιάσει δουλειά και αυξάνει την επιρροή του ΕΑΜ στο χώρο.

Το 1953 ιδρύει την «Ενωση Εργατοτεχνιτών Κοπής και Συσκευασίας Υαλοπινάκων», όπου εκλέγεται συνεχώς πρόεδρος μέχρι την επιβολή της δικτατορίας το 1967. Το 1956 εκλέγεται στη διοίκηση του Συνδικάτου Εταιρείας Λιπασμάτων, που έχει μέλη του 14 Σωματεία. Το 1959 εκλέγεται γενικός γραμματέας και το 1961 πρόεδρος του Συνδικάτου. Στη θέση αυτή εκλέγεται συνεχώς μέχρι τις 21/4/1967 και τη διάλυση των εργατικών ενώσεων από τη χούντα.

Μπροστάρης στον αγώνα των εργατών για δικαιώματα (όπως την κατοχύρωση του ανθυγιεινού επιδόματος), μπαίνει στο στόχαστρο του αστικού κράτους και της εργοδοσίας, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται από την Ασφάλεια, απολύεται από την Εταιρεία Λιπασμάτων πολλές φορές στα χρόνια που ακολουθούν. Ως αποκορύφωμα η διοίκηση της εταιρείας τον καταγγέλλει για εμπρησμό και τον θέτει εκτός εργοστασίου. Επανήλθε στη δουλειά μετά από δύο χρόνια, αφού πήρε 3 απαλλακτικά βουλεύματα.

Από το 1952 δούλεψε στον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ μέχρι τη διάλυσή του το 1958, ενώ επανασυνδέεται το 1961. Μετά το 1958 εντάχθηκε στην ΕΔΑ, μαζί με άλλους συναδέλφους του.

Ο Στέλιος Διαβολάκης διετέλεσε μέλος της ΚΕ του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος (ΔΣΚ), μέλος της τοπικής επιτροπής Πειραιά του ΔΣΚ από το 1959 μέχρι τη διάλυσή του από τη χούντα. Ηταν μέλος της Γραμματείας του Εργατικού Τομέα Δραπετσώνας της ΕΔΑ.

Μέλος του Προεδρείου 115 Συνδικαλιστικών Οργανώσεων του Πειραιά για την εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος από το «Μακρικό» κατεστημένο.

Την 21η Απρίλη 1967 συλλαμβάνεται από τη χούντα και βασανίζεται πολύ άσχημα, στην Ασφάλεια Πειραιά, με φάλαγγα και ξύλο. Στέλνεται στα στρατόπεδα της Γυάρου και κατόπιν της Λέρου.

Μετά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες της επιτροπής στρατοπέδου και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, αναγκάζονται μετά από δυο χρόνια να τον στείλουν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών. Εκεί νοσηλεύεται 9 μήνες. Χωρίς να αποκατασταθεί η υγεία του, στέλνεται και πάλι πίσω στο στρατόπεδο. Παρ' όλες τις κακουχίες και τις πιέσεις δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας. Απολύθηκε με τις Επιτροπές Υγείας το 1971 με «ανήκεστο βλάβη». Στο διάστημα μέχρι τη μεταπολίτευση, παίρνει μέρος στον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ.

Μετά τη μεταπολίτευση, με τους συνδικαλιστές Δημ. Κολλιαράκη, Γιώργο Μπέτση, Γιάννη Γαμπέλα, Δημήτρη Μουρτζίκο και άλλους στήνει την ΕΣΑΚ Πειραιά. Κατά την αποκατάσταση των συνδικαλιστικών οργανώσεων προτείνεται από την ΕΣΑΚ για πρόεδρος στην Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας, όπου και απορρίπτεται από τον τότε υπουργό Εργασίας Λάσκαρη.

Στην πρώτη Παμπειραϊκή Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ συμμετείχε ως τακτικό μέλος.

Από το 1978 έως το 1986 διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Κερατσινίου.

Υπερασπίστηκε τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του Κόμματος την περίοδο 1991 και συνέβαλε στο να μείνει όρθιο το Κόμμα από την επιδίωξη των οπορτουνιστών να το διαλύσουν.

Υπήρξε για πάρα πολλά χρόνια πρόεδρος του παραρτήματος Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ . Ηταν μέλος του ΣΦΕΑ (Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974).

Η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τον σ. Στέλιο και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του, σημειώνοντας ότι «ο σ. Στέλιος Διαβολάκης τίμησε τον τίτλο του μέλους και του στελέχους του ΚΚΕ, έδωσε όλη του τη ζωή στους αγώνες του Κόμματος και του λαού».


ΤΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάτω τα χέρια από την πλακέτα της Βαγγελίτσας Κουσιάνζτα

Να ξηλωθεί εντός 7 ημερών (!) η πλακέτα προς τιμήν της Βαγγελίτσας Κουσιάντζα που έχει στήσει η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ στην πλατεία του Παλαμά, ζητάει, με εξώδικό του, προς τη δημοτική αρχή Παλαμά, γνωστός για τις αντικομμουνιστικές του απόψεις κάτοικος της περιοχής που ήταν και υποψήφιος με το ΛΑΟΣ. Ο εν λόγω «διαμαρτυρόμενος» αποκαλεί «κατασκεύασμα» την πλακέτα προς τιμήν της κομμουνίστριας δασκάλας που εκτελέστηκε το 1947 στην Ξηριώτισσα της Λαμίας και εγκαλεί τη δημοτική αρχή για ανοχή που - όπως λέει - επέδειξε στο ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ σημειώνει ότι τοποθέτησε την πλακέτα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος, εκφράζοντας τις διαθέσεις μεγάλης μερίδας των κατοίκων του Παλαμά και με την οικονομική στήριξη του λαού της περιοχής, για να τιμήσει την Παλαμιώτισσα κομμουνίστρια δασκάλα Βαγγελίτσα Κουσιάντζα για την προσφορά της στους λαϊκούς αγώνες.

Η εκδήλωση και η τοποθέτηση της πλακέτας - συνεχίζει - που έλαβε πανελλαδική δημοσιότητα με όλα τα διαθέσιμα μέσα (δημοσιεύματα, αφίσες, πανό κ.λπ.), διοργανώθηκε «ντάλα μεσημέρι», με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού κατοίκων του Παλαμά και της ευρύτερης περιοχής, αναδεικνύοντας στοιχεία της προσωπικότητας των αγωνιστών και κορυφαίες πλευρές της τοπικής ιστορίας, άγνωστες σε μεγάλα τμήματα της νεολαίας. Το σημείο τοποθέτησης υποδείχτηκε με βάση την απόφαση του ΔΣ της Δημοτικής Κοινότητας, με αριθμό 8/2017, που γνωμοδότησε θετικά σε σχετικό αίτημα. Υπενθυμίζει, ακόμα, πως το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά αποφάσισε θετικά επί του αιτήματος της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, με 10 θετικές ψήφους επί των 18 παρόντων δημοτικών συμβούλων.

Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, αφού επισημαίνει πως «ήταν αναμενόμενη και δεν μας προκαλεί καμιά έκπληξη η αντίδραση γνωστού για τις αντικομουνιστικές απόψεις και υποψηφίου με το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη», καλεί τον δήμαρχο Παλαμά:

-- Να μην αγνοήσει την πολιτική επιλογή της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που εκφράστηκε με την ψήφο του.

-- Να μην ενδώσει στις πιέσεις των πολιτικών απογόνων των εκτελεστών της Βαγγελίτσας Κουσιάντζα.

-- Να συνταχτεί ηθικά με τις ανάγκες των καιρών και να μην επιτρέψει με τη στάση του την καλλιέργεια σκοταδιστικών και αντικομμουνιστικών αντιλήψεων που σκόπιμα και μεθοδικά προβάλλονται από συγκεκριμένους κύκλους του Παλαμά και όχι μόνο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org