ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Καταδικάζουν την ένταση της καταστολής

Συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου της ΑΣΟΕΕ

Φοιτητική πορεία έγινε χτες από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ) στη ΓΑΔΑ

Eurokinissi

Φοιτητική πορεία έγινε χτες από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ) στη ΓΑΔΑ
Με κινητοποιήσεις απάντησαν χτες φοιτητικοί σύλλογοι στην ένταση της καταστολής, στη νέα εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ και την παρουσία ένοπλου αστυνομικού στο προαύλιο του ιδρύματος. Υπενθυμίζεται πως τα ΜΑΤ φυγάδευσαν τον αστυνομικό κάνοντας χρήση χειροβομβίδας κρότου - λάμψης στο προαύλιο του ιδρύματος και ενώ διεξάγονταν μαθήματα στη σχολή.

Με συνθήματα ενάντια στην καταστολή, για την υπεράσπιση του ασύλου, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας προχώρησαν το απόγευμα σε πορεία με αφετηρία το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου στην Πατησίων. Η πορεία κατέληξε στη ΓΑΔΑ και ενώ είχε ολοκληρωθεί, οι φοιτητές δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις με χημικά και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης. Σε συνέχεια της επίθεσης, η αστυνομία προχώρησε και σε 10 τουλάχιστον αναίτιες προσαγωγές στο σωρό, πιάνοντας παιδιά που κυκλοφορούσαν στην περιοχή αποχωρώντας από την κινητοποίηση.

Αγωνιστικό πλαίσιο από τον Φοιτητικό Σύλλογο της ΑΣΟΕΕ

Νωρίτερα το μεσημέρι, ο Φοιτητικός Σύλλογος της ΑΣΟΕΕ πραγματοποίησε μαζική Γενική Συνέλευση, στην οποία υπερψηφίστηκε αγωνιστικό πλαίσιο καταδίκης του αυταρχισμού. Οπως σημειώνεται στην απόφαση, «υπερασπιζόμαστε το άσυλο! Οι ίδιες οι εξελίξεις, η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ και τα τελευταία γεγονότα στη σχολή μας, την ΑΣΟΕΕ, επιβεβαιώνουν πως η κατάργηση του ασύλου στόχο είχε τους αγώνες των φοιτητών, τους συλλόγους και τις διεκδικήσεις τους.

Καμία λύση δεν έχει δώσει με την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων εντός και εκτός σχολής, όπως έλεγαν ότι θα μειωθεί η εγκληματικότητα ή το εμπόριο ναρκωτικών.

Η κατάργηση του ασύλου ξανά αποτελεί κρίκο σε μια αλυσίδα γεγονότων έντασης της καταστολής που κλιμακώνονται όσο ενισχύεται η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης». Τονίζεται πως όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που τα ΜΑΤ χτυπούν τους νησιώτες, περιφρουρούν το «συνέδριο» - παρωδία που έστησε η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, συζητιέται το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και θα συζητηθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

«Πραγματική αντίδραση και απάντηση είναι η μάχη για την ανασυγκρότηση του Συλλόγου μας και όχι ενέργειες ομάδων που δεν δρουν στο πλαίσιο της συλλογικής δράσης του Φοιτητικού Συλλόγου και των διαδικασιών του. Τέτοιες ενέργειες αξιοποιούνται ως άλλοθι για την ένταση της καταστολής από το κράτος, την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ και αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών», τονίζει ο Σύλλογος που αποφάσισε: Διήμερη κατάληψη της σχολής σήμερα και αύριο και παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, εκλεγμένοι και μέλη φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ προχώρησαν χτες σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία για τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ. Οι πρυτανικές αρχές καταδίκασαν το συγκεκριμένο γεγονός, ωστόσο, όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι των φοιτητικών συλλόγων, αντιμετωπίζουν το περιστατικό «ως μεμονωμένο και τυχαίο, το οποίο δεν συνδέεται με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τη συνολικότερη επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα». Οι εκλεγμένοι ανέδειξαν πως το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα της έντασης της καταστολής, με στόχο να ενισχυθεί το κλίμα αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας, να χτυπηθεί η συλλογική διεκδίκηση μέσα στις σχολές και συνολικά.

Σε καταδίκη της παρουσίας του ένοπλου αστυνομικού προχώρησε και η «Πανεπιστημονική Συνδικαλιστική Κίνηση» μεταπτυχιακών φοιτητών και υπ. διδακτόρων - ερευνητών ΑΠΘ - ΠΑΜΑΚ.

Στην Πάτρα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Η/Υ, Φαρμακευτικής και ΣΤΕΦ βγήκαν στο δρόμο για να διαδηλώσουν ενάντια στην καταστολή και συγκεκριμένα ενάντια στην καταπάτηση του ασύλου στην ΑΣΟΕΕ και στο επικίνδυνο περιστατικό με τον οπλοφόρο αστυνομικό. Απέναντι στην καταστολή οι σύλλογοι διεκδικούν ζωή και σπουδές με σύγχρονα δικαιώματα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Νέες δεξιότητες στα μέτρα της ανταγωνιστικότητας

Την ένταξη νέων θεματικών ενοτήτων στο εβδομαδιαίο σχολικό πρόγραμμα, από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, μέσω των λεγόμενων «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων», ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας. Η κυβέρνηση υλοποιεί έτσι την εξαγγελία της για προώθηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων μέσα στα σχολεία, «απαντώντας» στις επισημάνσεις της ΕΕ για τις αναγκαίες δεξιότητες που χρειάζεται η νέα εργατική δύναμη, με διακηρυγμένο στόχο να αυξάνεται η κερδοφορία των επιχειρήσεων στο έδαφος των νέων εξελίξεων στην τεχνολογία και επιστήμη και να θωρακίζεται η ιδεολογία της αστικής τάξης.

Οι θεματικοί κύκλοι των Εργαστηρίων είναι οι εξής:

-- «Ζω καλύτερα» με επιμέρους θεματικές: Αυτομέριμνα και πρόληψη, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, πρόληψη εξαρτήσεων, οδική ασφάλεια, διατροφή, ψυχική υγεία.

-- «Φροντίζω το περιβάλλον» με θεματικές: Κλιματική αλλαγή, οικολογική συνείδηση, αειφόρος ανάπτυξη, φυσικές καταστροφές, παγκόσμια και τοπική κληρονομιά.

-- «Ενδιαφέρομαι και ενεργώ» με θεματικές: Ανθρώπινα δικαιώματα, εθελοντισμός, αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα.

-- «Δημιουργώ και καινοτομώ» με θεματικές: «Δράσεις δημιουργικότητας και καινοτομίας, νεανική επιχειρηματικότητα, ρομποτική, STEM/STEAM, νέες τεχνολογίες, γνωρίζω τα επαγγέλματα».

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των παραπάνω, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο, μετά από τη σχετική πρόσκληση του ΙΕΠ, θα υποβληθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και υλικό, θα σχεδιαστεί το πρόγραμμα σπουδών για κάθε εργαστήριο και θα συγκροτηθεί στη συνέχεια μια ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα ανοικτών προγραμμάτων σπουδών. Θα διδάσκουν εκπαιδευτικοί που έχουν ολοκληρώσει την εκάστοτε επιμόρφωση, στο νηπιαγωγείο ο/η νηπιαγωγός, ενώ στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο το ΙΕΠ θα ορίσει προτεραιότητες στις ειδικότητες, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κανένας εκπαιδευτικός, εφόσον επιθυμεί να συμμετάσχει.

Το υπουργείο σημειώνει πως με τα παραπάνω καλλιεργούνται δεξιότητες ζωής (life skills), ήπιες δεξιότητες (soft skills) και δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης.

Αναμφισβήτητα, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας προκύπτουν νέες δεξιότητες, προκειμένου όμως να αξιοποιηθούν προς όφελος της πραγματικής προόδου από τον νέο εργαζόμενο, πρέπει να πατούν σε ένα στέρεο επιστημονικό υπόβαθρο. Στο σημερινό σχολείο, όπως διαμορφώνεται για να υπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες του καπιταλιστικού συστήματος, βρίσκονται «στον αέρα».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εισαγωγής της θεματικής STEM. Πρόκειται για το ακρωνύμιο των: Θετικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά και αφορά την ενοποίηση των παραπάνω πεδίων. Η ένταξη της παραπάνω θεματικής έρχεται σε σχολεία που στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν διαθέτουν εργαστήρια, με τα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα να υποβαθμίζονται στο σύγχρονο σχολείο, με επιστημονικές ενώσεις να επισημαίνουν ζητήματα περιεχομένου και μεθοδολογίας στη διδασκαλία τους, ενώ χαρακτηρίζονται από αποσπασματικότητα αλλά και δείγματα ανορθολογισμού.

Χαρακτηριστική επίσης και της ιδεολογικής παρέμβασης στο περιεχόμενο της παρεχόμενης εκπαίδευσης είναι η εισαγωγή της «επιχειρηματικότητας» στο σχολικό πρόγραμμα, με κεντρική επιδίωξη οι μαθητές να αφομοιώσουν από μικρές ηλικίες τις αξίες της καπιταλιστικής επιχείρησης, να τις κάνουν δικές τους και να συμβάλουν αποτελεσματικότερα στους στόχους της κερδοφορίας της. Στους ίδιους στόχους επιχειρείται να εγκλωβιστεί η δημιουργικότητα των νέων. Στον τίτλο του «Εργαστηρίου Δεξιοτήτων» «Δημιουργώ και καινοτομώ» αποτυπώνεται η προσπάθεια να ταυτιστεί η δημιουργικότητα με την «καινοτομία», η οποία στο επιχειρηματικό γλωσσάρι ορίζεται ως η χρήση της νέας γνώσης για τη δημιουργία και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών.

Εκδηλώσεις και δραστηριότητες Οργανώσεων της ΚΝΕ
  • Σήμερα, Πέμπτη:

-- Οι Τομεακές Οργανώσεις Μαγνησίας και Σπουδάζουσας Βόλου της ΚΝΕ, το Παράρτημα Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ διοργανώνουν αφιέρωμα στη δράση της Οργάνωσης Μαγνησίας της ΕΠΟΝ, στις 19.30, στο Πανεπιστήμιο (κτίριο Παπαστράτου). Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μουσικό αφιέρωμα, βιντεοπροβολή και έκθεση αρχειακού υλικού.

-- Η Τομεακή Οργάνωση Καρδίτσας της ΚΝΕ οργανώνει μασκέ πάρτι στις 21.00 στο φουαγιέ της Δασοπονίας (πρώην ΤΕΙ).

  • Αύριο, Παρασκευή:

-- Το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα (Τροίας 36) οργανώνει στις 20.30 γλέντι με την ομάδα παραδοσιακών χορών και ζωντανή μουσική.

-- Η εδαφική ΟΒ Κατερίνης της ΚΝΕ οργανώνει σύσκεψη, στις 19.00, στα γραφεία του ΚΚΕ, με θέμα τον πόλεμο και τις εξελίξεις στην περιοχή. Θα μιλήσει η Κέλλυ Λιαράτσικα, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

-- Οι Μαθητικές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ διοργανώνουν πάρτι μασκέ, μετά τις 20.00, στον πολυχώρο «Ενώ» (συμβολή Ερμού - Βενιζέλου). Θα γίνει διαγωνισμός καλύτερης στολής και καλύτερου χορευτή.

-- Οι Τομεακές Οργανώσεις Μαγνησίας και Σπουδάζουσας Βόλου της ΚΝΕ διοργανώνουν μασκέ πάρτι στην Αρχιτεκτονική.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Απάντηση οι ακόμα πιο μαζικοί και αποφασιστικοί αγώνες

Με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ αναφέρεται στις μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και σημειώνει:

«Χαιρετίζουμε τη μαζική Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου του ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ) που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26/2/2020, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης αναδεικνύει ότι οι φοιτητές δεν τρομοκρατούνται από τον αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης της ΝΔ και θα συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της. Η πορεία που ακολούθησε με τη συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών από το χώρο του ΟΠΑ προς τη ΓΑΔΑ ανέδειξε αυτή την αποφασιστικότητα.

Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στη διαδήλωση την ώρα που ολοκληρωνόταν στο σταθμό του μετρό "Πανόρμου" και τις προσαγωγές που έγιναν "στο σωρό".

Στην ένταση του αυταρχισμού της κυβέρνησης για να υπερασπιστεί την αντιλαϊκή πολιτική της, απάντηση μπορούν να δώσουν οι ακόμα πιο μαζικοί και αποφασιστικοί αγώνες για σπουδές και ζωή με δικαιώματα».

«Ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν θα περάσει!», καταλήγει η ανακοίνωση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ