ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
«Οχι» στην καύση επικίνδυνων υλικών

Στις 5 του Οκτώβρη εκδικάζεται η μήνυση που υπέβαλαν για την καύση του πετ-κοκ, δήμοι, φορείς και κάτοικοι της περιοχής

Τον νομάρχη Λάρισας, Λ. Κατσαρό, και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Φ. Γκούπα, επισκέφτηκε χτες αντιπροσωπεία της Επιτροπής, που συγκρότησαν φορείς του νομού για το θέμα της καύσης του επικίνδυνου, τοξικού υλικού πετ-κοκ, στη βιομηχανία «ΒΙΟΚΕΡΑΛ» και κρεατάλευρων στη «ΛΑΒΙΚ».

Τα μέλη της αντιπροσωπείας - οι Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Π. Πούλιος, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ, Μπ. Μπακούλας, Χρ. Χαλκιάς, Ελένη Χατζή και Δ. Χατζής, εκπρόσωποι της «Νομαρχιακής Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», Β. Μπούμπουλας, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γόννων, και Κ. Σελόπουλος, αντιδήμαρχος Πλατυκάμπου - ζήτησαν από τον περιφερειάρχη και τον νομάρχη να πάρουν άμεσα θέση για το θέμα και να λάβουν όλα τ' αναγκαία μέτρα ώστε να σταματήσει η καύση των υλικών αυτών, που είναι πολύ επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Και σημείωσαν ότι οι φορείς προγραμματίζουν κινητοποιήσεις για το ζήτημα, διαμηνύοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 5 του Οκτώβρη, θα εκδικαστεί η μήνυση που υπέβαλαν για την καύση του πετ-κοκ, δήμοι, φορείς και κάτοικοι της περιοχής.

Υπενθυμίζουμε ότι, μετά από υπουργική απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, δόθηκε άδεια για καύση πετ-κοκ στην εν λόγω βιομηχανία, πιλοτικά, για ένα χρόνο, η οποία λήγει αυτές τις μέρες. Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα εκπρόσωποι φορέων της Λάρισας ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο ζητούν να σταματήσει η καύση του πετ-κοκ, να μη δοθεί παράταση και να μην εκδοθεί νέα άδεια σε καμιά άλλη επιχείρηση.

Στην Κόρινθο ο προαστιακός

Αλλη μια φιέστα διοργάνωσε χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπης για να αναγγείλει, μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις και αναβολές, την έναρξη δρομολογίων του προαστιακού σιδηροδρόμου για Κόρινθο. Τα δρομολόγια του προαστιακού Αθήνα - Κόρινθος, Κόρινθος - Αεροδρόμιο και αντίστροφα, ξεκινούν από σήμερα, αν και ο ίδιος ο Μ. Λιάπης - σε προηγούμενη φιέστα - είχε εξαγγείλει ότι η επέκταση προς Κόρινθο θα δινόταν για εμπορική χρήση στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού.

Η κατασκευή της γραμμής Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών - Κόρινθος, συνολικού μήκους 88 χλμ. και προϋπολογισμού 475 εκατ. ευρώ, άρχισε το 1996 από τον ΟΣΕ, ενώ από το 1999 την ευθύνη κατασκευής ανέλαβε η θυγατρική ΕΡΓΑΟΣΕ Α.Ε.

Το εισιτήριο ορίστηκε στα έξι ευρώ στη διαδρομή Αθήνα - Κόρινθος και αντίστροφα και στα οκτώ ευρώ έως το αεροδρόμιο. Καθημερινά θα εκτελείται ένα δρομολόγιο ανά ώρα (Αθήνα Σταθμός Λαρίσης - Κόρινθος, Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών - Κόρινθος και αντίστροφα). Ο χρόνος διαδρομής Κόρινθος - Αεροδρόμιο είναι 1 ώρα και 25 λεπτά, με τέσσερις στάσεις σε: Νέα Πέραμο, Μέγαρα, Κινέττα και Αγ. Θεοδώρους. Οι σταθμοί στα Ανω Λιόσια, το Θριάσιο, στη Μαγούλα και το Ζεφύρι προβλέπεται να παραδοθούν την άνοιξη του 2006.

Οι μετακινήσεις στο νέο δίκτυο Κορίνθου - Αθηνών - Αεροδρομίου θα πραγματοποιούνται δωρεάν για μια βδομάδα.

Εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ

ΠΟΑΟ και ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν συγκέντρωση τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη, στα Προπύλαια

Την 64η Επέτειο από την ίδρυση του ΕΑΜ, στις 27 Σεπτέμβρη του 1941, θα τιμήσουν οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης, τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη 2005, με συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, ώρα 6 μ.μ. που διοργανώνουν οι κορυφαίες αντιστασιακές Οργανώσεις: Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων-ΠΟΑΟ και Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης-ΠΕΑΕΑ. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετέχει η Χορωδία και Μαντολινάτα «Η Εύγερος Κεφαλλονιά».

Καλούνται όλα τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και οι άλλες αντιστασιακές οργανώσεις μέλη της ΠΟΑΟ να συμμετέχουν με τα λάβαρα του αγώνα. Επίσης όλοι οι αντιστασιακοί, νεολαία και φίλοι της Αντίστασης, να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Εφυγε» η αγωνίστρια Λιλίκα Παπαδημητρίου

Το Σάββατο πέθανε η Λιλίκα Παπαδημητρίου από τη Θεσσαλονίκη, σύζυγος του κομμουνιστή δικηγόρου Σύλλα Παπαδημητρίου, που «έφυγε» πριν χρόνια από τη ζωή.

Η Λιλίκα Παπαδημητρίου γεννήθηκε το 1921 στη Θεσσαλονίκη. Ηταν κόρη της αδελφής του Στρατηγού Μπακιρτζή, πρώτου προέδρου της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ). Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και αγωνίστηκε σ' όλα τα μετεμφυλιακά χρόνια μέσα από το Σύλλογο Επιστημόνων Θεσ/νίκης για τα πολιτικά δικαιώματα των φυλακισθέντων - και διωκόμενων εκείνης της εποχής από τις αμερικανόδουλες κυβερνήσεις της ΕΡΕ και της ΕΚ.

Η Λιλίκα Παπαδημητρίου μαζί με άλλες αγωνίστριες της Θεσσαλονίκης, επισκέφτηκε, με τις πρώτες αποστολές, το 1963, τη Σοβιετική Ενωση μεταφέροντας τις πλούσιες εμπειρίες για τις σοσιαλιστικές κατακτήσεις του λαού της μεγάλης χώρας των Σοβιέτ, κάνοντας δεκάδες διαλέξεις και ομιλίες στους εργαζόμενους, στο λαό και τη νεολαία της πόλης της. Συνεπής με τα ιδανικά της, ασυμβίβαστη και θαρραλέα στάθηκε σ' όλα τα μαύρα μετεμφυλιακά χρόνια και τα χρόνια της αμερικανόδουλης φασιστικής δικτατορίας, στο πλευρό του αγαπημένου της συντρόφου Σύλλα, που φυλακισμένος κι εξόριστος αγωνιζότανε για τη δημοκρατία, τη λευτεριά του λαού και τα υψηλά ιδανικά του κομμουνισμού.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ Εύβοιας και η Επιτροπή Πρωτοβουλίας όλων των αντιστασιακών οργανώσεων που ανήκουν στην ΠΟΑΟ διοργανώνουν μεγάλη εκδήλωση τιμής και μνήμης, για όγδοη χρονιά φέτος, στο χώρο της μικρής Λαϊκής Βουλής στα Λουτρά της Αιδηψού, τιμώντας τα 64 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ. Ο εορτασμός, που είναι αφιερωμένος στα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, θα είναι διήμερος και θα ξεκινήσει από το Σάββατο 1 Οκτώβρη στις 6 μ.μ., όπου θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα και έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας. Η κύρια εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 2 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org