ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ»
Επί ποδός ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας

Στάσεις εργασίας χτες και νέα συγκέντρωση για την Κυριακή ενάντια στη μεθόδευση να μειωθούν θέσεις εργασίας και δικαιώματα

Τη μείωση των θέσεων εργασίας με τη μέθοδο της «εθελούσιας εξόδου» και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων είναι τα σχέδια που προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή η εργοδοσία στο εργοστάσιο ελαιουργοσαπουνοποιίας «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ», παίρνοντας «αέρα» από την αντεργατική πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ταυτόχρονα, οι εργοδότες προσπαθούν να ανακόψουν τη συσπείρωση των εργαζομένων στο ταξικό τους κλαδικό Σωματείο, για να τους μετατρέψουν σε εύκολη «λεία».

Χτες οι εργαζόμενοι έδωσαν ξεκάθαρη απάντηση ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω και να αποδεχτούν τα αντεργατικά σχέδια. Πήραν μέρος καθολικά στις στάσεις εργασίας ανά βάρδια, που οι ίδιοι αποφάσισαν στη γενική τους συνέλευση, εγκρίνοντας τη σχετική πρόταση της διοίκησης του Σωματείου. Ενώ την Κυριακή 29 Μάρτη συνεχίζουν με συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας στις 11 το πρωί, όπου και θα καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η συνδικαλιστική τους οργάνωση, επισημαίνει ότι μετά την αντίδραση των εργαζομένων η εργοδοσία «θέλει να μιλήσει κατά ομάδες στους εργαζόμενους, με σκοπό να τους τρομοκρατήσει και να διασπάσει την ενότητά τους, με τελικό σκοπό τις απολύσεις και τη μείωση των θέσεων εργασίας. Φυσικά, για να το πετύχει αυτό προσπαθεί να "καταργήσει το Σωματείο" αρνούμενη το διάλογο μαζί του».

«Δηλώνουμε - ξεκαθαρίζει - ότι δε θα δεχτούμε μείωση των θέσεων εργασίας καθώς και περικοπές των δικαιωμάτων και των κεκτημένων μας. Θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο και μέσο».


ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (HELLENIC STEEL)
Απροκάλυπτο χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις

Η εργοδοσία ζητάει επαναδιαπραγμάτευση της διετούς συμφωνίας που υπέγραψε με το Σωματείο, αρνούμενη να καταβάλει τις προβλεπόμενες αυξήσεις

Ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων εξαπέλυσε η ιδιοκτησία του Χαλυβουργείου Θεσσαλονίκης («Hellenic Steel»). Πριν ολοκληρωθεί το σχέδιο της επιχείρησης να βγάλει σε 5ήμερη και 10ήμερη διαθεσιμότητα τουλάχιστον 300 από τους 420 εργαζόμενους, η εργοδοσία άρχισε να αμφισβητεί και τη διετή επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε πέρσι με το Σωματείο.

Η κίνηση αυτή της επιχείρησης, πίσω από την οποία βρίσκεται πολυεθνική με έδρα την Ιταλία, αποτελεί νέο ποιοτικό βήμα στην επίθεση που έχει εξαπολύσει συνολικά η εργοδοσία με αφορμή την κρίση. Πλέον, οι μεγαλοεργοδότες βάζουν ανοιχτά ζήτημα καταστρατήγησης των Συλλογικών Συμβάσεων και επαναδιαπραγμάτευσής τους με ακόμα πιο επαχθείς για τους εργαζόμενους όρους. Η αγανάκτηση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι - σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών - ο όμιλος στον οποίο ανήκει το Χαλυβουργείο είχε τα προηγούμενα 4 χρόνια κέρδη 2,6 δισ. ευρώ!

Χτες, η εργοδοσία έστειλε εξώδικο στο Σωματείο, με το οποίο καλεί σε επαναδιαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας ΣΣΕ για το 2009, διότι όπως ισχυρίζεται δεν υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστεί η συμφωνία για αύξηση 5,5% που προβλεπόταν να καταβληθεί από τον επόμενο Μάη. Σε περίπτωση που το σωματείο αρνηθεί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, η επιχείρηση προτίθεται να προσφύγει στον Οργανισμό Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Η επιθετικότητα της εργοδοσίας ξεμπροστιάζει και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία έσπευσε χτες δημαγωγικά να σηκώσει τους τόνους, όταν η ίδια καλεί τους εργοδότες σε συναίνεση προκειμένου να τη σκαπουλάρουν από την κρίση και έχει καταλήξει μάλιστα σε «11 σημεία σύγκλισης» με τις εργοδοτικές ενώσεις.

«Η επίθεση στο θεσμό των ΣΣΕ, για την οποία το ΠΑΜΕ προειδοποιούσε, ενώ η ΓΣΕΕ συναινούσε, γίνεται πραγματικότητα», σχολίασε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ΓΓ του ΕΚΘ. Και πρόσθεσε: «Εδώ χρειάζεται ισχυρή αντίδραση, μαζική, πανεργατική, η οποία να εκφραστεί με τον πιο δυναμικό τρόπο στις 2 του Απρίλη στην απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ».

Το ΠΑΜΕ

Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την εργοδοσία της Ελληνικής Χαλυβουργίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία προσπαθεί να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, όπως έκανε πρόσφατα και ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος. Καλεί τους εργαζόμενους «να μην αποδεχτούν τα αντεργατικά μέτρα της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Να οργανώσουν την αντίστασή τους με σύνθημα "Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις - Καμία αποδοχή απολύσεων και διαθεσιμότητας". Να δημιουργήσουν Επιτροπή Αγώνα που θα οργανώσει την πάλη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και σε συντονισμό με την Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Βορείου Ελλάδας να δώσουν μαχητική αποφασιστική απάντηση».


ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πέτυχαν την επαναπρόσληψη εργαζόμενης

Υποψήφια στις εκλογές του ταξικού Σωματείου απολύθηκε από το «Φωκά» και γύρισε στο πόστο της ύστερα από τις αντιδράσεις των ταξικών δυνάμεων

Από τη διαμαρτυρία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης έξω από κατάστημα του «Φωκά»

Motion Team

Από τη διαμαρτυρία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης έξω από κατάστημα του «Φωκά»
Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, με μπροστάρη το σωματείο τους, την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και το ΠΑΜΕ, ανάγκασαν την εργοδοσία των καταστημάτων «Φωκάς» να πάρει πίσω την τρομοκρατική απόλυση που πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας, παραμονές των εκλογών του Σωματείου, επιχειρώντας να «τιμωρήσει» εργαζόμενη για τη συνδικαλιστική δράση.

Οπως κατήγγειλε η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, η 28χρονη Μαρία Μαραγκόζη, μητέρα ενός 15μηνου παιδιού, που «κόστιζε» στην επιχείρηση 790 ευρώ το μήνα (!) απολύθηκε με πρόσχημα τους «δύσκολους καιρούς», την «οικονομική κρίση». Στην πραγματικότητα απολύθηκε γιατί τόλμησε να σηκώσει ανάστημα και να μπει υποψήφια στις εκλογές του Σωματείου που ξεκίνησαν χτες. Τόλμησε να μοιράσει την ανακοίνωση της Ενωσης στους συναδέλφους της και να τις καλέσει να συσπειρωθούν στο σωματείο, να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές του.

«Η επιδίωξη του "Φωκά", παραμονές των εκλογών του Σωματείου ήταν να τρομοκρατήσει, να εκβιάσει, να εκφοβίσει τους εργαζόμενους, ώστε να συνεχίσει να τους εκμεταλλεύεται στυγνά για να αυξάνει τα κέρδη του», σημείωνε η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων. Και ξεκαθάριζε ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την επόμενη κιόλας ώρα με τη μαζική, δυναμική κινητοποίηση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης έξω από το κεντρικό κατάστημα του «Φωκά» στη Θεσσαλονίκη.

Χτες, Πέμπτη, η εργοδοσία εξαναγκάστηκε σε αναδίπλωση. Αμέσως μετά, κλιμάκιο συνδικαλιστών του σωματείου μαζί με την απολυμένη μωρομάνα, περιόδευσε στους εργαζόμενους στα καταστήματα του «Φωκά», ανακοινώνοντας την υπαναχώρηση της εργοδοσίας. Τους κάλεσε να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, συλλογικά, με εμπιστοσύνη στο ταξικό συνδικάτο τους, να δώσουν τη μάχη απέναντι στην ένταση της εργοδοτικής επίθεσης. Η νίκη αυτή δείχνει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν.

«Είναι μεγάλη νίκη του Σωματείου, του ΠΑΜΕ, που με συνέπεια υπερασπίζονται το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία», δήλωσε στο «Ρ» η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Και πρόσθεσε: «Καταφέραμε να αποτρέψουμε την απόλυση, να σταματήσουμε τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης. Η ανάκληση της απόλυσης από την επιχείρηση "Φωκάς" δείχνει ότι με αποφασιστικότητα με τη μαζική δράση, μέσα από τα ταξικά σωματεία, μπορούμε να αποτρέψουμε απολύσεις, να αντιμετωπίσουμε την αντεργατική επίθεση, να διεκδικήσουμε αιτήματα που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες».


ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ωμή παρέμβαση σε βάρος των καθαριστριών

Μέσω της διοίκησης του «Ιπποκράτειου», συνέστησε στις εργαζόμενες να «διώξουν» το ΠΑΜΕ για να «λυθούν» τα προβλήματά τους

Την ωμή παρέμβαση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ), προς τη διοίκηση του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου, η οποία με τη σειρά της, μαζί με τον εργολάβο (ISS) πιέζει τις καθαρίστριες να «διώξουν» τα στελέχη του ΠΑΜΕ για να «λυθούν» τα προβλήματά τους, καταγγέλλει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Θυμίζουμε ότι το κλαδικό σωματείο εργολαβικών καθαριστριών στήθηκε πρόσφατα και ήδη έχει κάνει σοβαρά βήματα στη διεκδίκηση των αιτημάτων του στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Αποκάλυψε την κλοπή και κατά των ίδιων των καθαριστριών και κατά του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου από τους εργολάβους. Ανάγκασε - μετά από πολλές δυσκολίες - την Επιθεώρηση Εργασίας να κάνει μήνυση στον εργολάβο (ISS) και να ασκηθεί ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης εναντίον τους. Μάχεται, παρά τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις της διοίκησης του Νοσοκομείου, να εφαρμοστεί εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που λέει ότι «αν ο εργολάβος δεν εφαρμόζει την εργατική νομοθεσία, πρέπει να φεύγει».

Αυτή η δράση των καθαριστριών, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, ενοχλεί, και τον εργολάβο και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Οπως σημειώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, «δεν τους ενδιαφέρει μόνο να χτυπήσουν το ΠΑΜΕ, τους ενδιαφέρει να σώσουν τους εργολάβους που έχουν άμεση σχέση με τα κόμματά τους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ