ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΟΡΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
Ο αγώνας των κατοίκων συνεχίζεται παρά την απίστευτη βία των ΜΑΤ

Χιλιάδες κόσμου στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Λέσβο και Χίο. Νέες κινητοποιήσεις σήμερα Πέμπτη. Επίθεση των δυνάμεων καταστολής, από το πρωί μέχρι το βράδυ σε βάρος των νησιωτών

Από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στη Λέσβο
Από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στη Λέσβο
Σε ένα απίστευτο όργιο καταστολής με εντολή της κυβέρνησης επιδίδονται οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται σε νησιά του Αιγαίου από την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή των κλειστών κέντρων - φυλακών που θα επιτείνουν τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών και θα συνεχίσουν να κάνουν τη ζωή των νησιωτών αφόρητη.

Η Λέσβος και η Χίος έχουν μετατραπεί σε εμπόλεμες ζώνες με δεκάδες κατοίκους τραυματίες, ενώ οι δυνάμεις των ΜΑΤ δεν διστάζουν να χτυπήσουν στο ψαχνό διαδηλώσεις με γκλομπς και χημικά και στις οποίες συμμετέχουν ακόμα και μικρά παιδιά! Η κυβέρνηση, χωρίς ίχνος ντροπής, χτες, διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, έδωσε συγχαρητήρια στις αστυνομικές δυνάμεις για όσα έχουν κάνει τις τελευταίες μέρες.

Οι κάτοικοι των νησιών δεν πτοούνται και συνεχίζουν τον αγώνα τους. Μετά τις χτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις σε Λέσβο και Χίο, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες, νέα 24ωρη απεργία αποφάσισε για σήμερα το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς στις 10.30 το πρωί. Ακόμα, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ, Επιμελητήριο, Ιατρικός, Δικηγορικός και Εμπορικός Σύλλογος κήρυξαν επίσης απεργία για σήμερα, ενώ μαθητές προχώρησαν σε καταλήψεις.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα μιλά στη συγκέντρωση των νησιωτών στη Λέσβο
Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα μιλά στη συγκέντρωση των νησιωτών στη Λέσβο
Και στη Χίο το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία.

Δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρίσκονται από την πρώτη στιγμή δίπλα στους κατοίκους που αντιδρούν, ενώ πρωτοστατούν στον ξεσηκωμό στα νησιά.

Στη Λέσβο

Χιλιάδες κάτοικοι βρέθηκαν και χτες στους δρόμους του νησιού, αντιδρώντας στο όργιο αστυνομικής βίας, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης. Μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς το μεσημέρι, ακολούθησαν το απόγευμα πορείες. Δυνάμεις καταστολής «χτύπησαν» τους συγκεντρωμένους στα σημεία εισόδου προς την επιταγμένη έκταση του Καβακλή (Διαβολόρεμα και Καράβα). Ακόμα, φωτιά ξέσπασε σε τρεις εστίες σε δασική έκταση στην Καράβα (Λέσβος) από τις συνεχείς ρίψεις χειροβομβίδων κρότου - λάμψης και δακρυγόνων από την αστυνομία.

Η επίθεση των ΜΑΤ ξεκίνησε το πρωί και συνεχιζόταν όλη τη μέρα, μέχρι αργά το απόγευμα, στο Διαβολόρεμα. Μάλιστα, από τη συνεχή χρήση κροτίδων κρότου - λάμψης έπιασε φωτιά και στο κοντινό δάσος της περιοχής. Στην περιοχή μετέβησαν και εργαζόμενοι μετά από κάλεσμα του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου. Σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκαν κάτοικοι, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ένας εκ των οποίων φέρεται να είναι σοβαρά.

Στον Μανταμάδο και τις γύρω περιοχές περιόδευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ στη Λέσβο, που αποτελούνταν από την Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτή του Κόμματος, τον Σταύρο Τάσσο, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βορείου Αιγαίου και τον Γιάννη Συκά, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Δυτικής Λέσβου.

Χιλιάδες κόσμου και στη συγκέντρωση στη Χίο
Χιλιάδες κόσμου και στη συγκέντρωση στη Χίο
Το μεσημέρι έγινε συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων κόσμου στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης από το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατεύθυνση τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, με αίτημα τον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, ενώ καταδικάστηκε η πολιτική καταστολής της κυβέρνησης που έστειλε ΜΑΤ κατά των νησιωτών.

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα των νησιωτών κατά των φυλακών που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον εγκλεισμό προσφύγων και μεταναστών εξέφρασε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, που μίλησε στη συγκέντρωση. Αγωνιστικό χαιρετισμό στη μεγαλειώδη συγκέντρωση απηύθυνε και ο Θοδωρής Ασλανίδης, πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου.

Το μεσημέρι οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς την περιοχή Καράβα Μανταμάδου, όπου το κλίμα ήταν έκρυθμο, καθώς κάτοικοι που βρίσκονται ήδη στο μπλόκο συγκρούονταν με τις δυνάμεις καταστολής. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά, συνοδεία οχήματος που φέρει εκτοξευτήρα νερού, προσπαθώντας να διαλύσουν τη συγκέντρωση των κατοίκων.

Η βουλευτής του ΚΚΕ πραγματοποίησε παρέμβαση και στον διοικητή των ΜΑΤ στην Καράβα, απαιτώντας την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων.

Τα ΜΑΤ επί το έργον στη Λέσβο

Copyright 2020 The Associated

Τα ΜΑΤ επί το έργον στη Λέσβο
Αργά το απόγευμα τα ΜΑΤ αποχώρησαν από το μπλόκο της Καράβας κάτω από τη σθεναρή πίεση του ξεσηκωμένου λαού, τόσο του Μανταμάδου όσο και της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κατά την αποχώρηση των ΜΑΤ από το Διαβολόρεμα και λίγο πριν τη Μυτιλήνη στο ύψος του Στρατοπέδου της Παγανής, άρχιζαν να σπάνε αυτοκίνητα και να βρίζουν χυδαιότατα τους κατοίκους της Λέσβου. Η μανία τους όμως δεν σταμάτησε εκεί, αλλά μπήκαν μέσα στο Στρατόπεδο της Παγανής, το οποίο χρησιμοποιούσαν σαν ορμητήριο προκειμένου να πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους. Κάτοικοι τόνιζαν ότι θα καταθέσουν μήνυση εναντίον των απρόκλητων βιαιοπραγιών και της παράνομης δράσης των ανδρών των ΜΑΤ.

Η κυβέρνηση είναι αδίστακτη

Η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα έκανε την ακόλουθη δήλωση για τη νέα επίθεση των ΜΑΤ στους κατοίκους της Λέσβου: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει σε όλο τον ελληνικό λαό τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης. Και σήμερα εδώ στο Διαβολόρεμα, τα ΜΑΤ που έχει στείλει αντιμετωπίζουν τον αγωνιζόμενο λαό της Λέσβου σαν δυνάμεις κατοχής. Χτυπούν αδιάκοπα, βανδαλίζουν αυτοκίνητα, πυρπολούν το δάσος της περιοχής.

Ολος ο λαός πρέπει να μάθει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει το επικίνδυνο σχέδιό της, για λογαριασμό της ΕΕ, με ανείπωτη βαρβαρότητα. Οσο όμως αδίστακτη κι αν γίνει η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να κάμψει τον ξεσηκωμό, γιατί εδώ έχει να αντιμετωπίσει έναν ολόκληρο λαό».

Λίγη ώρα αργότερα και ενώ υπήρχαν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση αποσύρει τα ΜΑΤ από σημεία του νησιού, η Μ. Κομνηνάκα δήλωσε: «Ο λαϊκός ξεσηκωμός στον Μανταμάδο και στη Λέσβο πριν από λίγες ώρες ανάγκασε τα ΜΑΤ της κυβέρνησης να αποχωρήσουν από τα μπλόκα που είχαν φτιάξει στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα. Ο λαϊκός ξεσηκωμός πρέπει να συνεχιστεί. Αυτή είναι η δύναμη που θα επιβάλει στην κυβέρνηση να πάρει πίσω τα ΜΑΤ από τη Λέσβο και τα άλλα νησιά, καθώς και την επίταξη για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φυλακών».

Στη Χίο

Χιλιάδες κόσμου, νέοι, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, ναυτικοί, συνταξιούχοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα χτες και κατέκλυσαν την πλατεία Βουνακίου, στη Χίο, συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση.

Ο Μάρκος Σκούφαλος, πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ της Χίου, κατήγγειλε την επίθεση των ΜΑΤ, επισήμανε την ανάγκη της απόσυρσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δημιουργία των κέντρων - φυλακών, ενώ επισήμανε τις σοβαρές ευθύνες της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης για την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου.

Νωρίτερα, από το βήμα της πλατείας Βουνακίου, συμφωνήθηκε οι επαγγελματίες να απέχουν από κάθε ενέργεια που θα βοηθούσε το κράτος στη δημιουργία των κλειστών δομών, όπως το να μην παρέχουν ευκολίες στην παραμονή των ΜΑΤ στο νησί.

Ακολούθησε μαζική και δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στην Αστυνομική Διεύθυνση και προς ξενοδοχεία που φιλοξενούνται οι δυνάμεις καταστολής, με αίτημα να σταματήσει η παραχώρηση καταλυμάτων. Στην Αστυνομική Διεύθυνση η Συντονιστική Επιτροπή κατέθεσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης για την άμεση απόσυρση των δυνάμεων καταστολής από το νησί, να σταματήσουν οι βίαιες επιθέσεις των ΜΑΤ και να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες.

Διαδηλωτές προσέγγισαν ξενοδοχείο («Erytha») στον Καρφά, όπου διαμένουν αστυνομικοί και διαμαρτυρήθηκαν για το όργιο καταστολής. Αστυνομικός έκανε χρήση δακρυγόνου για να διαλύσει το πλήθος, ενώ στην περιοχή έσπευσαν κι άλλες δυνάμεις των ΜΑΤ. Μια άλλη ομάδα διαδηλωτών, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπληκτίστηκε με αστυνομικούς που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο εκτός υπηρεσίας. Η Αστυνομία προχώρησε αργότερα σε 12 σχετικές προσαγωγές στο μπλόκο που είχε στήσει στον δρόμο του Καρφά.

Διαμαρτυρία διαδηλωτών έγινε και προς το ξενοδοχείο «Ελληνικό κάστρο», όπου και διαμένουν άντρες των ΜΑΤ, για την επιλογή των ιδιοκτητών να παρέχουν στέγη στις δυνάμεις καταστολής. Δυνάμεις της Αστυνομίας και ΜΑΤ απέκλεισαν επίσης τις βασικές οδικές προσβάσεις προς τον Καρφά από την Αγία Ερμιόνη και τον περιφερειακό. Εστίες φωτιάς υπήρξαν και στο δάσος στην περιοχή του Αίπους, όπου η Αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών, χρήση του θωρακισμένου οχήματος εκτόξευσης νερού για να απωθήσει τον κόσμο, ενώ προχώρησε και στη σύλληψη ενός νεαρού.

Χτες επισκέφτηκε τη Χίο ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Σήμερα, στις 7 το απόγευμα, θα μιλήσει σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Κοινοτικού Συμβουλίου Λαγκάδας.

Μαζική κινητοποίηση και στη Σάμο

Από τη συγκέντρωση
Από τη συγκέντρωση
Στην περιοχή Ζερβού, όπου χτίζεται το κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στα Σάμο, συγκεντρώθηκαν χτες μαζικά κάτοικοι, σωματεία και φορείς του νησιού, στο πλαίσιο της κινητοποίησης μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου.

Νωρίτερα, έγινε μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ, στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας, απαντώντας στη βάρβαρη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, κατ' εντολήν της κυβέρνησης, σε βάρος κατοίκων, σωματείων και φορέων των νησιών, επειδή αγωνίζονται ενάντια στη δημιουργία κλειστών κέντρων για τους πρόσφυγες - μετανάστες και ζητούν τον απεγκλωβισμό των χιλιάδων ξεριζωμένων από τη χώρα. Στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το τέλος του ωραρίου, είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ μετά από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου, καλώντας στην κινητοποίηση.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Μάριος Βαλωμένος, μέλος του ΔΣ του ΕΚΣ και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, και ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ και του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αλέκος Λυμπέρης, δήμαρχος Δυτικής Σάμου, ο Γιώργος Στάντζος, δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, και ο Βασίλης Πανουράκης, αντιπεριφερειάρχης Σάμου.

Ο Μ. Βαλωμένος στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε σήμερα εδώ για να καταδικάσουμε και να καταγγείλουμε τις αποτρόπαιες και βάρβαρες πράξεις της κυβέρνησης στη Μυτιλήνη και στη Χίο. Μιας κυβέρνησης που, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, δεν διστάζει, θυμίζοντας μαύρες στιγμές της Ιστορίας μας, να διατάξει τις δυνάμεις καταστολής που έστειλε στα νησιά να λειτουργούν και να συμπεριφέρονται σαν δυνάμεις εισβολής και κατοχής (...) Είναι υπόλογη και υπεύθυνη αυτή η κυβέρνηση, γιατί ονομάζει εχθρό τον αγωνιζόμενο λαό, που δίνει έναν δίκαιο αγώνα για να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά και να μειωθούν τα συσσωρευμένα προβλήματα που δημιουργεί στις ντόπιες κοινωνίες το μεγάλο χρονικό διάστημα εγκλωβισμού τους».

Και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι είναι ένας δύσκολος αγώνας. Ξέρουμε όμως, όπως ξέρει πολύ καλά και το έχει αποδείξει πολλές φορές και ο λαός μας, ότι οι αποφάσεις και οι νόμοι μπορούν να αλλάξουν όταν υπάρχει λαϊκή θέληση και μαζικός αγώνας. Δεν παζαρεύουμε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, ούτε και τις δικές μας! Δε θα γίνουμε εμείς δεσμοφύλακες, ούτε θα πετροβολούμε δυστυχισμένους ανθρώπους! Δεν ζητάμε "χάντρες και καθρεφτάκια" σαν "αντισταθμιστικά οφέλη", γιατί θεωρούμε ότι αυτά που η κυβέρνηση εμφανίζει σαν οφέλη είναι δικαιώματά μας που πρέπει να τα έχουμε έτσι κι αλλιώς. Αυτό που εμείς θέλουμε και θα παλέψουμε γι' αυτό είναι μια κοινωνία χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά, με τους λαούς και τους ανθρώπους αδελφωμένους, με δουλειά, Υγεία και Παιδεία για όλους».

Συγκέντρωση στην Αθήνα

Από τη χτεσινοβραδινή συγκέντρωση των συλλόγων των νησιωτών από Λέσβο, Σάμο και Χίο έξω από τη Βουλή
Από τη χτεσινοβραδινή συγκέντρωση των συλλόγων των νησιωτών από Λέσβο, Σάμο και Χίο έξω από τη Βουλή
Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή έγινε χτες το απόγευμα, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, καταγγέλλοντας την άγρια καταστολή που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ για να κατασκευάσει τα κέντρα - φυλακές της ΕΕ στα νησιά.

Στην κινητοποίηση υπήρχαν πανό του Συλλόγου Μανταμαδιωτών Λέσβου «Ο Ταξιάρχης», της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής, του Συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής, του Συλλόγου Παφιλιωτών και του Συλλόγου Αντισσαίων στην Αθήνα. Επίσης, υπήρχαν πανό Ομοσπονδιών, Εργατικών Σωματείων και μαζικών φορέων της Αττικής, το οποίο έγραφε «Οχι στην καταστολή και στα νησιά - φυλακές. Απεγκλωβισμός τώρα των προσφύγων και μεταναστών», και μαζικών φορέων του δήμου της Αθήνας, το οποίο έγραφε «Απεγκλωβισμός των προσφύγων τώρα. Οχι στη Συνθήκη ΕΕ - Τουρκίας».

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης και Λουίζα Ράζου. Επίσης παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του Κόμματος. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα: «Το ΚΚΕ χαιρετίζει τον δίκαιο και περήφανο αγώνα των νησιωτών ενάντια στην καταστολή της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία τόλμησε να στείλει καράβια με τα ΜΑΤ στα νησιά για να καταστείλει τον αγώνα αυτό». Στη συνέχεια ανέφερε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τη στάση των κυβερνήσεων να ρίξουν «λάδι στη φωτιά», πυροδοτώντας την εκρηκτική κατάσταση με τον διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών και προκαλώντας σημαντικές συνέπειες και στους ντόπιους νησιώτες.

«Καλούμε την κυβέρνηση εδώ και τώρα να αποσύρει τα ΜΑΤ από τα νησιά, να σταματήσει ο διπλός εγκλωβισμός, να καταγγελθεί η απαράδεκτη και κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, την οποία στηρίζουν τα άλλα κόμματα, να καταγγελθεί το "Δουβλίνο" 1 και 2. Εδώ και τώρα να φύγουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε ανοιχτά, αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας και ταυτόχρονα με σύντομες διαδικασίες για τις χώρες προορισμού τους. Το ΚΚΕ δίνει τη μάχη ενάντια στους πολέμους που οδήγησαν τους πρόσφυγες να πάρουν των ομματιών τους. Είμαστε εδώ, στηρίζουμε τον αγώνα σας και θα δώσουμε τη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ο Γ. Δεληγιαννίδης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Μανταμαδιωτών Λέσβου «Ο Ταξιάρχης», καταδίκασε απερίφραστα την ωμή βία της κυβέρνησης και των ΜΑΤ απέναντι στους Μανταμαδιώτες, στους κατοίκους της Μυτιλήνης και σε όλο το λαό της Λέσβου. Χαιρετισμό απηύθυνε o Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, εκπροσωπώντας τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβερνητική πολιτική πυροδοτεί τις δίκαιες αντιδράσεις των νησιωτών

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την επίθεση των ΜΑΤ στους κατοίκους των νησιών του Β. Αιγαίου:

«Αν η κυβέρνηση δεν σταματήσει εδώ και τώρα την καταστολή, αν δεν αποσύρει τα ΜΑΤ από όλα τα νησιά, αν δεν ακυρώσει το σχέδιο μετατροπής των νησιών του Αιγαίου σε φυλακές της ΕΕ, αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες.

Αυτή η πολιτική είναι που πυροδοτεί τις δίκαιες αντιδράσεις των νησιωτών, που υπερασπίζονται και θα υπερασπιστούν με κάθε τρόπο το δίκιο τους, τη γη τους, την αξιοπρέπειά τους, τους συνανθρώπους τους.

Οι κυβερνητικές εκκλήσεις για ηρεμία μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθούν, όταν τα ΜΑΤ συμπεριφέρονται ως δυνάμεις κατοχής, χτυπούν αδιάκοπα, βανδαλίζουν αυτοκίνητα, πυρπολούν τα δάση της περιοχής, όταν μάλιστα υπάρχει εμμονή σε ένα σχέδιο επικίνδυνο, που έχει συναντήσει καθολική αντίδραση.

Ο λαός των νησιών έχει κάθε δικαίωμα να αντιπαλεύει μια πολιτική που στρέφεται εναντίον τόσο του ίδιου όσο και των προσφύγων, όπως επίσης έχει δικαίωμα να αντιστέκεται στον κυβερνητικό αυταρχισμό, που επιδιώκει να επιβάλει αυτή την πολιτική με τα ΜΑΤ και τη βία».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Να φύγουν τα ΜΑΤ από τα νησιά

Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής έκανε χτες ο Θανάσης Παφίλης. «Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες. Αν δεν σταματήσει η καταστολή, αν δεν φύγουν τα ΜΑΤ - δεν στέκονται πουθενά, όλος ο λαός είναι έξω, δεν τους αφήνει πλέον να πάνε πουθενά - αν δεν ακυρωθεί το σχέδιο μετατροπής των νησιών σε φυλακές της ΕΕ, τότε θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Εχει δικαίωμα ο λαός να αγωνίζεται και αυτό που πυροδοτεί τις δίκαιες αντιδράσεις του είναι η δική σας πολιτική. Και οι εκκλήσεις του κ. Πέτσα περί ηρεμίας είναι προκλητικές, όταν τα ΜΑΤ συμπεριφέρονται σαν δυνάμεις κατοχής. Να αποσύρει τα ΜΑΤ από τα νησιά και όχι να φορτώσει σε καράβι 250 ΜΑΤατζήδες από το λιμάνι της Καβάλας που ετοιμάζετε για να πάνε στα νησιά. Δεν θα αποβιβαστούν, μας λένε. Είναι όλος ο κόσμος έξαλλος κυριολεκτικά με αυτήν τη συμπεριφορά».

Επίθεση στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου

Απρόκλητη επίθεση και προπηλακισμό δέχτηκαν χτες στην Παγανή από διμοιρία των ΜΑΤ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, Θοδωρής Ασλανίδης, ο γενικός γραμματέας Χαράλαμπος Ντινενής και το μέλος του Σωματείου των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χρήστος Ζάνταλης, εν μέσω ύβρεων και άσεμνων εκφράσεων προς τους νησιώτες και τη Λέσβο. Κατά τη διάρκεια που επιχειρούσαν τα ΜΑΤ, παρατηρήθηκε να σπάνε απρόκλητα σταθμευμένα οχήματα. Το γεγονός καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το ΝΤ Λέσβου της ΑΔΕΔΥ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ