ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Καμπανάκι «λήξης» για τη διερεύνηση από τη Βουλή

Eurokinissi

«Τέλος» στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση «NOVARTIS» έδωσε χτες και επίσημα η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταθέτοντας το επίσημο πια πόρισμά της, με το οποίο αποφαίνεται ότι η Επιτροπή είναι αναρμόδια για τη διερεύνηση της υπόθεσης και ότι η δίωξη πράξεων δωροληψίας και «ξεπλύματος» παράνομων εσόδων ανήκει στη Δικαιοσύνη, στην οποία και καταλήγει ότι θα πρέπει να επιστραφεί η υπόθεση.

Πορισματικές προτάσεις έχουν καταθέσει όλα τα κόμματα, πλην της Ενωσης Κεντρώων. Τις επόμενες μέρες το πόρισμα της πλειοψηφίας θα κατατεθεί από το προεδρείο της Επιτροπής στον πρόεδρο της Βουλής, ενώ σε 15 μέρες από τη μέρα της κατάθεσης θα πρέπει αυτό να συζητηθεί και να επικυρωθεί από την Ολομέλεια.

Να θυμίσουμε ότι η πορεία της Προανακριτικής είχε προδιαγραφεί από την κυβερνητική πλειοψηφία από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση. Η πλειοψηφία, η οποία κατέθεσε πρόταση για τη συγκρότησή της στο όνομα του «πολέμου» κατά της διαφθοράς που έχει κηρύξει η κυβέρνηση, πρόταση που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, ήταν η ίδια που με την έναρξη λειτουργίας της Επιτροπής έθεσε θέμα αναρμοδιότητας. Θέση που πυροδότησε και τον καβγά με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα τα οποία έκαναν λόγο για «σκευωρία» κ.ά., επιδιώκοντας όλοι μαζί να συσκοτίσουν την πραγματική αιτία για τα σκάνδαλα και τη διαφθορά, την εμπορευματοποίηση της Υγείας του λαού.

Το ΚΚΕ στην πορισματική του πρόταση, όπως αυτή παρουσιάστηκε με τη γραπτή δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος Νίκου Καραθανασόπουλου στις 24/4, τονίζει ότι από την πρώτη στιγμή ζήτησε την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, πως σκάνδαλα όπως αυτό «είναι το αποτέλεσμα της σύμφυσης της πολιτικής εξουσίας με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, σύμφυση που εκδηλώνεται και στο χώρο του Φαρμάκου». Οπως επισημαίνεται, «η πρακτική της "NOVARTIS" αποτελεί τη συνήθη πρακτική των φαρμακευτικών εταιρειών στον ανταγωνισμό τους για την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά του Φαρμάκου», ενώ «η αποκάλυψή του αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ». Ταυτόχρονα, η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες, «με πρόσχημα την υπαρκτή σπατάλη στο χώρο του Φαρμάκου, μείωσαν τη δημόσια δαπάνη, μεταφέροντας τα βάρη της στις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων, τη στιγμή που η διαφθορά συνεχίζεται με άλλους τρόπους».

Το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι είχε δηλώσει πως θα συμμετάσχει στην Προανακριτική με στόχο την, σε βάθος, διερεύνηση της υπόθεσης, χωρίς να καλλιεργεί αυταπάτες για τους πραγματικούς λόγους συγκρότησής της, ωστόσο είχε κάνει σαφές ότι δεν θα ανεχτεί παιχνίδια αποπροσανατολισμού και επιδιώξεις συγκάλυψης, όπως αυτά που έγιναν, με αποτέλεσμα την αποχώρησή του. Ενώ τονίζει ότι είχε δηλώσει την ετοιμότητά του να πάρει μέρος στις εργασίες αν η πλειοψηφία αποφάσιζε να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης, κάτι βέβαια που δεν έγινε. Το ΚΚΕ επισημαίνει για ακόμα μια φορά την επιτακτική ανάγκη «ριζικής αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε αυτοί να διώκονται χωρίς κωλύματα, όπως όλοι οι πολίτες».

Καταψήφισε το ΚΚΕ το νομοσχέδιο για τις υπηρεσίες πληρωμών

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι ενσωματώσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αντιδραστικών Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο επενδυτικό και επιχειρηματικό ανταγωνιστικό περιβάλλον που θέλουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Το νέο νομοσχέδιο έχει τίτλο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2015/2366/ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών και άλλες διατάξεις», το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία και ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα, δηλαδή κυρίως τις κάθε είδους ηλεκτρονικές πληρωμές.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, τόσο στη συζήτηση επί της αρχής όσο και στη χτεσινή επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ανέδειξε ότι δεν έρχεται σε τυχαίο χρόνο, αλλά «γίνεται προσπάθεια εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας», μπροστά στην προώθηση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης. Οπως είπε, με το νομοσχέδιο διευρύνεται το φάσμα υπηρεσιών πληρωμών, ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα, κάτι που αποτυπώνεται και στην εισηγητική έκθεση. Επίσης, διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του πλαισίου, περιλαμβάνοντας πράξεις πληρωμής με τρίτες χώρες όταν ένας από τους δύο παρόχους βρίσκεται στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Ακόμα, ενισχύει τη συνεργασία για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών του ΕΟΧ, ενώ προβλέπεται μια σειρά μέτρων που οδηγούν στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κλάδου, π.χ. την καθιέρωση πολύ αυστηρών όρων και προϋποθέσεων, που λίγοι θα μπορούν να τις πληρούν, για τη χορήγηση άδειας ιδρυμάτων πληρωμών.

Οσο για την προστασία που παρέχει στους καταναλωτές, δηλαδή στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, το άρθρο 99 του νομοσχεδίου είναι χαρακτηριστικό. Προβλέπει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών θα ελέγχουν οι ίδιοι τους ...εαυτούς τους, θεσπίζοντας «κατάλληλες και αποτελεσματικές διαδικασίες για τη διευθέτηση των καταγγελιών...». «Δηλαδή, εν ολίγοις», όπως σχολίασε ο Σ. Βαρδαλής, «όλα εξαρτώνται από την καλή διάθεση και προσπάθεια των παρόχων να κάνουν τέτοιους κανονισμούς και να καταβάλλουν προσπάθειες να απαντούν στις καταγγελίες των χρηστών...».

Με την Οδηγία, όπως πάντα συμφώνησαν η ΝΔ και όλα τα αστικά κόμματα, που συντάσσονται στα ζητούμενα του κεφαλαίου. Εξαίρεση αποτέλεσε η ναζιστική Χρυσή Αυγή η οποία διαμαρτυρήθηκε ότι η κυβέρνηση ενσωματώνει Οδηγίες όταν «η επιχειρηματικότητα» τινάζεται «στον αέρα εξαιτίας της υπερφορολόγησης».

Πλούσια δραστηριότητα για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Ανθούπολης Περιστερίου Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στο καφενείο στη στάση Αγ. Βασιλείου (πλησίον Νεκροταφείου, Αρετής 1), με ομιλητή τον Στέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟΒ Πύλης Τρικάλων οργανώνουν στην καφετέρια «Λέων» εκδήλωση με θέμα «100 χρόνια δράσης για τη γυναικεία ισοτιμία και τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών, για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, ανεργία, εκμετάλλευση και πολέμους. Οι προϋποθέσεις ικανοποίησής τους». Θα μιλήσει η Ελένη Κοτούπα, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, και θα γίνει προβολή ταινίας.

-- Η ΚΟΒ Ναυπλίου καλεί σε σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΤΕ Αργολίδας (Περγάμου 3), με θέμα «100 χρόνια πάλης για την ισοτιμία της γυναίκας και η θέση του ΚΚΕ», με ομιλήτρια την Στέλλα Χρηστέα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Αύριο, Σάββατο:

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟΒ Κηπούπολης - Χρυσούπολης Περιστερίου καλεί σε συγκέντρωση στο καφενείο «Η Μουριά» (Εγνατία & Αίγλης, πλατεία Χρυσούπολης), με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟΒ Φαλήρου καλεί σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου (Αγ. Βαρβάρας 24), με ομιλητή τον Αλέξη Ματή, μέλος του ΤΓ της ΤΕ Νότιου Τομέα.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Γλυφάδας καλεί σε εκδήλωση στο κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη», με ομιλήτρια την Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Η ΚΟΒ Μιδέας Αργολίδας καλεί σε συγκέντρωση στις 8 μ.μ., στην πλατεία της Μιδέας. Θα μιλήσει η Βασιλική Γκιόκα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου, και θα ακολουθήσει γλέντι.

-- Η ΤΕ Θάσου καλεί, στις 7.30 μ.μ., στη θεατρική παράσταση «Γυναίκες» της Γαλάτειας Καζαντζάκη, που θα παρουσιαστεί από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Ν. Ξάνθης στις Αποθήκες Μεταλλίων στα Λιμενάρια.

Την Κυριακή 29 Απρίλη, στις 11.30 π.μ., η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοζάνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν στην πλατεία Καπνοχωρίου εκδήλωση για την ορμητική ανάπτυξη του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στα χρόνια της Κατοχής 1941-1944 και τη θυσία των 7 δολοφονημένων στελεχών του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ (1943). Θα μιλήσει ο Γιώργος Γκούμας, μέλος της ΤΕ Κοζάνης. Για την εκδήλωση θα αναχωρήσει λεωφορείο στις 10.30 π.μ., από την κεντρική πλατεία της Κοζάνης.

Τη Δευτέρα 30 Απρίλη, στις 8 μ.μ., οι Οργανώσεις Μεσσηνίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας προβολή της ταινίας «Το Τελευταίο Σημείωμα», του Π. Βούλγαρη (είσοδος ελεύθερη).

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Συλλαλητήριο για τις γερμανικές οφειλές

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) καλεί σήμερα Παρασκευή 27/4 (μέρα που το 1941 η Αθήνα καταλήφθηκε από τα ναζιστικά στρατεύματα), στις 6 μ.μ., στη συγκέντρωση που διοργανώνεται στο Σύνταγμα, μπροστά στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα, απ' όπου θα ακολουθήσει πορεία στη γερμανική πρεσβεία, διοργανώνεται στο πλαίσιο του αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ).

Τιμούν τους μαχητές του Καράλακκα

Εκδήλωση στον Καράλακκα (Γκουνταμάνι), για να τιμηθούν οι αγωνιστές της Εθνικής ΕΑΜικής Αντίστασης για τη μάχη που έδωσαν εκεί το 1944 ενάντια στους Γερμανούς ναζί, οργανώνει την Κυριακή 29 Απρίλη, στις 11 π.μ., το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η αναχώρηση του λεωφορείου από τη Λάρισα για το χώρο της εκδήλωσης θα γίνει στις 9.30 π.μ. από την πλατεία Εβραίων. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2410.252.511 και 6973.311.663, από τις 8.30 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ.

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) υπέβαλε ο καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής, έναν περίπου μήνα μετά τον ορισμό του ΔΣ του Οργανισμού. Στην επιστολή παραίτησής του καταγγέλλει υπουργικές αποφάσεις που «πρακτικά ακύρωσαν το λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου». Στρέφεται και προσωπικά κατά του γγ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Β. Μαγκλάρα, αναφέροντας πως «πολύ σύντομα μου έγινε σαφές ότι ο κ. γγ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει αναλάβει, υπό την ανοχή του κ. υπουργού, το ρόλο του "Τσάρου του Διαστήματος" στην Ελλάδα, αν και δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Φαίνεται λοιπόν πως εγώ περισσεύω, εφόσον δεν δέχομαι να είμαι φερέφωνο κανενός». Ο Στ. Κριμιζής αντικαταστάθηκε απ' τον Χρ. Πρωτοπαπά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ