ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Οχτώβρη 2007 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για μια ακόμη φορά, ο πλανήτης παρακολουθεί μια «φυσική καταστροφή» που πλήττει τις ΗΠΑ στη Νότια Καλιφόρνια με την πύρινη λαίλαπα να εξελίσσεται σε κοινωνική καταστροφή. Για μια ακόμη φορά, περίπου 1 εκατομμύριο Αμερικανοί είναι εκτοπισμένοι, εξαιτίας μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας που έχει κοστίσει τη ζωή σε 5 ανθρώπους και έχει μετατρέψει σε στάχτη χιλιάδες σπίτια, κτίρια, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης γης.

Για μια ακόμη φορά, η αντίδραση των πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών ήταν αργή και ελλιπής, παρά το γεγονός ότι είναι «εποχή των πυρκαγιών», αν και τελικά πιο αποτελεσματική από ό,τι στην περίπτωση του κυκλώνα «Κατρίνα». Καθώς φαίνεται, ο κυβερνήτης Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ πήρε εν μέρει το «μάθημα Κατρίνα». Ωστόσο, αυτό που σημειώνει ο Στιβ Ερι, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, είναι αποκαλυπτικό: «Τα περισσότερα δημοτικά συμβούλια "ανήκουν" σε οικοδομικές επιχειρήσεις και κτηματομεσίτες που βλέπουν τώρα χρυσή ευκαιρία για μπίζνες»!

Φυσικά, ο «εξολοθρευτής» Σβαρτζενέγκερ ελάχιστα δύναται και προτίθεται να πράξει, καθώς η πηγή του προβλήματος είναι το σύστημα που υπηρετεί. Ενα σύστημα που χρησιμοποιεί μεν 8.900 πυροσβέστες ανάμεσά τους όμως 2.600 κρατούμενους που υποτίθεται έχουν εκπαιδευτεί σε επιχειρήσεις κατάσβεσης και πληρώνονται έως 3 δολάρια την ώρα. Εξάλλου, τα χρήματα του προϋπολογισμού πηγαίνουν στον πόλεμο.


Χρ. Μ.

Το Χρήμα

Ο 19ος αιώνας έφερε μιαν επανάσταση και ανέτρεψε όλες τις προηγούμενες αξίες, τόσο σε σχέση με τις κοινωνικές δομές και τη φιλοσοφία τους, όσο και σε σχέση με την οικονομία και τη μορφή πλούτου. Το παλιό φεουδαρχικό σύστημα έδωσε τη θέση του στο καπιταλιστικό. Η γαιοκτησία έχασε τη δύναμή της και την κατάσταση πήραν στα χέρια τους οι ισχυροί του χρήματος. Παράλληλα, όμως, με την άνοδο του καπιταλισμού, ο 19ος αιώνας έδωσε και το σπόρο του σοσιαλισμού. Τότε τέθηκαν οι βάσεις για τις μετέπειτα αμφισβητήσεις. Το χρήμα - στοιχείο κλειδί σ' αυτό το έργο εξετάζεται από διαφορετικές οπτικές γωνίες, αναλύεται, καταξιώνεται ο ρόλος του μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και καταδικάζεται σαν ο αίτιος της διαφθοράς και των εγκλημάτων που το ίδιο προκαλεί. Ο Ζολά κατορθώνει να κινείται σε πολλά επίπεδα και μιλάει μέσα από πολλές και διαφορετικών αντιλήψεων φωνές. Στο έργο αντιπαρατίθενται δύο κυρίως χαρακτήρες, ο κερδοσκόπος και ο οραματιστής. Με τη διαφορά ότι αυτές οι ακραίες θέσεις δεν είναι ξεκαθαρισμένες. Ετσι, ο κερδοσκόπος δεν αποκλείει τον οραματιστή, ενώ ο οραματιστής δε μένει αμέτοχος, δεν αεροβατεί, παρακολουθεί και καμιά φορά μπαίνει ο ίδιος στο σκληρό χορό του χρήματος. Ετσι κατορθώνει ο συγγραφέας να μην περιγράφει καρικατούρες, αλλά αληθινούς ανθρώπους που ζουν στην πραγματικότητα. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

Οι πέντε προτάσεις και η ... απάντηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πέντε προτάσεις, που προωθούν την ουσιαστική λύση για το τεράστιο πρόβλημα του μολυσμένου νερού, κατέθεσε προχτές η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Βοιωτίας, στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου. Αναλυτικά, η ΝΑΣ πρότεινε, το Νομαρχιακό Συμβούλιο:

  • Να ανακαλέσει όλες τις άδειες που έχουν οι βιομηχανίες Θήβας για τη διάθεση υγρών αποβλήτων και να τις επανεξετάσει μία προς μία η υπηρεσία Υγείας της Νομαρχίας, ξαναδίνοντας μόνο όσες πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
  • Να αναστείλει όλες τις προσωρινές αποθηκεύσεις στερεών αποβλήτων, σε όλες τις βιομηχανίες της Επαρχίας Θήβας και να τις καλέσει να απομακρύνουν όλα τα στερεά απόβλητα εντός δύο, το πολύ, μηνών.
  • Να υδροδοτηθούν όλοι οι δήμοι της εν λόγω επαρχίας από την ΕΥΔΑΠ, με δωρεάν νερό.
  • Οι υπηρεσίες Υγείας της νομαρχίας - με ενίσχυσή τους από το υπουργείο Υγείας - να εξετάσουν όλο τον πληθυσμό, και ιδιαίτερα νεότερης ηλικίας, για τυχόν προβλήματα από την κατανάλωση μολυσμένου νερού.
  • Να κηρυχτεί η επαρχία Θήβας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ως άμεσο πολιτικό μέτρο.

Την ίδια στιγμή, που η ΝΑΣ έκανε τις παραπάνω προτάσεις, η διοίκηση του ΠΑΣΟΚ συμβάδιζε, επί της ουσίας, με τις κυβερνητικές προτάσεις. Ετσι, απέναντι στο σύνολο αυτών των αιτημάτων, που όχι μόνο διασφαλίζουν πόσιμο νερό, μα και θίγουν το ζήτημα στην ουσία του - ανεξέλεγκτη βιομηχανική δράση, συγκάλυψη ευθυνών από τις κυβερνήσεις κλπ. - η διοίκηση της νομαρχίας (ΠΑΣΟΚ), ήταν αρνητική. Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι τέτοιες ενέργειες, μπορεί να έχουν και ως αποτέλεσμα την ...υποβολή μηνύσεων από τους βιομηχάνους. Αντίστοιχη στάση, με αυτή της διοίκησης, κράτησε και η παράταξη που στηρίζεται από τη ΝΔ.

Ιδιο μοντέλο δασοκτονίας

Εντυπωσιακή ομοιότητα παρατηρείται στον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι και σ' αυτές που καταστρέφουν αυτές τις μέρες την Καλιφόρνια στις ΗΠΑ. Και στις δύο περιπτώσεις, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την «αδυναμία» και τις ευθύνες της Πυροσβεστικής, αφήνοντας στο απυρόβλητο την κυρίαρχη πολιτική που παραδίδει τα δάση στους κερδοσκόπους της γης, ενώ συνειδητά έχει επιλέξει να μη δίνει λεφτά για τη δημιουργία μηχανισμών πρόληψης και δασοπροστασίας. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για το ίδιο μοντέλο καπιταλιστικής ανάπτυξης, που καίει συνειδητά και σχεδιασμένα τα δάση, προκειμένου αμέσως μετά να ακολουθήσει η επέλαση των «επενδυτών».

Υπάρχουν, όμως, και δύο διαφορές που πρέπει να αναφερθούν στον τρόπο «διαχείρισης της κρίσης». Πρώτον, στις ΗΠΑ μεταξύ των πυροσβεστών ήταν και 2.600 κρατούμενοι (!) που, τάχα, έχουν εκπαιδευτεί σε επιχειρήσεις κατάσβεσης. Δεύτερον, στις ΗΠΑ δε μίλησε κανείς, ακόμα, για «ασύμμετρη απειλή»...

ΝΑΤΟικό παζάρι!

Το μάθαμε κι αυτό. Το ΝΑΤΟ κάνει παζάρι παραδοσιακών προϊόντων και τα έσοδα που συγκεντρώνει τα διαθέτει για «φιλανθρωπικούς σκοπούς». Αρπαξε, λοιπόν, την ευκαιρία ο νομάρχης Ημαθίας και αποφάσισε να προβάλει τουριστικά το νομό μέσω του... ΝΑΤΟ. Ετσι, όπως δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα της Ημαθίας «ΛΑΟΣ», η ελληνική παρουσία στην καθιερωμένη μη κερδοσκοπική εκδήλωση NATO Wives Bazaar 2007, που θα γίνει στις 17-18 Νοέμβρη στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, θα είναι αφιερωμένη στο Νομό Ημαθίας. Για το λόγο, αυτό η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας έστειλε, ήδη, κρασιά, φρούτα, κομπόστες, γλυκίσματα και άλλα καλούδια - προϊόντα του νομού. Κι επειδή το ...φιλανθρωπικό έργο του ΝΑΤΟ το είδαμε - το βιώνουν οι λαοί του κόσμου, των Βαλκανίων και της χώρας μας - θα λέγαμε πως μάλλον δυσφήμιση είναι να προβάλλεσαι στο ΝΑΤΟικό παζάρι. Μάλλον θα ταίριαζε να τους στείλουμε λίγο από το απεμπλουτισμένο ουράνιο που σκόρπισαν με τις βόμβες τους οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στη Γιουγκοσλαβία και όλα τα Βαλκάνια, για να το δοκιμάσουν κι εκεί στις Βρυξέλλες τα επιτελεία του ΝΑΤΟ.

Ενίσχυση των δολοφόνων;;;

Την ίδια ώρα, που οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ συνεδρίαζαν στο Νόορντβικ της Ολλανδίας για το πώς θα ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν, οι ήδη υπάρχουσες δυνάμεις που συμμετέχουν στην κατοχή αυτής της χώρας πραγματοποιούσαν άλλο ένα από τα σχεδόν καθημερινά τους εγκλήματα. Με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην επαρχία Ουάρντακ κοντά στην Καμπούλ δολοφόνησαν δεκατρείς αμάχους και τραυμάτισαν άλλους τόσους. Απ' αυτούς, έντεκα ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας. Φυσικά, εννοείται πως ανάμεσα στα αθώα θύματα περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά. Η ενίσχυση των δυνάμεων της εγκληματικής συμμαχίας σημαίνει πως θα πολλαπλασιαστούν αυτού του είδους οι δολοφονίες. ΝΑΤΟ είναι ΝΑΤΟικά θα σχεδιάζει και θα εκτελεί. Το ζήτημα είναι πως με απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που τήρησε και η τωρινή της ΝΔ συμμετέχουν και Ελληνες στρατιώτες σ' αυτήν την ιμπεριαλιστική κατοχή. Μάλιστα, πρόσφατες πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο μιλούν για ενίσχυση των ελληνικών δυνάμεων και συμμετοχή τους σε μάχιμες μονάδες. Δηλαδή, ακόμα πιο βαθιά στη συνενοχή; Να γυρίσουν τώρα όλοι οι Ελληνες στρατιώτες. Καμιά ανοχή στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ