ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανάγκη η κλιμάκωση της λαϊκής πάλης ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή

Καθημερινές οι εκδηλώσεις και συζητήσεις σε χώρους δουλειάς και συνοικίες

ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής
ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής
Καθημερινές είναι οι συσκέψεις - συζητήσεις και οι εκδηλώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με θέμα τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, τη βαθιά εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Κυριακή σε εκδήλωση των ΚΟ Δάφνης και Υμηττού Αττικής μίλησε ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, ενώ παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του Κόμματος.

Ξεκινώντας ο ομιλητής αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σημείωσε ότι η αντιλαϊκή «συνέχεια» της κυβέρνησης της ΝΔ από τους προκατόχους της φαίνεται και στην εξωτερική πολιτική της χώρας, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, την ενίσχυση της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή.

Ανέδειξε τα στοιχεία αυτής της εμπλοκής, που μετατρέπουν τη χώρα σε σημαιοφόρο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, με αναβαθμισμένο ρόλο, που περνά και από τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα την ενίσχυση των αποστολών Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό (συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, «Patriot» στη Σαουδική Αραβία κ.λπ.). Συνέχισε αναδεικνύοντας τις επικίνδυνες εξελίξεις από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή μας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, φωτίζοντας τις διευθετήσεις που «τρέχουν» σε Αιγαίο και Κύπρο με τη σφραγίδα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Δάφνη - Υμηττός
Δάφνη - Υμηττός
Τέλος, υπογράμμισε ότι σε αυτές τις συνθήκες όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, νέοι νέες πρέπει να κατανοήσουν πόσο επικίνδυνη για τους λαούς είναι η συνέχιση αυτής της πολιτικής και να μπουν στην πάλη για έξοδο της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος ανάμεσα στην «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο και στον πόλεμο.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Ν. Παπαναστάσης αναφέρθηκε στις λεγόμενες αμυντικές δαπάνες προκειμένου να συμβαδίζουν με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, καθώς το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας αποτελεί εν δυνάμει στρατιωτικό προσωπικό της λυκοσυμμαχίας, κάτι που φαίνεται και από τη συμμετοχή σε αποστολές εκτός συνόρων.

Σε μια άλλη εκδήλωση - συζήτηση, των ΚΟ Κυψέλης Αττικής, μίλησε ο Λευτέρης Νικολάκου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης απαγγέλθηκε το επίκαιρο ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου».

Ο ομιλητής στάθηκε μεταξύ άλλων στη «μεγάλη εικόνα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στην οποία εντάσσονται και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας ότι «είναι πολύ επικίνδυνο για το λαό το δίλημμα "συνδιαχείριση ή πόλεμος", με τη σφραγίδα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Και τα δύο σενάρια φέρνουν πιο κοντά τα επόμενα επεισόδια της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής. Στον αντίποδα αυτής της επικίνδυνης πολιτικής, το ΚΚΕ καλεί το λαό να παλέψει ενάντια στην εμπλοκή, για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου».

Κυψέλη
Κυψέλη
Αναφέρθηκε επίσης στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα, ως συνέπεια των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, με το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Στην πολιτική εγκλωβισμού και καταστολής της ΕΕ, που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνέχεια της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, του Κανονισμού του Δουβλίνου, της ευρωσυνοριοφυλακής, των hot spots, του ασύλου με το σταγονόμετρο και της έντασης των απελάσεων. Πολιτική που συνεχίζει και η ΝΔ.

Η ανάγκη ενδυνάμωσης του αγώνα των εργαζομένων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο αναδείχθηκε και στην επιτυχημένη συγκέντρωση της ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής, με ομιλητή τον Γιώργο Κρητικό, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ. Οπως σημείωσε, «δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η χώρα είναι στο μάτι του κυκλώνα, με μια κυβέρνηση που πήρε τη σκυτάλη από την προηγούμενη και δεν συνεχίζει απλώς την πολιτική της, αλλά την αναβαθμίζει και την κλιμακώνει». «Καθημερινά πυκνώνουν οι αποδείξεις ότι οξύνονται οι ανταγωνισμοί στην περιοχή μας. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι παράγοντες ανασφάλειας, αποσταθεροποίησης και αλλαγής συνόρων», συμπλήρωσε, ενώ έθεσε το ερώτημα: «Ποιος κοιμάται ήσυχος όταν τα πάντα καθορίζονται από τα μονοπώλια, όταν γεμίζει η θάλασσα με κανόνια, όταν πηγαίνει κανείς στον Πειραιά κι αντί για καράβια βλέπει πολεμικά πλοία;».

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, υπογράμμισε πως απάντηση των εργαζομένων «δεν είναι η "εθνική ομοψυχία" με εκείνους που μετατρέπουν την Ελλάδα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο, στοχοποιώντας το λαό μας. Απάντηση είναι η οργάνωση και ο αγώνας, η κοινή πάλη των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, και γι' αυτό είναι πολύ αισιόδοξη η Κοινή Ανακοίνωση των ΚΚ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα! Ολοι μας βράζουμε στο ίδιο καζάνι, της εκμετάλλευσης των καπιταλιστών».

Αποκριάτικο πάρτι στον Πειραιά

Η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ καλεί στο αποκριάτικο πάρτι που οργανώνει το Σάββατο 29 Φλεβάρη, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Κοραή (χώρος πρώην «Κρεμλίνο»).

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Περιοδείες σε ένστολους

Συνεχίζονται οι περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ σε χώρους ενστόλων στην Πελοπόννησο. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Σήμερα, Πέμπτη, στην Αστυνομική Διεύθυνση Αρκαδίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρίπολης.
  • Αύριο, Παρασκευή, στην Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης.
  • Την Τετάρτη 4 Μάρτη στο Αστυνομικό Τμήμα και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κιάτου.
ΝΙΚΑΙΑ
Εκδήλωση με αφορμή την επέτειο της Μάχης της Κοκκινιάς

Το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι Κομματικές Οργανώσεις Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ διοργανώνουν την Πέμπτη 5/3 εκδήλωση με θέμα «Ποιος εγκαθίδρυσε τον Χίτλερ - Μονοπώλια και πολιτική εξουσία στην Ευρώπη της δεκαετίας του 1930», με αφορμή την ιστορική Μάχη της Κοκκινιάς (4 - 8 Μάρτη 1944). Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκι) και θα συνεχιστεί στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Νίκαιας - Ρέντη. Θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Παν. Γεωργιόπουλος, και ο Αναστάσης Γκίκας, διδάκτωρ Ιστορίας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Τιμούν τους 40 εκτελεσμένους από τους ναζί

Εκδήλωση τιμής για τους 40 εκτελεσμένους από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 23/2/1943 στο Σταθμό Κατερίνης διοργανώνει το Παράρτημα Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 1 Μάρτη, στις 11.30 το πρωί στο χώρο του μνημείου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ