Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Γενάρη 2013 - αριθ. φύλλου: 11465

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ
Τέχνη για να αποκτήσουν οι άνθρωποι κριτική ματιά για τον κόσμο

Συζήτηση με το συνθέτη για τη συναυλία με μελοποιημένα έργα του Μπρεχτ που δίνει στις 2 Φλεβάρη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ για τον μεγάλο κομμουνιστή διανοητή. Η συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου, που αποτελείται από δύο μέρη. Το ένα περιλαμβάνει το έργο του Θ. Μικρούτσικου «Μουσική Πράξη στον Μπρεχτ» και το άλλο το έργο του Μ. Χατζιδάκι για τη θεατρική παράσταση «Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπρεχτ.

«Στις μέρες βαρβαρότητας που ζει αυτός ο τόπος, μας λέει ο συνθέτης, η μεγάλη τέχνη, πέραν του ρόλου της που είναι να συνειδητοποιούν οι άνθρωποι την κατάσταση για να μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, είναι και ένα ζήτημα συλλογικής εμψύχωσης. Και θεωρώ πως το να επιστρέψουμε σε κάποιες πηγές της δημιουργίας με ουμανιστικό περιεχόμενο και καθολικό κύρος, όπως είναι ο Μπρεχτ και ό,τι απορρέει από τον Μπρεχτ, είναι πολύ μεγάλη προσφορά κυρίως στους νέους ανθρώπους».


ΣΕΛ.  4   -   5


ΓΥΝΑΙΚΑ
Αντεργατικές πολιτικές στο φόντο της υψηλής ανεργίας

Στην έκθεση της Κομισιόν για την απασχόληση, πέρα από τις διαπιστώσεις και τις περιγραφές της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες, αποτυπώνονται οι βασικές αντεργατικές κατευθύνσεις των πολιτικών της ΕΕ και των κρατών - μελών της.


ΣΕΛ.  16
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Το φως αποκαλύπτει την ιστορία του Γαλαξία

Οι αμυδροί νάνοι γαλαξίες έχουν λιγότερα άστρα απ' ό,τι οι πιο φωτεινοί, αλλά μεγαλύτερη αναλογία φτωχών σε βαριά στοιχεία άστρων. Με άλλα λόγια είναι καλύτερα ενθύμια του μακρινού παρελθόντος των γαλαξιών.


ΣΕΛ.  9
ΒΙΒΛΙΟ
Στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα

Πλευρές της κρατικής πολιτικής για το βιβλίο με αφορμή την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου


ΣΕΛ.  3
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
Σε αναζήτηση νέων... δρόμων και κερδών

Η ενοποίηση εγχώριων διοργανώσεων από διάφορες χώρες ή η ... μετανάστευση ομάδων, τα καινούρια σχέδια των επιχειρηματιών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.


ΣΕΛ.  7

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ