ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ (ΟΤΟΕ)
Τις σαφείς διαχωριστικές γραμμές ανέδειξε η αντιπαράθεση

Την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων με ταξικό προσανατολισμό έδειξε με τις παρεμβάσεις του το «Αγωνιστικό Μέτωπο»

Από τη μαχητική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, με πανό και συνθήματα, κατά τις ομιλίες του υφυπουργού Εργασίας και του προέδρου της ΓΣΕΕ

Eurokinissi

Από τη μαχητική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, με πανό και συνθήματα, κατά τις ομιλίες του υφυπουργού Εργασίας και του προέδρου της ΓΣΕΕ
Πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Νοέμβρη το 32ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ). Σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν χτυπήσει τα εργασιακά - μισθολογικά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις τράπεζες, την ίδια στιγμή που ο λαός έχει ματώσει πληρώνοντας τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του κλάδου επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των εργαζομένων.

Το Συνέδριο χαιρέτισε ως προσκεκλημένος από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην κατάθεση ενός ακόμα αντιλαϊκού προϋπολογισμού στη Βουλή. Υπογράμμισε το γεγονός ότι ενώ ο λαός έχει πληρώσει χρυσές τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, σήμερα εμφανίζονται να έχουν χάσει πάνω από το 70%. Την ίδια στιγμή, εντείνεται και κλιμακώνεται η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, με στόχο να γίνουν πιο φτηνοί. Η κυβέρνηση, επεσήμανε, σχεδιάζει την επίθεση στη λαϊκή κατοικία με κλιμάκωση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων της λαϊκής περιουσίας. Απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση ανέδειξε την ανάγκη για ένα δυνατό ταξικό κίνημα, απαλλαγμένο από τις στοχεύσεις των εργοδοτών, που θα θέτει μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων.

Χαιρέτισαν ακόμα ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γιάννης Παναγόπουλος, ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ, χωρίς να αναφέρει ούτε μια λέξη για την αυριανή απεργία!

Οι δυνάμεις του «Αγωνιστικού Μετώπου» (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), όταν στο βήμα βρέθηκε ο υφυπουργός Εργασίας, σήκωσαν πανό ενάντια στους πλειστηριασμούς και φώναξαν συνθήματα: «Τέρμα πια στους εκβιασμούς, εμπόδισε λαέ τους πλειστηριασμούς», «Τσακίζουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο». Τον Γ. Παναγόπουλο υποδέχτηκαν με το σύνθημα «Συνδικάτα ταξικά, όχι εργοδοτικά», ενώ στην κεντρική ομιλία του «Αγωνιστικού Μετώπου» αναδείχτηκαν τα φαινόμενα σήψης του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ.

Συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε κόντρα με τις ανάγκες των εργαζομένων

Μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων των κομμάτων, το Συνέδριο κύλισε με ομιλίες των εκπροσώπων των παρατάξεων, σε άδειες καρέκλες, με ευθύνη των πλειοψηφιών της ΟΤΟΕ. Να σημειωθεί ότι οι αντιπρόσωποι της «Νέας Πορείας» και σύσσωμο το κομμάτι της ΔΑΚΕ που προέρχεται από την Alpha Bank, απουσίαζαν από το Συνέδριο.

Ως προς την αντιπαράθεση, ουσιαστικά από τη μια υπήρχαν οι τοποθετήσεις του «Αγωνιστικού Μετώπου» για την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων με ταξικό προσανατολισμό και από την άλλη αντιΠΑΜΕ τοποθετήσεις, με τη ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ) να πρωταγωνιστεί. Η αντιΠΑΜΕ επίθεση, παρά τους συσχετισμούς που επικρατούν στην ΟΤΟΕ υπέρ του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, δείχνει και ποιος είναι ο πραγματικός τους αντίπαλος...

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Γ. Παναγόπουλου, ως αντιπροσώπου στο συνέδριο, τη δεύτερη μέρα. Στο μεγαλύτερο μέρος της επιτέθηκε στο ΠΑΜΕ. Αντίθετα, για την απεργία αύριο, 28 Νοέμβρη, για την οποία μέχρι εκείνη την ώρα είχαν τοποθετηθεί μόνο οι αντιπρόσωποι του «Αγωνιστικού Μετώπου», ουσιαστικά δικαιολόγησε την αδράνεια της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, σημειώνοντας ότι... είναι κατανοητό που δεν ασχολήθηκαν με την απεργία γιατί είχαν συνέδριο και τους κάλεσε «να κάνουν κάτι», τρεις μέρες πριν από την απεργία!

Στη διαδικασία των νομιμοποιήσεων των αντιπροσώπων, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» πρότεινε να γίνουν δεκτοί οι αντιπρόσωποι του νεοσύστατου σωματείου εργαζομένων στην PDS (Πειραιώς Direct Services, θυγατρική της Πειραιώς). Η πλειοψηφία με προσχήματα αρνήθηκε τη νομιμοποίησή τους, κλείνοντας ξανά τις πόρτες σε μεγάλο κομμάτι εργαζομένων του κλάδου με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» κατέθεσε συγκεκριμένο σχέδιο κλαδικής ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, με αύξηση στους μισθούς και μείωση του ωραρίου, καλώντας την ΟΤΟΕ να διαπραγματευτεί με αυτό το σχέδιο για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης (η ισχύουσα λήγει στις 31/12/2018).

Στις αρχαιρεσίες με τις οποίες ολοκληρώθηκε το Συνέδριο, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» έλαβε 19 ψήφους για το Γενικό Συμβούλιο, καταλαμβάνοντας 3 έδρες, και 20 ψήφους για τη ΓΣΕΕ, εκλέγοντας έναν αντιπρόσωπο.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «GEFRA - Γ.Ν. ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ»
Απλήρωτοι και σε αβεβαιότητα εργαζόμενοι και αγρότες

Απλήρωτοι και «στον αέρα» όσον αφορά τις θέσεις εργασίας τους έχουν βρεθεί οι 400 εργαζόμενοι στην επιχείρηση «GEFRA - Γ.Ν. Φραγκίστας», που δραστηριοποιείται στη συσκευασία και εξαγωγή φρούτων κυρίως στην Αργολίδα και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ αντίστοιχα «στον αέρα», με χρωστούμενα χρήματα από την πώληση των προϊόντων τους, βρίσκονται και περίπου 2.000 αγρότες της Αργολίδας και άλλων περιοχών.

Η επιχείρηση, επικαλούμενη οικονομική δυσχέρεια, έχει προχωρήσει σε παύση λειτουργίας, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους για τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, ενώ τους οφείλει επίσης το επίδομα αδείας.

Μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών έχει οριστεί τριμερής συνάντηση, την Τετάρτη 5/12, στις 12.30 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας.

Η Ομοσπονδία διεκδικεί: Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Μέτρα στήριξης των 400 εργαζομένων από την Πολιτεία για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, όλων των εργαζομένων ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης.

«Οι 400 εργαζόμενοι στην επιχείρηση, οι 700 εργάτες γης καθώς και οι σχεδόν 2.000 αγρότες της Αργολίδας και άλλων περιοχών (Κορινθίας, Ηλείας κ.ά.) δεν μπορούν να περιμένουν αν και πότε θα χρηματοδοτηθεί η επιχείρηση, τη στιγμή που οι λαϊκές οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα, να τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους, γιατί χρωστούν και αδυνατούν να καλύψουν τις πιεστικές ανάγκες τους και τα δυσβάσταχτα χρέη που τους πνίγουν», σημειώνει το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας.

Υπενθυμίζει ότι «οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης, τη στιγμή που, σύμφωνα με τον 55ο ισολογισμό της, η εταιρεία την περίοδο Ιουλίου 2015 - Ιουνίου 2016 κατέγραψε έσοδα 19,795 εκατ. ευρώ, έναντι 16,41 εκατ. ευρώ το προηγούμενο δωδεκάμηνο, αυξημένα κατά 20,7% (+3,39 εκατ. ευρώ)».

ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ
Αύριο η εξέταση της αίτησης αναστολής της αδιανόητης ποινής

Εξετάζεται αύριο Τετάρτη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της 53χρονης εργαζόμενης καθαρίστριας σε παιδικό σταθμό στον Βόλο, στην οποία επιβλήθηκε η αδιανόητη ποινή 10ετούς κάθειρξης, με την κατηγορία ότι εργαζόταν με πλαστό τίτλο σπουδών ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου, ενώ ήταν απόφοιτη της Ε' τάξης του Δημοτικού!

Παράλληλα, συνεχίζεται το κύμα αλληλεγγύης από σωματεία και φορείς, από τη Θεσσαλία και όλη τη χώρα, που απαιτούν να αποφυλακιστεί άμεσα και να επιστρέψει στη δουλειά και την οικογένειά της. Στο πλευρό της εργαζόμενης στέκονται, μεταξύ άλλων, από τη Μαγνησία το Συνδικάτο ΟΤΑ, το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών.

Παράλληλα, την περασμένη Παρασκευή, εκπρόσωποι του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και Συλλόγων Εργαζομένων σε δήμους της Αττικής, των Σωματείων Καθαριστριών - Καθαριστών Αθήνας και Πειραιά, των Ομοσπονδιών Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Τύπου - Χάρτου και του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης στην Αθήνα, κατά την οποία απαίτησαν την άμεση αποφυλάκιση της εργαζόμενης, που είναι έγκλειστη στις φυλακές της Θήβας από τις 5 Νοέμβρη.

Υπενθυμίζεται ότι η καθαρίστρια διορίστηκε το 1996 με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, δηλώνοντας ότι είναι τελειόφοιτη της ΣΤ' Δημοτικού, για να μπορέσει να βρει δουλειά να ζήσει τα παιδιά της και να βοηθήσει τον σύζυγό της που είχε 67% αναπηρία. Επί μια 20ετία προσέφερε συνειδητά τις υπηρεσίες σε παιδικό σταθμό του δήμου Βόλου, χωρίς να ακουστεί ποτέ το παραμικρό σε βάρος της. Και ξαφνικά, το 2016, σύρθηκε στο δικαστήριο, κατηγορούμενη για «πλαστογράφηση». Πρωτόδικα της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 15 ετών! Στο Πενταμελές Εφετείο Λάρισας, όπου πριν από λίγο καιρό εκδικάστηκε η έφεσή της, η κατηγορία άλλαξε από «πλαστογράφηση» σε «παραποίηση», αλλά και η νέα ποινή που της επιβλήθηκε είναι βαριά και αδιανόητη, καθώς καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Την Πέμπτη η παναττική σύσκεψη

Την Πέμπτη 29/11, στις 5 μ.μ., στο δώμα (11ος όροφος) του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» θα πραγματοποιηθεί παναττική σύσκεψη των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, στο πλαίσιο υλοποίησης των αποφάσεων σωματείων μονάδων Υγείας της Αττικής, έπειτα και από τις προηγούμενες συσκέψεις αντιπροσωπειών τους (τον Ιούλη και το Σεπτέμβρη του 2018).

Μέχρι στιγμής αποφάσεις συμμετοχής στην παναττική σύσκεψη έχουν πάρει τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αττικόν», «Λαϊκό», «Ασκληπιείο», «ΕΛΠΙΣ», «Θριάσιο», ΚΑΤ, «Ελενα», ΨΝΑ «Δαφνί», Παίδων Πεντέλης, «Α. Συγγρός», Νίκαιας, «Αγ. Ολγα», ΟΚΑΝΑ, η ΕΙΝΑΠ και οι Επιτροπές Αγώνα σε «Ελενα», «Αλεξάνδρα», «Αιγινήτειο», προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις και να καθοριστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Η σύσκεψη απευθύνεται ιδιαίτερα στους εργαζόμενους επικουρικούς (όλων των ειδικοτήτων), στους συμβασιούχους πρώην εργολαβικούς ή μέσω ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ κ.λπ., αλλά και όσους παρά τις διακηρύξεις εργάζονται κατά χιλιάδες μέσω εργολάβων, που ενώ καλούνται να καλύψουν πάγιες, διαρκείς κι επιτακτικές ανάγκες στους χώρους Υγείας και Πρόνοιας, υποχρεώνονται σε συμβάσεις με υποτυπώδεις μισθούς, με λειψά ωράρια, σε συνθήκες που καλλιεργούν την ομηρία και την εξάρτηση από διοικήσεις και κυβερνήσεις.

Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας απαιτούν: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, επιστημονικά δικαιώματα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και, παράλληλα, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Να πληρώνονται απρόσκοπτα όλα τα δεδουλευμένα, χωρίς καμιά εξαίρεση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ